Štai ir atėjo pirmosios šalnos – pats metas rinkti dygliuotojo šaltalankio uogas. Jas geriausiai rinkti spalio–gruodžio mėnesiais, kai po pirmųjų šalnų uogos tampa saldžiai rūgščios ir lengviau atsiskiria nuo šakelių.
Šaltalankio uogos - sultingos, rūgštoko skonio, su oranžinės ar raudonos spalvos kauliukais, turi labai trumpus stiebelius. Atrodo, kad uogos tiesiog apkibusios šakas. Vaisių aromatas primena citrusinius vaisius.
Kaip minėta, juodauogių šeivamedžių uogos, skirtingai nuo raudonuogių, yra valgomos, rūgščiai saldaus skonio. Iš jų gaminamas marmeladas, putėsiai, želė, uogienė, sirupas, džemas, actas. Jos taip pat džiovinamos. Buvo laikai, kai juodauogių šeivamedžių uogomis dažydavo vyną, su jomis ruošdavo kavos ir arbatos pakaitalus.
Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.