Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-04-04 laikas 07:50 Niekada nedarykite to: klaidos, dėl kurių pomidorų derlius bus prastas
Beveik visi pradedantys daržininkai pereina etapą, kuris vadinamas "žemės dirbimas - tai loterija". Šios pozicijos argumentai paprasti ir aiškūs - po pirmųjų nesėkmių išblėsta euforija, kad nusipirkote maišą brangių sėklų. Realybė tokia, kad dėl kažkokių priežasčių ne viskas dygsta, o tai, kas dygst...

Skaityti daugiau

2022-08-18 laikas 14:48 Keli būdai, kaip tinkamai laikyti bulves, kad jos nesudygtų ir nesugestų
Vasaros pabaigoje ateina bulvių derliaus nuėmimo metas, todėl ilgalaikio sandėliavimo klausimas tampa kaip niekada aktualus.

Skaityti daugiau

2020-07-01 laikas 18:21 Liaudies Gydytojas: Kuo Naudinga Vaistažolė Skėstalapė Grindelija?

Grindelija žydi nuo liepos iki spalio mėnesio. Auga pakelėse, pagrioviuose. Gydymo tikslais naudojami stiebai, lapai, žiedai ir šaknys. Antžeminės augalo dalys renkamos žydėjimo periodu, šaknys -pavasarį arba rudenį. Augalas pasižymi antibakteriniu aktyvumu.

...

Skaityti daugiau

2020-05-28 laikas 11:20 Dygliuotasis šaltalankis (Hippophae rhamnoides) Ir Šaltalankio Nauda

Dygliuotasis šaltalankis (lot. Hippophae rhamnoides) - tai daugiametis krūmas ar medelis, užaugantis iki 1,5-6 m aukščio. Lapai trumpakočiai, pražanginiai, lygiakraščiai. Jų viršutinė pusė žalsva, apatinė – balta. Geltono žiedai smulkūs ir kvapūs.

...

Skaityti daugiau

2020-12-09 laikas 16:45 Stebuklinga cinamono lazdelė
Cinamonas (Cinnamomum verum) - džiovinta amžinai žaliuojančio medelio žievelė. Tai vienas iš seniausių tonizuojančių augalų pasaulyje. Jis  buvo minimas visų senovės gydytojų darbuose.

Skaityti daugiau