Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2016 » Liepos » 20

Vėžio testai ir ankstyva diagnozė daro daugiau žalos nei naudos

Nesenai British Medical Journal (BMJ) publikavo straipnį - ”Why cancer screening has never been shown to “save lives”-and what we can do about it”, kur teigiamą, kad ankstyvi vėžio testai/tyrimai (kaip mamogramos, ir PSA (prostatos vėžiui) kurie klaidingai vadinama  ”vėžio prevencija’‘ (tokie testai neturi nieko bendro su vėžio prevencija) ne tik kad neišsaugo gyvybių, bet net padidina šansus numirti anksčiau laiko. Taip pat teigiama, kad nėra tvirtų moksliškai pagrįstų įrodymų, kad vėžio prevencijai skirti testai sumažina mirtingumą.

Ankstyva diagnozė

Medikai ir visokios iš vėžio diagnozės pelnančios organizacijos dažnai pabrėžia apie ankstyvą vėžio diagnozę ir skatina žmones atlikti vėžio testus. Deja ankstyva diagnozė dažnai duoda mažai naudos pacientui, ir yra daug atvejų, kad žmogų pradedama tirti naudojant agresyvius metodas kaip biopsijas bei po to gydyti naudojant agresyvius ir barbariškus metodus, kaip krūtų šalinamas, radiacija ar chemo.

Ankstyvi vėžio testai/tyrimai, mamogramos.

Pvz, yra tokia nepiktybinio krūties vėžio rūšis - ductal carcinoma in sitsu (DCIS). Dešimtims tūkstančių moterų ši vėžio rūšis buvo diagnozuota kaip ankstyva vėžio stadija ir po to paskirtas visiškai bereikalingas gydymas. 2012 metais publikuotas mokslinis straipsnis teigia, kad per paskutinius 30 metų 1.3 milijonas moterims buvo diagnozuota DCIS ir didelei jų daugumai buvo paskirtas agresyvus gydymas kaip krūtų šalinimas, chemo ar radiacija. Priedo tokia vėžio diagnozė įvaro žmogui labai daug streso, kas vėl labai neigiamai veikia žmogaus sveikatą, nekalbant jau apie bereikalinga gydymą, kuris turi daug pašalinių poveikių.

Keletas meta-analyzių (tyrimai kur apibendrina rezultatus iš kitų anksčiau publikuotų tyrimų), rado, kad nepaisant to, kad tokie ankstyvi tyrimai gali sumažinti mirtingumą nuo tos ligos (krūties vėžio ar prostatos vėžio), bet bendras mirtingumas (mirtingumas nuo visų priežasčių /ligų) nesumažėja ir net gali padidėti. Pvz gydant vėžį žmogus gali mirti nuo kitu ligų, kurias gali sukelti vėžio gydymas, arba žmogus gali tiesiog mirti nuo kitų ligų/priežasčių. Vėlgi tyrimo autoriai teigia, kad nėra tvirtų įrodymų, kad tokie vėžio testai sumažina bendrą mirtingumą nuo visų priežasčių.

Agresyvus prostatos vėžio diagnozavimas

Kitas pavyzdys, agresyvus prostatos vėžio tyrimas naudojant PSA testą. To pasekoje, per paskutinius keliasdešimt metų, milijonams vyrų buvo pašalintos prostatos ir/arba paskirtas radiacijos gydymas, kuris turi daug pašalinių efektų (beje prostatos vėžio progresavimas sustabdomas ir net išgydomas sekant veganišką dietą. Tas PSA testas net neparodo, ar vėžys yra piktybinis ar ne, ir po to reikia daryti biopsija, kuri gali net paskatinti vėžio plitimą/vystymąsi. PSA, kaip ir mamogramos, duoda taip vadinamą false-positive diagnozę (klaidingai teigiama ligos diagnozė). Bet faktas yra tas, kad agresyvi prostatos vėžio diagnozė (vyrai skatinami pasidaryti PSA testą) nesumažina mirtingumo nuo net prostatos vėžio. Beje, ta PSA testą galima pasidaryti, bet vietoj gydymo reikia pakeisti dietą ir gyvenimo būdą.

Kiek reikia atlikti mamogramų, kaip išvengti vienos mirties?

Pvz, kad apsaugoti vieną mirties atvejį nuo krūties vėžio reikia atlikti mamogramas vienam tūkstančiam moterų. Kas vėlgi parodo, kad šis testas yra labai prastas ir jis yra daromas norint pasipelnyti, ypač tose šalyse, kur žmonės turi privatų sveikatos draudimą. Priedo dažnas mamogramų atlikimas gali net padidinti krūties vėžio riziką (dėl radiacijos) net padidinti mirtingumą nuo kitų ligų. Kaip alternatyva mamogramoms galima naudoti šiluminę tomografiją, kuri yra nežalinga ir daug tikslesnė nei mamogramos.

It acknowledged that systematic mammography screening might prevent about one death attributed to breast cancer for every 1000 women screened, even though there was no evidence to suggest that overall mortality was affected. At the same time, it emphasized the harm - in particular, false positive test results and the risk of overdiagnosis. For every breast-cancer death prevented in U.S. women over a 10-year course of annual screening beginning at 50 years of age, 490 to 670 women are likely to have a false positive mammogram with repeat examination; 70 to 100, an unnecessary biopsy; and 3 to 14, an overdiagnosed breast cancer that would never have become clinically apparent.5

Overdiagnozė.

Overdiagnozė reiškia, kad žmogui diagnozuojama liga kai nėra jokiu simptomų, tai neturi įtakos jo gyvenimo kokybei ir labai mažai šansų, kad žmogus mirs nuo tos ligos. Pvz, apie 10% moterų miršta turėdamos krūties vėžį ,kuris joms nebuvo diagnozuotas ir jos mirė nuo kitų ligų.

Spontaninė remisija

Priedo dar yra toks dalykas, kaip spontaninė remisija (vėžys išnyksta/išgyja nieko nedarant). Ir gali būti, kad ankstyvą diagnozė neleidžia įvykti tai spontaninei remisijai. Spontaninė remisija nėra pilnai ištirta, bet gali būti, kad sustiprėja žmogaus imuninė sistema, ar vėžys  išnyksta dėl kitų priežasčių.

Tiesa reikia pažymėti, kad žarnyno vėžio tyrimai sumažina mirtingumą nuo storosios ir tiesiosios žarnos vėžio.

Čia galite pasiklausyti interviu su vienu iš šio BMJ straipsnio autorių.

Čia yra  keletas kitų straipsnių kur diskutuojama vėžio testų efektyvumas ir nauda bei žala.

Is Breast Cancer Screening Actually Beneficial?

New study shows that cancer screening does not save lives

Abolishing Mammography Screening Programs? A View from the Swiss Medical Board

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.09.2019 laikas 22:00 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su kumpiu ir sūriu prie arbatos!

Aš myliu skanius ir paprastus receptus! Išsamų maisto gaminimo receptą rasite trumpame vaizdo įraše

Skaityti daugiau

06.09.2018 laikas 10:23 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui

Organizmo stiprinimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai organizmo stiprinimui, receptai organizmui stiprinti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis...

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 21:21 Receptai – Patiekalai Medaus tortas „Paryžiaus kokteilis‟

Įstabiai gardus skanėstas, tortas, gaminamas iš plikytos tešlos ir kremo, pasižymi nuostabiu aromatu ir unikaliu skoniu – jis tiesiog burnoje tirpsta.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau