Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-11-17 laikas 08:17 Kukurūzų Lietuvoje užauginama daugiau, bet paklausa menka
Šiemet planuojamas beveik 140 tūkst. tonų kukurūzų grūdų derlius – didžiausias per kelerius pastaruosius metus, nes šia kultūra daugiau nei bet kada apsėta laukų.

Skaityti daugiau

2020-05-19 laikas 13:48 Paprastasis apynys (Humulus lupulus) ir apynių nauda
Ką vertėtų žinoti apie vaistažoles? Paprastasis apynys (lot. Humulus lupulus) - tai daugiametis iki 6 m. aukščio žolinis augalas. Stiebas briaunuotas, šiurkštus, su kibiais plaukeliais. Paprastasis apynys, apynių nauda, apynių pašalinis poveikis, apynių gerosios savybės, koks apynių poveikis organi...

Skaityti daugiau

2019-03-31 laikas 11:51 Kedrinių riešutų aliejus
Kedrų riešutų aliejus malonaus kvapo ir skonio. Jame gausu vitaminų A, B1, B2, B3, D, E, F; mikro- makro elementų: fosforo, jodo, vario, magnio, kobalto, cinko ir kt. Kedrų riešutų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu iš kedrų riešutų branduolių, kurie renkami švariuose Sibiro rajonuose....

Skaityti daugiau

2022-08-10 laikas 08:40 Vynuogės vilioja daugelį, bet jas auginti nelengva
Lietuvai tapus oficialia vynuogių augintojų šalimi, vynmedžių augintojams atsivėrė naujos galimybės, tačiau šio pavasario ir vasaros permainingi orai parodė, kad užauginti vynuoges mūsų šalyje gana sunku ir vynuogynas, kaip pragyvenimo šaltinis, gali būti tik siekiamybė....

Skaityti daugiau

2021-04-06 laikas 07:24 Vitaminas D: Nauda Ir Svarba Sveikatai
Vitaminai yra labai svarbūs ir reikšmingi vaiko ir suaugusiojo organizmui. Svarbiausių vitaminų stoka gali sutrikdyti nervų, širdies, kraujagyslių, virškinimo, endokrininės sistemų (skydliaukės), kraujodaros ir kitų organų bei sistemų veiklą. Beveik visų vitaminų, išskyrus, tirpių riebaluose (A, D, ...

Skaityti daugiau