Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2024 » Kovo » 12

Daugumoje JAV sūrių yra GMO, kuriuos pagamino 'Pfizer'

Daugumoje JAV sūrių yra GMO, kuriuos pagamino 'Pfizer'

Tradiciškai sūris buvo gaminamas tik iš keturių sudedamųjų dalių: pieno, druskos, užraugimo kultūros ir gyvūninio šliužo.

Tačiau dabar sūrio gamyboje naudojamas keturių rūšių šliužo fermentas: gyvūninis, augalinis, mikrobinis ir genetiškai modifikuotas FPC (fermentacijos metu pagamintas chimozinas), kurį gamina "Pfizer".

Bioinžineriniu būdu pagamintam FPC buvo suteiktas visuotinai pripažintos saugios medžiagos statusas (GRAS), todėl bendrovei "Pfizer" netaikomi išankstinio patvirtinimo reikalavimai, taikomi kitiems naujiems maisto priedams.

Daugiau kaip 90 % Šiaurės Amerikos sūrių gaminama su FPC šliužo fermentu, tačiau vartotojai nežino, ką valgo, nes ingredientų etiketėse bioinžinerinis šliužo fermentas neatskiriamas nuo originalaus gyvūninės kilmės šliužo.

Dr. Josephas Mercola (Džozefas Merkola) žurnale "The Defender" paskelbtame straipsnyje paaiškina, kodėl, jo nuomone, turėtumėte valgyti tik sūrį, pagamintą iš GYVŪNINIO RIEŠUTO, ir kaip daugiau kaip 90 % JAV parduodamo sūrio jo nenaudoja, o naudoja genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) versiją, kurią gamina "Pfizer".

"FPC" sukūrė vienintelė ir nepakartojama "Pfizer" (biotechnologijų bendrovė), o tai tapo įmanoma naudojant CRISPR genų redagavimo technologiją, kai modifikuojami gyvų organizmų genomai. FPC "saugumas" buvo įvertintas atliekant 90 dienų trukmės bandymą su žiurkėmis.

Kaip gaminamas FPC

Štai kaip jis gaminamas: Genai, gaminantys šliužo fermentą, paimami iš gyvūno ląstelės DNR grandinės ir įterpiami į bakterijos, mielių ar pelėsio ląstelės šeimininkės DNR grandinę atliekant vadinamąjį genų sujungimą (rekombinantinės DNR technologijos rūšis).

Įterptas naujai įterptas genas inicijuoja chimozino fermento gamybą šeimininko organizme. Tada šeimininko kultūra auginama ir fermentuojama.

Šios rekombinantinės DNR technologijos yra palyginti naujos ir išpopuliarėjo devintajame dešimtmetyje, kai JAV Aukščiausiasis Teismas 5-4 balsais nusprendė, kad naujos gyvybės formos gali būti patentuojamos.

Taigi 1990 m., priimdama dar vieną precedentinį JAV vyriausybės tarnybos sprendimą, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) patvirtino FPC naudojimą maisto produktuose. Tai buvo pirmas kartas, kai JAV buvo leista naudoti biologiškai modifikuotą produktą maisto produktuose.

Šiam bioinžineriniu būdu sukurtam FPC suteiktas GRAS statusas. Tai reiškia, kad "Pfizer" buvo atleista nuo išankstinio patvirtinimo reikalavimų, taikomų kitiems (ne GRAS) naujiems maisto priedams.

Kadangi "Pfizer" įrodė tai, kas dažnai vadinama "esminiu lygiavertiškumu", FDA padarė išvadą, kad bioinžinerinis chimozinas yra iš esmės lygiavertis veršienos šliužui ir jo nereikia nei specialiai ženklinti, nei nurodyti jo šaltinio ar gamybos būdo.

Jei nežinojote, ši "GRAS" etiketė yra šiek tiek iš piršto laužta ir tiesiog didelė spraga. Apskritai federaliniai įstatymai reikalauja, kad FDA užtikrintų, jog maisto priedai būtų saugūs, ir įpareigoja prieš pateikiant į rinką atlikti griežtą saugos peržiūrą. Tačiau ši spraga = GRAS.

GRAS spraga

43 proc. maisto priedų priskiriami GRAS kategorijai ir jiems netaikoma FDA priežiūra. Iš esmės turime pasitikėti, kad maisto įmonės, prieš pridėdamos šių naujų GRAS medžiagų į maistą, atliks nešališką saugos nustatymą.

"Pagal FDC [Federalinio maisto, vaistų ir kosmetikos] įstatymą, maisto priedus, kurie nėra GRAS, prieš pateikiant į rinką reikia patvirtinti. Tuo tarpu GRAS medžiagoms prieš pateikiant į rinką nereikia nei patvirtinimo, nei pranešimo USFDA."

Tai reiškia, kad visuomenei ir kitoms reguliavimo agentūroms trūksta duomenų, reikalingų įvertinti kai kurių cheminių medžiagų, esančių mūsų maisto produktuose, saugą.

2014 m. buvęs FDA komisaro pavaduotojas, atsakingas už maisto produktus, Maiklas Teiloras (Michael Taylor) pakomentavo FDA nesugebėjimą reguliuoti maisto cheminių medžiagų, sakydamas

"Mes paprasčiausiai neturime informacijos, kad galėtume laiduoti už daugelio šių cheminių medžiagų saugą".

Galbūt GRAS buvo pradėta gerais ketinimais, tačiau ji tapo milžiniška spraga, leidžiančia maisto bendrovėms nemokamai naudoti cheminius priedus mūsų maiste be jokios priežiūros.

Žinoma, nė vienoje išsivysčiusioje pasaulio šalyje nėra tokios archajiškos maisto priedų tvirtinimo sistemos kaip GRAS. Gerai, kad palikome į šalį, bet grįžkime prie FPC.

FPC sūriui netaikomas GMO ženklinimas

Nors organizmai, iš kurių gaminamas FPC, yra genetiškai modifikuoti, šią technologiją naudojantiems pieno produktams netaikomas reikalavimas ženklinti savo produktus kaip "GMO".

Iš tiesų, FPC etiketėse nurodomas tik kaip "mikrobinis šliužo fermentas" arba "augalinis šliužo fermentas". (Šliužo šaltinio nurodyti neprivaloma.) Taigi tai šiek tiek apgaulinga.

Nacionalinis "Non-GMO" projektas nepritaria šiai FPC technologijai ir mano, kad tai yra didelės rizikos ingredientas. Be to, FPC neleidžiama naudoti JAV Žemės ūkio departamento (USDA) ekologiškuose sūriuose.

Pateikiame Amerikos sūrių draugijos (American Cheese Society) komentarą:

"FPC šliužo fermentas yra genetiškai modifikuotas organizmas (GMO). Kultūros bendrovių duomenimis, 90 % Šiaurės Amerikos sūrių gaminama su FPC šliužo fermentu. Tačiau sudedamųjų dalių etiketėse šis mikrobinis šliužo fermentas neatskiriamas nuo originalaus, genetiškai nemodifikuoto.

"O tai, kad FPC tipo mikrobinio šliužo naudojimas nepažymėtas kaip GMO, palieka prieš GMO pasisakančius asmenis nežinioje, kai reikia rinktis sūrį."

Ir dar kartą primename, kad FPC naudojamas 90 proc. visų JAV gaminamų sūrių!

Šie alternatyvūs šliužo metodai yra iki dviejų kartų pigesni už gyvūninio šliužo naudojimą, nes pagreitina brandinimo procesą, kad sūris būtų greičiau paruoštas rinkai, o tai reiškia didesnį pelną.

Be to, sūrius gaminančios įmonės gali prekiauti sūriais vegetarams (nes gyvūninis šliužas, gaunamas iš atrajotojų skrandžio, yra neleistinas). Tačiau ar FPC yra saugus?

GM fermentų saugos problemos

Ši technologija yra nauja. Todėl nėra ilgalaikių tyrimų, kuriuose būtų vertinama, ar saugu kasdien vartoti nedidelį kiekį šio genetiškai modifikuoto maisto priedo.

Tačiau yra du pagrindiniai susirūpinimą keliantys dalykai: 1) toksiškumas ir 2) virškinimo problemos, nes šie fermentų pakaitalai gali būti alergenai.

Toksiškumo problemos

Toksiškumas reiškia, kad fermentų tirpale yra biotoksinų iš genetiškai modifikuoto šeimininko (pelėsio ar grybelio), kuris auginamas ir fermentuojamas laboratorijoje.

Šių fermentų gamintojai teigia, kad galutinis FPC fermentų tirpalas yra labai išgrynintas, tačiau kai kurie žmonės reaguoja taip, tarsi juose vis dar būtų šiek tiek alergenų iš pačių mikroorganizmų šeimininkų.

Iš tiesų fermentuose buvo rasta genetiškai modifikuotų bakterijų pėdsakų. Keletas citatų iš literatūros, susijusių su šiomis toksiškumo problemomis. Nežinau, kaip jūs, bet aš neturiu jokio noro vartoti genetiškai modifikuotų organizmų biotoksinų!

"Šiuo metu genetiškai modifikuoti maisto fermentai gaminami iš GMO. Buvo iškeltas susirūpinimas dėl galimo maisto užteršimo bakterijų toksinais ar mikotoksinais, alergenais ar nenustatytomis pašalinėmis medžiagomis kaip priemaišomis.

"Kadangi šie fermentai gryninami iš mikrobinių šaltinių, fermentų preparatuose / izoliatuose gali būti toksinių medžiagų. Toksiškos medžiagos iš esmės yra bakteriniai toksinai ir mikotoksinai, kurie gali sukelti problemų ir (arba) pavojų, susijusių su vartotojų sveikata.

"Saugos teisės aktuose taip pat labai daug dėmesio skiriama gaminamų fermentų alergizuojančioms savybėms, nes gerai žinoma, kad fermentai yra stiprūs inhaliaciniai jautrintojai.

"Be to, fermentų preparatuose taip pat gali būti daugybė nenustatytų mikrobinės ir (arba) biologinės kilmės pašalinių medžiagų ir (arba) priemaišų, o tai taip pat kelia didžiausią susirūpinimą vertinant komercinių fermentinių produktų saugą.

"Nors manoma, kad maisto fermentų preparatai neturėtų sukelti ūmaus toksiškumo, genotoksiškumo ar kartotinių dozių oralinio toksiškumo, būtent gamybos proceso metu susidaręs (-i) mikroorganizmų fermentacijos produktas (-ai) kelia susidomėjimą dėl galimo antrinių metabolitų, kurie, patekę į organizmą, gali sukelti toksiškumą (pvz., aflatoksinai, fumonizinai ir (arba) ochratoksinai), buvimo."

Taigi, kai kas nerimauja dėl nuolatinio šių biotoksinų vartojimo per tam tikrą laiką ir neigiamų pasekmių sveikatai, kurias jie galėtų sukelti per daugelį metų.

Ir, deja, čia nėra daug reguliavimo. "Šiuo metu pačios įmonės yra atsakingos už savo produktų kokybės kontrolę".

O, ką jūs manote?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://www.planet-today.com/2024/03/most-us-cheese-contains-gmo-made-by.html

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-15 laikas 22:50 Receptai Mielinis pyragas su obuoliais

Jeigu jau mielinės bandelės atsibodo, galite išsikepti nuostabų mielinį pyragą. Ant viršaus galite dėti ne tik obuolius, bet ir įvairiausius kitus vaisius: kriaušes, persikus ir panašiai. Pyrago gamyba ganėtinai papra...

Skaityti daugiau

2020-12-17 laikas 08:18 Receptai Viskas, ką turite žinoti apie miltus – 5 populiariausios rūšys ir joms būdingi kepiniai
Pirmojo karantino metu net du trečdaliai lietuvių kepė namuose, dalis iš jų – atrado kepimą, todėl miltų paklausa šiandien ir toliau auga kaip ant mielių. Tai kone pigiausias, paprasčiausias ir universaliausias ingredientas, kurį ...

Skaityti daugiau

2020-05-12 laikas 15:15 Receptai Itališkas bulvių pyragas su kumpiu ir sūriu
Italų virtuvė – viena įdomiausių ir skaniausių pasaulyje. O dar ji išsiskiria tuo, kad daugelis beprotiškai skanių itališkų patiekalų gaminami labai paprastai ir greitai.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 13:03 Agrastų Nauda Žmogaus Organizmui: Vitaminai, Poveikis ir Vartojimo Patarimai
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kokią naudą agrastai teikia organizmui, kaip jie veikia biologiškai, kokius kiekius reikėtų vartoti ir kokios galimos kontraindikacijos. Pasiruoškite atrasti, kodėl šios uogos turėtų tapti jūsų mitybos dalimi!...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:52 Dėmesys ir Rūpestis Santykiuose: Kaip Vyrai ir Moterys Juos Suvokia
Kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį? Atraskite psichologines įžvalgas ir patarimus, kaip kurti harmoningus santykius. Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį, remdamiesi moksliniais ir psichologiniai...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:31 10 Požymių, Kad Jūsų Santykiai Gali Būti Nesuderinami: Psichologinės Įžvalgos
Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, rodančių, kad jūsų santykiai gali būti nesuderinami, remdamiesi psichologinėmis įžvalgomis ir ekspertų komentarais. Taip pat pateiksime praktinius patarimus, kaip spręsti šias problemas, ir naujausius pavyzdžiu...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 20:00 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Magnis padeda reguliuoti kraujospūdį ir gerina širdies veiklą. Sužinokite, kaip jo trūkumas veikia sveikatą ir kaip natūraliai sumažinti hipertenziją! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip magnis veikia mūsų organizmą, kodėl jo trūkumas yra toks...

Skaityti daugiau