2025-11-05, 09:03
Kopūstų rauginimas 2025 lapkritį: palankios dienos pagal Mėnulį
Lapkritį vėlyvieji kopūstai tampa saldūs ir sultingi – idealu raugimui. Svarbu žinoti palankias dienas pagal Mėnulio kalendorių 2025 m.: lapkričio 2–5, 8, 9, 11–13, 20–25 d. Geriausia raugti augančio Mėnulio fazėje, trečiadienį, penktadienį ar šeštadienį – „moteriškomis“ dienomis. Rinkitės vėlyvas veisles, pjaustykite plonai, naudokite akmens druską (20 g/kg), morkų saikingai.
Skaityk toliau
2025-11-01, 12:12
Žemaičių Blynai: Nauda, Kalorijos, Įsisavinimas ir Pilnavertis Receptas
Žemaičių blynai – sotus lietuviškas patiekalas iš bulvių tešlos su mėsos įdaru ir kreminiu padažu. Porcijoje ~500 kcal, gausu kalio, baltymų. Organizmas įsisavina 90% angliavandenių, 95% kalio. Gaminant prarandama 15-25% vitamino C – virkite su lupena. Pilnaverčiam pridėkite daržovių, pašalinkite perteklinę druską. Receptas: 15 bulvių, 300 g mėsos, padažas iš grietinės. Alternatyvos: vegetariškos su grybais. Istorija iš Žemaitijos, patarimai, klaidos. Išbandykite ir pasidalinkite!
Skaityk toliau
2025-10-26, 22:46
Bananų duona su varške: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybinė vertė
Gardžioji bananų duona su varške – tai vienas tų kepinių, kurie visada pavyksta. Ji ne tik maloniai kvepia bananais ir vanile, bet ir pasižymi švelnia, drėgna tekstūra, kurią sukuria varškės gabaliukai. Tokia duona puikiai tinka tiek pusryčiams su puodeliu kavos ar arbatos, tiek kaip desertas po pietų ar vakarienės. Tai universali kepinių klasika, kuri vis dažniau atrandama ir lietuviškuose namuose.
Skaityk toliau
2025-10-23, 16:45
Šilkiniai Bulvių Kukuliai su Faršo Padažu: Klasikinis Lietuviškas Patiekalas, Jo Nauda ir Receptas
Šilkiniai bulvių kukuliai su faršo padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris ne tik džiugina širdį, bet ir užburia savo minkštumu bei sodriu skoniu. Šis patiekalas dažnai primena jaukius vaikystės vakarus, kai namuose kvepėdavo šviežiai virtomis bulvėmis ir švelniu faršo padažu. Kukuliai – tai tarsi bulvių virtinukai, tačiau jų tekstūra dar švelnesnė, o derinys su gardžiu padažu sukuria nuostabią harmoniją tarp paprastumo ir rafinuotumo.
Skaityk toliau
2025-10-14, 09:14
Drėgnas Meduolių Keksas su Grietine: Nauda, Kalorijos ir Pilnavertis Patiekalas
Drėgnas meduolių keksas su grietine yra puikus šventinis desertas, kuris ne tik gardus, bet ir turi sveikatos naudą dėl ingredientų kaip sviestas, kiaušiniai ir prieskoniai. Šiame straipsnyje aptariama jo kalorijos (apie 300 porcijoje), maistinių medžiagų įsisavinimas (baltymai, vitaminai), praradimai kepant (iki 20% vitaminų), bei patarimai kaip padaryti pilnavertį – sumažinti cukrų, naudoti pilno grūdo miltus. Receptas paprastas, o nauda apima antioksidantus iš prieskonių ir kalcį iš grietinės. Idealus Kalėdoms!
Skaityk toliau
2025-10-14, 08:53
Kugelis su kiaulės koja: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos
Kugelis su kiaulės koja – tradicinis lietuviškas patiekalas, sujungiantis bulvių ir mėsos skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, kolageno šaltinis), kalorijų skaičiavimą (apie 220 100g), įsisavinamas medžiagas, praradimus kepant ir kaip padaryti pilnavertį pašalinant riebalus. Idealus tiems, kurie nori sotaus ir naudingo maisto be ligų rizikos.
Skaityk toliau
2025-10-14, 08:38
Marmurinis keksas su bananais: receptas, nauda sveikatai ir kalorijos
Marmurinis keksas su bananais – klasikinis desertas, sujungiantis šokolado ir bananų skonius. Šiame straipsnyje rasite pilną receptą, ingredientų alternatyvas, gaminimo patarimus, sveikatos naudą (kalio, vitaminų šaltinis), kalorijų skaičiavimą (apie 276 porcijoje), įsisavinamas medžiagas, praradimus kepant ir kaip padaryti pilnavertį pašalinant cukrų. Idealus tiems, kurie nori skanaus ir naudingo kepinio.
Skaityk toliau
2025-10-08, 09:34
Vištienos kepsnys su pievagrybių padažu: skanus receptas, nauda sveikatai ir mitybos patarimai
Sultingas vištienos kepsnys su pievagrybių padažu – lengvas, bet prabangus receptas šeimai. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, selenas imunui, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 450 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiagos, praradimai kepant ir kaip padaryti sveikesnį su daržovėmis, vengiant širdies ligų. Pridėkite kokosų pieną ar avižas pilnaviduriam patiekalui. Detalus receptas su moksliniais šaltiniais.
Skaityk toliau
2025-10-08, 08:41
Traškus faršo šnicelis su juoda duona: tradicinis receptas, sveikatos nauda ir mitybos patarimai
Traškus faršo šnicelis su juoda duona – klasikinis lietuviškas receptas, kupinas vaikystės prisiminimų. Sužinokite apie naudą: baltymai raumenims, skaidulos virškinimui. Kalorijos: 400 kcal porcijoje. Kaip įsisavinamos medžiagos, praradimai kepant ir patarimai sveikesniam variantui su liesa mėsa bei daržovėmis, vengiant širdies ligų. Idealus pietums šeimai! Pridėkite avižas pilnavertei mitybai. Plačiau su tyrimais ir alternatyvomis straipsnyje.
Skaityk toliau
|