Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Liepos » 28

Ar tikrai Afrikoje nustojo veikti 2 milijardų senumo branduolinis reaktorius?

Priešistorinis branduolinis reaktorius, veikęs prieš 2 milijardus metų skamba kaip nevykęs mitas. Gal dėl to, kad reaktorius suprantame kaip žmonių rankomis sukurtas struktūras. Tačiau šiuo atveju reaktorius yra natūralaus urano regionas Žemės plutoje, rastas Oklo, Gabone. Uranas yra natūraliai radioaktyvus, o sąlygos šiame uolėtame regione kaip tik tinkamos branduolinėms reakcijoms vykti.

Šis reaktorius buvo atrastas 1972 m., kai prancūzų mokslininkai vienoje urano kasykloje Gabone paėmė urano rūdos pavyzdį, norėdami patikrinti, kiek joje yra urano. Paprastai urano rūdą sudaro trys urano izotopai, besiskiriantys neutronų skaičiumi branduolyje: uranas-238 (²³⁸U), kurio yra daugiausiai, rečiausiai pasitaikantis uranas-234 (²³⁴U) ir uranas-235 (²³⁵U), kuris tyrėjus labiausiai ir domino, kadangi jis gali palaikyti grandinines branduolių skilimo reakcijas.

Urano rūdoje galima tikėtis rasti 0,720% ²³⁵U, kadangi tiek jo rasta kituose Žemės plutos uolienos pavyzdžiuose, Mėnulyje ir netgi meteorituose. Tačiau prancūzų mokslininkai rado kažką nesuprantamo: urano pavyzdyje tebuvo 0,717% ²³⁵U. Gal 0,003% atrodo kaip menkas neatitikimas, urano atveju tai labai svarbu.

Tai reiškė, kad kasykloje trūko apie 200 kilogramų ²³⁵U. jis nebuvo pamestas ar pavogtas. Šiuose trūkstamuose 0,003% įvyko grandininė skilimo reakcija ir jis virto kitais atomais. Tokia išvada labai nustebino, nes būtina įvykdyti tris labai tikslias sąlygas, kad reaktorius nuolat gamintų energiją. O kadangi net ir mokslininkams branduolinį reaktorių sukurti buvo labai nelengva, atrodė neįtikėtina, kad gamtoje jis galėtų susidarytų atsitiktinai.

Neįtikėtina, bet ne neįmanoma, nes būtent tai ir nutiko.

Gamtinio reaktoriaus atsiradimui sąlygos buvo tokios.

Visų pirma, reakcijos maitinimui reikia tinkamo ²³⁵U procento. Nors 0,720% gali atrodyti mažai, branduoliniam skilimui tai idealus kiekis, o lyginant Oklo'os rūdos pavyzdžius su pavyzdžiais iš viso pasaulio, tikėtina, kad tokia koncentracija ir buvo prieš >2 milijardus metų, kai pradėjo veikti reaktorius.

Antroji sąlyga – neutronų šaltinis. ²³⁵U natūraliai skyla į torį ir išspinduliuoja vieną neutroną. Šis neutronas gali lėkti prie kito ²³⁵U atomo ir pradėti skilimo procesą. Branduolinis skilimas vyksta, kai atomo branduoys skyla į mažesnius atomus, tuo pačiu išlaisvindamas energiją. Šis neutronas susijungia su ²³⁵U ir drauge sudaro ²³⁶U, kuris yra nestabilus. Tada nestabilusis ²³⁶U skyla, sukurdamas įvairiausius stabilius atomus ir išlaisvindamas keletą neutronų. Šiuos neutronus gali pagauti kiti ²³⁵U atomai ir grandininė reakcija tęsiasi.

Branduoliniame reaktoriuje buvo reguliuojanti medžiaga: natūralaus požeminio vandens tėkmė. Skildami atomai ima skleisti neutronus ir energiją. Vanduo neutronus sulėtina, bet energija kaitina vandenį. Po kurio laiko vanduo taip įkaista, kad ima virti. Galiausiai iš reaktoriaus išvirdavo tiek vandens, kad nelikdavo kam stabdyti neuronus. Neutronai imdavo lėti į žemę, su niekuo nereaguodami, ir reakcija sustodavo. Tada vandens tėkmė iš šaltinio vėl prinešdavo pakankamai vandens, kad procesas prasidėtų iš naujo. Šis vandens ciklas tikriausiai truko šimtus tūkstančių metų.

Deja, viskas, kas gera, baigiasi, netgi natūralūs branduoliniai reaktoriai: ²³⁵U buvo išnaudotas ir jo lygis tapo per mažas kokių nors reakcijų palaikymui. Taip reaktorius sulėtėjo ir sustojo, palikdamas vos kelis savo egzistavimo pėdsakus – taip pat ir „trūkstamo urano“ mįslę.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://input.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.06.2019 laikas 12:08 Receptai – Patiekalai Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Pasigaminkime skanias Krabų lazdelės tešloje. Jas tiekiame dar šiltas. Skanaus!

Skaityti daugiau

23.11.2019 laikas 12:50 Receptai – Patiekalai Purūs Naminiai Mieliniai Blynai

Kaip pasigaminti namuose purius, naminius mielinius blynus, blynelius pusryčiams? Gaminame namuose. Purūs mieliniai blynai. Skanaus!

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su bulvių įdaru
Keptuvėje kepti pyragėliai su bulvių įdaru. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau