Mėnesio TOP 6

Pagrindinis » Kategorija: Dil­gė­lė » Peržiūrų: (801) Komentarų: (0) (25.05.2017 - 07:11)

Dilgėlės kulinarijoje

Dilgėlėse gausu vitaminų: karotino, kalcio, karbonato, vitaminų B2, C ir K. Askorbino rūgšties daugiausiai yra jaunuose pavasariniuose dilgėlių ūgliuose. Dilgėlių lapuose gausu krakmolo, cukraus, rauginių medžiagų, organinių rūgščių bei magnio turinčio chlorofilo. Dilgėlės - vienos iš nedaugelio augalų, kuriuose gausu kalcio.

• Ruošdami patiekalus su dilgėlėmis, turite nepamiršti, kad vitaminas K yra ne visiems naudingas.

Dažnai vartojant dilgėlių, pagreitėja kraujo krešėjimas, todėl pagyvenusiems žmonėms, sergantiems tromboflebitu bei poodinių kojų venų uždegimu dilgėlėmis negalima piktnaudžiauti. Dilgėlės gali lėčiau krešinti kraują, jei ruošiant salotas panaudosite kraują skystinančius vaistinius augalus, pavyzdžiui, geltonžiedžius barkūnus.

Dilgėlės kulinarijoje

Žaliosios Frankfurto salotos

• 2 saujų žalumynų; • 2 kietai virtų kiaušinių; • 1 svogūno galvutės; • rūgusio pieno (ar saulėgrąžų aliejaus); • druskos, maltų juodųjų pipirų.

2 saujas susmulkintų žalumynų (kiaulpienių, dilgėlių, pipirmėčių agurklių rūgštynių krapų, petražolių, svogūnų laiškų ar kt.) sumaišykite su smulkiai sukapotais kietai virtais kiaušiniais ir svogūnais. Pagardui tinka 1 valgomasis šaukštas rūgusio pieno, paskaninto maltais juodaisiais pipirais ir druska arba saulėgrąžų aliejus.

Bucharos plovas su dilgėlėmis

• 400 g ryžių; • 400 g morkų; • 200 g svogūnų; • 200 g razinų; • 160 ml aliejaus; • 50 g dilgėlių; • druskos.

Morkas ir svogūnus supjaustykite šiaudeliais, apkepkite aliejuje. Į puodą suberkite sūriame vandenyje išmirkytus per naktį ryžius, perplautas razinas, smulkiai sukapotas dilgėles, užpilkite karštu vandeniu, virkite dangčiu uždengtame puode.

Salotos su dilgėlėmis

• 30 g dilgėlių lapų; • 20 g raktažolių lapų; • 20 g kiaulpienių lapų; • 10 g svogūnų galvučių; • 30 g morkų; • 20 g krienų.

Svogūnus, morkas ir krienus sutarkuokite ar sumalkite mėsmale, sumaišykite su 50 g grietinės ir susmulkinta žaluma, sudėkite lėkštės viduryje. Lėkštės kraštuose pridėkite kiaulpienių, raktažolių ir dilgėlių lapų.

Burokėliai su dilgėlėmis

• 1 stiklinės smulkiai supjaustytų dilgėlių; • 1 nedidelio virto burokėlio; • 2 česnako skiltelių; • majonezo.

Virtą burokėlį supjaustykite plonomis skiltelėmis, sutrinkite česnakus. Dilgėlių lapus valandą laiko mirkykite šaltame vandenyje, kruopščiai perplaukite, smulkiai sukapokite, sumaišykite su burokėliais ir trintais česnakais bei majonezu, pasūdykite.

Dilgėlių sriuba su daržovėmis

• 1 stiklinės kapotų dilgėlių lapų; • 1 morkos; • 1 pomidoro; • 1/2 stiklinės šiaudeliais supjaustytų baltagūžių kopūstų; • 1 svogūno galvutės; • 1 litro vandens; • 4 valgomųjų šaukštų grietinės; • lauro lapelių; • druskos.

Į verdantį vandenį suberkite šiaudeliais supjaustytas morkas ir kopūstus, skiltelėmis supjaustytus pomidorus ir svogūnų žiedus. Virkite, kol išvirs, tada suberkite susmulkintas dilgėles, druską ir lauro lapelius.

Dilgėlės kulinarijoje

Salotos su dilgėlėmis ir graikiniais riešutais

• 2 ryšulėlių (apie 400 g) dilgėlių žalumos; • 1 ryšulėlio (apie 100 g) svogūnų laiškų; • 1 ryšulėlio petražolių žalumos; • 1/2 stiklinės graikinių riešutų branduolių; • druskos.

Perplautus dilgėlių lapus suberkite į verdantį vandenį pakaitinkite kelias minutes, perdekite ant sieto, nuvarvinkite. Paruoštus žalumynus susmulkinkite, suberkite į salotinę, sumaišykite su kapotais krapais, petražolėmis ir svogūnų laiškais. Trintus graikinių riešutų branduolius praskieskite 1/4 stiklinės dilgėlių nuoviro, pagal skonį įpilkite acto, išmaišykite, šiuo pagardu paskaninkite salotas, pabarstykite kapota žaluma.

Dilgėlių salotos su įvairių rūšių žaluma

• Po 20 g dilgėlių, rūgštynių, petražolių, krapų bei svogūnų laiškų; • česnakų; • 10 ml aliejaus; • druskos.

Smulkiai supjaustykite dilgėlių lapus, petražolių ir krapų žalumą bei svogūnų laiškus, suberkite trintus česnakus, pasūdykite, užpilkite aliejumi, kruopščiai išmaišykite.

Dilgėlės su čiobreliais ir graikiniais riešutais

• 1 kg dilgėlių; • 1,5 stiklinės lengvai pasūdyto vandens; • miltų; • aliejaus; • maltų raudonųjų pipirų; • 1 čiobrelių šakelės; • česnakų; • 1 valgomojo šaukšto 3 proc. acto; • 4 valgomųjų šaukštų susmulkintų graikinių riešutų branduolių; • 5 kiaušinių.

Perplautas dilgėles suberkite į puodą, užpilkite 1,5 stiklinės karšto pasūdyto vandens, pavirkite, kol dilgėlės suminkštės. Išgriebtas dilgėles nuspauskite, sutrinkite mediniu šaukštu. Keptuvėje su aliejumi apkepkite miltus, suberkite maltus raudonuosius pipirus. Į keptuvę ant pakepintų miltų suberkite dilgėles, išmaišykite, įpilkite tiek karšto vandens, kad susidarytų ne ypač tiršta tyrė. Su druska sutrinkite čiobrelių šakelę ir česnakus, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą acto. Šiuo mišiniu užpilkite dilgėles, ant silpnos ugnies kaitinkite 10 minučių. Paruoštas dilgėles supilkite į lėkštę, pabarstykite 4 valgomaisiais šaukštais susmulkintų graikinių riešutų. Nuluptus kietai virtus kiaušinius supjaustykite į 4 dalis, sudėkite lėkštės kraštuose, lengvai pabarstykite druska ir maltais raudonaisiais pipirais.

Dilgėlių salotos su graikiniais riešutais

• 200 g dilgėlių lapų; • 25 g graikinių riešutų branduolių; • acto; • petražolių žalumos; • svogūnų laiškų.

Perplautus dilgėlių lapus suberkite į verdantį vandenį, perdekite ant sieto, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

Susmulkintus graikinių riešutų branduolius išmaišykite 1/4 stiklinės dilgėlių nuoviro, įpilkite acto, šiuo pagardu paskaninkite dilgėles, pabarstykite susmulkinta petražolių žaluma ir svogūnų laiškais.

Dilgėlių salotos su Kiaušiniais

• 150 g dilgėlių lapų; • druskos; • acto; • kietai virto kiaušinio; • 20 g grietinės.

Perplautus dilgėlių lapus suberkite į verdantį vandenį pavirinkite, perdekite ant sieto, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite. Susmulkintas dilgėles paskaninkite druska ir actu, papuoškite kietai virto kiaušinio skiltelėmis, užpilkite grietine.

Sriuba su dilgėlėmis

• 150 g dilgėlių lapų; • 10 g riebalų; • morkų; • petražolių; • svogūnų galvučių.

Jaunas dilgėles 3 minutes virkite vandenyje, perdekite ant sieto, nuvarvinkite, sumalkite mėsmale, 10-15 minučių troškinkite riebaluose. Taip pat riebaluose troškinkite smulkiai supjaustytas morkas, petražoles ir svogūnų galvutes. Į 600-700 ml verdančio vandens ar sultinio suberkite troškintas dilgėles ir daržoves, virinkite 20-25 minutes. Likus 10 minučių iki sriubos virimo pabaigos, suberkite 50 g susmulkintų rūgštynių, 15 g svogūnų laiškų, lauro lapelį, paskaninkite druska ir pipirais. Patiekdami sriubą paskaninkite grietine.

Armėniška dilgėlių sriuba

• 400 ml sultinio; • 10 g ryžių; • 10 g smulkiai supjauslytų svogūnų galvučių; • 30 g bulvių; • 50 g dilgėlių; • druskos; • prieskonių; • žalumynų.

Į verdantį sultinį suberkite išmirkytus ryžius, smulkiai supjaustytus svogūnus, užvirkite, suberkite stambiai supjauslytas bulves. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių, į sriubą suberkite smulkiai sukapotas dilgėles, druską ir prieskonius. Pateikdami sriubą pabarstykite kapotais žalumynais.

Dilgėlės kulinarijoje

Pudingas su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių; • 200 g špinatų; • 50 g balandų; • 30-40 ml pieno ar grietinės; • 5-8 g kiaušinių miltelių; • 25 g maltų džiūvėsėlių; • 3-5 g cukraus; • druskos; • sviesto.

Susmulkintas dilgėles, špinatus ir balandas troškinkite kartu su pienu ar grietine. Ant troškintų žalumynų suberkite kiaušinių miltelius, maltus džiūvėsėlius, cukrų ir druską, kruopščiai išmaišykite, paruoštą masę perdekite į sviestu suteptą ir maltais džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą, orkaitėje kepkite 30-40 minučių.

Muštinukai su dilgėlėmis

• 100 g dilgėlių; • 200 g tirštos kvietinės košės; • 20 g sviesto; • druskos.

Dilgėles suberkite į verdantį vandenį, pakaitinkite 2-3 minutes, perdekite ant sieto, nuvarvinkite, susmulkinkite, sumaišykite su tiršta kvietine koše, sviestu ir druska, suformuokite ir iškepkite muštinukus.

Dilgėlės kulinarijoje

Omletas su dilgėlėmis

• 200 g dilgėlių; • 2 valgomųjų šaukštų lydyto sviesto; • 2 svogūnų galvučių; • 4 krapų ir petražolių šakelių; • 2 kiaušinių; • druskos.

Dilgėles išvirkite pasūdytame vandenyje, perdekite ant sieto, nuvarvinkite, susmulkinkite. Sumaišykite lydytame svieste apkeptus, smulkiai supjaustytus svogūnus, kapotą krapų ir petražolių žalumą bei dilgėles, troškinkite, kol šie produktai suminkštės, užpilkite plaktais kiaušiniais, iškepkite omletą.

Dilgėlės kulinarijoje

Troškintos dilgėlės su ožkos sūriu

• 80 g dilgėlių; • 10 g svogūnų laiškų; • druskos, maltų juodųjų pipirų, miltų; • 30 g ožkos sūrio; • 15 g lydyto sviesto; • kiaušinio plakinio (65 ml pieno, 20 g kvietinių miltų ir 1 kiaušinio).

5 minutes lydytame svieste troškinkite smulkiai supjaustytas dilgėles, svogūnų laiškus, ožkos sūrį, druską, maltus juoduosius pipirus ir miltus.

Šiuos produktus perpilkite į kepimo skardą, užpilkite paruoštu kiaušinio plakimu, iškepkite karštoje orkaitėje.

Sūdytos dilgėlės

• 1 kg dilgėlių žalumos; • 50 g druskos.

Perplautas susmulkintas dilgėles sluoksniais su druska suberkite į stiklainius, uždenkite plastmasiniais dangteliais.

Konservuotos dilgėlių sultys

Dilgėles sumalkite mėsmale, užpilkite 0,5 litro šalto virinto vandens, išmaišykite, nuspauskite per marlę. Dilgėlių išspaudas vėl sumalkite mėsmale, praskieskite 0,5 litro vandens, nuspauskite per marlę, sumaišykite su prieš tai nuspaustomis sultimis, perpilkite į 0,5 litro talpos stiklainius, kuriuos 65-70°C vandens vonelėje pasterizuokite 15 minučių užsukite, laikykite vėsioje vietoje.

Šioje istorijoje: sveika mityba, dilgėlės, Mityba, dilgėlių lapai, Maistas

Pridėk savo naujieną, sveikatos receptą, įnovaciją, pranešimą spaudai, mintis per 5 minutes!

reklama

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Peržiūrų: 801 | | Reitingas: 0.0/0 |
PANAŠIOS NAUJIENOS: Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be nuorodos į PARANORMAL.LT šaltinį.

//Parašykite savo nuomonę, bendrauk!

Iš viso komentarų: 0
avatar

Ekologiškų produktų, antikvaro, ezoterikos skelbimų portalas
Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...




//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Atsisveikinkite su venų varikozę, nuospaudomis, suskili...

Patrinkite kojas šia priemone ir atsisveikinkite su venų varikozę, nuospaudomis, suskilinėjusiomis pėdomis, vos per 10 dienų!...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Šlapimo rūgšties pašalinimas iš jūsų organizmo...

Šios sultys puikiai susidoros su šlapimo rūgšties pašalinimu iš jūsų organizmo ir sumažins sąnarių skausmą. Labai naudinga ge...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Išvalykite kraujagysles tik viena stikline šio gėrimo!...

Apnašos, kurios kaupiasi kraujagyslėse, rimta medicininė problema, dėl kurios arterijos užsikemša riebalų apnašų plokštelėmis, k...
Medicinos naujienos
Kiek tiesos yra mituose apie plastinę chirurgiją?...

Grožį kiekvienas iš mūsų suprantame skirtingai, tačiau jis yra pakankamai svarbus kiekvienam norinčiam pritapti prie visuomen...