Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Patarimai » 2025 » Lapkričio » 4

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

Maisto saugos ekspertai įspėja: daugelyje parduotuvių sūrių yra augalinių riebalų pakaitalų, kurie gadina skonį ir kenkia sveikatai. Sužinokite 7 pagrindinius klastotės požymius – nuo nenatūralios spalvos ir blizgesio iki įtartinai ilgo galiojimo termino. Skaitykite etiketę: jei yra „palmių aliejus“ ar „sūrio produktas“ – tai ne tikras sūris. Patarimai, kaip išsirinkti kokybišką produktą su ES ir FDA standartų pavyzdžiais. Venkite pigių analogų ir rinkitės patikimus gamintojus!

Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams

*Nuotrauka sukurta naudojant Grok (xAI), 2025 m. / Paranormal.lt*

Maisto saugos ekspertai atskleidė, į ką atkreipti dėmesį renkantis sūrį, kad nenusipirktumėte klastotės ar produkto su pieno riebalų pakaitalais.

Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti dešimtis sūrio rūšių – nuo brangių importinių iki biudžetinių vietinių. Tačiau už patrauklios pakuotės kartais slepiasi visai ne tas produktas, kurio tikisi pirkėjas. Kai kuriose sūrio rūšyse iš tiesų yra mažai pieno baltymų ir daug pakaitalų, kurie ne tik gadina skonį, bet ir gali pakenkti sveikatai. Norint neišleisti pinigų veltui, reikėtų žinoti pagrindinius nekokybiško produkto požymius dar prieš jį įsigyjant.

Kokie požymiai rodo, kad sūris gali būti pakaitalas ir jo verta atsisakyti

Nenatūrali spalva ir blizgesys

Tikras sūris turi pieninį arba kreminį atspalvį, be pernelyg didelio geltonumo. Jei spalva ryški, blizgi ar primena plastiką, produkte gali būti dažiklių ar dirbtinių priedų. Taip pat reikėtų sunerimti, jei sūrio paviršius yra per daug blizgus, nes tai dažnai rodo, kad buvo naudojami augaliniai riebalai. Pavyzdžiui, Italijos maisto saugos tarnyba AGCM dažnai baudžia gamintojus už E160b (annatto) perteklių, imituojantį natūralų geltonumą.

Per daug vienoda ar lipni tekstūra

Kokybiškas sūris turi tankią, bet elastingą tekstūrą. Jei jis per minkštas, lipnus prie peilio ar trūkinėja pjaustant, tai gali būti pažeistos technologijos ar ilgo sandėliavimo požymis. Kokybiškas sūris turi vienodą pjūvį su nedidelėmis, lygiomis skylutėmis. Didelės ar netaisyklingos formos skylės – nekokybiškos fermentacijos požymis. JAV FDA standartai reikalauja, kad kietajame sūryje skylučių skersmuo neviršytų 1 cm.

Įtartina sudėtis etiketėje

Svarbiausia – atidžiai perskaityti produkto sudėtį. Jei tarp ingredientų yra „augaliniai riebalai“, „palmių aliejus“ (Elaeis guineensis), „pieno produktas“ ar „sūrio produktas“ – tai jau nebe tikras sūris, o pigus jo analogas. Taip pat atkreipkite dėmesį į konservantų, stabilizatorių ir kvapiųjų medžiagų buvimą. Klasikiniame sūryje jų neturėtų būti. ES reglamente (EU) No 1308/2013 draudžiama vadinti „sūriu“ produktus su >1% ne pieno riebalų.

Per aštrus ar rūgštus kvapas

Šviežias sūris turi malonų, švelnį aromatą – pieninį arba šiek tiek kreminį. Jei kvapas per aštrus, amoniakinis ar rūgštus, produktas yra sugedęs arba neteisingai laikytas. Nevartokite sūrio, kuris kvepia margarinu – tai rodo dirbtinių riebalų kiekį.

Galiojimo terminas ir laikymo sąlygos

Patikrinkite pagaminimo datą: sūris – greitai gendantis produktas. Pernelyg ilgas galiojimo terminas, daugiau 3-4 mėnesių, liudija apie konservantų buvimą. Taip pat atkreipkite dėmesį į temperatūrą parduotuvės šaldytuve – ji turėtų būti nuo +2 iki +6 °C. Jei sūris guli atviroje vitrinoje be tinkamo atšaldymo, geriau praeiti pro šalį. JK FSA rekomenduoja kietąjį sūrį laikyti ne ilgiau kaip 2 mėnesius po atidarymo.

Įtartinai maža kaina

Tikras sūris negali kainuoti pigiau už pieną, iš kurio jis gaminamas. Jei kaina yra gerokai mažesnė už vidutinę rinkos kainą – tai greičiausiai sūrio produktas su pakaitalais. Lietuvoje vidutinė kietojo sūrio kaina 2025 m. – 8–12 €/kg, pigesni – dažnai analogai.

Kaip tinkamai išsirinkti kokybišką sūrį

Rinkitės žinomų gamintojų su patikrinta reputacija produktus. Pirkite sūrį hermetiškoje pakuotėje arba svėrimui iš vitrinos, kurioje palaikoma tinkama temperatūra. Namuose laikykite šaldytuve, įvyniotą į pergamentinį popierių arba sandariame indelyje.

Svarbu: visada skaitykite etiketę ir pasitikėkite pojūčiais – tikras sūris kvepia pienu, o ne chemija.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-04 laikas 20:20 Receptai Kakavinis riešutų tortas
Nustebsite, kaip skaniai pavyksta šis kakavinis riešutų tortas. Receptas superinis! Gautą tortą patiekti apšlaksčius lydyti šokoladu ir papuošus plakta grietinėle.

Skaityti daugiau

2020-05-07 laikas 20:30 Receptai Puikus užkandis – traškūs pievagrybiai su padažu

Į dubenį berkite miltus, kepimo miltelius, visus prieskonius, supilkite vandenį ir išmaišykite. Pievagrybius nuplaukite ir supjaustykite stambesniais gabaliukais. Pievagrybių gabaliukus mirkykite paruoštoje masėje, po to &ndash...

Skaityti daugiau

2019-10-29 laikas 22:56 Receptai Saldumynų mėgėjams: šokoladinis pyragas su šokolado užpilu (video)
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apvalioje torto kepimo formoje išmaišykite visus birius produktus, supilkite, aliejų, actą, vanilės ekstraktą, karštą vandenį ir mentele maišykite iki vientisos masės. Tešlą dėkite į orkaitę i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-27 laikas 18:31 ✨ Nuostabi Vasaros Akimirka: 3 Valandos Tikro Tekančio Upelio ir Paukščių Čiulbėjimo
Švelnus vandens čiurlenimas ir vasariški paukščių giesmės akimirksniu nuramina, padeda geriau susikaupti ir greičiau užmigti. Tiesiog paspauskite „Play“ ir pasinerkite į visišką ramybę 🌿✨

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 09:00 Olandai renkasi mėsą: per dvejus metus veganiškos dietos populiarumas sumažėjo 75 %, o vegetarizmas taip pat smarkiai sumažėjo
Nauji tyrimai rodo, kad vis mažiau olandų renkasi veganizmą ir vegetarizmą, o tai gali būti blogas ženklas tiems, kurie skatina europiečius laikytis tokios mitybos.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:53 Prancūzija: motina yra tarp gyvybės ir mirties po to, kai afrikietis migrantas La Rochelle kelis kartus dūrė jai į krūtinę ir veidą
Motina patyrė sunkius durtinius sužalojimus per afrikiečio migranto užpuolimą lapkričio 20 d. La Rochelle mieste, Mireuil rajone, rue Ernest-Meissonnier gatvėje.

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:46 Benamis migrantas iš Gvadelupos Liono tramvajaus stotyje subadė vyrą barbekiu šakute
56-erių metų auka mirė nuo sužalojimų praėjus dviem savaitėms po to, kai po užpuolimo nugriuvo ant tramvajaus bėgių

Skaityti daugiau

2025-11-27 laikas 08:32 Kai marčia perima namus: tikra 62 metų moters istorija ir kaip pasielgti?

62 metų moteris pasakoja tikrą istoriją, kaip sūnaus mergina palaipsniui perėmė jos namus: keitė taisykles, išmetinėjo daiktus, sprendė, ką valgyti. Dažna situacija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Psichologai įspėja – „rūpinimosi&ldquo...

Skaityti daugiau