Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Vasario » 9

Išsiskyrę tėvai nesutaria dėl vaiko skiepijimo. Ką daryti?

Išsiskyrę tėvai nesutaria dėl vaiko skiepijimo. Ką daryti?

„Vakaro žinios" jau rašė apie tai, kad nepilnamečių vakcinacija be jų tėvų ar globėjų žinios išeina už teisėtumo ribos. Gerokai sudėtingesne situacija tampa, kuomet išsiskiria vienodas teises ir pareigas turinčių vaiko tėvų požiūris į skiepijimą. Vaikų gerovę turinčios užtikrinti institucijos tėveliams rekomenduoja pamėginti rasti abiems pusėms priimtiną sprendimą. Nors abejotina, ar į tokias rekomendacijas, nesant numatytoms jokioms atsakomybėms, kas nors atsižvelgs.

Skiepijo mamai nežinant

Į redakciją kreipėsi pajūrio gyventoja Giedrė, kuri atvirai, nieko neslėpdama, pasidalijo savo rūpesčiais.

„Mūsų situacija tokia - su buvusiu vyru turime 6 metų sūnų. Mudu su vaiku gyvename Palangoje. Buvęs vyras, gyvenantis Aukštadvaryje, vaiko visai neaugino. Jam teismas nustatė lankymo grafiką kas antrą savaitgalį, tad visi kasdieniai rūpesčiai ir vaiko sveikatos klausimai teko man.

Nepaisant to, kad nuolatinis rūpinimasis mudviejų vaiku gulė ant mano pečių, buvęs sutuoktinis ne tik nuolat keldavo konfliktines situacijas, bet ir užsiėmė saviveikla. Per šv. Kalėdas be mano žinios ir pritarimo, pasinaudodamas tuo, jog vaikas svečiavosi pas jį, nuvežė jį paskiepyti. Po šito dar nurodė sūnui nieko man nepasakoti, nes esą tuomet „mama žliumbs".

Aš apie vaiko gautą skiepą sužinojau tik prisijungusi prie e.sveikatos. Pamačiusi įrašą, kreipiausi į teisininkus ir į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Teisininkai tesugebėjo atsakyti, kad abiejų tėvų teisės yra vienodos, Tarnyba perspėjo tėtį, kad tokius klausimus privalu derinti su mama.

Deja, atvykęs pasiimti sūnaus po švenčių, jis iškart nuskubėjo į skiepijimo punktą. Šį apsilankymą jis ne tik nuo manęs nuslėpė, bet ir liepė sūnui meluoti Klaipėdos jūrininkų ligoninės personalui, kad esą su mama skiepas suderintas. Vėliau paklaustas bandė tą neigti, bet visi įrašai e.sveikatoje yra.

Neslėpsiu, man ši situacija labai nemaloni - aš vaiką auginu, juo rūpinuosi, slaugau, kai serga, o čia porai dienų apsireiškęs tėvelis pradeda savivaliauti. Ir, kas dar liūdniau, jam už tai nėra numatyta jokia atsakomybė.

Mano atveju jau nieko pakeisti nepavyks, bet labai norėčiau, kad paviešintumėt mano istoriją. Tikiu, kad yra ir daugiau mamų, kurios gali susidurti su tokia situacija, tad gal bent joms pasiseks geriau...".

Kadangi, kaip buvo minėta, tėvų ne tik pareigos, bet ir teisės yra vienodos, o šiuo atveju galima įžvelgti vaiką auginančios mamos teisių pažeidimą, buvo paprašyta atsakingų institucijų komentaro.

Žadama reaguoti, bet savaip

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Alina Žilinaitė pabrėžė, kad vaiko skiepijimo klausimą tėveliai turėtų spręsti bendrai.

