Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Žolelių Paslaptys » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
05.05.2022 laikas 14:23 Kaprizingieji baklažanai: kaip užsiauginti šiltnamyje?

Kad galėtume išbandyti vis naujų šiltnamyje užaugintų baklažanų skonių, gėrėtis įvairiomis spalvomis ir formomis, pasirinkti tinkamą veislę neužteks. Norint įtikti šiems jautriems augalams ir sulaukti gardžių vaisių, teks nemažai padirbėti. Baklažanų daigai į nešildomą šiltnamį paprastai sodinami...

Skaityti daugiau

28.05.2020 laikas 12:20 Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis šaltalankis (lot. Hippophae rhamnoides) - tai daugiametis krūmas ar medelis, užaugantis iki 1,5-6 m aukščio. Lapai trumpakočiai, pražanginiai, lygiakraščiai. Jų viršutinė pusė žalsva, apatinė – balta. Geltono žiedai smulkūs ir kvapūs.

...

Skaityti daugiau

20.06.2021 laikas 18:37 Sukatžolės (Leonurus) Rinkime Birželio-Liepos Mėnesį
Sukatžolės žydi birželio-liepos mėnesiais. Tokiu metu jos subrandina ir vaisius. Kuo anksčiau nukirpsite sukatžolių stiebus, tuo geriau. Geriausiai žaliavą rinkli birželio antroje pusėje, nes tada jų stiebuose būna sukaupta daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų....

Skaityti daugiau

03.08.2022 laikas 08:09 Ką reikia žinoti prieš kertant medžius nuosavame sklype
Aplinkos ministerija dažnai sulaukia gyventojų klausimų, ar savo sklype jie gali pjauti medžius ir kokiais atvejais tam reikalingas leidimas.

Skaityti daugiau

07.09.2021 laikas 07:53 Rasakila – vaistažolė moterims

Viduramžiais alchemikai rasakilas naudojo įvairiems bandymams atlikti, nes tikėjo, kad augalai turi stebuklingų savybių. Lapų sultis jie naudojo bandydami sukurti filosofijos ir išminties akmenį bei gyvybės eliksyrą. Iš čia kilęs ir lotyniškas augalo pavadinimas – Alchemilla.

...

Skaityti daugiau