Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Autorių straipsniai » Kiti rašo » 2022 » Rugpjūčio » 12

„Naisių vasara 2022. ŽOLINĖ“: Atsisakę kiršinti ir skaldyti visuomenę

„Naisių vasara 2022. ŽOLINĖ“: Atsisakę kiršinti ir skaldyti visuomenę

Šią savaitę pasirodžius galutinei antrojo šiemet festivalio Naisiuose programai, internetas tiesiog ūžia. Į sceną čia lips ne tik Lietuvos muzikos pasaulio legenda Gytis Paškevičius, bet ir puikiai žinomi atlikėjai. „Vakaro žinios" kalbino festivalyje pasirodysiančius dainininkus apie etikečių klijavimą ir atlikėjų cenzūrą.

Diskusijos apie rugpjūčio 15 d. vyksiantį festivalį „Naisių vasara 2022: Žolinė" užvirė prieš kelias dienas, kai organizatoriai pranešė, kad scenoje pasirodys Lietuvos muzikos legenda Gytis Paškevičius. O antradienį buvo pristatyta visa renginio programa, kurioje yra ir daugiau žinomų atlikėjų: Aistė Pilvelytė, Edgaras Lubys, Violeta ir Vilius Tarasovai, Steponas Januška su grupe „Studija", operos solistas Liudas Mikalauskas.

Pasirinko ne politikus, o žmones

„Vakaro žinių" kalbintas E.Lubys sakė, kad kiekvienas atlikėjas turi savas ribas. „Scena yra tam tikra atsakomybė, todėl kiekvienas atlikėjas turi brėžti tam tikras ribas. Aš tai puikiai suprantu. Todėl niekada negrojau ir negrosiu Sočyje, Minske ar Maskvoje. Ne tik dėl karo Ukrainoje. Aš niekuomet negrojau ten dėl savo nuostatų. Tačiau Ukrainoje esu grojęs 2015 m. po Maidano. Tad noriu pasakyti, kad turiu vidinę futbolo aikštę, kurioje yra užribis, o Naisių festivalis, manau, nėra ta vieta, kur reikėtų brėžti griežtas ribas. Nemanau, kad tai yra tinkama vieta ir tinkamas laikas.

Mano apsisprendimą nusvėrė, kad į šį festivalį atvyksta žmonės, kurie galbūt negali nusipirkti bilieto į koncertą, o čia jie gali jame pabūti nemokamai. Manau, į festivalį atvyksta ir socialiai pažeidžiamos visuomenės grupės ir tai yra mūsų visų, Lietuvos šeimos nariai. Manau, šie žmonės atvyksta į nemokamą koncertą kaip į didžiulę šventę ir jeigu aš atsisakysiu čia koncertuoti, kažkas iš jų manimi labai nusiviltų", - sakė E.Lubys.

Atlikėjas neslepia, kad dalyvavimas festivalyje nereiškia pritarimo renginio mecenato Ramūno Karbauskio politinėms pažiūroms: „Su R.Karbauskiu neturiu jokios sąsajos. Ir gal sutinku ne su viskuo, ką jis deklaruoja, kaip ir sutinku ne su viskuo, ką deklaruoja kiti politikai. Bet aš pasirinkau ne politikus, o žmones."

E.Lubys sako, kad karas Ukrainoje verčia visuomenę priimti tam tikrus sprendimus. „Karas Ukrainoje yra išskirtinė situacija. Vyksta genocidas ir čia, žinoma, turime brėžti ribas. Manau, normalu, kad tai sukelia įvairias žmonių emocijas. Ir taip turi būti, mes turime reaguoti. Aš įsitikinęs, kad yra tokių žmonių, kurie tikrai daro didelius nusikaltimus, nenutraukdami verslų su Rusija. O Naisių festivalis, man atrodo, tikrai ne tas atvejis. Turime daug daugiau atvejų, kur privalu nubrėžti griežtas ribas, bet tai nėra daroma. Man, kaip Lietuvos piliečiui, dėl to yra skaudu ir liūdna", - sakė E.Lubys.

Nenori skaldyti visuomenės

Savo poziciją dėl dalyvavimo festivalyje viešai išsakė ir operos solistas L.Mikalauskas. Apie tai jis prabilo socialiniame tinkle „Facebook". Menininkas stebisi, kodėl turėtų nedalyvauti renginyje ir sako, kad nesiims būti teisėju.

„Dalyvausiu Naisių Žolinėje. O kodėl turėčiau nedalyvauti? Juolab esu tikriausiai vienintelis dainininkas, sutikęs dalyvauti Naisių bendruomenės organizuojamoje Žolinėje, dar likus pusei metų iki „didžiojo skandalo". Per mėnesį tenka dainuoti keliose dešimtyse renginių. Vienus jų finansuoja katalikų parapijos, kitus - protestantų, vienus - vietos ūkininkai, kitus - verslo magnatai, vienus - LSDP valdomos savivaldybės, kitus - TS-LKD, vienus - privatūs žmonės, kitus - verslo įmonės ir t.t.

