Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis Šaltalankis Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis šaltalankis (lot. Hippophae rhamnoides) - tai daugiametis krūmas ar medelis, užaugantis iki 1,5-6 m aukščio. Lapai trumpakočiai, pražanginiai, lygiakraščiai. Jų viršutinė pusė žalsva, apatinė – balta. Geltono žiedai smulkūs ir kvapūs.

Lietuvoje savaime neauga. Auginama viena Hippophae L. genties rūšis. Apyretis. Dekoratyvus, sodinamas parkuose, soduose. Mėgsta saulėtas vietas, lengvas smėlingas dirvas.

Šeima: Žilakrūminiai – Elaeagnaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: Sibiro ananasas.

Žydi balandžio-gegužės mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – Geriau rinkti tik pradėjusius nokti šaltalankių vaisius (Hippopheae fructus), kadangi jie būna dar kieti, nesusimaigo. Renkama nuo apatinės šakų dalies viršaus link. Tuomet spygliai mažiau subado rankas. Išvestos ir neturinčios spyglių veislės, derančios dideliais vaisiais.

Dažniausiai iš šviežių uogų spaudžiamos sultys, o išspaudos naudojamos šaltalankių aliejaus gamybai. Tuo tikslu surinktos uogos gali būti laikomos tamsioje ir vėsioje vietoje, ne ilgiau kaip 3 paras. Taip pat uogos gali būti užšaldomos 6 mėn laikotarpiui ar džiovinamos. Džiovinama pradžioje 1 val. 80-90 C temperatūroje, vėliau - 35-40 C.

Liaudies medicina be uogų vaistinei žaliavai renka lapus ir sėklas.

Vaisiuose yra 4-9 % riebalinio aliejaus, 2-7 % cukrų, 3,2 % organinių rūgščių (obuolių, citrinos, vyno rūgštys), daug vitamino C, B grupės vitaminų (B1, B2, B6), vitaminų E, K, P, folio rūgšties, provitamino A ir karotinoidų, cholino, stearinų, fosfolipidų, pektinų, rauginių medžiagų, saponinų.

Šaltalankis, Uogos, Vaistažolės, Dygliuotasis šaltalankis, šaltalankio

• Šaltalankių aliejus turi apie 80 % riebiųjų rūgščių (oleino, linoleno, palmitino, stearino rūgštys), vitamino E (tokoferolis), provitamino A ir karotinoidų. Tai riebalinis, oranžiniai raudonos spalvos skystis, charakteringo kvapo ir skonio. Vartojamas į vidų ir išoriškai. Jis naudojamas žaizdoms gydyti, nes gerina epitelio susidarymą, veikia priešuždegimiškai, mažina skausmą. Aliejumi tepamos pragulos, nudegimai, gimdos kaklelio erozijos;

• Šaltalankių vaisiuose gausu vitaminų, todėl jie vartojami kaip polivitamininė žaliava hipovitaminozių ir avitaminozių gydymui, po sunkių ligų, spindulinės terapijos. Šaltalankių aliejus įeina į žvakučių, skirtų kolitams, hemorojui gydyti, sudėtį;

• Šio augalo vaisiai vartojami virškinamojo trakto sutrikimams gydyti. Jie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina jų rūgštingumą ir gerina virškinimą.

Pašalinis poveikis - duomenų nėra.

Draudžiama vartoti

• Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, lėtiniam cholecistitui.

Vartojimas - dažniausiai iš šviežių šaltalankių vaisių spaudžiamos sultys, o išspaudos naudojamos aliejaus gamybai. Šaltalankių aliejus turi būti laikomas šaldytuve. Jis dažnai įeina į žvakučių, skirtų hemorojui gydyti, sudėtį.

Šaltalankių aliejaus ruošimas namų sąlygomis ir vartojimas - sutrynus vaisius, išspaudžiamos šaltalankių sultys. Sultys paliekamos nusistovėti, kol jų paviršiuje susidaro oranžinis aliejaus sluoksnis, kuris nupilamas. Padžiovintos, sumaltos išspaudos užpilamos iki 60 C pakaitintu rafinuotu saulėgrąžų aliejumi (1:1,5) ir laikoma kelias valandas, kartkartėmis pamaišant. Aliejus nukošiamas ir užpilamas ant šviežių išspaudų. Tai kartojama 4-6 kartus. Išpilstoma į iškaitintus tamsaus stiklo butelius. Geriama po 1 arb. šaukštelį 2-3 kartus per dieną prieš valgį skrandžio opaligei gydyti.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-03-30 laikas 11:21 Pavasarinis tręšimas: ką rinktis?
Jei augalai skursta, gero derliaus nelaukite. Norint gauti – reikia ir duoti. Po žiemos atsigaunantys ir vegetuoti pradedantys augalai bus stipresni ir gyvybingesni, jeigu papildysite reikalingomis maisto medžiagomis. Svarbu nesuklysti ir nepersistengti. Užauginsite sveiką derlių, jei išlaikysite pu...

Skaityti daugiau

2019-06-12 laikas 08:59 Makadamijų riešutų aliejus
Makadamijų riešutus nuo seno labai vertino Australijos aborigenai, mat riešutai gausūs lengvai įsisavinamų augalinės kilmės riebalų, itin naudingų sveikatai. Makadamijų riešutų aliejuje yra mononesočiosios palmitoleino (omega-7) rūgšties,  o oleino arba Omega-9 riebalų rūgšties yra daugiau nei alyvu...

Skaityti daugiau

2023-05-16 laikas 21:15 Ką daryti, kad vyšnios netaptų kirmėlaitėmis: veiksmingi kovos su jomis būdai
Vyšnios yra labai skanios, sultingos ir sveikos uogos. Tačiau dažnai gali atsitikti taip, kad savo kieme nuskintos vyšnios pasirodys besančios kirmėlaitės. Yra keletas paprastų būdų, kaip su tuo kovoti.

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:58 Kaip Persodinti Bijūnus: Išsamus Vadovas su Ekspertų Patarimais
Persodinimas ir šaknų dalijimas yra raktas į jų ilgaamžiškumą ir gausų žydėjimą. Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais užsienio sodininkystės ekspertų patarimais ir realiais pavyzdžiais, išsamiai aptarsime, kaip teisingai persodinti bijūnus, kad jūsų sodas vėl sužydėtų visa spalvų palete....

Skaityti daugiau

2024-10-17 laikas 07:26 Supuvusių obuolių panaudojimas: patarimai sodininkams
Ruduo atneša gausybę vaisių, tačiau ne visi obuoliai pasiekia mūsų stalą. Ką daryti su supuvusiais obuoliais? Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl svarbu nepalikti supuvusių vaisių sode ir kokius naudingus būdus galima panaudoti šiems obuoliams, kad jie taptų vertinga organine medžiaga ar net skaniu d...

Skaityti daugiau