Mėnesio TOP 6

Pagrindinis » Kategorija: Aviža » Peržiūrų: (3402) Komentarų: (0) (06.04.2017 - 16:25)

Vaistažolė. Aviža „Avena“ sveikatai

Ji priskiriama prie miglinių (Poaceae) šeimos augalų genties. Senovėje avižos augo kaip piktžolės, vėliau žmonės jomis pradėjo šerti gyvulius, o augalo maistinė vertė buvo pripažinta kur kas vėliau. Dabar jos yra svarbi sėjamoji kultūra, ypač paplitusi teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Labiausiai paplitusios yra bizantinės avižos (Avena byzantina) ir sėjamosios avižos (Avena sativa). Yra išvesta daug avižų veislių. Pagal grūdo spalvą avižos skirstomos į baltąsias, geltonąsias ir juodąsias, yra daug pereinamųjų tipų.

Vaistažolė. Aviža „Avena“ sveikatai

STOP! Apie šalutinį avižų poveikį duomenų nėra, tačiau jų produktus atsargiai reikia vartoti žmonėms, jautriems glitimui.

ISTORINIS ŽVILGSNIS

Sėjamoji aviža kilo iš Europoje augančios laukinės tuščiosios avižos (Avena fatua). Sėjamoji aviža - tai vienmetis 50-140 cm aukščio žolinis augalas pliku, lygiu, tuščiaviduriu stiebu, kurį sudaro nuo 6 iki 12 stiebnarių, lapai išsidėstę dviem eilėmis, susisukę į pumpurus. Stiebo aukštis ir storis priklauso nuo veislės ir augimo sąlygų - gerose vietose augalai aukštesni ir storesnį.

Avižos žydi smulkiais žiedeliais, jų žiedynas - išsiskėtusios šluotelės formos. Avižos yra savidulkės, jų vaisius - grūdas su plėvelės pavidalo žiedažvyniais, varpelėse būna po 1-3 grūdus. Grūdai subręsta rugpjūčio mėnesį.

Kaip kultūrinį augalą avižas pradėjo auginti Šiaurės Europos tautos (slavai, lietuviai, germanai). Ankstyviausi avižų auginimo įrodymai randami iš bronzos amžiaus Šveicarijoje.

Lietuvoje sėjamosios avižos auginamos nuo pirmųjų mūsų eros amžių. Senovės Egiptas, Graikija ir romėnai avižų neaugino. Vėliau iš Šiaurės Europos paplito ir Pietų Europos šalyse, Azijoje, Afrikoje, Amerikoje ir Australijoje.

MĖGSTA DRĖGMĘ

Avižos pradeda dygti 4-5 °C temperatūroje, pakenčia šalnas iki -4 °C. Nuo sėjos iki sunokimo praeina 100-150 dienų.

Pagal varpinių javų pasėlių plotų dydį pasaulyje avižos užima septintą vietą po kviečių, miežių, sorgų ir sorų, kukurūzų, ryžių.

Avižos mėgsta vėsų ir drėgną klimatą. Gerai auga tokiose vietose, kur gegužę vidutinė mėnesio temperatūra yra ne aukštesnė kaip 15 laipsnių, o liepos mėnesio - 21 °C. Avižoms reikia daug drėgmės. Auga įvairiose dirvose, tačiau sausose dirvose esant sausiems metams dera prastai, sausrą pakenčia tik keletas veislių. Mėgsta silpnai rūgščias ir neutralias dirvas, todėl gerai dera naujai išplėštuose dirvonuose ar ten, kur būta miško, nusausintose pelkėse, durpynuose.

Sėjamoji aviža - svarbus pašarinis augalas. Sėjamos vienos arba su vikiais, lubinais ir kitais augalais žaliajam pašarui, silosui. 2000 m. avižomis Lietuvoje buvo apsėta 44,3 tūkst. ha, vidutinis šio augalo derlingumas mūsų šalyje - 1,87 tonos grūdų iš hektaro.

CHEMINĖ SUDĖTIS

Vaistinei žaliavai ruošti tinka avižų žolė ir grūdai, vartojamos ir kruopos, miltai, šiaudai. Populiariausia žaliava - avižų grūdai, jie yra labai vertingas maistinis produktas, ypač sergantiems cukriniu diabetu. Avižų sėklose yra 4-6,5 proc. riebalų, 11-18 proc. baltymų (plikagrūdžių iki 23 proc.), angliavandenių, eterinių aliejų, amino rūgščių, vitaminų B1, B2 , B6, E, beta karoteno, cholino, fermentų, mineralinių medžiagų, tarp jų ir mikroelementų -vario, mangano, cinko, kobalto, fluoro, nikelio, chromo, molibdeno, jodo, cinko, daug kalcio, natrio, kalio, fosforo, magnio, geležies druskų.

Įrodyta, kad avižos ir jų produktai didina žmogaus fizinį ir dvasinį organizmo atsparumą, iš jų pagaminti patiekalai padeda išlaikyti reikiamą sportinę formą, pasiekti geresnių

rezultatų. 2017-aisiais viena be palydos išskirtinai sunkiomis sąlygomis Pietų ašigalį pasiekusi penkiasdešimt vienų metų amžiaus lenkė Malgožata Voitacka, per 69 dienas Antarktidoje įveikusi 1300 kilometrų, pabaigusi savo žygį žiniasklaidai pasakojo, kad nebelikus saldumynų valgė šiltus dribsnius iš termoso - jie suteikė tikrai daug energijos, net nesitikėjo, kad toks maistas gali tiek pasotinti ir šildyti.

Vaistažolė. Aviža „Avena“ sveikatai

DIETINIS PRODUKTAS

Iš avižų grūdų gaminamos kruopos, o iš jų - sriubos, košės, apkepai, avižiniai dribsniai, sausainiai, šustinis, konditerijos gaminių. Iš avižų daromas kavos pakaitalas.

Avižų patiekalai yra maistingi ir lengvai virškinami. Tai geras dietinis produktas, ypač tinkamas silpniems ir sveikstantiems ligoniams. Sergantiesiems skrandžio ir žarnyno ligomis labai tinka avižų nuoviras, jis yra tirštas ir gleivingas dėl išsiskyrusio krakmolo bei kitų medžiagų, tarsi aptraukia gleivinės sieneles apsaugine plėvele.

LIAUDIES MEDICINOJE

Kaip vaistiniai augalai avižos vartojamos taip pat labai seniai: grūdai - kompresams, gleivėtas skystis - nuo kosulio, košė ir nuovirai rekomenduojami užkietėjus viduriams. Tai

paprastai sužino visos pirmagimius auginančios motinos, nes kūdikių virškinimui reguliuoti tai labai efektyvi priemonė.

Žalių avižų vandens antpilas veikia kaip prakaitavimą, šlapinimąsi skatinantis ir karščiavimą mažinantis vaistas, o spiritinis antpilas - kaip tonizuojamoji priemonė išsekus, esant protiniam pervargimui, gelbsti nuo neurastenijos, nemigos. Varginamiems nemigos patariama vartoti ir avižų žolės antpilo. Jo geriama ir kauliniam audiniui stiprinti, skausmui malšinti.

Avižinių šiaudų voniomis gydomasi nuo reumato, sąnarių uždegimų ir jų bei strėnų skausmo, rachito.

Nuo senų laikų avižos buvo vartojamos gydant nervų ligas, silpninant nemalonius menopauzės simptomus.

GYDOMOSIOS SAVYBĖS

Vaistininkas ir žolininkas dr. Juozas Vasiliauskas akcentuoja, kad avižos tonizuoja ir stiprina išsekusius ligonius, tinka po virusinio hepatito, gastrito, enterokolito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės, neurastenijos, nemigos, protinio nuovargio. Avižose esanti geležis ir kitos veikliosios medžiagos gydo mažakraujystę, o kalcis ir fosforas reikalingi kaulams. Tai puikus maistas vaikams.

Žalių avižų vandeniniame užpile esančios medžiagos skatina prakaitavimą, šlapimo skyrimąsi ir mažina temperatūrą.

Avižų ląsteliena švelniai skatina virškinimą, todėl jos rekomenduojamos užkietėjus viduriams. Be to, avižose esančios gleivės apsaugo žarnyną nuo mechaninių pažeidimų ir infekcijų. Todėl jomis jau seniai gydomos skrandžio, žarnyno ir kepenų ligos. Jos tinka nuo sergant cukriniu diabetu, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, normalizuoja širdies ritmą.

Manoma, kad avižų polifenoliai gydo kepenų ligas, padeda organizme suskilti riebalams, didina atsparumą infekcijoms. Dribsniuose esantys beta gliutanai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, sykiu - kraujagyslių ir širdies ligų pavojų, stiprina imuninę sistemą.

Avižų šiauduose yra daug biologiškai veiklių medžiagų, vitamino P. Iš jų ruošiamos vonios nuo reumato ir sąnarių ligų.

Dėl didelio silicio rūgšties kiekio šiauduose tinka naudoti odos ligoms gydyti, pvz., sunkiai gyjančioms opoms, egzemai, lėtiniam dermatitui, taip pat vaikų alergiją maistui.

Teigiama, kad sėjamosios avižos gali būti vartojama siekiant atsikratyti priklausomybės nuo nikotino ir morfijaus, didinti laisvo testosterono kiekį kraujyje ir taip prikelti gęstantį geismą vyresnėms poroms.

INTRIGUOJANTIS BŪDAS

Vaistažolė. Aviža „Avena“ sveikatai Želmenų sulčių propaguotoja chemikė Janina Davidonienė savo tinklapyje aprašė labai intriguojantį senovinį liaudišką būdą avižų nuoviru gydyti Parkinsono ligą. Gydymo kursui reikia pasirūpinti maišą avižų grūdų ir kiekvieną vakarą ruošti nuovirą: į 2-3 litrus vandens suberti 9 valgomuosius šaukštus avižų grūdų, užvirinti ir virti valandą ant labai mažos ugnies. Tada indą su nuoviru šiltai apvynioti ir palikti iki ryto. Kitą dieną šį nuovirą išgerti, kada norisi, o vakare ruošti naują. Ir taip daryti, kol visas maišas ištuštės. Teigiama, kad šis receptas tinka ir nervų sistemos, širdies, kepenų, skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti. Be to, jį gali išbandyti bet kas, blogiau nebus, nes avižos yra įprastas maisto produktas.