Ar tai reiškia, jog aš dalyvaudamas pritariu visų jų politinėms pažiūroms, religiniams įsitikinimams ir moralinėms vertybėms? Žinoma, kad ne! Net ir norėdamas nespėčiau įsigilinti į kiekvieno renginių rėmėjo reiškiamas nuomones. Aš kuriu meną! Mane kviečia, kad atlikčiau meninę programą tiems klausytojams, kurie nori jos klausyti. Mano dalyvavimas visiškai nereiškia, kad pritariu vienai ar kitai nuomonei, aš dirbu savo mylimą darbą, dėl kurio, žinau, esu mylimas. R.Karbauskis gali turėti savo nuomonę įvairiausiais klausimais, tai yra jo teisė.

Pavyzdžiui, aš manau, kad Vytautas Landsbergis yra pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas. Ir ką? Gal mes susitikę ir apsikeisim savo priešingom nuomonėm - tai yra taip pat mūsų teisė. Tačiau dėl to aš neturiu smerkti žmogaus ir trukdyti jam mecenuoti ar organizuoti Naisių festivalį, kuriame, be kita ko, su dauguma neseniai atsisakiusių atlikėjų esu dalyvavęs bent 5 kartus. Festivalyje taip pat susirinks publika, turinti įvairiausias nuomones, ir jie linksminsis drauge, dainuos, dalyvaus edukacijose (...).

Neleisiu kurti politikavimo menu, jis turi likti nešališkas, kol tai, žinoma, netampa karo palaikymu. (...) Naisiai yra laisvas ir nepriklausomas demokratinės Lietuvos Šiaulių rajonas, o ne Sočis, tad jie turi teisę sulaukti savo mylimų atlikėjų. Neabejoju, kad Ramūnas Karbauskis užlips į sceną pasakyti sveikinimo kalbą ir tai, žinoma, bus vienoks ar kitoks politikavimas, tačiau pasakykit, kur jo nėra?

Kuris renginys apsieina be kalbančio Seimo nario, be besigiriančio tarybos darbais mero. Didžioji dalis renginių turi šį prieskonį. Be politikų kalbų neapsieina net bažnyčių atlaidai ir tai yra normalu, nes jų pagalba dažnai yra daromi dideli infrastruktūriniai darbai. Atsisakau skaldyti visuomenę, nepradėsiu skirstyti žmonių, nei klausytojų, nei rėmėjų (...)", - socialiniame tinkle rašė L.Mikalauskas.

„Vakaro žinios" taip pat susisiekė ir su atlikėjais V.Tarasovu bei A.Pilvelyte, tačiau jie komentuoti savo dalyvavimo festivaliuose Naisiuose nenorėjo.

Komentuoja grupės „Studija" vokalistas, dainų autorius, pedagogas Steponas JANUŠKA:

- Kokių reakcijų sulaukėte pasklidus žiniai, kad dalyvausite festivalyje „Naisių vasara 2022: Žolinė"?

- Kol kas daug reakcijų nesulaukėme, niekas dar neskambino ir nieko nesakė. Žinoma, jaučiamas šioks toks susierzinimas visuomenėje. Mes, priimdami sprendimą, galvojome apie savo vietą ir nusprendėme, kad dalyvaujame festivalyje, kuris skirtas žmonėms. Jeigu tai būtų kažkokios partijos renginys ar politinė manifestacija, mitingas, gal būtų kitoks sprendimas.

- Į tokius renginius atlikėjai atvyksta pas organizatorių, ar susitikti su savo klausytojais?

- Žinoma, kad taip. Juk nėra taip, kad mus kažkas kviečia į savo asmeninę šventę ir ten dar išsikabina savo lozungus. Tai yra Naisių bendruomenės organizuojamas festivalis, kuriame mes dalyvausime.

- Kaip jaučiasi atlikėjai, matydami, kad kultūros renginiai politizuojami, lipdant tam tikras etiketes atvykusiems ir norintiems koncertuoti?

- Daug kas priklauso nuo konteksto. Kai kalbame apie kultūrą, pirmiausia reikia vertinti, ar konkretus renginys yra politizuotas iš esmės, ar jame skelbiamos tam tikros tiesos ar faktai. Ypač, jeigu tai prieštarauja grupės nuomonei ar net bendrai valstybės politikai. Jeigu renginyje nėra politinių lozungų, manau, kad menininkai yra laisvi apsispręsti dalyvauti ar ne.