„Šį sprendimą tėvai turėtų priimti išklausę vaiką, įvertinę jo sveikatos būklę, galimą kontaktavimą su kitais žmonėmis ir užsikrėtimo bei viruso platinimo riziką. Nerandant bendro sprendimo vertėtų pasitarti su šeimos gydytoju, kuris padės priimti konkrečiam vaikui tinkamiausią sprendimą", - galimą krizinės komunikacijos variantą pasiūlė tarnybos atstovė. Tik mažai tikėtina, kad nesutariantys tėvai šiuo patarimu pasinaudos, nes, ką patvirtino ir A.Žilinaitė, norint vaiką paskiepyti užtenka vieno iš tėvų sutikimo.

Taip pat abstrakčiai buvo pažadėta, kad į galimus vaikų teisių pažeidimus bus reaguojama.

„Jeigu bus gautas pranešimas, kad tėvai pažeidė vaiko teisę į gydymą ir ligų prevenciją, į jį bus reaguojama nustatyta tvarka. Bus vykstama į šeimą, kalbamasi su tėvais, išklausoma vaiko nuomonė.

Jeigu nutiktų taip, kad vaiko sveikata sutriktų, kreiptis galima į Pacientų sveikatai padarytos žalos atlyginimo komisiją. Ji įvertintų visas aplinkybes ir priimtų sprendimą, ar paciento sveikatai buvo padaryta žala", - nurodė tarnybos atstovė.

Galiausiai atsakyme buvo pateikta ir oficialiosios valdžios pozicija, kad esą „vakcinacija yra viena iš priemonių, skirtų pandemijai suvaldyti bei užtikrinti visų piliečių teisę į sveikatą". Įvertinus pastarąją aplinkybę, tikėtina prielaida, jog tėvų konflikto atveju, vaiko gerove turinčios rūpintis institucijos atstovai stos į skiepytojo pusę.

Autorius: Vidmantas MISEVIČIUS

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/issiskyre-tevai-nesutaria-del-vaiko-skiepijimo-ka-daryti/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.05.2024 laikas 09:32 Receptai – Patiekalai Nuostabus grietininis bananinis pyragas su razinomis
Nusprendžiau pasidalinti tokiu receptu, kuris garantuoju, kad pavyks net visiškai nedraugaujančiam su virtuve žmogui. Šis grietininis bananų pyragas su razinomis yra itin paprastas, o gaunasi minkštas, drėgnas ir kvapnus. Ir puiki...

Skaityti daugiau

07.05.2024 laikas 12:23 Receptai – Patiekalai Paprasto obuolių pyrago receptas
Šiandien pristatau paprastą variantą, kaip pagaminti obuolių pyragą, kuriam reikia vos keturių ingredientų. Paruošimo procesas toks paprastas, kad sugebės pagaminti net ir virtuvės naujokas. Dalinuosi šiuo receptu, tik imkite ir g...

Skaityti daugiau

07.05.2024 laikas 12:10 Receptai – Patiekalai Mylimiausi čirviniai blynai su kefyru
Šiandien aš Jums noriu parodyti tiek savo, tiek savo vaikų pačius mylimiausius čirvinius blynus, kuriuos aš gaminu su kefyru. Beje, man šie čirviniai blynai patys gardžiausi truputį pravėsę, šitaip būna labai traškūs. Visiškai atv...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 08:29 Faraono auksinės kaukės paslaptis
Senovės civilizacijų istorijoje kartais slepiasi nuostabios paslaptys, kurios gali sukrėsti net pačius išrankiausius tyrinėtojus. Viena iš tokių paslapčių - faraono Tutanchamono auksinė kaukė. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši kaukė buvo nukaldinta iš v...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 07:58 Gegužės 20 2024 horoskopas: Žvaigždės prognozuoja sėkmės pokyčius visiems Zodiako ženklams
Šiandien Mėnulis visą dieną neturės jokių aspektų, t. y. jis bus „ne pagal kursą“. Mes, astrologai, tokias dienas vadiname nenaudingomis naujos pradžios požiūriu. Pradedate kokį nors verslą, o jis nevyksta, sustoja, atsiranda įvairių kliūčių jo eigai...

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau