Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-07-24 laikas 12:39 Ką daryti, kad agurkai augtu iki pat šalnų?
Vyrauja nuomonė, kad agurkai negali duoti vaisių iki pirmųjų šalnų, tačiau patyrę daržininkai žino, kad galima padaryti taip, kad vaisių sulauktumėte labai ilgai.

Skaityti daugiau

2025-12-09 laikas 10:57 Raugerškiai sode: auginimas, veislės ir gydomosios savybės (2025)

Raugerškiai – dekoratyviniai krūmai su gydomosiomis uogomis. Sužinokite, kaip auginti Tunbergo ir paprastuosius raugerškius, formuoti gyvatvores bei naudoti liaudies medicinoje. Veislės, priežiūra ir nauda (2025).)

...

Skaityti daugiau

2023-05-01 laikas 20:14 Prisiminkite juos. Kokių augalų ir daržovių negalima sodinti šalia bulvių
Tai padės jums gauti puikų šios daržovės derlių. Jei norite savo sode auginti bulves - turite žinoti pagrindines sodinimo taisykles. Tai padės jums gauti puikų šios daržovės derlių.

Skaityti daugiau

2022-11-11 laikas 17:16 DIRVINIAI ASIŪKLIAI: savybės ir kontraindikacijos
Anksti pavasarį laukuose, šalikelėse, daržuose, ant geležinkelio sankasų ir kitur galima pamatyti besistiebiančius dirvinių asiūklių stiebus. Stiebeliai nešakoti, 7-25 cm aukščio.

Skaityti daugiau

2024-08-12 laikas 23:22 Kodėl avietės džiūsta? Priežastys, simptomai ir sprendimai
Kodėl uogoms nokstant avietės išsausėja. Priežasčių, kodėl džiūsta avietės, gali būti daug. Pavyzdžiui, nepakankamas trąšų kiekis.

Skaityti daugiau