- 2025-10-13
- 0.0 Reitingas
- 78 Peržiūros
- 1 komentarai
Nuo 2026 m. gruodžio mėn. Jungtinėje Karalystėje kiekvienoje duonos kepalėje, picos pagrinde ir pyragėliuose pagal įstatymą privaloma bus dėti sintetinių folio rūgščių – dirbtinių junginių, kurie vis dažniau siejami su pagreitintu vėžio augimu ir paslėptu vitaminu B12 trūkumu.
Vyriausybė tai vadina „stiprinimu“. Tačiau iš tiesų tai yra masinis vaistų vartojimas be sutikimo.
2024 m. Starmerio vyriausybė tyliai patvirtino įstatymą, pagal kurį visi ne viso grūdo kvietiniai miltai pagal įstatymą turi būti praturtinti sintetiniu folio rūgštimi. Nurodytas tikslas? Sumažinti folio rūgšties trūkumo sukeliamus gimdymo defektus, pvz., spina bifida.
Tačiau nors ši politika pateikiama kaip paprasta visuomenės sveikatos priemonė, ji kelia kur kas nerimą keliančią klausimą: kodėl vyriausybė įpareigoja naudoti sintetinį junginį, apie kurį mokslininkai įspėja, kad jis pagreitina auglių augimą ir maskuoja pavojingą vitaminų trūkumą?
Folio rūgštis: draugas ar priešas?
Folio rūgštis yra sintetinė vitamino B9 forma, žinoma dėl savo vaidmens DNR sintezėje ir ląstelių dalijimosi procese. Todėl ji yra tokia svarbi ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu – ji padeda ląstelėms greitai daugintis vaisiaus vystymosi metu.
Tačiau būtent ta pati savybė ją daro potencialiai pavojingą: folio rūgštis skatina bet kokių ląstelių augimą – sveikų ar piktybinių.
- Apžvalgoje „Folio rūgštis: draugas ar priešas vėžio gydyme“ (2024 m.) pažymima, kad per didelis folio rūgšties vartojimas gali skatinti esamų vėžio ląstelių augimą, ypač storosios žarnos ir prostatos.
- JAMA analizė parodė, kad asmenys, vartojantys sintetinius folio rūgšties papildus, turėjo didesnį bendrą vėžio paplitimą, palyginti su tais, kurie jų nevartojo.
- Annals of Oncology tyrėjai pranešė, kad natūralus folatas iš maisto atrodo apsaugantis, bet didelės dozės sintetinė folio rūgštis gali turėti priešingą poveikį.
Taigi, nors vyriausybė tvirtina, kad ši politika „užkirs kelią gimdymo defektams“, kritikai teigia, kad ji taip pat pagreitina vėžio augimą suaugusiesiems, ypač pagyvenusiems žmonėms ir tiems, kurie jau serga ikivėžinėmis ligomis.
They’re not fortifying flour , they’re fortifying control.
— Melissa Ciummei (@KSCUBKEE) October 11, 2025
In December 2026, every loaf, pizza base & pastry in the UK will be mandated to contain synthetic folic acid, a compound linked to ACCELERATED CANCER GROWTH and hidden B12 deficiency.
This isn’t nutrition.
It’s mass… pic.twitter.com/P1OMcqtqRg
Dar labiau nerimą kelia gerai žinomas folio rūgšties gebėjimas paslėpti vitamino B12 trūkumą, dėl kurio neurologiniai pažeidimai laikui bėgant tyliai progresuoja.
„BMJ Open“ apžvalgoje (2012 m.) įspėjama, kad per didelis folio rūgšties vartojimas gali paslėpti anemiją, kuri paprastai naudojama B12 trūkumui nustatyti, ir atidėti diagnozę iki tol, kol atsiras negrįžtami nervų pažeidimai.
Naujausi tyrimai patvirtino šiuos įspėjimus: 2024 m. tyrime „Per didelis folio rūgšties ir vitamino B12 trūkumas“ nustatyta, kad didelis folio rūgšties vartojimas gali sumažinti B12 kiekį serume, ypač vyresnio amžiaus suaugusiųjų.
Kai vyriausybė įpareigoja į kiekvieną pagrindinį maisto produktą įtraukti biologiškai aktyvią medžiagą, tai jau nebėra mityba – tai visos populiacijos vaistai.
Klausimas yra ne tik tai, ką jie deda į jūsų maistą, bet ir kodėl jie tai jums primeta.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau