Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Prieskoniai

Naudingos gvazdikėlių savybės

Naudingos gvazdikėlių savybės (receptai)

Tikriausiai kiekvienų, namų virtuvėje galima rasti indelį su gvazdikmedžio pumpurais. O ar žinote, kad šis prieskonis įtrauktas į Britanijos žolelių farmakopėją? Ar girdėjote, kad kvapusis gvazdikėlis įeina į žinomo parazitus naikinančio maisto papildo sudėtį? Gal vertėtų naujai pažvelgti į indelį su šiuo prieskoniu ir pasinaudoti naudingomis gvazdikėlių savybėmis?

Neįprastos išvaizdos gvazdikmedžio pumpurai garsėja ne tik aštriu skoniu ir pikantišku aromatu, bet ir gydomuoju poveikiu. Šie prieskoniai seniai naudojami liaudies medicinos receptuose kai kurių susirgimų profilaktikai ir net gydymui. Taigi, papasakosime apie unikalias medicinines neišsiskleidusių kvapniojo gvazdikmedžio (Syzygium aromaticum L.) pumpurų savybes.

Cheminė kvapniųjų gvazdikėlių sudėtis

Vos vienas pumpuras, o kiek naudingų medžiagų! Cheminė gvazdikėlių sudėtis yra labai didelė. Jų naudingas savybes sąlygoja dideli vitaminų, mineralų ir eterinio aliejaus kiekiai.

Gvazdikėlių pumpurų vitaminai: provitaminas A (beta karotenas), B grupės vitaminai (B1, B2, B3 arba PP, B4, B6, B9), vitaminas C (askorbo rūgštis), vitaminas E (tokoferolis) ir vitaminas K (filochinonas). Gvazdikėliuose esantys naudingi mineralai: kalis, kalcis, natris, magnis, fosforas, geležis, manganas, varis, selenas, cinkas.

Juose yra nemažai omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių. 20% vieno pumpuro sudaro eterinis aliejus, kuriame yra aromatinių medžiagų eugenolio, kariofileno, ilangeno ir kt.

Tiek pat yra ir rauginių medžiagų, dar glikozidų bei gleivių.

Gvazdikėliuose yra 6% proteinų, 20% lipidų, maždaug 27% angliavandenių, apie 30% ląstelienos.

8 naudingos gvazdikėlių savybės

Nenuostabu, kad gvazdikėliai yra stipri vaistinė priemonė, tik pažiūrėkite į jų sudėtį.

Gvazdikėlių poveikis:

1. baktericidinis;

2. antihelmintinis;

3. antigrybelinis;

4. nuskausminamasis;

5. spazmolitinis;

6. žaizdas gydantis;

7. karminatyvinis (esant meteorizmui);

8. antikancerogeninis.

Gvazdikėlių bijo daug ligas sukeliančių mikroorganizmų, pavyzdžiui, auksinis ir baltasis stafilokokas, difterijos lazdelė, net juodligės sukėlėjas ir kt. Kvapnūs gvazdikėliai slopina tuberkuliozės lazdelės dauginimąsi, tinka vartoti gripo profilaktikai.

Kirminus naikinantis gvazdikmedžio pumpurų poveikis buvo patikrintas su kiaulėmis ir šunimis, užkrėstais askaridoze. Nors ši savybė labai seniai naudojama kinų medicinoje.

Vartojant gvazdikėlius su maistu, stimuliuojama virškinimo sulčių gamyba, tai naudinga esant gastritui su sumažėjusiu rūgštingumu, sumažėjusiam apetitui. O jei rūgštingumas padidėjęs ir dar vargina skrandžio opa, šios priemonės vartoti negalima.

Gvazdikėliai naudojami, gydant storojo žarnyno uždegimą (kolitą), žarnyno dieglius, meterorizmą (karminatyvinis poveikis), tiesiosios žarnos, kepenų susirgimus.

Kai buvo plačiai paplitusios gamybinės vaistinės, buvo ruošiamos specialios stomatologinės nuskausminamosios ir baktericidinės priemonės su eugenoliu, kuris įeina į kvapiųjų gvazdikėlių sudėtį.

Šie prieskoniai gali slopinti dantų skausmą, palankiai veikia dantenas, naudojami gydant gingivitą ir parodontitą. Džiovinti gvazdikmedžių pumpurai -puiki alternatyva kramtomajai gumai, nes neutralizuoja kenksmingas bakterijas ir šalina nemalonų burnos kvapą.

B grupės vitaminų kompleksą, kuris labai reikalingas mūsų nervų sistemai, galima gauti iš bet kokių prieskonių. Neatsitiktinai gvazdikėlių ekstraktas įeina į vokiško preparato “Doppelherz Melissa”, kuris pasižymi raminamuoju poveikiu, sudėtį.

Gvazdikėliai dėl juose esančio eugenolio efektyviai kovoja su vėžinių ląstelių augimu. Tai parodė paskutiniai mokslininkų atlikti antikancerogeninių priemonių srities tyrimai.

