Mėnesio TOP 6

Pagrindinis » Kategorija: Garšva » Peržiūrų: (4224) Komentarų: (0) (14.05.2017 - 15:57)

Vaistažolė. Garšva „Aegopodium“ sveikatai ir maistui

Garšva (Aegopodium). Salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis. Garšvų genčiai priklauso daugiametės žolės, jų lapai plunksniškai skaldyti.

Genties pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžių aex, aegos - ožka ir podion - koja, mat augalo lapeliai panašūs į ožkos pėdą. Gentį sudaro 4 rūšys. Lietuvoje auga vienos rūšies garšvos - paprastosios (Aegopodiumpodagraria). Gėlynuose kartais sodinamos paprastosios garšvos su šviesiai žaliai išmargintais lapais.

STOP! Būtina nepamiršti, kad garšvos mažina kraujospūdį, todėl jų nerekomenduojama daug vartoti žmonėms, linkusiems į žemą kraujo spaudimą, jose esantys kumarinai veikia kaip antikoaguliantai, silpnina kraujo krešėjimą bet daugumai vyresnio amžiaus žmonių yra labai naudingos.

Vaistažolė. Garšva „Aegopodium“ sveikatai ir maistui

LABAI GAUSIOS

Paprastosios garšvos - daugiamečiai, 30-70 cm aukščio, ilgus požeminius šakniastiebius išauginantys augalai. Stiebas stačias, tuščiaviduris, briaunotas, plaukuota apatine dalimi. Žiedai susitelkę sudėtiniais skėčiais, jų vainiklapiai balti ar rausvi. Žydi nuo gegužės iki rugsėjo mėnesio.

Paplitusios visoje Europoje, išskyrus pietines sritis, Balkanuose, Sibire, Mažojoje Azijoje. Visoj e Lietuvoje tinkamose buveinėse auga gausiai, dažniausiai įsikeroja lapuočių ir mišriuose miškuose, pamiškėse, pakrūmėse, dykvietėse, patvoriuose, soduose ir daržuose. Gali augti ūksmingose ir visai atvirose vietose, derlingame arba vidutiniškai derlingame ir drėgname dirvožemyje.

Augalas subrandina labai daug sėklų ir šakniastiebių pumpurų, todėl greitai dauginasi. Išnaikinti labai sudėtinga, nes garšvų šaknys užima didžiulį plotą. Soduose ir daržuose paprastosios garšvos yra įkyrios, sunkiai išnaikinamos piktžolės, keliančios daug rūpesčių sodininkams. Tačiau suvokę, koks tai vertingas ir maistingas augalas pavasarį, daugelis į garšvas žiūrėtų gerokai atlaidžiau.

Paprastosios garšvos rūšies mokslinis pavadinimas - podagraria - susijęs su augalo gydomosiomis savybėmis. Viduramžiais paprastosios garšvos laikytos vienais iš veiksmingiausių vaistinių augalų nuo tuo metu aukštuomenėje paplitusios ligos - podagros, kylančios organizme sutrikus šlapimo rūgšties apykaitai. Jos labai vertintos kaip maistiniai ir vaistiniai augalai, daug jų auginta vienuolynų daržuose ir soduose.

MAISTINĖ VERTĖ

Nors daug žmonių garšvas laiko įkyriomis piktžolėmis, tai - valgomasis augalas, puikus vitaminų, mikroelementų šaltinis. Garšvų lapuose, stiebuose, žieduose gausu eterinių aliejų (limoneno, felandreno, terpeno), flavonoidų, askorbo rūgšties, betakaroteno, baltymų, aliejaus, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių medžiagų, makro- ir mikroelementų (geležies, vario, mangano, titano ir boro), fermentų ir fitoncidų. Šaknyse ir šakniastiebiuose yra baltymų, angliavandenių, eterinių aliejų, azoto ir kitų organinių junginių, kumarinų.

Garšvos dažniausiai vartojamos šviežios, jų galima dėti į visas salotas, sriubas (geriau į jau išvirtas, praaušusias), košes, ypač avižų. Šis, ko gero, vienas iš ilgiausiai žaliuojančių ir valgyti tinkamų augalų, tikrai nesugadins patiekalų, juos paskanins ir suteiks vitaminų, mineralų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tiesa, garšvoms būdingas aštrokas savitas kvapas, tad kai kam jų patiekalai patinka, kai kam - ne.

Paprastųjų garšvų lapai išsikala anksti pavasarį, kiek anksčiau negu didžiųjų dilgėlių arba kartu su jomis - tai vienas pirmųjų maistui tinkamų augalų. Švieži lapeliai su minkštais stiebais skinami mažesni nei plaštakos aukščio, kol augalai dar nepražydę, gali būti naudojami salotoms ruošti, troškinami, marinuojami, sūdomi, džiovinami. Tai organizmą efektyviai stiprinanti priemonė, o tai ypač aktualu po žiemos, kai daugeliui žmonių trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų. Vėliau garšvų skonis pakinta, didėja vidurius laisvinantis poveikis. Šviežios garšvų sultys (jas labai tinka maišyti su kitų pavasarinių augalų sultimis) - vertinga tonizuojamoji priemonė. Jos tinka ir dabar populiariems žaliesiems kokteiliams gaminti.

Vaistažolė. Garšva „Aegopodium“ sveikatai ir maistui

Garšvų žiedai susitelkę sudėtiniais skėčiais, vainiklapiai balti ar rausvi

Kaip maistiniai augalai paprastosios garšvos buvo svarbios badmečiais.

PRITAIKYMAS MEDICINOJE

Šiuolaikinė medicina šių augalų preparatais gydo reumatą, artritą, šlapimo pūslės ir žarnyno sutrikimus. Garšvos mažina kraujo spaudimą, vartojamos kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė, turi raminamųjų savybių. Išoriškai šviežiais sutrintais paprastųjų garšvų lapais ar jų nuoviro kompresais gydomi nudegimai, vabzdžių įgėlimai, sunkiai gyjančios žaizdos, šutekliai dedami ant skaudančių sąnarių.

Garšvų preparatai slopina uždegimą, skausmą, padeda reguliuoti medžiagų apykaitą organizme, neutralizuoja per didelį organizmo rūgštingumą, palankiai veikia kepenis, inkstus, pagerina druskų apykaitą ląstelėse, tinka esant aukštam kraujospūdžiui, vidurių užkietėjimui. Garšvos gydo funkcinius kasos sutrikimus, padeda pašalinti įvairias kenksmingas medžiagas, naikina grybelį ir greitina žaizdų gijimą.

Suaugusios garšvos labai tinka raminamosioms vonioms ar kaip paklotas pirtyje, antpilo vonelės padeda nuo hemorojaus.

Iš žydinčių garšvų gaminami homeopatiniai preparatai nuo artrito ir reumato.

VAISTINĖ ŽALIAVA

Dažniausiai naudojama antžeminė augalo dalis, labai retai - šaknys ir šakniastiebiai.

Vaistams renkami jauni, sveiki paprastųjų garšvų lapai pavasarį, o šienaujamose vietose - iki rudens. Jie sultingi, todėl ne taip paprasta juos gerai išdžiovinti, kad neparuduotų. Džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje, arba specialioje džiovykloje, orkaitėje, maždaug 30 laipsnių temperatūroje.

Šaknys kasamos augalui nužydėjus, švariai nuplaunamos šaltu vandeniu, supjaustomos gabaliukais ir džiovinamos specialioj e džiovykloje ar orkaitėje.

Vaistažolė. Garšva „Aegopodium“ sveikatai ir maistui

SVEIKATAI

Organizmui valyti ir stiprinti

Valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų garšvų užpilkite 300 g verdančio vandens, palikite 30 min. kad pritrauktų, nukoškite. Gerkite 2-3 kartus per dieną prieš valgį.

Sergant podagra, inkstų, šlapimo takų ligomis

2 šaukštus smulkintų džiovintų garšvų užpilkite 300 g verdančio vandens ir vandens vonelėje virkite 15 minučių. Palikite atvėsti, po 45 min. nukoškite. Įpilkite virinto vandens iki 300 g

ir išgerkite per dieną mažomis, lygiomis porcijomis.

Vitamininis gėrimas pavasariui

Išspauskite jaunų garšvų lapelių sulčių, 2-3 jų šaukštus įpilkite į stiklinę vandens, pagardinkite medumi.

Nuo poliartrito, skeleto raumenų uždegimo

Sumalkite 40 g garšvų šaknų, užpilkite litru verdančio vandens ir pavirkite 10 min. ant silpnos ugnies. Palikite 30 min., kad pritrauktų, nukoškite ir supilkite į 36-37 laipsnių vandens vonią. Tokioje vonioje rekomenduojama pagulėti 10-15 min. prieš miegą. Kursas - 8-10 vonių.

Raminamosios vonios

300 g džiovintų garšvų užpilkite 2 litrais verdančio vandens ir pavirkite 10 min. ant silpnos ugnies. Palikite valandai, kad pritrauktų, nukoškite ir supilkite į 37-38 laipsnių vandens vonią. Tokioje vonioje rekomenduojama pagulėti 10-15 min. prieš miegą.

Nuo odos ligų

200 g džiovintų garšvų užplikykite 2 litrais verdančio vandens ir pavirkite ant silpnos ugnies 15 minučių. Palikite valandą atvėsti,
po 45 min. nukoškite. Šiame nuovire mirkykite sudirgusias rankas ar kojas arba dėkite jo kompresus ant pažeistų vietų.

Nors daugelis garšvas laiko piktžolėmis, tai - puikus vitaminų ir mikroelementų šaltinis

MAISTUI

Pavasarinių žolių salotos

Molinį indą ištrinkite česnaku,-sudėkite smulkiai supjaustytus kiaulpienių, garšvų lapelius, svogūnų laiškus, pasūdykite, užpilkite aliejaus ir citrinų sulčių. Šias salotas galima gardinti ir šviežiais pomidorais arba pomidorų padažu.

Garšvų garnyras

Į keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir pakepinkite smulkintą svogūną, kol suminkštės, įdėkite apie 150 g smulkintų garšvų, 80 g saldžiųjų kukurūzų ir gerai išmaišykite, troškinkite apie 20 min. Baigdami troškinti įdėkite 2-3 šaukštus grietinės, įberkite šaukštelį kario, žiupsnelį druskos, mėgstamų prieskonių. Rekomenduojama prie ryžių arba makaronų patiekalų.

Garšvų padažas

Sudėkite į maisto smulkintuvą 150 g garšvų, 30 g graikinių riešutų, 50 g parmezano, 2 skilteles česnako, 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite viską iki vientisos masės. Jei reikia, įpilkite daugiau aliejaus. Jei mėgstate aštriau,
įpjaustykite daugiau česnakų, svogūnų. Tinka su mėsos, žuvų, makaronų patiekalais.

Pavasarinių augalų troškinys

Porą saujų pavasarinių augalų (dilgėlių, garšvų, builių, kiaulpienių, laukinių česnakų)nuplaukite ir susmulkinkite, patroškinkite lydytame svieste arba su grietine, įberkite žiupsnelį druskos, maltų sėmenų. Troškinys tinka su lietiniais, virtomis bulvėmis, košėmis, juoda duona.

Garšvų kotletai

100 gramų garšvų lapelių ir kiek mažiau kopūsto nuplikykite verdančiu vandeniu, smulkiai supjaustykite, suberkite 50 g sutarkuotų džiūvėsių, įmuškite kiaušinį, įberkite mėgstamų prieskonių (labai tinka bazilikai), įpilkite apie ketvirtį stiklinės vandens ir formuokite mažus kotletėlius. Juos keptuvėje ar orkaitėje kepkite maždaug 10 minučių. Šiuos kotletus užpilkite miltų padažiuku.

Padažui keptuvėje pašildykite 2 šaukštus aliejaus, jame išsukite šaukštą miltų, į šią masę suberkite smulkiai susmulkintų petražolių, krapų ar salierų lapelių.

Šioje istorijoje: Aegopodium, vaistažolė, Garšva, žolelių paslaptys

Pridėk savo naujieną, sveikatos receptą, įnovaciją, pranešimą spaudai, mintis per 5 minutes!

reklama

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Peržiūrų: 4224 | | Reitingas: 0.0/0 |
PANAŠIOS NAUJIENOS: Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be nuorodos į PARANORMAL.LT šaltinį.

//Parašykite savo nuomonę, bendrauk!

Iš viso komentarų: 0
avatar

Ekologiškų produktų, antikvaro, ezoterikos skelbimų portalas
Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...




//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Kaip atstatyti pažeistus inkstus, naudojant tik 1 arbat...

Inkstai - gyvybiškai svarbus organas mūsų kūne. Pagrindinė jo funkcija yra užtikrinti hormonų ir fermentų veiklą, kad suskaid...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Vegetariška dieta padėjo jam atsikratyti spuogų!...

Pašalinkite iš savo dietos visus pieno produktus, suvalgykite 10-16 porcijas daržovių ir išgerkite bent 3 litrus vandens per die...
Medicinos naujienos
15 įdomių ir naudingų faktų apie hepatitą...

Tikriausiai ne daugelis žino, kad 1925 metais liepos 28 dieną gimė amerikiečių gydytojas, genetikas Baruchas S. Blumbergas, atra...
Medicinos naujienos
Prieš skiepus įkurta asociaciją «Objektyviai apie skiep...

LR Sveikatos apsaugos ministerijos siekiais įvesti baudas vaikus neskiepijantiems tėvams pasipiktinę žmonės buriasi į asociac...