Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2025-10-23 laikas 10:03 Kaip ir kada genėti rožes rudenį, kad jos sėkmingai peržiemotų – išsamus vadovas
Rudeninis rožių genėjimas yra esminis žingsnis, užtikrinantis augalų sveikatą ir gausų žydėjimą kitą sezoną. Šiame vadove aptariame, kada ir kaip genėti skirtingas rožių veisles, kaip paruošti augalus genėjimui, genėjimo taisykles ir apsaugą nuo ligų bei kenkėjų. Remdamiesi tarptautiniais šaltiniais...

Skaityti daugiau

2019-11-18 laikas 08:55 Moliūgų Sėklų Aliejus

Moliūgų sėklų aliejuje gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių,  minkštinana odą, padeda atkurti jos riebalinį barjerą ir sustiprina apsaugines odos funkcijas, vitamino E - padedančio atitolinti senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidary...

Skaityti daugiau

2020-05-19 laikas 08:15 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare) Ir Anyžių Nauda
Paprastasis anyžius, anyžių nauda, anyžiaus pašalinis poveikis, anyžių gerosios savybės, koks anyžiaus poveikis organizmui, kokių medžiagų yra anyžiuose, ko yra anyžiuose, kaip naudoti anyžių, kam negalima naudoti anyžiaus, kada skinti anyžių, Anisum vulgare...

Skaityti daugiau

2022-07-07 laikas 07:42 Kad paprikos derėtų gausiau
Paprikos – jau ne egzotika. Norinčiųjų auginti ir jomis gardžiuotis vis daugiau. Eksperimentuodami jau supratome, kad geriausiai Lietuvoje jos auga šiltnamyje. Šių daržovių produktyvumas priklauso ir nuo mūsų žinių bei pastangų....

Skaityti daugiau

2023-03-24 laikas 08:18 Kaip dažnai laistyti česnakus?
Česnakų šaknų sistema labai silpna, o galvutės mažos, todėl visas maistingąsias medžiagas česnakai ima iš viršutinio dirvos sluoksnio, o tai reiškia, kad česnakams reikia daug vandens.

Skaityti daugiau