Stebėtina, bet gvazdikėliai pasižymi iškart dviem priešingais poveikiais: jie tonizuoja ir slopina spazmus. Jie gali atpalaiduoti ir tonizuoti vienu metu. Iš vienos pusės, gvazdikėliai gali slopinti skrandžio ir virškinimo trakto raumenyno spazmus, o iš kitos - tonizuoti gimdos raumenyną ir pakelti arterinį kraujospūdį (todėl gvazdikėliai netinka žmonėms su arterine hipertenzija). Klausimas, kaip visada, susijęs su dozavimu.

Puikiomis savybėmis pasižymi gvazdikėlių aliejus, naudojamas kvapų terapijoje.

gvazdikėliai, prieskoniai, gvazdikėlių nauda, liaudies medicina

Receptai

♦ Nuo burnos ertmės problemų, dantų skausmo, dantenų uždegimo, stomatito, nemalonaus kvapo iš burnos naudinga kramtyti gvazdikmedžio pumpurus. Tai irgi padeda užkirsti kelią beprasidedančiai anginai.

♦ Virškinimo stimuliavimui: likus 15 minučių iki valgio, kruopščiai kramtyti 1-2 gvazdikėlius su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus. Tačiau to negalima daryti, sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, esant padidėjusiam kraujospūdžiui.

♦ Esant hipotonijai, taip pat galima pakramtyti kelis gvazdikėlius, efektas bus ne mažesnis, kaip nuo kofeino.

♦ Gvazdikėlių aliejus efektyviai padeda gydyti pūlinukus ir furunkulus. Ant furunkulo užlašinti 1 lašą koncentruoto eterinio aliejaus. Nuo probleminės odos naudingos vonios su eteriniu gvazdikėlių aliejumi.

♦ Gvazdikėlių aliejus plačiai naudojamas nuo artrito ir artrozės. Jis padeda slopinti skausmą ir uždegimą. Skaudantis sąnarys masažuojamas su skiestu eteriniu gvazdikėlių aliejumi (1 valgomasis šaukštas masažinio aliejaus + 15 lašų eterinio gvazdikėlių aliejaus).

♦ Liaudies medicina turi patarimų, kaip paruošti gvazdikmedžio pumpurų nuovirus. Tačiau vaistinė tokių priemonių vertė nebus didelė, nes, termiškai apdorojant, suyra medžiagos, įeinančios į gvazdikėlių sudėtį.

Kaip išsirinkti gvazdikėlius

Lūžus, per daug sausas gvazdikėlis rodo, kad jame nėra eterinių aliejų. Kokybišką gvazdikėlį įmetus į vandenį, jis plaukioja vertikaliai kojele žemyn arba nusileidžia į stiklinės dugną. O jei gvazdikėlis guli horizontaliai ant vandens paviršiaus, tai eterinių aliejų jame nėra. Tokie gvazdikėliai gydymui netinka.

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
21.01.2021 laikas 20:51 Levanda (Lavandula) Liaudies Medicinoje
Levandos dažnai sodybose auginami ir labai naudingi augalai. Levandos atpalaiduoja raumenų spazmus ir malšina jų skausmus. Šiuos augalus galima panaudoti ir kaip antidepresantus bei priemones, padedančias malšinti migrenos skausmus ir gydyti nemigą....

Skaityti daugiau

18.11.2022 laikas 20:35 Jonažolės - vaistažolės nuo šimto ligų

Jonažolės nuo seniausių laikų yra liaudiška gydomoji priemonė, kurią pripažįsta ir mokslinė medicina. Šiandien naudingos vaistažolės labai plačiai derinamos su kitomis vaistinėmis priemonėmis.

Skaityti daugiau

16.05.2020 laikas 19:09 Kvapioji Kalizija (Callisia fragrans)

Kvapioji kalizija priklauso komelininių (lot. Commelinaceae) augalų šeimai, kuri skirstoma j du pošeimius. Šiuos sudaro 40 genčių ir apie 650 rūšių, tarp jų - nemažai dekoratyvinių ir vaistinių augalų.

Skaityti daugiau

16.04.2023 laikas 14:53 Su šiomis trąšomis braškės priblokš jūsų derlių: išsamios instrukcijos
Kad uogos būtų didelės ir skanios, krūmus reikia tręšti bent tris kartus per metus. Tinkamai prižiūrimos braškės duos gerą derlių. Kad gautumėte dideles, skanias uogas, krūmus reikėtų tręšti bent tris kartus per metus. NPK trąšas – azotą, fosforą, kalį...

Skaityti daugiau

10.11.2021 laikas 20:35 Paprastosios alyvos liaudies medicinoje (Syringa vulgaris L.)

Alyvos - labai populiarus dekoratyvinis augalas, išvesta labai daug jų rūšių, šiais laikais priskaičiuojama virš 1000 rūšių, kurios skiriasi žydėjimo laiku ir trukme, žiedynų forma ir dydžiu, žiedų spalva ir forma.

...

Skaityti daugiau