Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Žmonės » 2015 » Spalio » 28

Tesla: gyvenimas ir palikimas

Nikola Tesla 1856 metais gimė Austrijos-Vengrijos imperijos kalnuotoje Balkanų pusiasalio Lika vietovėje. Jo tėvas Milutin ir motina Djuka buvo serbai. Tėvas buvo griežtas, bet mylintis ortodoksinis kunigas, rašytojas ir poetas. Dar vaikystėje Tesla įniko į tėvo biblioteką. Teslos motina buvo talentinga moteris, sukūrusi daug įtaisų namų ūkio darbams - vienas jų buvo kiaušinių plaktuvas. Visus savo kaip išradėjo gabumus Tesla laikė motinos paveldu.

Mokytis pradėjo namuose ir vėliau Kroatijoje Carlstadt gimnazijoje. Anksti pasireiškė jo kaip genijaus gabumai ir jis galėjo mintyse atlikti integralų skaičiavimus - dėl to mokytojai įtarė, kad jis juos "iškala". Tais metais Nikas pamatė Niagaros krioklių metalinę graviūrą. Jis vaizduotėje regėjo jo sukamą milžinišką ratą. Savo dėdei jis prasitarė, kad norėtų vykti į Ameriką ir išgauti energiją tokiu būdu. Po 30 m. jis taip ir padarė. Bet jaunystėje savęs dar neįsivaizdavo išradėju.

Susižavėjęs matematika ir mokslais, Tesla buvo tėvo "nuolat spaudžiamas" tapti šventiku. 17 m. jis susirgo cholera ir iš tėvo gavo pažadą, kad jei pasveiks, leis studijuoti Graze atnaujintame Austrijos Politechnikume. Tesla siekis tapo realybe - jis pradėjo mechanikos ir elektrotechnikos studijas. Vieną dieną fizikos dėstytojas parodė naująją Gramme dinamą, kurią galima naudoti ir kaip variklį , ir kaip generatorių. Kurį laiką ją stebėjęs, Tesla išsakė mintį, kad ją galima padaryti su neefektyvių kibirkščiuojančių kontaktų rinkiniu. Nustebęs profesorius pasakė, kad tai skamba kaip amžinojo variklio sukūrimas.

24 m. Tesla gyvenant Budapešte ir dirbant Central Telephone Exchange, atėjo sprendimas:

Vieną popietę vaikščiojo su draugu po parką ir deklamuojant eiles. Jis žodis žodin žinojo kelias knygas - viena jų buvo Getės Faustas. Ką tik nusileidus saulei į galvą atėjo:

Raudonis nuslenka, dienos triūsai baigiasi, Skubina - naujas gyvenimo sritis tirti, Ach, nėra sparnų, pakeliančių nuo žemės, Į aukštybes nešančių.

Tie žodžiai įkvėpė ir kaip žaibas trenkė mintis. Lazdele smėlyje jis nupiešė diagramą. Tai buvo indukcinio variklio išradimas, netrukus pakeitęs pasaulį.

Kelias į Ameriką

Po to atradimo, Teslą samdė Strasburgo ir Paryžiaus elektros kompanijos, kad patobulintų jų DC savybes. Tiek Vokietijoje, tiek Prancūzijoje jis nesėkmingai bandė sudominti savąja AC koncepcija. Tapo aišku, kad tam reikia susitikti su didžiausiu pasaulio inžinieriumi - Thomas Alva Edison.

28 m. amžiaus Nikola Tesla atvyko į Niujorką ir buvo sukrėstas to, ką pamatė: "Viskas, ką palikau, buvo puiku, meniška ir stebino; tai ką pamačiau, buvo mechaniška, grubu ir nepatrauklu". Jis atvyko į Ameriką su su 4 centais kišenėje, kai kuriais matematiniais paskaičiavimais, skraidančios mašinos idėja ir rekomendaciniu Charles Batchelor'o laišku.

Elektra pirmą kartą išrasta Niujorke prieš 1880-us. Edisono lemputė sukūrė poreikį elektros energijai. Jo DC storis Pearl gatvėje žemutiniame Manhatene greitai tapo monopolija. Gatvėse pavieniai stulpai laikė tuzinus lenktų kablių ant kurių kabojo laidai. Ir elektros nukrėtimai buvo nuolatinis pavojus. Bert Niujorko turtingieji skubėjo prisijungti elektrą, o bankininkas J.P. Morgan'as investavo į Edisoną.

Tokiu metu 6 pėdų ir 4 colių imigrantas iš Rytų Europos su baime įžengė į savo herojaus ofisą ir padavė rekomendacinį laišką: "Brangus Edisonai, Aš žinau du didžius vyrus - ir jūs esate vienas jų. Kitas yra šis jaunuolis". Tesla nupasakojo savo darbus ir planus apie kitokį elektros variklį.

Edisonas apie tai žinojo nedaug ir nesivargino sužinoti daugiau. O AC galia skambėjo kaip konkurencija Edisonui. Bet Tesla kažkuo skyrėsi ir priėmė jį DC stočių tobulinimui. Tesla tvirtino, kad Edisonas jam sėkmės atveju pažadėjo 50 tūkst. dolerių, - galbūt tikėdamasis, kad tai neįmanoma. Tačiau galimybė tokio pinigų kiekio gavimui paskatino imigrantą.

Tiek Edisonas, tiek Tesla miegodavo mažai. Edisonas trumpai nusnūsdavo ant sofos ofise. Tesla sakėsi dirbęs "Edison Machine Works" nuo 10:30 iki 5 ryto. Net senatvėje Tesla miegodavo po 2-3 valandas.

Bet čia panašumai ir baigėsi. Tesla rėmėsi įkvėpimo akimirkomis ir visas detales turėjo galvoje iki pradedant konstruoti. Edisonas laikėsi bandymų ir klaidų principo, kuriam išradimas buvo 5% įkvėpimo ir 95% juodo darbo. Edisonas buvo savamokslis, Tesla turėjo europinį išsilavinimą.

Tebuvo laiko klausimas, kada kils konfliktas.

Po kelių mėnesių Tesla pareiškė, kad jo darbas užbaigtas ir paprašė užmokesčio. Edisonas pradėjo aiškinti, kad 50 tūkst. buvo pasiūlyta juokais: "kai tapsi apsiplunksnavusiu amerikiečiu, suprasi amerikonišką pokštą". Sukrėstas Tesla iškart išėjo.

Sklido gandai, kad nepaprasto talento užsienietis kasa griovius, kad išgyventų. Investitoriai paprašė jį patobulinti lanko apšvietimo metodą. Ir nors tai buvo ne tai, ko tikėjosi, grupė norėjo finansuoti "Tesla Electric Light Company". Naujasis savininkas sukūrė puikią lanko formos lempą. Bet visas pelnas ėjo investuotojas, o Tesla tegavo krūvą beverčių akcijų.

Bet sėkmė atėjo. A.K. Brown'as iš "Western Union Company" sutiko investuoti į Tesla AC variklį. Edisonas greitai sukūrė AC energijos generatorių ir perdavimo sistemą, kuri yra naudojama iki šiol. "Mano sukurti varikliai buvo tiksliai tokie, kokius įsivaizdavau. Aš jų nepagerinau, o tik atkūriau tokius, kokie buvo mano vaizduotėje". Mūšis dėl jų gamybos buvo laimėtas. Dėl komercinio panaudojimo - tik prasidėjo.

Srovių mūšis

1887-ųjų lapkritį ir gruodį Tesla užregistravo kelis patentus daugiafazių AC variklių ir energijos perdavimo srityse. Pitsburgo pramonininkas George Westinghouse, geležinkelio oro stabdžių išradėjas, išgirdo apie Tesla išradimą ir pamanė, kad tai gali būti trūkstama jungtis tolimam energijos perdavimui. Jis Teslai už patentus pasiūlė 60 tūkst. dolerių (5000 grynais ir 150 "Westinghouse Co" akcijų). Ir taip pat sutiko mokėti po 2,5 dolerio už kiekvieną parduotą arklio jėgą. Mąstydamas apie naujus išradimus, Tesla greitai išleido pusę pinigų naujai laboratorijai negyvenamoje kalnų vietovėje. Ten atskleidžia "stovinčių elektros bangų" efektą, kurias sukeldavo žaibai, o taip pat išsprendžia belaidžio energijos perdavimo problemą. Nedidelis bokštas, prijungtas prie vietinės elektros stoties, į erdvė išmeta tokį energijos kiekį. kad visame rajone naktis virsta diena. Tačiau generatorius elektros stotyje, neatlaikęs apkrovų, perdega - ir Tesla grįžta į Niujorką.

