Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Aliejai

Kakavos sviestas

Kakavos sviestas - kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, kakava kvepiantis aliejus, kuriame trečdalį esančių riebalų sudaro sočioji stearino riebalų rūgštis (būtent dėl jos aliejus yra kietas), kitą trečdalį - nesočioji oleino arba Omega-9 riebalų rūgštis. Saugo odą nuo pleiskanojimo, išsausėjimo, įtrūkimų ir uždegimų, minkštinanti, padedanti atkurti jos riebalinį barjerą ir sustiprinanti apsaugines funkcijas.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Kakavos sviestas –  augaliniai riebalai išgaunami iš kakavmedžio sėklų. Kakavmedžių tėvynė – tropiniai Amerikos miškai. Tai stambūs, iki 12 metrų aukščio užaugantys medžiai, natūraliai augantys Meksikos, Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėse.

Kakavos sviestas gaunamas džiovintas išlukštentas kakavos pupeles sumalant, o gautą masę presuojant ir atskiriant kakavos sviestą nuo sausų šokolado miltelių.

Tai kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, šviesiai geltonos spalvos, malonaus kakavos kvapo ir skonio aliejus. Jo lydymosi temperatūra 32˚C – 35˚C, o prie 40˚C riebalai tampa skaidrūs. Naudojamas maistui (tai pagrindinė visų rūšių šokolado sudėtinė dalis), farmacijoje (žvakučių gamybai) ir nepamainomas kosmetikoje (muilų, kremų gamyboje ir kt.).

Kakavos svieste gausu riebalų rūgščių, tarp jų - ypač vertingos oleino riebalų rūgšties (Omega-9), taip pat nemažai mineralų, vitaminų, antioksidantų.

Kakavos sviestas labai minkština odą, padarydamas ją švelnią lyg šilkas; turi raminamųjų ir regeneruojamųjų savybių, stabdo raukšlelių susidarymą, labai padeda siekiant išvengti strijų susidarymo nėštumo metu, minkština randus, drėkina sausą, šerpetotą odą, rekomenduotinas brandžiai, vystančiai, elastingumą praradusiai odai.

Šį produktą galima naudoti gryną (prieš tai pašildžius vandens garų vonelėje) arba maišyti su sviestmedžių, kokosų, simondsijų, makadamijų aliejumi. Kakavos sviestu praturtintos priemonės įgauna malonų aromatą.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Įdomu

Seniau indėnai kakavmedžių pupeles naudojo kaip pinigus, gamino iš jų gėrimus.

Kultūrinėse plantacijose kakavmedžiai vaisius brandina 30 – 80 metų, tačiau pirmuosius 2 – 4 metus daigai auga bananų, duonmedžių ir mangų pavėsyje, penktaisiais jiems nuskinami visi žiedpumpuriai, o subręsta tik aštuntaisiais metais. Daugiausiai vaisių šie medžiai subrandina 10 – 12 augimo metais. Nors žydi ir bręsta ištisus metus, tačiau derlius renkamas tik du kartus per metus...

Mūsų patarimai

Jei lankotės baseine, jūsų oda išliks švelni ir minkšta, nenukentės nuo chloruoto vandens ir neišsausės, jei prieš tai odą ištepsite tirpintu kakavos sviestu (arba lygiomis dalimis sumaišytu kakavos sviesto ir sviestmedžių aliejaus mišiniu).

Po saunos ar pirties odą pamaitinkite lygiomis dalimis sumaišę kakavos sviesto ir sezamų arba makadamijų aliejaus.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
15.11.2022 laikas 20:30 Naudingos gvazdikėlių savybės
Tikriausiai kiekvienų, namų virtuvėje galima rasti indelį su gvazdikmedžio pumpurais. O ar žinote, kad šis prieskonis įtrauktas į Britanijos žolelių farmakopėją? Ar girdėjote, kad kvapusis gvazdikėlis įeina į žinomo parazitus naikinančio maisto papildo sudėtį? Gal vertėtų naujai pažvelgti į indelį s...

Skaityti daugiau

25.03.2023 laikas 14:16 Kaip laistyti kambarinius augalus?
Kambariniai augalai dažniausiai žūsta dėl netinkamo laistymo. Vienas iš jų turi nuolat palaikyti drėgną dirvožemį. Kitiems augalams reikia pasirūpinti, kad tarp laistymų dirvožemis gerai išdžiūtų. Kitų atveju dirvožemio drėgnumas priklauso nuo metų laiko. Patikrinkite individualius kiekvieno augalo ...

Skaityti daugiau

08.04.2023 laikas 14:13 Pasiliksite be derliaus: nesodinkite pomidorų po šiais augalais
Atėjus pavasariui, o kartu su juo ir sodinimo sezonui, daugelis daržininkų susimąsto, po ko sodinti pomidorus, kad gautų gerą derlių.

Skaityti daugiau

09.10.2023 laikas 08:10 Laikas sodinti topinambus
Topinambai (kitaip – bulvinės saulėgrąžos, Jeruzalės artišokai ar žieminės bulvės) yra kilę iš Šiaurės Amerikos. Topinambai į Europą pateko XVII a. pradžioje, pirmiausia – į Ispaniją, Prancūziją, Italiją ir kitas šalis....

Skaityti daugiau

13.05.2021 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau