Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-06-19 laikas 08:14 Kuo tręšti serbentus birželį, kad derlius būtų gausus ir uogos saldžios
Serbentų tręšimas birželį yra esminis žingsnis norint užtikrinti gausų ir saldų uogų derlių. Sužinokite, kaip naudoti kalio monofosfatą, kokie yra jo privalumai, ir atraskite įdomių faktų apie serbentų auginimą, įskaitant mokslinius tyrimus ir netikėtą istorinį atradimą!...

Skaityti daugiau

2024-06-09 laikas 20:22 Kaip paskatinti gerą žirnių augimą?
Kad žirnių derlius būtų gausus, birželio mėnesį būtina patręšti kalio ir magnio trąšomis. Kaip tai padaryti.

Skaityti daugiau

2020-07-15 laikas 11:12 Mėlynės vaistas nuo senatvės

Jei norime ilgai išlikti jaunos, per dieną turėtume suvalgyti ne mažiau kaip stiklinę mėlynių.

Mėlynėse yra tiek antioksidantų, kad jų nevalgyti (ypač sezono metu), yra tiesiog žiaurus nusikaltimas. Stiklinė per dieną - ir būsite kaip nauja! Na, beveik.

...

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:05 Serbentų Genėjimas: Naujausi Užsienio Specialistų Patarimai ir Praktiniai Pavyzdžiai
Sužinokite, kaip pasirinkti tinkamą genėjimo laiką, kokias šakas pašalinti ir kaip formuoti krūmą pagal 2025 m. sodininkystės tendencijas!

Skaityti daugiau

2023-10-09 laikas 08:03 Rudenį pasodinti česnakai sudygti turi tik pavasarį
Česnakas (lot. Allium sativum) – daugiametis žolinis augalas, priklausantis svogūnų (lot. Allioideae) pošeimiui. Populiariausias česnakų skirstymas yra pagal sodinimo laiką – žieminiai ir vasariniai česnakai. Žieminiai česnakai yra derlingesni nei vasariniai, jų skiltelės ir galvos didesnės, sunokst...

Skaityti daugiau