Tuo metu Edisonas pradėjo propagandistinį karą. Tuo metu buvo įvykdyta pirmoji mirties bausmė elektros kėdėje. Baldomąja kiaulyte buvo William Kemmler, nužudytas 1890-ųjų rugpjūčio 6 d. ,"siaubingas reginys, daug baisesnis už pakorimą". Technika vėliau pavadinta "Westinghouse". Tai panaudota kaltinant pavojumi naująją energiją.

Bet reikalai klostėsi gerai. 1891 m. gauta JAV pilietybė. Tesla jau buvo milijonierius. Jis pietavo geriausiame Niujorko restorane, kur specialus virėjas ruošė patiekalus pagal Teslos receptus. Nuomuoja numerį viename geriausių viešbučių. Namų neturi; jo namai - laboratorija, kurioje praleidžia po 20 val. Ir kartais priima svečius, tarp kurių nemažai įžymybių: R. Kiplingas, M. Tvenas, H. Velsas, A. Džoržakas... Laboratorijoje rengdavo vakarėlius, kuriuos svečiai vėliau prisimindavo apmirusia širdimi: "Jis iš lagaminų traukė kamuolinius žaibus ir žongliravo jais!"

1893-ių gegužės 1 d. buvo apšviesta Čikagos pasaulinė paroda vadinta Kolubo vardu (skirta Amerikos atradimo 400 m. jubiliejui). Kontraktas laimėtas prieš "General Electric Company", pasiūlusią 1 mln. pasiūlymą. "Westinghouse" sprendimas buvo perpus mažesnis nenaudojant vario laidų. Prezidentas Grover Cleveland nuspaudė mygtuką ir įsižiebė šimtai tūkstančiai lempų. "Šviesos miestas" buvo Tesla darbas. 37 mln. parodos lankytojų buvo aišku, kad ateitis priklauso AC.

Niagaros pažabojimas

Niagaros krioklių projektas buvo sklidias technologinio optimizmo. Priversti juos dirbti amerikiečiai svajojo nuo pat jų atradimo 1725-ais. 1893-iais Tesla svajonė tapo realybe, kai "Westinghouse" laimėjo kontraktą pastatyti elektros stotį. Kontraktas gautas "Niagara Falls Commission" atmetus visus konkursantus. Komisijos vadovas buvo lordas Kelvin, garsus britų fizikas, priešinęsis kintamos srovės panaudojimui iki Čikagos parodos. "Atsivertęs", pasiūlė "Westinghouse" pažaboti krioklius.

Realizacijos laikotarpis buvo dramatiškas inžinieriams, mechanikams ir darbuotojams. Projektą rėmė keletas turtingiausių Amerikos ir Europos žmonių: J.P.Morgan, John jacob Astor, lordas Rothchild ir W.K.Vanderbilt. Po 5 m. košmaro projektas priartėjo prie pabaigos. Esla nė akimirkos neabejojo sėkme, bet investuotojai nebuvo tuo tikri.

Abejonės buvo nepagrįstos. Nuspaudus kirtiklį, pirmoji elektros energija pasiekė Buffalo 1896 m. lapkričio 16 d. vidurnaktį. Bet buvo ir sutrikimų. "Westinghouse"ir GE korporacijos buvo išsekę po mūšio. Tai buvo Plėšikų baronų era, ir vienas jų buvo pasiruošęs veikti. J.P.Morgan, tikėdamasis visą hidroenergetiką paimti savo kontrolėn, žaidė akcijų biržoje ir supirkinėjo Tesla patentus. Iš dalies Tesla dėka to neįvyko.

Westinghouse kaltino išradėją, kad jis pasitraukė nuo pradinio kontrakto sąlygų, kurios garantavo geras pajamas. Garsiu istoriniu gestu Tesla suplėšė kontraktą. Jis, po visko, buvo dėkingas vienam žmogui, patikėjusiam jo išradimu. Ir manė, kad priekyje dar didesni išradimai.

Aukšti dažniai

Po Niagaros sėkmės Tesla atnaujino mėgiamą darbą (eksperimentavimą) ir savo laboratorijoje Grand gatvėje Niujorke ėmėsi tirti aukštų dažnių elektrą. Toje srityje jau mokslinių tyrinėjimų. Anglijoje James Clerk Maxwell 1873 m. matematiškai įrodė, kad šviesa turi elektromagnetinę prigimtį, t.y. šviesa yra elektra, vibruojanti ypač dideliu dažniu. Vokietijoje Heinrich Hertz 1888 m. eksperimentiškai įrodė, kad elektros kibirkštis skleidžia elektromagnetines bangas. Tie atradimai nustatė radijo bangų buvimą ir skatino kalbas apie naujas elektros galimybes.

Tesla ieškojo prietaiso, kuris leistų jam persikelti į nežinomą teritoriją. Aukštesni dažniai turėjo privalumų - lempos švietė ryškiau, energija perduodama efektyviau, ir kėlė mažiau pavojų žmogaus kūnui.

Pradinis Tesla tkslas buvo priartėti prie saulės šviesos dažnio ir sukurti neparasto ryškumo lempas. Jis tikėjosi, kad tai leis panaikinti Edisono lempą, tepanaudojančią tik 5% energijos. Jis pradėjo pagamindamas AC generatorius besisukančius didesniu greičiu. Bet priartėjus prie 20 tūkst. hercų, prietaisai "nuskrisdavo". Sprendimas atėjo sukūrus garsų prietaisą vadinamą Tesla rite, užpatentuota 1891 m. Ji ne tik leido sukurti iki šimtų tūkstančių hercų dažnį, bet ir ypač aukštas įtampas.

Šių tyrimų dėka Tesla sukūrė pirmąsias neonines ir fluorescencines lempas. Taipogi jis padarė pirmąsias rentgeno nuotraukas. Tačiau tie atradimai nublanko prieš 1890-ais atrastą vakuuminę kolbą - perduodant energiją per orą. Tai buvo Tesla bevielio energijos perdavimo siekio pradžia.

Kas išrado radiją?

Su naująja rite Tesla nustatė, kad gali perduoti ir priimti stiprius radijo signalus, jei jie rezonuoja tuo pačiu dažniu. Kai ritė nustatyta tam tikram dažniui, ji sustiprina gaunamą energiją dėl rezonanso. 1895-ųjų pradžioje Tesla perdavė signalą 50 mylių atstumu į West Point. Tačiau tais pačiais metais įvyko nelaimė - sudegė pastatas, kuriame buvo Tesla laboratorija.

Laikas buvo pats blogiausias. Anglijoje jaunas italas Guglielmo Marconi atkakliai kūrė bevielį telegrafą ir 1896-ais užregistravo bevielio telegrafo patentą. Jo prietaisas tebuvo dviejų grandinių sistema, kuri negalėjo perduoti signalo net "per tvenkinį". Vėliau Marconi padidino atstumą panaudodamas Tesla osciliatorių.

Tesla savo radijo patentą registravo 1897-ais. Jie buvo patenkinti 1900-ais. Marconi pirmasis bandymas registruoti radijo prietaisą Amerikoje 1900 m. lapkričio 10 d. (kaip ir kitų 3 m. bandymai) buvo atmesti dėl Tesla ir kitų išradėjų pirmystės.

Tačiau vien patentai neapsaugo, kaip rodo Tesla tolimesnė karjera. 1900 m. "Marconi Wireless Telegraph Co" pradėjo veiklą akcijų rinkose - daugiausia Marconi šeimos ryšių su Anglijos aristokratija dėka. Akcijų kaina Anglijoje nuo 3 dolerių pakilo iki 22. Į Marconi investavo tiek Edison, tiek Andrew Carnegie. 1901 m. gruodžio 12 d. Marconi pirmąkart perdavė signalus per Atlanto vandenyną.

Otis Pont prisimena, kaip Tesla replikavo apie Marconi: "Tai geras bičas, - tegu tęsia. Jis naudoja 17-a mano patentų". Tačiau ramybė truko neilgai, kai 1904 m. JAV Patentų tarnyba netikėtai pakeitė ankstesnę nuostatą ir užregistravo Marconi, lkaip radijo išradėjo, patentą. Tokio sprendimo priežastys niekada nebuvo paaiškintos, bet turėtas bankininkų užnugaris laidžia spėti.

Tesla buvo užsiėmęs kitomis problemomis, bet kai Marconi paskyrė Nobelio premiją 1911-ais, jis įsiuto. Jis bylinėjosi su Marconi kompanija, bet neturėjo finansinių sąlygų teistis su galinga korporacija. Taip tęsėsi iki pat 1943-ųjų, kai keli mėnesiai iki Tesla mirties JAV Aukščiausias teismas atstatė Tesla radijo patentą Nr.645576. Teismas tam turėjo savo priežastį - Marconi bylinėjosi su JAV vyriausybe dėl jos patentų panaudojimo Pirmojo pasaulinio karo metu. Teismas paprasčiausiai atidavė pirmenybę Tesla patentui.

Anglų pašto ir telegrafo vyriausias inžinierius seras V. Prasis buvo išsilavinęs ir įžvalgus žmogus. Jis vienas pirmųjų palaikė Markonio idėją įvedant bevielį telegrafą. O tais laikais tokiam žingsniui reikėjo gero toliaregiškumo. Bet ir jisai yra ne kartą „prašovęs“ – štai 1880-ais paklaustas, ką galvojęs amie naują amerikiečių išradimą – telefoną – gana išdidžiai atsakė: „Ne, ne. Tai amerikonams reikalingas telefonas, o mums ne. Mes turime pakankamai berniukų pasiuntinukų...

Robotų rasė

Tesla norėjo pademonstruoti bevielio energijos perdavimo sistemų galimybes. 1898 m. elektros parodoje Madisone jis parodė pirmą radiju valdomą laivą. Visi tikėjosi netikėtumų iš Tesla, bet buvo nustebę išvydę baseine plaukiojantį mažą plieninį laivelį, kuris turėjo "skolintą protą". Mat, pvz., paklausus, "kubinė šaknis iš 64" laivelis mirktelėdavo 4 kartus. Tais laikais, kai mažai kas žinojo apie radijo bangas, galima buvo pamanyti, kad laivelį Tesla valdo mintimis.
Po 2 mėn. jau didelis laivas nuplaukia 25 mylias nuo uosto, o metų pabaigoje Tesla paskelbia, kad sukūrė radiju valdomą į žmogų panašų robotą, galintį atkartoti visus operatoriaus judesius. Tačiau tą jo išradimą, kaip ir daugelį kitų, sunaikina netikėtai laboratorijoje kilęs gaisras.

JAV patentas Nr.613809 skirtas bevieliui nutolintam valdymui, "teleautomatizacijai". Veikiantis modelis reaguodavo į radijo signalus. Tesla neapsiribojo laivais, bet taikė įvairioms transporto priemonėms. Jis įsivaizdavo operatorius valdančius šimtus mašinų. Kai "New York Times" žurnalistas spėjo, kad Tesla gali sukurti povandeninį laivą su sprogmenimis, išradėjas sprogo: "Čia nematote radiju valdomų torpedų. Jūs matote pirmąją robotų rasę, mechaninių žmonių, atliekančių juodą darbą".

Tesla buvo robototechnikos tėvas. Deja, laikas tam buvo pernelyg ankstyvas.

Kolorado šaltiniai

1890-ųjų pabaigoje Tesla padarė išvadą, kad dideliame aukštyje galima perduoti elektros energiją be laidų. Jo draugas ir teisininkas Leonard E.Curtis pasiūlė rasti kelių mylių prerijose žemės sklypą ir tiekti energiją iš Colorado Springs esančios "El Paso Power Co". Kitas rėmėjas buvo pulkininkas John Jacob Astor, davęs 30 tūkst. dolerių, kurie leido pastatyti eksperimentinę stotį netoli Pikes viršūnės. Į Colorado Springs Tesla atvyko 1899-ų gegužę ur reporteriams pasakė, kad nuo Pikes siųs radijo signalus į Paryžių.

Netrukus jis nustatė, kad "žemė tiesiog gyva elektros vibracija". Jis pradėjo manyti, kad žaibui trenkus į žemę galingos bangos juda į kitą žemės pusę. Jei žemė yra geras laidininkas, tada galima būtų perduoti neribotą energijos kiekį į bet kurią vietą beveik be praradimų. Tos teorijos išbandymui jam reikėjo sukurti žaibo modelį.

Laboratorijos grindys buvo įžemintos, stogas užriestas, kad išvengtų gaisro, stiebėsi 8 pėdų medinis bokštas. Virš jo kilo 142 pėdų metalinis stiebas laikantis masyvų vario rutulį. Keistos konstrukcijos viduje inžinieriai montavo ypatingai galingą Tesla ritę, skirtą signalams siųsti į žemę.

Eksperimentas jam pavyko, bet sudegino "El Paso" dinamą ir visas miestas neteko energijos. Buvo pareikalauta, kad Tesla atlygintų nuostolius. 9 mėnesius Tesla kasdien atlikinėjo bandymus, tačiau jų rezultatai yra nežinomi. Kai kurios ataskaitos nurodo, kad jis perduodavo pakankamą kiekį energijos uždedančią vakuumines lemputes kelių mylių atstumu.

Kitas bandymas buvo perduoti ypatingai žemo dažnio signalus nuo paviršiaus į jonosferą. Tesla paskaičiavo, kad dažnis turi būti apie 8 hercai. Tai pavyko tik 6-me dešimtmetyje būtent tokiu dažniu.

Trečias bandymas buvo perduoti elektros energiją į 80 km aukštį (jonosferą). Tesla manė, kad tame aukštyje oras yra geras laidininkas ir neklydo.

Vieną naktį Tesla pastebėjo pasikartojančius signalus paveikiančius jo transmiterį. Jam pačiam besistebint jis manė, kad tai signalai "iš išorės". Nors jis buvo išjuoktas, tačiau galimas dalykas, kad jis pirmasis "priėmė" signalus iš kosmoso.

Tesla darbus Colorado Springs supa daug paslapčių. Bet jis grįžo į Niujorką tikėdamas, kad pavyks įgyvendinti belaidį energijos perdavimą.

Svajų bokštas

Grįžęs į Niujorką parašė sensacingą straipsnį publikuotą "Century magazine", kuriame parodė futuristinį Saulės energijos gavimą naudojant anteną. Taip pat jis manė, kad elektros energijos pagalba galima valdyti orus. Spėjo, kad atsiras mašinos padarysiančios karą negalimu. Ir pasiūlė globalinę bevielių komunikacijų sistemą. Daugeliui žmonių jų idėjos buvo tiesiog nesuprantamos.

Straipsnis patraukė vieno galingiausių pasaulio žmonių, J.P.Morgan, dėmesį. Dažnas Morgan namų svečias, Tesla pateikė schemą pasaulinei bevielio ryšio sistemai perduodant telefonines žinutes per vandenyną: naujienas, muziką, akcijų kursus, asmeninius laiškus, slaptas karines žinutes ir net piešinius. "Kai bevielis ryšys visiškai įsigalės, žemė virs milžiniškais smegenimis, galinčiais atsakyti į kiekvienos jų dalies užklausą".

Moragan Teslai pasiūlė 150 tūkst. dolerių perdavimo bokšto ir elektrinės statybai. Realistiškesnė suma turėjo būti milijonas dolerių, bet Tesla paėmė tai, kas buvo ir pradėjo dirbti. Tikrasis jo tikslas buvo parodyti elektros energijos perdavimą be laidų. Tai buvo milžiniška antena robotų visame pasaulyje valdymui. Ir tai buvo jo lemiama klaida.

Tesla, Amerikos milijonieriaus paremtas, įsigijo žemės sklypą ant Long Island Sound uolų pavadintą Wardenclyffe. 1901-ais metais svarbiausias uždavinys buvo pastatyti 187 pėdų aukščio bokštą, kurio viršuje būtų 55 tonų plieno rutulys. Po bokštu 120 pėdų leidosi šulinio formos šachta. 16 geležinių vamzdžių buvo įkasta 300 pėdų giliau, kad srovė galėtų jais tekėti į žemę.

Tai buvo keisčiausias statinys mieste. Žmonės kalbėjo, kad aplink jį, ypač naktimis, vyksta kažkas neįtikėtina: išėję pasivaikščioti miestiečiai nustebę išvysdavo, kad jų kūnai imdavo švytėti, o ore tvyrojo žalsvokas spindėjimas. Apie tai rašė Niujorko laikraščiai. Tesla ima eksperimentuoti su energijos perdavimu į priešingą Žemės pusę – ir švytėjimai stiprėja. Jis dar nežinojo, kad tuo metu prie Akmenuotosios Tunguskos įvyksta sprogimas (apie tai žr., kurio priežastis iki šiol nenustatytas.

Bokštui kylant vis labiau aiškėjo, kad reikia daugiau lėšų. Bet Morgan'as neskubėjo jų duoti. Ir tada 1901 m. gruodžio 12 d. pasaulį pažadino žinutė, kad Marconi raidė "S" perdavė per Atlanto vandenyną iš Cornwall'io, Anglijoje, į Newfoundland. Tesla teisinosi, kad Marconi naudojosi 17-a Tesla patentų. Bet Marconi sistema ne tik veikė, bet ir nebuvo tokia brangi.

Tesla prašė naujų lėšų, bet Morgan'as atsisakė. Reikalai dar pablogėjo, kai akcijų birža smuko ir medžiagų kainos pašoko dvigubai, o tai trukdė rasti naujų investuotojų. Tad 1905-ais Tesla komanda nutraukė projektą. Laikraščiai jį pakrikštijo "Milijono dolerių vertės kvailyste".
Tesla patyrė nervinį sukrėtimą. Jis prieštaravo: Tai ne svajonė. Tai tik mokslinis elektros inžinerijos kelias, tik labai brangus... aklas, silpnos širdies, abejojantis pasaulis".

Ir tada nutiko kažkas nepaaiškinamo.
Po nepaprastos nakties, kai savo eksperimentu Tesla nušvietė dangų ne tik virš Niujorko, bet ir plačių Atlanto erdvių, išradėjas netikėtai be jokios aiškios paliko laboratoriją, viską palikdamas joje, nepaimdamas nė vieno brėžinio ar paskaičiavimo. Daugiau niekada neperžengė jos slenksčio ir net nesilankė tuose kraštuose.
Prieš išvykdamas į Europą jis draugams pasakė, kad žmonija nepasirengusi priimti jo išradimų: „Jie bus sukurti iš nauja, po daugelio metų, kai jiems ateis laikas, - tačiau ne dabar“.

Ginklas nutrauksiantis karą

Iš tėvo Tesla paveldėjo neapykantą karui. Visą gyvenimą jis manė, kad technologija gali padaryti galą karams, kurie virs "tik mašinų vaidinimu".

1931-ais jis paskelbė, kad yra beatrandąs visiškai naują energijos šaltinį. Tuo metu karo debesys tvenkėsi Europoje. 1934 m. liepos 11 d. "New York Times" pirmajame puslapyje antraštė skelbė: "78 m. amžiaus Tesla atskleidžia naują mirtiną spindulį". Straipsnyje pranešama apie naują išradimą, "siunčiant koncentruotus elementariųjų dalelių spindulius oru tokio galingumo, kad gali sunaikinti 10 tūkst. priešo lėktuvų flotilę 250 mylių atstumu". Tesla tvirtino, kad šis išradimas padarys galą karui kiekvienai šaliai duodamas "nematomą kinų sieną".

Idėja idomi ir prieštaringa. Tesla iškart nuvyko pas J.P.Morgan'ą, Jr. Ieškodamas lėšų išradimo prototipui. Morgan'as buvo neįkalbamas. Tesla dar pabandė kreiptis tiesiai į Anglijos premjerą Chamberlain'ą. Bet iškilus Hitleriui "antikarinio" ginklo idėja nebuvo patraukli. 1937-ais pasidarė aišku, kad Europoje subrendo karas.

Tesla sąjungininkams (JAV, Kanada, Anglija, Prancūzija, Tarybų Sąjunga, Jugoslavija) išsiuntinėjo techninį aprašymą su diagramomis pavadintą "Naujas koncentruotos neišsisklaidančios energijos projektavimo per gamtinę terpę menas" (šiandien tai vadinama įelektrintų dalelių ginklu). Didžiausią susidomėjimą parodė tarybų Sąjunga. 1937 m. Tesla planą pateikė "Amtorg Trading Co", Tarybų Sąjungos kariškių atstovybę. 1939 m. viena iš stadijų buvo išbandyta TSRS ir Tesla gavo 25 tūkst. dolerių čekį.

Tesla tikėjosi, kad jo išradimas bus grynai gynybinis ir taps priemone, nutraukiančia karus. Jo sistemai reikėjo palei sieną eilės galingų elektrinių, kad būtų galima nustatyti, ar nėra priešo lėktuvų. Kadangi spindulys veikė tik tiesia linija, jo veikimo nuotolis buvo apie 200 mylių(dėl žemės išlinkimo).

