Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Skaniai ir Paprastai: Receptai Kiekvienam » Receptai » 2025 » Lapkričio » 24

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuolių bei medaus aromatu. Sužinokite tikslią maistinę vertę (220–250 kcal/100 g be odos), kiek naudingų medžiagų išlieka kepant rankovėje, kaip sumažinti kalorijas ir kaip subalansuoti patiekalą, kad jis būtų ne tik skanus, bet ir sveikesnis. Išsamus receptas su profesionalių šefų patarimais ir alternatyvomis.

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis su obuoliais ir medumi – tai vienas mėgstamiausių lietuviškų šventinių patiekalų, kurio aromatas primena Kalėdas, Velykas ir jaukius šeimos susibūrimus. Kepimo rankovė leidžia mėsai išlikti neįtikėtinai sultingai, o medus suteikia traškią auksinę plutelę.

Keptos anties maistinė vertė ir kalorijos (100 g virtos mėsos be odos)

  • Kalorijos: ~220–250 kcal
  • Baltymai: 25–28 g
  • Riebalai: 12–18 g (daugiausia mononesotieji)
  • Angliavandeniai: <1 g
  • Geležis: 3,5–4,5 mg (25–30 % paros normos)
  • Cinkas, B grupės vitaminai (B3, B6, B12)

Anties oda ženkliai padidina kalorijas (iki 450–550 kcal/100 g), tačiau joje yra daugiausiai antioksidantų ir kolageno.

Ką organizmas įsisavina geriausiai?

Anties mėsa yra puikus hemo geležies šaltinis – įsisavinama 2–3 kartus geriau nei iš augalinių šaltinių. Taip pat gausu omega-9 riebalų rūgščių (oleino rūgšties), kurios mažina uždegimą ir gerina širdies veiklą.
Obuoliai ir medus prideda pektino bei antioksidantų – jie gerina virškinimą ir apsaugo nuo oksidacinio streso.

Kiek maistinių medžiagų prarandama kepant?

Kepant 180 °C temperatūroje kepimo rankovėje (drėgmės aplinkoje) nuostoliai minimalūs:

  • B grupės vitaminai: prarandama tik 10–15 %
  • Geležis ir cinkas: praktiškai visi išlieka
  • Vitaminas C iš obuolių: prarandama ~30–40 %

Palyginimui – verdant ar troškinant atviroje keptuvėje nuostoliai gali siekti 50–70 %.

Ką pašalinti, kad patiekalas būtų sveikesnis?

  • Pašalinkite odą po kepimo – sumažinsite kalorijas 2 kartus ir sočiuosius riebalus.
  • Mažinkite medaus kiekį per pusę arba naudokite tik aptepimui pabaigoje.
  • Keiskite sviestą į alyvuogių aliejų arba žąsų taukus.

Pilnavertis šventinis patiekalas – kaip subalansuoti?

Prie anties patiekite:

  • Troškintus raugintus kopūstus arba briuselinius kopūstus (vitaminas C, skaidulos)
  • Burokėlių arba morkų salotas
  • Pilno grūdo duoną arba keptas bulves su lupena

Receptas: kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi

Ingredientai (6–8 porcijoms):

  • Antis – 1 vnt. (2,5–3,5 kg)
  • Rūgštūs obuoliai – 1–1,5 kg
  • Medus – 3–4 v.š.
  • Sviestas – 100 g
  • Baltas sausas vynas – 50–100 ml
  • Druska, juodieji pipirai, gvazdikėliai, aitrioji paprika

Gaminimas:

  1. Antį nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite druska ir pipirais iš vidaus.
  2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis, svogūną – pusžiedžiais. Keptuvėje su sviestu apkepinkite svogūną, sudėkite obuolius, supilkite vyną, pagardinkite gvazdikėliais ir citrinos žievele.
  3. Įdarykite antį, likusį įdarą sudėkite šalia.
  4. Anties išorę aptepkite medumi, įdėkite į kepimo rankovę.
  5. Kepkite 180 °C apie 2–2,5 val. (skaičiuokite 45–50 min/kg). Likus 15–20 min., prapjaukite rankovę ir pakelkite temperatūrą iki 200–220 °C, kad apskrustų oda.

Šaltiniai:

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-11-24 laikas 08:54 Receptai Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi: sultinga šventinė klasika

Kepta antis kepimo rankovėje su obuoliais ir medumi – tikra lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo Kalėdų ir Velykų stalo. Šis patiekalas stebina sultinga mėsa, traškia auksine odele ir subtiliu saldžiarūgščiu obuo...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:44 Receptai Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais: lengvas ir baltyminis receptas (tik 180 kcal/100 g)
Grūdėtos varškės apkepas su obuoliais – tikras lietuviškas komforto maistas, kuris vienu metu ir sotina, ir lepina. 100 g gatavo apkepo turi vos 180 kcal, net 15 g aukštos biologinės vertės baltymų, kalcio ir ląstelienos. Kepant p...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 14:31 Receptai Tarybinių laikų šniceliai su kreminiu padažu: autentiškas receptas, kalorijos, maistinė vertė ir sveikatos nauda 2025 metais
Tarybinių laikų valgyklų šniceliai – vienas iš tų patiekalų, kuris daugeliui lietuvių sukelia tikrą nostalgiją. Sodrus skonis, minkšta tekstūra, traški plutelė ir tas nepakartojamas kreminis padažas su krapais... Tai ne tik maista...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 10:02 Mokslininkai įrodė: visos gyvos būtybės skleidžia nematomą šviesą – atrasta tikroji „aura“
Kanados mokslininkai 2024–2025 m. pirmą kartą istorijoje tiesiogiai išmatavo itin silpną fotonų emisiją (biofotonus), sklindančią iš gyvų pelių ir augalų. Paaiškėjo, kad gyvūnai švyti tik gyvi būdami, o augalai – stipriau patirdami stresą. Šis reiški...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:21 Geriausi gėrimai ir maistas prieš miegą: natūralūs būdai greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę

Geriausi gėrimai ir lengvas maistas prieš miegą, padedantys greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę: ramunėlių, melisos, levandų arbata, šiltas pienas, auksinis pienas su ciberžole, bananas, avižinė košė. Moksliniais tyrimais patvirtinti natūr...

Skaityti daugiau

2025-11-24 laikas 08:06

Juodųjų kmynų nauda sveikatai: mažina cholesterolį, apsaugo širdį, kontroliuoja svorį ir gydo uždegimus. Sužinokite vartojimo būdus, įsisavinimą, patarimus ir rizikas remiantis tyrimais iš Osakos universiteto ir kitų. Natūralus sprendimas diabetu...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau