Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2025 » Lapkričio » 4

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

Maisto saugos ekspertai įspėja: daugelyje parduotuvių sūrių yra augalinių riebalų pakaitalų, kurie gadina skonį ir kenkia sveikatai. Sužinokite 7 pagrindinius klastotės požymius – nuo nenatūralios spalvos ir blizgesio iki įtartinai ilgo galiojimo termino. Skaitykite etiketę: jei yra „palmių aliejus“ ar „sūrio produktas“ – tai ne tikras sūris. Patarimai, kaip išsirinkti kokybišką produktą su ES ir FDA standartų pavyzdžiais. Venkite pigių analogų ir rinkitės patikimus gamintojus!

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

*Nuotrauka sukurta naudojant Grok (xAI), 2025 m. / Paranormal.lt*

Maisto saugos ekspertai atskleidė, į ką atkreipti dėmesį renkantis sūrį, kad nenusipirktumėte klastotės ar produkto su pieno riebalų pakaitalais.

Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti dešimtis sūrio rūšių – nuo brangių importinių iki biudžetinių vietinių. Tačiau už patrauklios pakuotės kartais slepiasi visai ne tas produktas, kurio tikisi pirkėjas. Kai kuriose sūrio rūšyse iš tiesų yra mažai pieno baltymų ir daug pakaitalų, kurie ne tik gadina skonį, bet ir gali pakenkti sveikatai. Norint neišleisti pinigų veltui, reikėtų žinoti pagrindinius nekokybiško produkto požymius dar prieš jį įsigyjant.

Kokie požymiai rodo, kad sūris gali būti pakaitalas ir jo verta atsisakyti

Nenatūrali spalva ir blizgesys

Tikras sūris turi pieninį arba kreminį atspalvį, be pernelyg didelio geltonumo. Jei spalva ryški, blizgi ar primena plastiką, produkte gali būti dažiklių ar dirbtinių priedų. Taip pat reikėtų sunerimti, jei sūrio paviršius yra per daug blizgus, nes tai dažnai rodo, kad buvo naudojami augaliniai riebalai. Pavyzdžiui, Italijos maisto saugos tarnyba AGCM dažnai baudžia gamintojus už E160b (annatto) perteklių, imituojantį natūralų geltonumą.

Per daug vienoda ar lipni tekstūra

Kokybiškas sūris turi tankią, bet elastingą tekstūrą. Jei jis per minkštas, lipnus prie peilio ar trūkinėja pjaustant, tai gali būti pažeistos technologijos ar ilgo sandėliavimo požymis. Kokybiškas sūris turi vienodą pjūvį su nedidelėmis, lygiomis skylutėmis. Didelės ar netaisyklingos formos skylės – nekokybiškos fermentacijos požymis. JAV FDA standartai reikalauja, kad kietajame sūryje skylučių skersmuo neviršytų 1 cm.

Įtartina sudėtis etiketėje

Svarbiausia – atidžiai perskaityti produkto sudėtį. Jei tarp ingredientų yra „augaliniai riebalai“, „palmių aliejus“ (Elaeis guineensis), „pieno produktas“ ar „sūrio produktas“ – tai jau nebe tikras sūris, o pigus jo analogas. Taip pat atkreipkite dėmesį į konservantų, stabilizatorių ir kvapiųjų medžiagų buvimą. Klasikiniame sūryje jų neturėtų būti. ES reglamente (EU) No 1308/2013 draudžiama vadinti „sūriu“ produktus su >1% ne pieno riebalų.

Per aštrus ar rūgštus kvapas

Šviežias sūris turi malonų, švelnį aromatą – pieninį arba šiek tiek kreminį. Jei kvapas per aštrus, amoniakinis ar rūgštus, produktas yra sugedęs arba neteisingai laikytas. Nevartokite sūrio, kuris kvepia margarinu – tai rodo dirbtinių riebalų kiekį.

Galiojimo terminas ir laikymo sąlygos

Patikrinkite pagaminimo datą: sūris – greitai gendantis produktas. Pernelyg ilgas galiojimo terminas, daugiau 3-4 mėnesių, liudija apie konservantų buvimą. Taip pat atkreipkite dėmesį į temperatūrą parduotuvės šaldytuve – ji turėtų būti nuo +2 iki +6 °C. Jei sūris guli atviroje vitrinoje be tinkamo atšaldymo, geriau praeiti pro šalį. JK FSA rekomenduoja kietąjį sūrį laikyti ne ilgiau kaip 2 mėnesius po atidarymo.

Įtartinai maža kaina

Tikras sūris negali kainuoti pigiau už pieną, iš kurio jis gaminamas. Jei kaina yra gerokai mažesnė už vidutinę rinkos kainą – tai greičiausiai sūrio produktas su pakaitalais. Lietuvoje vidutinė kietojo sūrio kaina 2025 m. – 8–12 €/kg, pigesni – dažnai analogai.

Kaip tinkamai išsirinkti kokybišką sūrį

Rinkitės žinomų gamintojų su patikrinta reputacija produktus. Pirkite sūrį hermetiškoje pakuotėje arba svėrimui iš vitrinos, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Namuose laikykite šaldytuve, įvyniotą į pergamentinį popierių arba sandariame indelyje.

Svarbu: visada skaitykite etiketę ir pasitikėkite pojūčiais – tikras sūris kvepia pienu, o ne chemija.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-12-06 laikas 08:14 Receptai Jautiena Su Grybais

Jautieną supjaustyti gabalėliais, pakepinti ir laikyti šiltai. Imbierą kepti ant silpnos ugnies apie 2 min. Tada sudėti smulkintas daržoves, grybus ir kepti dar apie 3 min. Tuomet sudėti jautieną, supilti padažus, pagardinti pr...

Skaityti daugiau

2020-11-30 laikas 19:43 Receptai Tarkuotų bulvių pyragas / užkepėlė su sūriu ir česnaku

Toks bulvių patiekalas-pyragas tapo vienu iš mano pačių mėgstamiausių dar vaikystėje ir iki šiol tokiu vis išlieka. Juo mane labai dažnai vaišino vyresnė sesuo, kai aš nuvykdavau pas ją į svečius.

Skaityti daugiau

2017-11-02 laikas 08:52 Receptai Svogūnas, žąsų taukai gydo bronchitą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Svogūnas, Žąsų taukai

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-17 laikas 22:48 Aiškiaregys Krzysztof Jaskowski: baisus pranašavimas apie 2026 metus

Aiškiaregystė tiesioginiame eteryje – labai sudėtinga užduotis bet kuriam nuotolinio matymo specialistui. Todėl, norėdamas šiek tiek palengvinti sau gyvenimą, Krzysztof Jackowski, mėgstamiausias lenkų aiškiaregys, svarbiausi...

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 19:26 Šokiruojanti Tiesą: Pirmieji Ateiviai Bus Triukšmingi ir Galbūt Mirštantys!

Paslaptinga mokslininkų hipotezė: pirmasis nežemiškos civilizacijos signalas bus ne subtilus, o galingas ir anomalus – galbūt iš mirštančios visuomenės. Sužinosite, kodėl ateiviai gali „šaukti&...

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 18:58 Šokas Prancūzijoje: Ūkininkai Maištauja Prieš Masinį Galvijų Skerdimą – Kas Slepiama Už Mazginės Odos Ligos?

Prancūzijos ūkininkai įsiutę: blokuoja kelius, pila mėšlą ir kovoja prieš vyriausybės įsakymą masiškai skerdti galvijus dėl mazginės odos ligos. Ar tai perdėtas žiaurumas, primenantis Covid laikus? Naujausia: liga kontroliuojama, bet protestai tęs...

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 16:10 Šokiruojantis Slaptas JAV Planas: Branduolinė Bomba Mėnulyje!

Įsivaizduokite: naktinis dangus nušvinta milžinišku sprogimu, o Mėnulis amžinai pasikeičia... Neseniai, 2025 m. gruodžio 2 d., portalas WION priminė pasauliui apie slaptą JAV projektą A119 – planą detonuoti vandenilinę bombą Mėnulyje, kad būtų pad...

Skaityti daugiau

2025-12-17 laikas 15:51 Tarpžvaigždinė Kometa 3I/ATLAS: Slapta Ateivių Technologija ar Natūralus Reiškinys? Mokslas Atskleidžia Tiesą

Tarpžvaigždinė kometa 3I/ATLAS, atrasta vos prieš penkis su puse mėnesio – 2025 m. liepos 1 d., jau tapo vienu didžiausių astronomijos sensacijų. Tai trečiasis patvirtintas objektas iš kitos žvaigždžių sistemos, patekęs į mūsiškę. Jos negravitacin...

Skaityti daugiau