Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Uogos
Rūšiuoti pagal:

Štai ir atėjo pirmosios šalnos – pats metas rinkti dygliuotojo šaltalankio uogas. Jas geriausiai rinkti spalio–gruodžio mėnesiais, kai po pirmųjų šalnų uogos tampa saldžiai rūgščios ir lengviau atsiskiria nuo šakelių.

Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus.
Vyšnios yra labai skanios, sultingos ir sveikos uogos. Tačiau dažnai gali atsitikti taip, kad savo kieme nuskintos vyšnios pasirodys besančios kirmėlaitės. Yra keletas paprastų būdų, kaip su tuo kovoti.
Kad uogos būtų didelės ir skanios, krūmus reikia tręšti bent tris kartus per metus. Tinkamai prižiūrimos braškės duos gerą derlių. Kad gautumėte dideles, skanias uogas, krūmus reikėtų tręšti bent tris kartus per metus. NPK trąšas – azotą, fosforą, kalį
Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.
Juodauogių šeivamedžių vaisių ir žiedų užpilai rekomenduojami sergant peršalimo ligomis, gripu, bronchitu, plaučių uždegimu, reumatu, norint numesti svorio ir kt.

Šaltalankio uogos - sultingos, rūgštoko skonio, su oranžinės ar raudonos spalvos kauliukais, turi labai trumpus stiebelius. Atrodo, kad uogos tiesiog apkibusios šakas. Vaisių aromatas primena citrusinius vaisius.

Kaip minėta, juodauogių šeivamedžių uogos, skirtingai nuo raudonuogių, yra valgomos, rūgščiai saldaus skonio. Iš jų gaminamas marmeladas, putėsiai, želė, uogienė, sirupas, džemas, actas. Jos taip pat džiovinamos. Buvo laikai, kai juodauogių šeivamedžių uogomis dažydavo vyną, su jomis ruošdavo kavos ir arbatos pakaitalus.

Braškės yra vienos laukiamiausių sezoninių uogų, pasižyminčių nuostabiu aromatu ir puikiu skoniu. Vis dėlto, braškės yra ne tik skanios, bet taip pat ir labai naudingos, todėl jas tikrai verta įtraukti į savo mitybos racioną.
Liaudies medicina siūlo uogas užplikyti ir gerti, gydant kepenų, šlapimo pūslės ligas, inkstų akmenligę, reumatizmą.
Bruknė - žemaūgis visžalis erikinių šeimos krūmokšnis su šliaužiančiais plonais šakniastiebiais, stačiais stiebeliais. Lapeliai kiaušiniški, pliki, odiniai, lygūs. Vaisiai raudoni, sultingi, apvalūs, rūgščiai saldūs su aitroku prieskoniu. Sunoksta rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje.
Juodavaisių aronijų uogose labai daug kalio, jodo bei fluoro, boro, molibdeno, B grupės vitaminų, vitaminų C, E, K ir P. Juodavaisių aronijų uogos stiprina kraujagysles, profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų. Šios uogos normalizuoja skydliaukės veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesus, kraujyje išlaiko cukraus balansą pagerina virškinamojo trakto darbą.

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

Liaudyje meškauogės dar vadinamos meškos bruknia, meškos ausimis, dar ir miltiniukėmis, nes uogų minkštimas yra miltingos konsistencijos. Meškauogės neturi jokio skonio. Bet jas išdžiovinus, gerai sumalus į miltus, paskui išvirus piene, pagardinus sviestu ir medumi, išeina maistinga košė. Ji dar yra ir gydomoji.
1 2 »