Visuomenėje, sakyčiau, kad tam tikras susierzinimas yra vien todėl, kad šiuo metu išgyvename netipinę situaciją. Matyt, visuomet reikia pagalvoti apie tai, kad demokratinėje visuomenėje nuomonės gali būti įvairios. Ypač neoficialių asmenų, paprastų žmonių. Piliečiai turi teisę turėti savo nuomonę. Jeigu ji neprieštarauja kitų žmonių laisvei ar viešai priimtoms moralės normoms. Žmonėms nereikėtų taip erzintis, reikėtų priimti tai, kad galime turėti priešingas nuomones ir jomis keistis ginčijantis diskusijose. Bet ne keliant sankcijas.

- Daug metų esate muzikos pasaulyje. Ar visuomet vyravo tokie vidiniai skirstymai, į kokius renginius galima važiuoti, o kokia scena jau yra „netinkama"?

- Neteko su tuo susidurti, ypač kultūros sferoje. Bet šiandieninė situacija yra įelektrinta dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. Kitų priežasčių nelabai yra.

O kalbant apie politines peripetijas, pasaulis šiandien yra įvairus. Muzikantai, dalyvaudami vienos ar kitos partijos rinkiminėse akcijose, po to tarpusavyje nesusipyksta, niekas jų neišvaro iš muzikantų bendruomenės. Taip įprasta pasaulyje. Lietuvoje lygiai taip pat. Buvo laikas, kai partijos labai kviesdavo muzikantus į savo partijos renginius. Ir dabar, matyt, taip vyksta. Dėl to niekas nereiškia viešų papeikimų, jeigu dalyvavai kairiųjų suvažiavime, o ne dešiniųjų ar priešingai. Manau, kad visi turime teisę gyventi po Lietuvos saule.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!

Justina GAFUROVA

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Už pateiktą lankytojo į autoriaus nuomonę, paranormal.lt neatsako. Rašo: https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/atsisake-kirsinti-ir-skaldyti-visuomene/

Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar

Nemokami skelbimai

TAIP PAT SKAITYKITE:
20.05.2024 laikas 09:32 Receptai – Patiekalai Nuostabus grietininis bananinis pyragas su razinomis
Nusprendžiau pasidalinti tokiu receptu, kuris garantuoju, kad pavyks net visiškai nedraugaujančiam su virtuve žmogui. Šis grietininis bananų pyragas su razinomis yra itin paprastas, o gaunasi minkštas, drėgnas ir kvapnus. Ir puiki...

Skaityti daugiau

07.05.2024 laikas 12:23 Receptai – Patiekalai Paprasto obuolių pyrago receptas
Šiandien pristatau paprastą variantą, kaip pagaminti obuolių pyragą, kuriam reikia vos keturių ingredientų. Paruošimo procesas toks paprastas, kad sugebės pagaminti net ir virtuvės naujokas. Dalinuosi šiuo receptu, tik imkite ir g...

Skaityti daugiau

07.05.2024 laikas 12:10 Receptai – Patiekalai Mylimiausi čirviniai blynai su kefyru
Šiandien aš Jums noriu parodyti tiek savo, tiek savo vaikų pačius mylimiausius čirvinius blynus, kuriuos aš gaminu su kefyru. Beje, man šie čirviniai blynai patys gardžiausi truputį pravėsę, šitaip būna labai traškūs. Visiškai atv...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 08:29 Faraono auksinės kaukės paslaptis
Senovės civilizacijų istorijoje kartais slepiasi nuostabios paslaptys, kurios gali sukrėsti net pačius išrankiausius tyrinėtojus. Viena iš tokių paslapčių - faraono Tutanchamono auksinė kaukė. Ilgą laiką buvo manoma, kad ši kaukė buvo nukaldinta iš v...

Skaityti daugiau

20.05.2024 laikas 07:58 Gegužės 20 2024 horoskopas: Žvaigždės prognozuoja sėkmės pokyčius visiems Zodiako ženklams
Šiandien Mėnulis visą dieną neturės jokių aspektų, t. y. jis bus „ne pagal kursą“. Mes, astrologai, tokias dienas vadiname nenaudingomis naujos pradžios požiūriu. Pradedate kokį nors verslą, o jis nevyksta, sustoja, atsiranda įvairių kliūčių jo eigai...

Skaityti daugiau

19.05.2024 laikas 19:51 Finansinis horoskopas savaitei nuo 20-26 d. gegužės mėn. 2024 m.
Gegužės pabaigoje kiekvieno Zodiako ženklo laukia svarbios užduotys, reikalaujančios kruopštaus planavimo ir strateginio požiūrio. Sužinokite, kokios galimybės jūsų laukia ir kokius iššūkius turite įveikti, kad kuo geriau išnaudotumėte šią savaitę....

Skaityti daugiau