Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2025 » Lapkričio » 4

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

Maisto saugos ekspertai įspėja: daugelyje parduotuvių sūrių yra augalinių riebalų pakaitalų, kurie gadina skonį ir kenkia sveikatai. Sužinokite 7 pagrindinius klastotės požymius – nuo nenatūralios spalvos ir blizgesio iki įtartinai ilgo galiojimo termino. Skaitykite etiketę: jei yra „palmių aliejus“ ar „sūrio produktas“ – tai ne tikras sūris. Patarimai, kaip išsirinkti kokybišką produktą su ES ir FDA standartų pavyzdžiais. Venkite pigių analogų ir rinkitės patikimus gamintojus!

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

*Nuotrauka sukurta naudojant Grok (xAI), 2025 m. / Paranormal.lt*

Maisto saugos ekspertai atskleidė, į ką atkreipti dėmesį renkantis sūrį, kad nenusipirktumėte klastotės ar produkto su pieno riebalų pakaitalais.

Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti dešimtis sūrio rūšių – nuo brangių importinių iki biudžetinių vietinių. Tačiau už patrauklios pakuotės kartais slepiasi visai ne tas produktas, kurio tikisi pirkėjas. Kai kuriose sūrio rūšyse iš tiesų yra mažai pieno baltymų ir daug pakaitalų, kurie ne tik gadina skonį, bet ir gali pakenkti sveikatai. Norint neišleisti pinigų veltui, reikėtų žinoti pagrindinius nekokybiško produkto požymius dar prieš jį įsigyjant.

Kokie požymiai rodo, kad sūris gali būti pakaitalas ir jo verta atsisakyti

Nenatūrali spalva ir blizgesys

Tikras sūris turi pieninį arba kreminį atspalvį, be pernelyg didelio geltonumo. Jei spalva ryški, blizgi ar primena plastiką, produkte gali būti dažiklių ar dirbtinių priedų. Taip pat reikėtų sunerimti, jei sūrio paviršius yra per daug blizgus, nes tai dažnai rodo, kad buvo naudojami augaliniai riebalai. Pavyzdžiui, Italijos maisto saugos tarnyba AGCM dažnai baudžia gamintojus už E160b (annatto) perteklių, imituojantį natūralų geltonumą.

Per daug vienoda ar lipni tekstūra

Kokybiškas sūris turi tankią, bet elastingą tekstūrą. Jei jis per minkštas, lipnus prie peilio ar trūkinėja pjaustant, tai gali būti pažeistos technologijos ar ilgo sandėliavimo požymis. Kokybiškas sūris turi vienodą pjūvį su nedidelėmis, lygiomis skylutėmis. Didelės ar netaisyklingos formos skylės – nekokybiškos fermentacijos požymis. JAV FDA standartai reikalauja, kad kietajame sūryje skylučių skersmuo neviršytų 1 cm.

Įtartina sudėtis etiketėje

Svarbiausia – atidžiai perskaityti produkto sudėtį. Jei tarp ingredientų yra „augaliniai riebalai“, „palmių aliejus“ (Elaeis guineensis), „pieno produktas“ ar „sūrio produktas“ – tai jau nebe tikras sūris, o pigus jo analogas. Taip pat atkreipkite dėmesį į konservantų, stabilizatorių ir kvapiųjų medžiagų buvimą. Klasikiniame sūryje jų neturėtų būti. ES reglamente (EU) No 1308/2013 draudžiama vadinti „sūriu“ produktus su >1% ne pieno riebalų.

Per aštrus ar rūgštus kvapas

Šviežias sūris turi malonų, švelnį aromatą – pieninį arba šiek tiek kreminį. Jei kvapas per aštrus, amoniakinis ar rūgštus, produktas yra sugedęs arba neteisingai laikytas. Nevartokite sūrio, kuris kvepia margarinu – tai rodo dirbtinių riebalų kiekį.

Galiojimo terminas ir laikymo sąlygos

Patikrinkite pagaminimo datą: sūris – greitai gendantis produktas. Pernelyg ilgas galiojimo terminas, daugiau 3-4 mėnesių, liudija apie konservantų buvimą. Taip pat atkreipkite dėmesį į temperatūrą parduotuvės šaldytuve – ji turėtų būti nuo +2 iki +6 °C. Jei sūris guli atviroje vitrinoje be tinkamo atšaldymo, geriau praeiti pro šalį. JK FSA rekomenduoja kietąjį sūrį laikyti ne ilgiau kaip 2 mėnesius po atidarymo.

Įtartinai maža kaina

Tikras sūris negali kainuoti pigiau už pieną, iš kurio jis gaminamas. Jei kaina yra gerokai mažesnė už vidutinę rinkos kainą – tai greičiausiai sūrio produktas su pakaitalais. Lietuvoje vidutinė kietojo sūrio kaina 2025 m. – 8–12 €/kg, pigesni – dažnai analogai.

Kaip tinkamai išsirinkti kokybišką sūrį

Rinkitės žinomų gamintojų su patikrinta reputacija produktus. Pirkite sūrį hermetiškoje pakuotėje arba svėrimui iš vitrinos, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Namuose laikykite šaldytuve, įvyniotą į pergamentinį popierių arba sandariame indelyje.

Svarbu: visada skaitykite etiketę ir pasitikėkite pojūčiais – tikras sūris kvepia pienu, o ne chemija.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-08-08 laikas 19:43 Receptai Kaip pasigaminti namuose varškės spurgas
Senai norite pagaminti spurgų, bet nežinote, pagal kokį receptą jos išeina pačios skaniausios? Tvirtai galime pasakyti, kad mūsų receptas vienas sėkmingiausių! Varškės spurgos išeina orinės, saikingai saldžios, naudingos ir nerieb...

Skaityti daugiau

2020-12-03 laikas 18:16 Receptai Keptuvėje keptos ančiukų širdelės su daržovėmis saldžiarūgščiame padaže
Visiškai nuoširdžiai rekomenduoju visiems pasigaminti šį antienos patiekalą, nes išmėginti tikrai verta. Ančiukų širdelės gaunasi labai skanios, o daržovės šalia... mmm, daug negirsiu, bet bėkite gaminti ir lepintis šiuo patiekalu...

Skaityti daugiau

2020-04-09 laikas 22:02 Receptai Labai Skanu. Bazlama – paplotėliai vietoj duonos. Minkšti ir oriniai!
Bazlama paplotėliai – turkiška duona ant keptuvės. Porėti, minkšti ir oriniai, viduje tuščiaviduriai! Galima sutepti sviestu, kol jie dar karšti arba įdaryti pagal skonį. Toks kefyrinis kepinys puikiai tiks prie arbatos arba vieto...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 09:52 Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams
Maisto saugos ekspertai įspėja: daugelyje parduotuvių sūrių yra augalinių riebalų pakaitalų, kurie gadina skonį ir kenkia sveikatai. Sužinokite 7 pagrindinius klastotės požymius – nuo nenatūralios spalvos ir blizgesio iki įtartinai ilgo galiojimo ter...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 09:38 4 Gimimo Mėnesiai su Giliausia Išmintimi ir Senomis Sielomis
Kai kurie gimimo mėnesiai neša ypatingą išmintį – kovas, liepa, lapkritis ir gruodis siejami su senomis sielomis, intuicija bei vidine jėga. Astrologija (Žuvys, Avinas, Vėžys, Liūtas, Skorpionas, Šaulys, Ožiaragis) ir numerologija paaiškina, kodėl ši...

Skaityti daugiau