Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » »

Ankstyvieji šalpusniai (Tussilago fanfara)

Ankstyvųjų šalpusnių žiedai vadinami tikrojo pavasario pranašais, nes šie augalai pražysta labai anksti, kartu su pirmaisiais šiltais pavasario spinduliais. Ankstyvieji šalpusniai - neaukšti žoliniai augalai, kurių stiebai padengti rausvais žvyneliais. Ankstyvieji šalpusniai žydi ryškiai geltonais žiedais, panašiais į kiaulpienių žiedus. Auga beveik visoje Eurazijos teritorijoje ir netgi arktiniuose kraštuose, šiaurės Afrikoje ir JAV.

Ruošti ankstyvuosius šalpusnius patariama artėjant vasaros viduriui, kai vietoje žiedų susidaro sėklų dėžutės. Kokybiškiausią žaliavą galima paruošti iš ankstyvojo šalpusnio, augančio toli nuo judrių kelių ir pramonės įmonių. Žolininkai dažniausiai skina vien tik ankstyvojo šalpusnio lapus, juos nuraudami kartu su lapkočiais. Nuskintus augalų lapus reikia džiovinti pavėsinėse ar gerai vėdinamose patalpose. Ankstyvojo šalpusnio lapai turi gerai išdžiūti iš abiejų pusių, todėl juos reikia retsykiais vartyti. Ankstyvieji šalpusniai pasižymi gydomosiomis savybėmis, juos galima vartoti medicinoje, kulinarijoje ir kosmetikoje. Ankstyvojo šalpusnio lapai - lengvai karstelėję, skleidžiantys silpną medaus aromatą.

šalpusnio lapai, ankstyvieji šalpusniai, šalpusniai, augalai

Cheminė sudėtis

Ankstyvojo šalpusnio lapuose yra eterinių aliejų, rauginių medžiagų, gleivių, rūgščių bei mineralinių medžiagų - kalcio, kalio, magnio, geležies, mangano, vario, cinko, kobalto, molibdeno, chromo, aliuminio, bario, seleno, vanadžio, nikelio, stroncio, švino, sidabro, jodo, bromo, boro.

Naudingosios savybės

Ankstyvojo šalpusnio lapai:

• gydomosiomis medžiagomis padengia gleivinę; • padeda atsikosėti; • malšina uždegiminius procesus; • dezinfekuoja; • stabdo diarėją; • ramina sudirgusią centrinę nervų sistema; • stiprina plaukų struktūrą; • malšina odos niežulį ir dirglumą; • gydo žaizdas; • normalizuoja sutrikusį virškinamojo trakto darbą.

Šalutinis poveikis

Vaistinių augalų preparatais, kurių sudėtyje yra ankstyvojo šalpusnio, patariama gydytis ne ilgiau nei 1-1,5 mėnesio.

Ankstyvojo šalpusnio preparatų draudžiama vartoti:

• nėščioms moterims; • kūdikius krūtimi žindančioms moterims; • vaikams iki 2 metų; • sergantiems sunkiomis kepenų ligomis.

šalpusnio lapai, ankstyvieji šalpusniai, šalpusniai, augalai

Ankstyvieji šalpusniai medicinoje

Ankstyvųjų šalpusnių antpilais ir nuovirais galima gydyti įvairias ligas: • kokliušą; • bronchitą; • laringitą; • pneumoniją; • bronchinę astmą • tracheitą • ūmias viršutiniųjų kvėpavimo takų ligas; • vandenligę; • žarnyno katarą • cistitą • pielonefritą.

Ankstyvaisiais šalpusniais ypač efektyvu gydyti kosulį.

Šalpusnio lapai

Gydyti įvairias ligas dažniausiai vartojami ankstyvojo šalpusnio lapai, nes juose yra daugiausiai naudingųjų medžiagų. Panaudojus ankstyvojo šalpusnio lapus, galima paruošti antpilus, nuovirus, sirupus bei spausti sultis. Ruošiant įvairius gydomuosius preparatus panaudojami ankstyvojo šalpusnio lapai, žiedai ir šaknys bei jų mišiniai.

Šalpusnio šaknys

Ankstyvojo šalpusnio šaknyse yra naudingųjų medžiagų, padedančių gydyti įvairias ligas. Pavyzdžiui, ankstyvojo šalpusnio šaknų nuoviras padeda gydyti peršalimo ligas, mažinti aukštą kūno temperatūrą, malšinti kosulį ir gerklės skausmus.

šalpusnio lapai, ankstyvieji šalpusniai, šalpusniai, augalai

Receptai su šalpusniu

• Galvos skausmų malšinimas

1 valgomąjį šaukštą susmulkintų šalpusnio lapų užpilkite 0,5 litro karšto vandens, virinkite 6 minutes, atvėsinkite, nukoškite. Malšindami dažnus galvos skausmus, šio nuoviro vartokite po 1/2 stiklinės 3 kartus per dieną, 1 valanda prieš valgį.

• Odos pūlinių ir vočių gydymas

Ant odos pūlinių ir vočių patariama dėti šviežius ankstyvojo šalpusnio lapus, juos pritvirtinti ir laikyti 1-2 valandas.

• Spartaus plaukų slinkimo stabdymas

Ankstyvieji šalpusniai stabdo spartų plaukų slinkimą ir naikina pleiskanas. Lygiomis dalimis sumaišykite
šviežius ar džiovintus ankstyvojo šalpusnio ir dilgėlių lapus. Šį vaistinių augalų mišinį užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, atvėsinkite, nukoškite. Šiuo nuoviru nuolat skalaukite plaukus.

• Ankstyvojo šalpusnio lapų sultys

Liaudies medicinos žinovai valyti ir gydyti žaizdas pataria ankstyvojo šalpusnio lapų sultimis. Norėdami paruošti sultis, kruopščiai perplautus ankstyvojo šalpusnio lapus nuplikykite verdančiu vandeniu, sumalkite mėsmale, nuspauskite. Norėdami praplauti žaizdas, ankstyvojo šalpusnio lapų sultis lygiomis dalimis praskieskite vandeniu, virinkite kelias minutes. Jei norite ankstyvojo šalpusnio lapų sultis išlaikyti kelis mėnesius, jas santykiu 2 :1 praskieskite degtine.

• Kosulį malšinantis šalpusnio sirupas

Ankstyvojo šalpusnio sirupas ypač efektyviai malšina kosulį ir padeda atsikosėti. Sirupą reikia paruošti iš perplautų šviežių ankstyvojo šalpusnio lapų, cukraus ir medaus. Į 3 litrų talpos stiklainį sluoksniais suberkite ankstyvojo šalpusnio lapus ir cukrų. Stiklainį laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Kai stiklainio dugne susidarys sirupas, jį perpilkite į kitą indą, supilkite 1 stiklinę šviežio skysto medaus, išmaišykite, tamsioje ir vėsioje vietoje leiskite nusistovėti savaitę laiko. Malšindami kosulį, šio sirupo vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną, 2 savaites. Jei reikės, po 10 dienų pertraukos gydymą pakartokite.

• Ankstyvojo šalpusnio antpilas

Ankstyvojo šalpusnio antpilas normalizuoja sutrikusį virškinamojo trakto darbą ir gerina pablogėjusį apetitą. Kelis susmulkintus ankstyvojo šalpusnio lapus ir žiedus užpilkite 250 ml verdančio vandens, leiskite nusistovėti pusę valandos, nukoškite. Taip paruoštą antpilą per dieną patariama išgerti mažais gurkšneliais. Šiuo antpilu taip pat galima gydyti įvairias viršutinių kvėpavimo takų ligas.

šalpusnio lapai, ankstyvieji šalpusniai, šalpusniai, augalai

Ankstyvieji šalpusniai kulinarijoje

• Švieži ankstyvojo šalpusnio lapai suteikia malonų kartėlį daržovių salotoms;

• smulkiai supjaustytus ankstyvojo šalpusnio lapus galima berti į omletus ir maltą mėsą;

• iš ankstyvojo šalpusnio lapų, česnakų druskos ir maltų juodųjų ar raudonųjų pipirų galima paruošti pagardus įvairiems patiekalams;

• iš džiovintų ankstyvojo šalpusnio lapų ir žiedų galima paruošti labai naudingą, aromatingą arbatą.

Šviežių daržovių salotos

• 1 agurko; • 1 pomidoro; • 1 raudonojo saldžiojo pipiro ankšties; • 1 morkos; • 200 g baltagūžių kopūstų: • 1 kiaušinio: • aliejaus kepimui: • vištienos filė.

Pagardui paruošti reikia:

• 1 česnako skiltelės; • 1 valgomojo šaukšto majonezo: • 2 valgomųjų šaukštų sodos padažo; • 1/2 citrinos sulčių; • kelių šviežių ankstyvojo šalpusnio lapų.

Smulkiais gabalėliais supjaustykite daržoves. Paruoškite kiaušinio blynelį: iš abiejų pusių apkepkite suplaktą kiaušinį, blynelį supjaustykite šiaudeliais. Aliejuje iškepkite smulkiais gabalėliais supjaustytą vištienos filė. Paruoštus produktus sumaišykite, paskaninkite druska ir pipirais. Paruoškite pagardus: sumaišykite trintus česnakus, majonezą. sojos padažą, citrinos sultis ir smulkiai supjaustytus ankstyvojo šalpusnio lapus.

Padažas garnyrui

• 50 g šviežių ankstyvojo šalpusnio lapą • 1 česnako skiltelės: • 1 arbatinio šaukštelio sezamo sėklą; • druskos: • maltų juodųjų pipirų.

Į puodą subertus ankstyvojo šalpusnio lapus ir trintus česnakus užpilkite vandeniu, kad šis vos tik apsemtų produktus, pavirinkite 10 minučių, vandenį nupilkite, ankstyvojo šalpusnio lapus suplakite plaktuvu kartu su sezamo sėklomis, paskaninkite druska ir pipirais. Toks padažas tinka bulvių košei, virtiems ryžiams ar daržovėms.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar