Mėnesio TOP 6

Pagrindinis » Kategorija: Gervuogė » Peržiūrų: (1273) Komentarų: (0) (15.03.2017 - 11:37)

Vaistažolė. Gervuogė „rubus“ sveikatai ir grožiui

Gervuogės (Rubus) priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimos augalų pogentei, gervuogių genčiai. Jos augalų stiebai dvimečiai ar daugiamečiai, briaunoti, statūs arba šliaužiantys, dygliuoti, lapai trilapiai arba pirštuoti penkialapiai. Žiedai dvilyčiai, retai vienalyčiai, sutelkti kekiškuose žiedynuose. Vaisiai juodi, tamsiai purpuriniai, sudaryti iš smulkių, sultingų kaulavaisių, suaugę su žiedsosčiu, prinokę nukrenta kartu su juo.

STOP!

Nepageidaujamo poveikio vartojant gervuoges nepastebėta, tačiau jų preparatų nepatariama vartoti nėščioms ir žindančioms moterims.

Vaistažolė. Gervuogė„rubus“ sveikatai ir grožiui

TRYS SESERYS

Lietuvoje auga trys šios genties gervuogių rūšys: paprastosios (Rubuscaesius), stačiosios (Rubusnessensis), raukšlėtosios (Rubusplicatus). Be paprastųjų gervuogių, dar gana paplitusios stačiosios gervuogės, plytinčios mišriuose miškuose, pušynuose, pamiškėse. Jų stiebai dažniausiai statūs, žemyn palinkusiomis viršūnėmis. Nokstantys vaisiai iš pradžių būna rausvi, vėliau tampa juodi, blizgantys. Tik Vakarų Lietuvoje aptinkama raukšlėtųjų gervuogių, kurių vaisiai irgi tamsiai juodi, stambūs. Stiebai apžėlę stambiais, žemyn palinkusiais, labai kibiais dygliais.

Kelių rūšių gervuogės auginamos soduose ir želdynuose kaip vaisiniai arba dekoratyviniai augalai.

IR JŲ GIMINAITĖS

Gervuogių genčiai priklauso nemažai gerai žinomų augalų: pavyzdžiui: visų labai mėgstamos ir dažnos avietės (lot. Rubussubgen. Idaeobatus), palyginti mažai žinomos katuogės (lot. Rubussubgen. Cylactis), tik kai kuriose aukštapelkėse augančios tekšės (lot. Rubuschamaemorus). Pastarųjų vaisiuose yra itin daug (iki 200 mg) askorbo rūgšties, jos vadinamos ir šiaurės apelsinais, tačiau mūsų šalyje dera menkai, todėl mažai žinomos ir didesnės ūkinės reikšmės neturi.

Paprastosios gervuogės įvairiose Lietuvos vietose žmonių irgi buvo vadinamos skirtingai: draskęs, drėskės, gervenos, gervinės, krūmauogės, krantuogės, gervuogės; šie vardai nusako jų dygumą ir kibumą, augaviečių ypatybes.

Antropologai, tyrinėjantys įvairių tautų augalų ir gyvūnų pavadinimus ar liaudyje paplitusius vardus, akcentuoja, kad kuo daugiau vardų augalų grupė turi, tikėtina, tuo seniau jie buvo žinomi ir plačiau naudoti - akivaizdu, kad gervuogės ir jų giminaitės mūsų prosenelių gyvenime daug reiškė.

PAPLITUSIOS VISOJE LIETUVOJE

Paprastosios gervuogės yra daugiamečiai, iki 130 cm aukščio augalai sumedėjančiais gulsčiais ar pagulusiais, kartais į kitus augalus įsikimbančiais, 3 m ar ilgesniais, palyginti smulkiais dygliais apžėlusiais stiebais, kurių viršūnė neretai įsišaknija. Lapai dažniausiai trilapiai, jauni stiebai su melsvomis apnašomis. Žiedai dideli, balti. Gervuogių vaisiai - smulkūs kaulavaisiai - sudaro vaisyną, jis paprastai vadinamas uoga.

Vaistažolė. Gervuogė„rubus“ sveikatai ir grožiui Šie augalai žydi nuo birželio mėnesio iki rudens, vaisiai prinoksta nuo rugpjūčio iki spalio mėnesio, būtent tada šie krūmai labiausiai atkreipia mūsų dėmesį. Sunokę vaisiai beveik juodi, bet dėl juos dengiančių apnašų atrodo melsvi.

Paprastosios gervuogės paplitusios visoje Lietuvoje. Auga upių ir ežerų pakrantėse, krūmynuose, pamiškėse, pakelėse, šlaituose, neretai sudaro didelius sąžalynus. Dažniausiai įsikuria derlingame, šarmingame arba neutralios reakcijos, vandeniui laidžiame, tačiau drėgname dirvožemyje.

LIAUDIES IR ŠIANDIENOS MEDICINOJE

Gervuogių vaisiai panašūs į aviečių, tik juodos ar tamsiai mėlynos spalvos ir daug rūgštesni, juose yra apie 2,8 proc. cukraus ir apie 2,4 proc. organinių rūgščių (citrinų, obuolių, vyno, salicilo), aromatinių ir rauginių medžiagų. Gervuogėse gausu vitamino C, E, B grupės vitaminų ir beta karoteno, mikro- ir makrolementų: kalio, magnio, fosforo, jos naudingos senstantiems žmonėms.

100 g gervuogių maistinė vertė - apie 60 kilokalorijų, 8 g ląstelienos. Teigiama, kad gervuogės tinka diabetu sergantiems ir norintiems sulieknėti žmonėms.

Lapuose aptinkama iki 14 proc. rauginių medžiagų, flavonoidų, organinių rūgščių, vitamino C, fitoncidų, mineralinių ir kitų medžiagų. Viršutinės augalo dalys vartojamos kaip sutraukiamoji priemonė esant maisto intoksikacijai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai.

Rašoma, kad gervuogėse yra rūgšties, kuri yra stiprus antioksidantas, saugantis žmogaus ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Manoma, kad gervuogėse esančios medžiagos padeda išvengti vėžinių pokyčių ląstelėse, bakterinių infekcijų, reguliuoja virškinimą, stabdo senėjimą.

Prisirpę vaisiai pasižymi vidurius truputį laisvinančiomis savybėmis, o neprinokę turi sutraukiamųjų medžiagų. Liaudies medicina gervuogių uogų bei lapų antpilą ir nuovirą naudoja nervams raminti padidėjus dirglumui, nemigai gydyti ir organizmui stiprinti.

Lapų ištraukos ir nuoviras skatina prakaitavimą ir šlapimo skyrimąsi, jais skalaujama burna esant gleivinės opoms, kraujuojant dantenoms, daromi apiplovimai sergant pienlige, kompresai pūlingoms žaizdoms gydyti. Dėl rauginių medžiagų gervuogių šaknys vartojamos viduriavimui, gerklei ir burnos uždegimams gydyti.

Gervuogės taip pat gali būti naudingos sergantiesiems inkstų akmenlige. Jose yra proantocianidino, medžiagos, mažinančios inkstų akmenligės vystymosi riziką.

VAISTINĖ ŽALIAVA

Vaistinė žaliava - lapai ir vaisiai, kartais naudojami stiebai ir šaknys. Pirmieji lapai skinami vasaros pradžioje krūmui žydint, saulėtomis dienomis, sausi, vaisiai renkami prisirpę taip pat saulėtomis dienomis. Švieži ir džiovinti vaisiai vartojami žarnyno peristaltikai skatinti, organizmui stiprinti, nervams raminti.

Lapai renkami sausi, saulėtomis dienomis, vėliau džiovinami nuo saulės spindulių apsaugotoje gerai vėdinamoje vietoje. Stiebai susmulkinami mažesniais gabaliukais ir džiovinami ilgesnį laiką pavėsyje arba džiovykloje. Šaknys iškasamos, nuplaunamos šaltu vandeniu, nuvalomos ir susmulkintos džiovinamos nuo saulės spindulių apsaugotoje gerai vėdinamoje vietoje arba specialioje džiovykloje. Tinkamai paruošta ir laikoma vaistinė žaliava tinka vartoti dvejus metus.

TARSI JUODOJI ARBATA

Dažniausiai vartojamos gervuogių uogos, jos valgomos šviežios, šaldytos, iš jų verdama uogienių, spaudžiama sulčių, jas galima konservuoti. Gervuogių lapai tinka kasdienei kvapiai arbatai ruošti, ypač su kitais vaistiniais augalais. Teigiama, kad tokia arbata ypač naudinga vyresnio amžiaus žmonėms. Žali gervuogių lapai fermentuojami - susukami ir dedami į indą, kad suvystų ir pajuoduotų. Tada išimami ir džiovinami pavėsyje ar specialioje džiovykloje. Šitaip paruošti nesiskiria nuo juodosios arbatos ir turi daug naudingų savybių.

Vaisių sultys suteikia spalvą gaiviesiems gėrimams, drebučiams ir kitiems maisto produktams.

Gervuogės gali būti naudojamos ir dažams. Iš paprastųjų gervuogių vaisių gaunami blyškiai melsvi dažai. Šaknys audinius dažo rudai, stiebai -violetine ar rusvai violetine spalva, lapai - mėlynai, žiedai - žalsvai, o šilką - geltonai.

Gervuogių žiedų nuoviru galima valyti riebią odą. Gervuogių lapų nuoviras naudojamas drėkinamųjų šampūnų gamybai. Gervuogių uogų kaukė puikiai atgaivina pavargusią odą.

SVEIKATAI

Šlapimo išsiskyrimui skatinti. Sumaišykite lygiomis dalimis džiovintų paprastųjų gervuogių lapų, darželinių pupelių anksčių ir didžiųjų dilgėlių lapų. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir pavirkite 6-8 min. ant silpnos ugnies. Nukoškite ir gerkite šio nuoviro po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną. Gydymą tęskite dvi savaites, tada darykite pertrauką.

Prakaitavimui skatinti. Valgomąjį šaukštą gervuogių lapų užplikykite stikline verdančio vandens, palikite 15-20 min., kad prisitrauktų. Nukoškite ir gerkite pagal poreikį.

Nervams raminti. Suberkite į termosą 2 valgomuosius šaukštus džiovintų paprastųjų gervuogių uogų ir valgomąjį šaukštą pipirmėčių ar melisų lapų, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Palaikykite porą valandų arba per naktį, kad pritrauktų, nukoškite.

Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną, paskutinį kartą - prieš miegą.

Lapų antpilas. Valgomąjį šaukštą gervuogių lapų užplikykite stikline verdančio vandens, palikite valandai, kad prisitrauktų. Gerkite po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną 20-30 min. prieš valgį. Lapų antpilas vartojamas kaip organizmą valantis ir stiprinantis vaistas. Gervuogių lapus galima plikyti ir termose.

Atsikosėjimui lengvinti. Sumaišykite paprastųjų gervuogių džiovintų lapų ir vaistinių medetkų žiedų (santykiu 2:1), 2 valgomuosius šaukštus šio mišinio užpilkite dviem stiklinėmis verdančio vandens ir palaikykite 30 min., kad pritrauktų. Nukoškite ir gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Kraujuojant dantenoms. Valgomąjį šaukštą džiovintų paprastųjų gervuogių lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Po valandos nukoškite. Šiuo nuoviru skalaukite burną 2-4 kartus per dieną po valgio. Paskutinį kartą - prieš miegą.

Gervuogių lapų kompresai. Švariai nuplaukite gervuogių lapus, užpilkite verdančiu vandeniu ir tuoj pat ištraukite iš vandens. Suminkštėjusius lapus dėkite ant pūlingų žaizdų, opų, egzemų, dedervinių. Palaikę 2 valandas kompresą pakeiskite.

GROŽIUI

Gervuogių uogų kaukė. 2 šaukštelius sutrintų gervuogių sumaišykite su išplaktu kiaušinio baltymu ir tepkite ant veido. Palaikykite 20 minučių ir nuprauskite veidą šiltu vandeniu.

Puikiai atgaivina pavargusią odą.

Gervuogės tinka diabetu sergantiems ir norintiems sulieknėti žmonėms.

Šioje istorijoje: gervuogės, Rubus, Gervuogė, žolelių paslaptys, gervuogių lapai

Pridėk savo naujieną, sveikatos receptą, įnovaciją, pranešimą spaudai, mintis per 5 minutes!

reklama

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Peržiūrų: 1273 | | Reitingas: 0.0/0 |
PANAŠIOS NAUJIENOS: Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be nuorodos į PARANORMAL.LT šaltinį.

//Parašykite savo nuomonę, bendrauk!

Iš viso komentarų: 0
avatar

Ekologiškų produktų, antikvaro, ezoterikos skelbimų portalas
Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...




//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Gerkite citrinų vandenį vietoj tablečių...

Gerkite citrinų vandenį vietoje tablečių, jai jūs susidūrėte su viena iš 13 sveikatos problemų. Šilto vandens stiklinė su citrin...
Ligos, mutacijos
Po voro įkandimo moters kojoje atsivėrė skylė...

Gražuolė radijo laidų vedėja mėnesius gyveno agonijoje po to, kai jai įgėlė voras. Maža to, merginos koja visą gyvenimą bus p...

Medicinos naujienos
Vėžio testai ir ankstyva diagnozė daro daugiau žalos ne...

Nesenai British Medical Journal (BMJ) publikavo straipnį - ”Why cancer screening has never been shown to “save li...

Medicinos naujienos
„Google“ patentavo „apyrankę nuo vėžio“...

Bendrovė „Google“ turi planų gaminti dėvimus įrenginius, kurie galėtų naikinti mūsų organizme šmirinėjančias žalingas struktūras...