Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Vitaminų šaltinis – agrastai

Vitaminų šaltinis – agrastai

Agrastai - nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu primirštos uogos.

Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44.

Šios uogos auginamos visoje Europoje, o Anglijoje – viena populiariausių sodo gėrybių. Augdami tinkamoje aplinkoje agrastai uogas užauginti gali net iki 10-20 metų. Lietuvoje dažniausiai auginami žalieji agrastai, jų būna baltų, geltonų, net raudonųjų, beveik violetinių.

Agrastai pasižymi rūgščiu skoniu. Dažniausiai jais gardinamos uogienės, mat jos puikiai subalansuoja uogienių saldumą. Agrastai tinka ir desertų gamyboje: pyragų, netgi ledų ar šerbetų, jais gardinamos pavlovos, keksiukai, verdamos saldžios sriubos. Tai puikus priedas glotnučiams ar kokteiliams, jais taip pat gardinamas natūralus jogurtas, varškė.

Prie agrastų puikiai tinka citrusai, mėtos. O karštą dieną iš jų galima pasigaminti gaivaus gėrimo: vandenį pagardinti ledukais, pridėti supjaustytų agrastų, mėtų ir įpilti šlakelį šeivamedžio sirupo, galiausiai viską išmaišyti.

Visgi, agrastai – puikus ingredientas gaminant ir pikantiškus patiekalus. Agrastai ypač dera prie žuvies, naudojami ir salotų gamyboje. Šios uogos salotoms suteikia saldžiarūgščio prieskonio. Agrastai dar geresnio skonio įgauna, kai yra apdorojami karščiu ir pasaldinami.

Apibarsčius cukrumi agrastus galima pakepti orkaitėje arba išvirti puode panaudojant ne tik cukrų, bet ir cinamoną, kitus prieskonius. Agrastus galima ir pamarinuoti, tam prireiks šiek tiek baltojo vyno acto ir cukraus. Sumaišyti 150 ml acto ir 25 g cukraus šiek tiek pavirti ir leisti mišiniui atvėsti. Galiausiai šviežius agrastus dėti į stiklainius ir užpilti mišinį.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-09-14 laikas 14:30 Kaip teisingai sodinti hortenzijas: patarimai ir gudrybės?
Hortenzijos yra nuostabios gėlės, kurių žiedai sukuria įspūdingus spalvų debesėlius sode. Tačiau siekiant, kad šie augalai gerai augtų ir žydėtų, būtina žinoti, kada ir kur juos sodinti.

Skaityti daugiau

2025-08-19 laikas 09:05 Serbentų Genėjimas: Naujausi Užsienio Specialistų Patarimai ir Praktiniai Pavyzdžiai
Sužinokite, kaip pasirinkti tinkamą genėjimo laiką, kokias šakas pašalinti ir kaip formuoti krūmą pagal 2025 m. sodininkystės tendencijas!

Skaityti daugiau

2020-07-02 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

2022-11-10 laikas 19:15 Naudingos vaistažolės - debesylai (gydymo būdai)
Apie gydomąsias šių augalų savybes žinojo dar Avicena, debesylus vadinęs puikiu vaistu. Žolininkai senovėje manė, kad jų šaknys turėjo devynias stebuklingas jėgas ir gydo nuo devynių negalavimų, o sveikuosius saugo nuo visų ligų....

Skaityti daugiau

2022-08-25 laikas 08:27 Nuo beverčių krūmamedžių – iki derlingų riešutynų

Dar prieš porą dešimtmečių į riešutmedžius Lietuvoje buvo žvelgiama kaip į beverčius medžius, netinkamus net malkoms, tačiau dabar požiūris pasikeitęs kardinaliai – vis daugiau ūkininkų ir sodininkų ryžtasi auginti lazdynus ir graikinius riešutmedžius.

...

Skaityti daugiau