Taip pat Tesla mąstė apie kitus taikius savo spindulio pritaikymus - perduoti energiją be laidų dideliais atstumais ir įkaitinti viršutinių atmosferos sluoksnių sritis dangaus apšvietimui naktį - kaip šiaurės pašvaistė.

Prarastieji dokumentai

Viena neaiškių temų yra Tesla mokslinių ir techninių dokumentų likimas po Teslos mirties 1943-iais. Prieš pat mirtį jis sakėsi ištobulinęs "mirties spindulį" nenuostabu, kad FTB ir JAV saugumo agentūros turėjo tuo susidomėti. Kai kurie nerimavo, kad jo dokumentai gali pakliųti į Axis rankas ar sovietams.

Rytą po išradėjo mirties jo sūnėnas Sava Kosanovic skubėjo į dėdės kambarį "Hole New Yorker". Jis buvo kylantis Jugoslavijos valdininkas su galimais ryšiais su šalies komunistų partija. Jam atvykus Tesla kūnas jau buvo išneštas ir Sava spėjo, kad kažkas jau "patikrino" dėdės popierius. Daug popierių buvo dingę kaip ir juodas kelių šimtų puslapių sąsiuvinis, kurio kai kurie puslapiai buvo pažymėti "vyriausybinis".

P.E.Foxwoth, Niujorko FTB ofiso direktoriaus padėjėjas iškviestas tyrimui. Pasak jo, vyriausybe buvo "gyvybiškai suinteresuota" išsaugoti Tesla popierius. Po dviejų dienų Svetimosios nuosavybės agentūros darbuotojai pasiėmė viską. Ištirti popierius buvo pakviestas Dr.John G.Trump. Jis padarė išvadą:

"Jo [Tesla] bent paskutinių 15 m. idėjos ir pastangos buvo daugiausia spekuliatyvinio, filosofinio ir dalinai reklaminio pobūdžio dažnai apie energijos gamybą ir bevielį jos perdavimą, tačiau neturėjo naujų, dominančių ir veikiančių principų ir metodų jų realizavimui."

Iškart po Antrojo pasaulinio karo sustiprėjo susidomėjimas spindulių ginklu. Tesla popierių kopijos pasiųstos į Patterson Oro pajėgų bazę Sayton mieste, Ohio valstijoje. Operacija kodiniu pavadinimu "Project Nick" buvo gausiai finansuojamas. Jam vadovavo brigados generolas L.C.Craigie. Tyrimų rezultatai niekada nepublikuoti, o projektas staiga nutrauktas. Tesla popierių kopijos dingo.

1952-ais likusieji popieriai buvo perduoti Sava Kosanovic ir išvežti į Belgrado muziejų Tesla garbei. Susirūpinimas padidėjo, kai 1960-ais Nikita Chruščiovas pranešė apie "naują fantastinį ginklą". Darbai spindulių ginklo srityj vyko ir JAV. 1958-ais DARPA pradėjo ypatingai slaptą projektą pavadinimu "Seesaw" - Larence laboratorijoje. Buvo kuriamas įelektrintų dalelių spindulio ginklas. Daugiau kaip po 10 m. ir išleidus 27 mln. dolerių projektas nutrauktas. Dirbę mokslininkai neturėjo Tesla popierių.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.06.2019 laikas 08:28 Receptai – Patiekalai Tradiciniai virti varškėtukai
Pasigaminkime skanius varškėtukus. Skanių varškėtukų receptas.

Skaityti daugiau

09.11.2017 laikas 10:33 Receptai – Patiekalai Prakaitavimui arbata (čiobrelis, liepžiedžiai, ramunėlė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: čiobrelis, liepos žiedai, ramunėlės žiedai.

Skaityti daugiau

22.10.2019 laikas 21:23 Receptai – Patiekalai Magišką Desertas Jorkšyro Keksas. Receptas

Šį magišką desertą verta pradėti gaminti jau iš vakaro. Pradžiai dėk arbatžoles į gilų indą ir užpilk verdančiu vandeniu. Palaikyk 20 min, paskui perkošk ir palik tik skystį. Paskui įpilk viskio, uždenk maistine plėvele ir pali...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau