Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Kedrinių riešutų aliejus

Kedrų riešutų aliejus malonaus kvapo ir skonio. Jame gausu vitaminų A, B1, B2, B3, D, E, F; mikro- makro elementų: fosforo, jodo, vario, magnio, kobalto, cinko ir kt. Kedrų riešutų aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu iš kedrų riešutų branduolių, kurie renkami švariuose Sibiro rajonuose.

Kedro riešutų aliejus, aliejus, mityba, Pinus aliejus

Sibirinis kedras arba sibirinė pušis (lot. Pinus sibirica) – pušinių šeimos medis, žmonių vadinamas medžiu vaistininku, kurio ypatingos savybės buvo naudojamos sveikatai gerinti jau nuo seno. Žmonės žinojo, kaip stebuklingomis priemonėmis paversti ne vien riešutus, bet ir medžių spyglius bei sakus. Buvo manoma, kad Sibiro kedrai turi savybę kaupti teigiamą energiją, sklindančią iš kosmoso. 

Teigiama, kad ten, kur auga kedrai, jų išskiriami fitonicidai valo orą, naikina ligas sukeliančius mikroorganizmus ir oras tokiame miške ypač švarus.

Kedrinių pinijų aliejus ypač gausus polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų (A,  D, E, K), antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų. Dėl šių savo savybių aliejus nuo senų laikų vartojamas žmonių kaip maisto papildas. Liaudies medicina teigia, kad tiek patys kedrinės pinijos (kurias mums įprasta vadinti kedrų riešutais), tiek aliejus yra nepaprastos vertės. Aliejus yra kvapnus, skanus, šviesaus gintaro geltonumo, tinkamas salotoms, sriuboms, košėms ir šaltiems užkandžiams gardinti. Sibire žmonės šį aliejų naudoja mėsai ir žuviai marinuoti, gardina kepinius.

 Profilaktiniais tikslais liaudies medicina rekomenduoja kedrinių pinijų aliejumi papildyti kasdienį maisto racioną ir vartoti po vieną arbatinį šaukštelį, 2 – 3 kartus per dieną, 30 – 60 minučių prieš valgį 1 – 2 mėnesius.

Aliejus ne mažiau naudingas ir kosmetikoje: turi savybių, galinčių padėti gydant įtrūkimus ir žaizdeles, tinka paraudusiai, sudirgusiai, nudegusiai odai prižiūrėti, turi alergines reakcijas raminančių savybių, tinka jautriai paakių odai, makiažui valyti, odai po depiliacijos drėkinti, aliejus valo, stangrina, drėkina ir maitina.

Kedro riešutų aliejus, aliejus, mityba, Pinus aliejus

Įdomu

Manoma, kad kedrinių pinijų aliejus turi konservuojančių savybių. Šiek tiek jo įmaišius į kepamą duoną (į minkomą tešlą), suteikia jai nuostabaus aromato, o duona ilgiau negenda...

Kedro riešutų aliejus, aliejus, mityba, Pinus aliejus

Mūsų patarimai

Kad oda visuomet būtų drėgna ir jaunatviška, bent retkarčiais darykite kedrinių pinijų aliejaus kompresus. Šiek tiek aliejaus pašildykite vandens garų vonelėje, sudrėkinkite juo minkštą natūralaus pluošto audinio gabalėlį (pvz., marlės gabaliuką), perteklių nuspauskite ir uždėkite ant veido ar kaklo odos. Procedūrą atlikite gulint. Palaikykite 10 – 15 minučių.

Balzamas sausoms kojų pėdoms ar įtrūkusiems kulnams

Vandens garų vonelėje ištirpinkite 15 g bičių vaško, įdėkite 40 g atalių aliejaus, 40 g mangų sviesto. Kietiesiems aliejams ištirpus, mišinį nukelkite nuo kaitros ir įpilkite 10 ml kedrinių pinijų aliejaus. Gerai išmaišykite, šiek tiek atvėsinkite (stebėkite, kad nepradėtų stingti) ir įlašinkite po 10 lašų kedrų ir mirtų eterinio aliejaus. Išmaišykite ir supikite į indelį. Naudokite švarioms, šiltame vandenyje pamirkytoms pėdoms ir kulnams.

  • Kedrinių pinijų pagardas (puodelis 240 ml)
  • 1/2 puodelio sėmenų arba kanapių aliejaus
  • 1 - 2 valg. š. citrinų sulčių
  • 1/2 puodelio kedrinių pinijų
  • žiupsnis druskos
  • skiltelė česnako
  • gera sauja (apytikriai puodelis) šviežių bazilikų lapelių
  • 1 valg. š. kedrinių pinijų aliejaus

Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu, maišykite, kol susmulkinsite, netrinkite iki tyrės. Skonį reguliuokite druska ir citrinų sultimis. Pagardą sukrėskite į indelį, viršų pabarstykite kedrinėmis pinijomis. Valgykite su duonos trapučiais ar tepkite ant baltos duonos skrebučių. Skanaus!

Avižinių dribsnių košė (puodelis 240 ml)

  • 2/3 puodelio avižinių dribsnių (įprastų, negreito paruošimo) 
  • 1,5 puodelio vandens (galite keisti liesu pienu)
  • 1 kriaušė (nulupta ir susmulkinta)
  • 1/4 puodelio kedrinių pinijų
  • 1 - 3 valg. š. agavų sirupo (pagal skonį)
  • 1 - 2 valg. š. kedrinių pinijų aliejaus

Vandenį supilkite į puodą, užvirinkite ir suberkite avižas. Kaitrą sumažinkite ir virkite, kol ims tirštėti. Nukelkite nuo kaitros, uždenkite ir palikite keletui minučių, kol išbrinks. Įmaišykite smulkintą kriaušę, kedrines pinijas, pagardinkite agavų siurpu ir kedrinių pinijų aliejumi. Skanių pusryčių!

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-05-05 laikas 13:11 Kodėl sodindami bulves turėtumėte naudoti pelenus

Daugelis sodininkų jau pradėjo pavasario darbus, o kai kurie jų jau pradėjo sėti ar sodinti. Trąšų kainos parduotuvėse vis labiau kyla, todėl sodininkai ieško galimybių naudoti natūralias trąšas, kurias galima pasigaminti namų sąlygomis.

...

Skaityti daugiau

2024-07-05 laikas 11:33 Kodėl agurkų lapai gelsta ir džiūsta ir ką su tuo daryti?
Kodėl agurkų lapai gelsta ir džiūsta lysvėje ir ką tokiu atveju daryti? Dažniausiai agurkų lapai pagelsta dėl netinkamos priežiūros, optimalių auginimo sąlygų pažeidimo. Geltoni lapai taip pat gali rodyti augalo ligą arba "badą"....

Skaityti daugiau

2025-06-17 laikas 12:08 Pomidorų atžalų šalinimas: kaip padidinti derlių ir pagerinti vaisių kokybę
Pomidorų atžalų šalinimas padeda padidinti derlių ir pagerinti vaisių kokybę. Sužinokite, kaip genėti pomidorus, pasinaudokite liaudies patarimais ir atraskite kosmoso tyrimų sąsajas! Šiame straipsnyje aptarsime, kaip ir kada šalinti atžalas, kokios naudos tai suteikia, ir pasidalinsime moksliniais ...

Skaityti daugiau

2024-11-06 laikas 09:19 Šaltuoju metų laiku: 7 sveikos uogienės receptai
Šaltuoju metų laiku, kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas sumažėja, uogienės tampa puikiu būdu išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Jos ne tik praturtina mūsų mitybą, bet ir suteikia galimybę mėgautis vasaros skoniu net ir žiemą. Šiame straipsnyje rasite paprastus, bet veiksmingus ...

Skaityti daugiau

2022-11-15 laikas 20:30 Naudingos gvazdikėlių savybės
Tikriausiai kiekvienų, namų virtuvėje galima rasti indelį su gvazdikmedžio pumpurais. O ar žinote, kad šis prieskonis įtrauktas į Britanijos žolelių farmakopėją? Ar girdėjote, kad kvapusis gvazdikėlis įeina į žinomo parazitus naikinančio maisto papildo sudėtį? Gal vertėtų naujai pažvelgti į indelį s...

Skaityti daugiau