Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis Šaltalankis Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis šaltalankis (lot. Hippophae rhamnoides) - tai daugiametis krūmas ar medelis, užaugantis iki 1,5-6 m aukščio. Lapai trumpakočiai, pražanginiai, lygiakraščiai. Jų viršutinė pusė žalsva, apatinė – balta. Geltono žiedai smulkūs ir kvapūs.

Lietuvoje savaime neauga. Auginama viena Hippophae L. genties rūšis. Apyretis. Dekoratyvus, sodinamas parkuose, soduose. Mėgsta saulėtas vietas, lengvas smėlingas dirvas.

Šeima: Žilakrūminiai – Elaeagnaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: Sibiro ananasas.

Žydi balandžio-gegužės mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – Geriau rinkti tik pradėjusius nokti šaltalankių vaisius (Hippopheae fructus), kadangi jie būna dar kieti, nesusimaigo. Renkama nuo apatinės šakų dalies viršaus link. Tuomet spygliai mažiau subado rankas. Išvestos ir neturinčios spyglių veislės, derančios dideliais vaisiais.

Dažniausiai iš šviežių uogų spaudžiamos sultys, o išspaudos naudojamos šaltalankių aliejaus gamybai. Tuo tikslu surinktos uogos gali būti laikomos tamsioje ir vėsioje vietoje, ne ilgiau kaip 3 paras. Taip pat uogos gali būti užšaldomos 6 mėn laikotarpiui ar džiovinamos. Džiovinama pradžioje 1 val. 80-90 C temperatūroje, vėliau - 35-40 C.

Liaudies medicina be uogų vaistinei žaliavai renka lapus ir sėklas.

Vaisiuose yra 4-9 % riebalinio aliejaus, 2-7 % cukrų, 3,2 % organinių rūgščių (obuolių, citrinos, vyno rūgštys), daug vitamino C, B grupės vitaminų (B1, B2, B6), vitaminų E, K, P, folio rūgšties, provitamino A ir karotinoidų, cholino, stearinų, fosfolipidų, pektinų, rauginių medžiagų, saponinų.

Šaltalankis, Uogos, Vaistažolės, Dygliuotasis šaltalankis, šaltalankio

• Šaltalankių aliejus turi apie 80 % riebiųjų rūgščių (oleino, linoleno, palmitino, stearino rūgštys), vitamino E (tokoferolis), provitamino A ir karotinoidų. Tai riebalinis, oranžiniai raudonos spalvos skystis, charakteringo kvapo ir skonio. Vartojamas į vidų ir išoriškai. Jis naudojamas žaizdoms gydyti, nes gerina epitelio susidarymą, veikia priešuždegimiškai, mažina skausmą. Aliejumi tepamos pragulos, nudegimai, gimdos kaklelio erozijos;

• Šaltalankių vaisiuose gausu vitaminų, todėl jie vartojami kaip polivitamininė žaliava hipovitaminozių ir avitaminozių gydymui, po sunkių ligų, spindulinės terapijos. Šaltalankių aliejus įeina į žvakučių, skirtų kolitams, hemorojui gydyti, sudėtį;

• Šio augalo vaisiai vartojami virškinamojo trakto sutrikimams gydyti. Jie skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina jų rūgštingumą ir gerina virškinimą.

Pašalinis poveikis - duomenų nėra.

Draudžiama vartoti

• Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, lėtiniam cholecistitui.

Vartojimas - dažniausiai iš šviežių šaltalankių vaisių spaudžiamos sultys, o išspaudos naudojamos aliejaus gamybai. Šaltalankių aliejus turi būti laikomas šaldytuve. Jis dažnai įeina į žvakučių, skirtų hemorojui gydyti, sudėtį.

Šaltalankių aliejaus ruošimas namų sąlygomis ir vartojimas - sutrynus vaisius, išspaudžiamos šaltalankių sultys. Sultys paliekamos nusistovėti, kol jų paviršiuje susidaro oranžinis aliejaus sluoksnis, kuris nupilamas. Padžiovintos, sumaltos išspaudos užpilamos iki 60 C pakaitintu rafinuotu saulėgrąžų aliejumi (1:1,5) ir laikoma kelias valandas, kartkartėmis pamaišant. Aliejus nukošiamas ir užpilamas ant šviežių išspaudų. Tai kartojama 4-6 kartus. Išpilstoma į iškaitintus tamsaus stiklo butelius. Geriama po 1 arb. šaukštelį 2-3 kartus per dieną prieš valgį skrandžio opaligei gydyti.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-05-16 laikas 19:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

2020-07-21 laikas 10:01 Apskritalapis Eukaliptas (Eucalyptus Globulus) Eukalipto Nauda
Apskritalapis eukaliptas – (lot. Eucalyptus globulus) - tai nuolat žaliuojantis medis, užaugantis iki 50 metrų aukščio. Lapai odiški, platūs, rutulio formos, išsidėstę šonu į saulės šviesą. Žiedi dideli, balti. Eukalipto tėvynė – Tasmanija. Apskritalapis eukaliptas, eukalipto nauda, eukalipto pašal...

Skaityti daugiau

2022-07-12 laikas 07:02 Vitaminų šaltinis – agrastai
Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44....

Skaityti daugiau

2020-08-07 laikas 20:13 Pelkinis Gailis. Gailio Poveikis Sveikatai (Ledum Palustre)
Pelkinis gailis - Ledum palustre L. - tai nuolat žaliuojantis, daugiametis, iki 1 m aukščio užaugantis krūmas. Lapai lancetiški arba linijiški, blizgančiu paviršiumi. Auga pušynuose, durpynuose, paplitęs visoje Lietuvoje....

Skaityti daugiau

2024-08-22 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau