Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-08-09 laikas 08:44 Ką daryti su tulpėmis po žydėjimo, kad jos neperaugtų?
Tulpės pavasarį pražysta vienos pirmųjų. Taip malonu išeiti į lauką, pajusti saulės šilumą ir mėgautis ryškiu tulpių grožiu. Po ilgų tamsos ir pilkumos mėnesių visiems to reikia. Tačiau ne visi žino, ką daryti su nužydėjusiomis tulpėmis. Kartais galite nieko nedaryti, o kartais tai gali netgi sugadi...

Skaityti daugiau

2022-08-03 laikas 07:09 Ką reikia žinoti prieš kertant medžius nuosavame sklype
Aplinkos ministerija dažnai sulaukia gyventojų klausimų, ar savo sklype jie gali pjauti medžius ir kokiais atvejais tam reikalingas leidimas.

Skaityti daugiau

2023-03-27 laikas 19:41 Orchidėjų šaknys praneša, kad gėlei gresia pavojus: štai įspėjamieji ženklai
Orchidėja (phalaenopsis) turi specifines šaknis, kurios, tarsi čiuptuvai, gali iškilti iš substrato. Dažnai tokia išvaizda ne tik estetiškai gadina grožį, bet ir gali būti ženklas, kad reikia kažką keisti priežiūroje, nes augalas kenčia. Tai buvo atskleista telegramoje Kviti i Roslini....

Skaityti daugiau

2021-06-20 laikas 16:41 Paprastosios Jonažolės (Hypericum) Rinkime Birželio Mėnesį
Paprastosios jonažolės žydi nuo birželio mėnesio iki rudens. Paprastųjų jonažolių reikia rinkti stiebus su žiedynais. Šiuose augaluose gausu rauginių medžiagų, nikotino rūgšties, karotino, vitaminų C ir PP, K, eterinių aliejų ir kt....

Skaityti daugiau

2024-08-12 laikas 09:07 Patarimas: kada ir kaip persodinti bijūnus?

Bijūnus drąsiai galima vadinti tikra bet kurio sodo puošmena. Tačiau tam, kad šie augalai džiugintų sodriais žiedais, juos reikia laiku ir teisingai persodinti.

Skaityti daugiau