Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-10-06 laikas 11:07 Bolivinių Balandų (Kynva) Savybės (Chenopodium guinoa)

Andų kalnuose auga dar palyginti mažai žinomas, tačiau vis labiau populiarėjantis ir sveikatai naudingas augalas - bolivinė balanda. Indėnai nuo seno vartoja bolivines balandas, kurios jiems suteikia jėgų ir energijos. Inkai bolivines balandas vadina „auksiniais grūdais“ ir taip pabrė...

Skaityti daugiau

2020-07-02 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

2020-09-06 laikas 09:27 Eteriniai aliejai: kaip atskirti klastotes?
Šiais laikais eteriniais aliejais prekiauja daugybė firmų, bet, deja, gana dažnai jų tvirtinimai, kad produkcija yra 100 % natūrali, švelniai tariant, neatitinka tikrovės.

Skaityti daugiau

2020-08-28 laikas 17:10 Juodavaisė Aronija Pakeičia Polivitaminus

Juodavaisė aronija - tikras vitaminų ir naudingųjų medžiagų sandėlis. Aronijos dar vadinamos juodaisiais šermukšniais, nes jų uogos labai panašios į šermukšnių. Aronijų uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stipriai veikia žmogaus organizmą, užkirs-damos kelią tam tikroms ligoms ar...

Skaityti daugiau

2020-10-24 laikas 14:12 Geroji gydytoja kerpena – natūralių antibiotikų šaltinis

Liaudies medicina kerpenas naudoja labai plačiai. Apgaubiantis poveikis virškinimo trakto gleivinei padeda stabilizuoti išskiriamąją skrandžio liaukų funkciją, sergant hiperacidiniu gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, kolitu, viduriuojant, slopina potraukį vemti, esant ankstyvaj...

Skaityti daugiau