Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Aliejai

Vilnamedžių (medvilnės sėklų) aliejus

Vilnamedžių aliejuje randama nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiau polinesočiųjų ir mažesnė mononesočiųjų riebalų rūgščių dalis), tokoferolio (vitamino E), stabdančio senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui  ir dėl kurio šiame aliejuje pagaminti gaminiai ilgiau negenda.

Vilnamedžių (Medvilnės Sėklų) Aliejus Ir Naudojimas, Paranormal.lt

Šis aliejus spaudžiamas iš vilnamedžių, dedešvinių šeimai priklausančių augalų, o daugiausiai iš žolinių vilnamedžių bei plaukuotųjų vilnamedžių, auginamų medvilnės pluoštui ir gyvūnų pašarui gaminti, sėklų. Tai tropinių ir subtropinių regionų augalai, savaime augantys Afrikoje, Amerikoje, Australijoje ir Azijoje.

Vilnamedžių sėklos savo struktūra panašios į kitų aliejingų sėklų, pvz., saulėgrąžų, struktūrą, nes turi išorinį kietą apvalkalą, o aliejus spaudžiamas iš branduolių. Šių augalų sėklose randama toksiškos medžiagos gosipolo pigmento ir jo darinių, kuris spaudžiant, patenka į aliejų ir nudažo jį tamsia spalva, todėl šis aliejus naudojamas tik rafinuotas (rafinavimo metu pašalinamos kenksmingos medžiagos, aliejus tampa visiškai saugus naudoti maistui).

Vilnamedžių sėklų arba vilnamedžių aliejus yra gelsvas, neutralaus skonio ir kvapo, sudėtyje turi skystųjų ir kietųjų riebalų. Pastarieji, ilgainiui iškrenta kaip baltos nuosėdos. Žemesnėje temperatūroje šis aliejus visiškai sustingsta.

Aliejus plačiai naudojamas bulvių traškučių gamyboje, iš jo gaminamas margarinas, pilama į duonos gaminius. Vilnamedžių aliejus tinkamas kepimui, nes atlaiko aukštesnę temperatūrą (aliejaus smilkimo temperatūra – apie 216˚C). Nepamainomas Rytų virtuvėje, kur kasdien naudojamas maisto gamyboje.

Dėl sudėtyje esančių riebalų rūgščių, aliejus ypač giliai drėkina ir minkština odą, todėl naudojamas kosmetikos priemonių – drėkinančių kremų sausai ir brandžiai odai, minkštinančių ir apsauginių kremų, masažinių mišinių gamyboje. Be to, vilnamedžių aliejus ramina, ypač tinka odai po depiliacijos ar skutimosi, kaip raminanti priemonė po nudegimų saulėje, kaip drėkinanti ir maitinanti priemonė sausiems ir pažeistiems plaukams.

Medvilnės aliejus, Vilnamedžių Aliejus, Medvilnės Sėklų Aliejus

Įdomu

Tikrų tikriausią ir patį gardžiausią bei kvapniausią plovą rytiečiai (ypač uzbekai, tadžikai) gamina naudodami būtent vilnamedžių aliejų.

Senovės Graikijoje vilnamedžiai buvo taip pat gerai žinomi ir naudojami gydymo tikslais. Smulkintos sėklos buvo naudojamos sergant bronchitu, viduriuojant, net dizenterijos atvejais. Buvo manoma, kad nevalytame aliejuje esanti medžiaga gosipolas turi priešmaliarinių savybių.

Vilnamedžiai priklauso dedešvinių šeimai, tai ne tik dedešvų, kinrožių, bet ir... kakavmedžių giminaičiai.

Mūsų patarimai

Baklažanų užtepas

  • 1 kg baklažanų
  • 3 pomidorai
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 svogūno galvutė
  • 50 ml vilnamedžių aliejaus
  • druskos ir cukraus pagal skonį

Baklažanus iškepkite orkaitėje ir nulupkite odelę. Smulkiai supjaustykite ir kartu su česnaku, svogūnu bei pomidorais sudėkite į elektrinį smulkintuvą. Susmulkinkite iki vienalytės masės (galite sumalti mėsmale), pagal skonį pagardinkite druska, cukrumi, užpilkite vilnamedžių aliejaus ir išmaišykite. Sudėkite į indą ir pastatykite į šaldytuvą bent porai valandų, kad įsiskonėtų. Tepkite ant skrebučių ir patiekite...

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
19.09.2021 laikas 19:29 Dygliuotasis šaltalankis: šaltalankio uogos liaudies medicinoje

Šaltalankio uogos - sultingos, rūgštoko skonio, su oranžinės ar raudonos spalvos kauliukais, turi labai trumpus stiebelius. Atrodo, kad uogos tiesiog apkibusios šakas. Vaisių aromatas primena citrusinius vaisius.

...

Skaityti daugiau

12.08.2022 laikas 11:55 Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Pomidorai sodininkams yra viena svarbiausių vasaros daržovių ir jie skaniausi tada, kai yra raudoni, sultingi ir šviežiai nuskinti. Nors dauguma daržovių noksta be jokių problemų, vėlyvieji pomidorai noksta daug ilgiau, tad ką daryti, kad procesas būtų spartesnis?

...

Skaityti daugiau

19.07.2020 laikas 14:22 Daiginti kviečiai. Apie kviečių daigų vartojimo naudą

Daigintų kviečių poveikį išbandžiau prieš 30 metų. Buvau labai patenkintas poveikiu organizmui ir nuo to laiko vartoju daigintus kviečius. Noriu ir skaitytojams papasakoti apie kviečių daigus.

Skaityti daugiau

17.10.2021 laikas 13:30 Žemuogės – sodinimas, auginimas ir priežiūra
Žemuogė yra viena iš vertingiausių, plačiai auginamų uoginių kultūrų. Vartojamos šviežios, tinka ir perdirbimui. Žemuogių vertę padidina tai, kad jos anksti sunoksta (birželio mėn.), uogos labai skanios.

Skaityti daugiau

14.09.2024 laikas 14:30 Kaip teisingai sodinti hortenzijas: patarimai ir gudrybės?
Hortenzijos yra nuostabios gėlės, kurių žiedai sukuria įspūdingus spalvų debesėlius sode. Tačiau siekiant, kad šie augalai gerai augtų ir žydėtų, būtina žinoti, kada ir kur juos sodinti.

Skaityti daugiau