„Maitindamasi vien raugintu avižų kisieliumi per tris mėnesius įveikiau daug bėdų“, - pabrėžė J. Davidonienė.

Pasak jos, tai galima suprasti, nes avižos yra puiki priemonė virškinimui gerinti - avižų košė vartota nuo gastrito, o nuoviras - nuo parazitų kepenyse, diabeto, raugintų avižų kisielius - nuo disbakteriozės bei kepenų negalavimų ir t.t., o blogas virškinimas - bene pagrindinė visų ligų priežastis.

SVEIKATAI

Avižų nuoviras

Vieną stiklinę avižų grūdų nuplaukite, užpilkite litru šilto vandens nakčiai arba 10 valandų, kad nusistovėtų. Ryte avižas pavirinkite ant silpnos ugnies 30 minučių. Indą su nuoviru šiltai apriškite storu rankšluosčiu ir palikite dar 12 valandų, kad nusistovėtų. Tada nuovirą nukoškite ir įpilkite verdančio vandens iki ankstesnio tūrio, kad nuoviro vėl susidarytų litras. Šis nuoviras yra geriamas šiltas. Jį reikia gerti bent mėnesį, kasdien po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną pusę valandos prieš valgį. Toks nuoviras gali būti naudojamas labai įvairiais tikslais: su medumi - stiprinamoji priemonė išsekusiems ligoniams ir sergantiems tuberkulioze, užkietėjus viduriams - silpna vidurių paleidžiamoji priemonė. Tinka vartoti ir išoriškai: apiplovimai nuoviru padeda gydyti egzemą ir kitas odos ligas.

Arbata savijautai gerinti

2 valgomuosius šaukštus smulkintų avižų šiaudų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, 10 min. virkite ant silpnos ugnies, palikite valandai, kad pritrauktų, nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės kelis kartus prieš valgį.

Kojų prakaitavimui mažinti

Porą kuokštų avižinių šiaudų ir 100 g ąžuolų žievės užpilkite 2 litrais verdančio vandens, 30 min. virkite ant silpnos ugnies, palikite valandai, kad pritrauktų, nukoškite ir šiame nuovire mirkykite kojas prieš miegą.

Raminamosios vonios

0,5-1 kg smulkintų avižų šiaudų užpilkite 5 litrais verdančio vandens, 30 min. virkite ant silpnos ugnies, palikite valandai, kad pritrauktų, nukoškite ir supilkite į 37-38 laipsnių vandens vonią.

Tokioje vonioje rekomenduojama pagulėti 10-15 min. prieš miegą.

Kojų prakaitavimui mažinti

Porą kuokštų avižinių šiaudų ir 100 g ąžuolų žievės užpilkite 2 litrais verdančio vandens, 30 min. virkite ant silpnos ugnies, palikite valandai, kad pritrauktų, nukoškite ir šiame nuovire mirkykite kojas prieš miegą.

Avižos ir jų produktai didina žmogaus fizinį ir dvasinį organizmo atsparumą.

Šioje istorijoje: žolininkystė, Aviža, žolelių paslaptys, avižos, vaistažolės, Avena, vaistažolė

Pridėk savo naujieną, sveikatos receptą, įnovaciją, pranešimą spaudai, mintis per 5 minutes!

reklama

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Peržiūrų: 3402 | | Reitingas: 0.0/0 |
PANAŠIOS NAUJIENOS: Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be nuorodos į PARANORMAL.LT šaltinį.

//Parašykite savo nuomonę, bendrauk!

Iš viso komentarų: 0
avatar

Ekologiškų produktų, antikvaro, ezoterikos skelbimų portalas
Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...




//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos

Medicinos naujienos
Susirgęs vėžiu vyras patyrė, kas yra klinikinė mirtis...

Stasys Jonikas patyrė, kas yra klinikinė mirtis. Kaip pats sako, gerai, kad tada buvo ligoninėje ir nemirė, kol vežė iš penkt...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Kuo naudinga želatina ir kaip ją galima panaudoti...

Želatina – maisto produktas, kuris gali būti lapelių arba grūdelių forma, beskonis ir bekvapis, išgaunamas iš gyvūnų ir...

Ligos, mutacijos
Ar pagrįstai bijoma skandalingojo E621?...

Prieskonių istorija yra beveik tokio pat amžiaus kaip ir žmogaus egzistencija Žemėje. Jau akmens amžiuje sumedžiojęs žvėrį žmogu...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Žuvų taikai: naudingi ar žalingi?...

Žuvų taukai yra labai populiarus maisto papildas, ir juos vartojantys žmonės galvoja, kad jie yra naudingi sveikatai. Bet ar tai...