- 2025-12-16
- 0.0 Reitingas
- 19 Peržiūrų
- Aptarti
Kepta antis – klasikinis šventinis patiekalas, kvepiantis citrusais ir traškia odele. Su citrusiniu sūrymu paruošta antis išlieka sultinga, o skonis tampa sodrus ir subalansuotas. Šis receptas su sūrymu užtikrina tobulą rezultatą net pradedantiesiems.
Antiena yra maistinga paukštiena, turtinga baltymais, geležimi ir B grupės vitaminais. 2025 m. straipsnyje WebMD pabrėžiama, kad antiena padeda palaikyti energiją ir imuninę sistemą dėl aukšto amino rūgščių bei linolo rūgšties kiekio.

Antienos nauda sveikatai
Antiena – puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, būtinas raumenims, odai ir imuninei sistemai. 100 g keptos antienos (su oda) turi apie 19–23 g baltymų [šaltinis].
Antienoje gausu geležies (daugiau nei vištienoje), kuri gerina hemoglobino gamybą ir apsaugo nuo anemijos. Taip pat seleno – antioksidanto, stiprinančio imunitetą ir skydliaukę [šaltinis].
Riebalai antienoje daugiausia mononesotieji ir polinesotieji (kaip alyvuogių aliejuje), padedantys mažinti cholesterolį saikingai vartojant.
Organizmas gerai įsisavina heme geležį, B vitaminus (niaciną, B6, B12) ir seleną.
Kalorijos ir maistinė vertė
100 g keptos antienos (su oda) – apie 300–337 kcal, 19 g baltymų, 28 g riebalų, 0 g angliavandenių [USDA šaltinis].
Be odos – tik 140–200 kcal/100 g, liesesnė už vištieną.
Porcijoje (apie 200 g): ~600 kcal, daug baltymų ir mikroelementų.
Maistinių medžiagų praradimas kepant
Kepant orkaitėje riebalai išteka (iki 70% pašalinama subadžius odą), mažindami kalorijas. Baltymai ir mineralai išlieka stabilūs, vandenyje tirpūs vitaminai prarandami minimaliai [šaltinis].
Norint pilnaverčio patiekalo, pašalinkite odą (mažina sočiuosius riebalus) ir patiekite su daržovėmis/skaidulomis.
Sultingas keptos anties receptas su citrusiniu sūrymu
Šis receptas 2 kg antiui naudoja sūrymą sultingumui.
Ingredientai
- Antis: 2 kg
- Vanduo sūrymui: 3 l
- Druska: 180 g
- Citrinų, greipfrutų, apelsinų
- Prieskoniai: čiobreliai, raudonėlis, pipirai, laurai
- Medus glazūrai
Gaminimas žingsnis po žingsnio
- Paruoškite sūrymą su druska, prieskoniais ir citrusais.
- Marinuokite antį 8–10 val. šaldytuve.
- Nusausinkite, subadykite odą, įdarykite apelsinu.
- Kepkite 220°C 25 min., tada 180°C 60–75 min.
- Patepkite medumi, leiskite pailsėti 30 min.
Patarimas: norint traškios odelės, palaikykite nusausintą antį šaldytuve neuždengtą.
Patiekite su bulvėmis, daržovėmis ar spanguolių padažu.
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Turite savo nuomone, tapk autoriumi, prisijunk ir rašykite bloge. Dalinkitės receptais, sveikatos patarimais, nutikimais, susidūrėte su nekasdieniškais reiškiniais. Galite išversti iš užsienio kalbos, talpinkite su nuoroda. Laukiame Jūsų straipsnių, naujienų, apžvalgų ar istorijų!
Susijusios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
