Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2016 » Balandžio » 10

Žemės tipo planetose gali gyventi visiškai kitokios būtybės

Astronomai, pasinaudodami naujausiais duomenimis, gautais NASA "Keplerio" teleskopu, vien tik mūsų galaktikoje - Paukščių Take - suskaičiavo apie dešimtis milijardų žemės tipo planetų. Jos į mūsų gimtąją planetą panašios ne tik dydžiu, bet ir randasi taip vadinamoje gyvybės zonoje. Šios planetos skrieja tinkamu atstumu nuo savo žvaigždės, kuris užtikrina tinkamas gyvybei sąlygas. O svarbiausia - tokiose planetose gali būti skysto vandens.

Toks didžiulis potencialiai tinkamų gyvybei pasaulių skaičius smarkiai padidina tikimybę, kad gyvybė jose egzistuoja. Netgi protinga ir išsivysčiusi gyvybė. Tačiau tyrimai, kuriuos neseniai atliko tarptautinė mokslininkų grupė, šią tikimybę, deja, sumažina. Be to, mokslininkai teigia, kad nežemiška gyvybė gali būti gana egzotiška ir visiškai nepanaši į mūsų.

Žemės tipo planetose gali gyventi visiškai kitokios būtybės

Tad ir proto broliai, jei kur nors juos sutiksime, visiškai nebūtinai turi būti panašūs į mus. Arba Žemės tipo planetos bus tokios nesvetingos, kad jose visiškai negalės būti palaikoma gyvybė, nežiūrint į, atrodytų, palankias išorės sąlygas.

Skirtinga ekologija

Garikas Israelianas iš Kanarų salose esančio Astrofizikos instituto ir jo kolegos iš Tarpplanetinių mokslų instituto (JAV) bei Porto universiteto (Portugalija) pastebėjo, kad į Žemę panašių planetų cheminė sudėtis gali labai stipriai skirtis. O tai, savo ruožtu, veikia biosferos ir gyvybės egzistavimą ir vystymąsi.

Mokslininkai teigia, kad mineralinė planetos sudėtis priklauso nuo to, kokias proporcijas sudaro anglis ir deguonis (C/O), magnis ir silicis (Mg/Si) medžiagoje, iš kurios susiformavo planetos, - vadinamame protoplanetiniame debesyje. Kaip paaiškėjo, C/O ir Mg/ Ši koeficientai gali kisti gana plačiame diapazone - būti ir daugiau, ir mažiau už vienetą, tad ir planetos sudėtyje vyrauja vieni ar kiti elementai. O tai turi įtaką tektoniniams ir vulkaniniams procesams, atmosferos sudėčiai. O galiausiai, tai veikia ir vietinę gyvybę, kuri gali turėti pačias netikėčiausias formas.

Pavyzdžiui, rasti planetą, kuri savo sudėtimi būtų panaši į Žemę, nėra taip paprasta. Juk ir mūsų planetos cheminė sudėtis galėjo būti visiškai kitokia, jeigu Saulės sistemoje nebūtų atsiradęs milžinas Jupiteris. Kas gali pasakyti, kokie monstrai tuomet būtų užgimę Žemėje? O kaip mes patys dabar atrodytumėme?

- Planetų kūrimasis cheminėje aplinkoje, nebūdingoje Saulės sistemai, Visatoje gana paplitęs reiškinys, - teigia Garikas Israelianas. - Tai galėjo suformuoti keistus pasaulius, kurie labai stipriai skiriasi nuo Žemės.

- Platus pagrindinių C/O ir Mg/Si koeficientų diapazonas jau mums žinomose žvaigždėse, turinčiose planetų, reiškia didelę Žemės tipo planetų egzistavimo už Saulės sistemos ribų tikimybę. Tos planetos gali būti nuo „gana panašių

į Žemę“ iki planetų, kurių sudėtyje viešpatauja anglis grafito ir karbido fazėse, pavyzdžiui, silicio karbidas, titano karbidas, - antrina dar viena tyrinėtojų komandos narė Eliza Delgado Mena.

Ryškus beveik mokslinio numatymo pavyzdys yra šiuolaikinė fantastika. Prieš keletą metų sukurtas filmas „Avataras“. Jame rodoma, kad Pandoros planetoje - dujų milžino palydove - komfortiškai gyvena mėlynos odos aborigenai, skraidantys driežai ir šešiakojės būtybės. Kodėl taip? Ogi todėl, kad vietinėje sistemoje įvyko pagrindinių C/O ir Mg/Si koeficientų variacija, dėl kurios planetoje ir atsirado gyvybė, visiškai nepanaši į tą, kuri gyvena Žemėje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
28.08.2019 laikas 19:31 Receptai – Patiekalai Dažnai gaminu jį vakarais: lengviausiai pagaminamas tortas
Mano uošvė taip pat dažnai jį gamina! Užmaišyti tešlą, padalinti į 6 dalis. Iškepti 180–200 laipsnių temperatūroje. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ir iškepti papločius. Atvėsinti.

Skaityti daugiau

19.12.2017 laikas 13:22 Receptai – Patiekalai Receptas lieknėjantiems (gervuogių, beržo, šalpusnio)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Organizmo valymas. Ingredientai: gervuogių lapų, beržo lapų, ankstyvojo šalpusnio lapų

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 20:05 Receptai – Patiekalai Obuolių pyragas

Gaminame namuose. Obuolių pyragas... Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir kepame obuolių pyragą 40-45 minutes. Jeigu pastebėjote, kad viršus pradeda degti, o kepimo laikas dar nepraėjo, apdenkite pyragą folija. Dar šiltas obu...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau