Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Žolelių Paslaptys » Sodininkas

Rūšiuoti pagal:
Date · Name · Rating · Comments · Views
Žemuogė yra viena iš vertingiausių, plačiai auginamų uoginių kultūrų. Vartojamos šviežios, tinka ir perdirbimui. Žemuogių vertę padidina tai, kad jos anksti sunoksta (birželio mėn.), uogos labai skanios.
Rabarbarų lapkočiai vartojami marmeladui, kompotui, uogienei ir vynui gaminti. Juose yra daug obuolių ir nemažai oksalo rūgšties bei vitamino B ir C.

Krienai priklauso bastutinių šeimai. Jie vartojami mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams paskaninti, dedami į rauginamus agurkus bei pomidorus.

Burokėliai yra kilę iš Viduržemio jūros kraštų dvimečio laukimo runkelio. Tai dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais išauga šakniavaisiai su stambių lapų skrotele, antraisiais – žiedynstiebis ir vaisius (dėžutė).
Birželį gelstantys svogūnų laiškai daržininkams kelia didelį susirūpinimą – vasaros pradžioje taip neturėtų būti. Ar įmanoma išgelbėti gelstančius svogūnus?

Jau dvidešimt metų panevėžietė Andželina Gromyškovienė augina paprikas šiltnamyje ir lauke. Visi tie metai buvo dosnūs derliaus spalvų ir įvairovės, o tai pareikalavo ne tik atkaklumo ir žinių, nesibaigiančių naujovių paieškų, bet ir atlaidumo šio įnoringo augalo kaprizams…

Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku.

Kaštonas turi nemažai gydomųjų savybių ir labai svarbus gydant atitinkamas ligas. Jo preparatai didina kapiliarų sienelių ir raudonųjų kraujo kūnelių patvarumą, mažina uždegimą ir patinimus. Jie vartojami gydant koronarines ligas, nes glikozidai plečia koronarinius indus bei gerina miokardo maitinimą deguonimi.

Saldžiavaisiai šermukšniai brandina vitaminingas uogas, labai naudingas sveikatai, ir džiugina akį savo dekoratyvumu. Bet kuris šermukšnis taps gražiausiu perliuku, puošiančiu aplinką nuo pavasario iki pirmų žiemos dienų.
Gausus pomidorų derlius neabejotinai priklauso nuo gerų, derlingų, atsparių ligoms ir kenkėjams veislių ar hibridų, kokybiškų daigų, tinkamo substrato ir sodinimo tankumo. Rūpesčių, regis, nemažai, bet neįmanoma atsispirti žaliuojančių daigų aromatui ir pomidorų skonio magijai.

Neįprastai šaltas vasaris kelia nerimą fuksijų augintojams. Šios nuostabios gėlės sunkiai žiemoja, todėl retas gėlininkas gali pasigirti gausia kolekcija.

Pirmasis vyšnių tyrėjas ir platintojas Lietuvoje Albinas Urbonas prisiminimuose rašė:  „Kol vyšnias valgiau, tol žmogus buvau, o kai jų netekau, tai ir suskurdau.“ Matyt, teisus buvo: nors ir sunkiai, mat reiklios nuo Žagarės krašto vyšnios pradėjo plisti po visą šalį.
Nors už lango žiema rodo dantis ir nė nežada trauktis, pats laikas pradėti želdinti namų palanges ir ruoštis šiltnamių sezonui. Bene populiariausios daržovės – pomidorai ir paprikos. Jas augina dauguma sodininkų, nes įdomios šių daržovių rūšys taip ir prašosi būti išmėgintos. Kaip teisingai auginti daigus, kad sulauktume gausaus derliaus? TURTINGAS DERLIUS PRASIDEDA NUO DAIGO

Artėjant vienos populiariausių daržovių – pomidorų – sėjai, ūkininkės Salvinos Kievinienės teiravomės, ko svarbu nepamiršti prasidedant naujam sezonui, kokių klaidų turėtų vengti augintojai, besitikintys gausesnio derliaus, kokios naujos veislės galėtų sudominti praktiškumu ir skoniu.

Nors už lango dar gili žiema, pats metas pasiraitoti rankoves ir pradėti ruoštis darbų sezonui. Aktualiausia vasario mėnesio naujiena – sėklų paieška.

Nepastebimai greitai artėjant pavasario darbymečiui, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos dr. Danguolės JUŠKEVIČIENĖS teiravomės, kaip pasirengti vasarinių česnakų sodinimui, kaip juos puoselėti, kad derlius nenuviltų, kokios naujovės galėtų sudominti. Juk suskubti teks, vos tik dirva atsileis nuo pašalo.