Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Sodas

Šaltuoju metų laiku: 7 sveikos uogienės receptai

Šaltuoju metų laiku: 7 sveikos uogienės receptai

Šaltuoju metų laiku, kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas sumažėja, uogienės tampa puikiu būdu išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Jos ne tik praturtina mūsų mitybą, bet ir suteikia galimybę mėgautis vasaros skoniu net ir žiemą. Šiame straipsnyje rasite paprastus, bet veiksmingus receptus, kaip pasigaminti skirtingų uogienių, kurios stiprina imunitetą ir gerina bendrą savijautą.

Šaltuoju metų laiku uogienės gali būti puikus būdas išlaikyti vitaminus ir pagerinti bendrą savijautą. Štai kelios uogienės, kurias verta valgyti ir jų nauda:

1. Aviečių uogienė

  • Nauda: Avietės yra turtingos vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat jose yra antioksidantų, padedančių kovoti su uždegimais ir virusinėmis infekcijomis.

Ingredientai:

  • 1 kg aviečių
  • 800 g cukraus
  • 1 citrinos sultys

Paruošimas:

  1. Avietes nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 2-3 valandoms, kol išsiskirs sultys.
  3. Įdėkite citrinos sultis ir ant silpnos ugnies virkite, kol uogienė sutirštės (apie 20-30 minučių).
  4. Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.

2. Juodųjų serbentų uogienė

  • Nauda: Juodieji serbentai yra vieni iš turtingiausių vitamino C šaltinių. Jie taip pat turi daug geležies ir kalio, padedančio palaikyti širdies sveikatą.

Ingredientai:

  • 1 kg juodųjų serbentų
  • 800 g cukraus
  • 1-2 šaukštai citrinos sulčių

Paruošimas:

  1. Serbentus nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 1-2 valandoms.
  3. Užvirkite, maišydami, kol cukrus ištirps, tada virkite 20-30 minučių.
  4. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.

3. Šalavijų uogienė (arba medaus uogienė)

  • Nauda: Ši uogienė puikiai tinka, kai jaučiate peršalimo simptomus. Ji turi antibakterinių savybių ir gali padėti nuraminti gerklę.

Ingredientai:

  • 500 g šviežių šalavijų lapų
  • 1 l vandens
  • 500 g cukraus
  • 1 citrinos sultys

Paruošimas:

  1. Šalavijo lapus nuplaukite.
  2. Vandens užvirkite, pridėkite šalavijus ir virkite 5 minutes.
  3. Įdedate cukrų ir citrinos sultis, virkite dar 15-20 minučių.
  4. Supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

4. Moliūgų uogienė

  • Nauda: Moliūgas yra turtingas beta karotenu, kuris konvertuojamas į vitaminą A – svarbų regėjimui ir odos sveikatai. Taip pat puikus maisto šaltinis, palaikantis gerą virškinimą.

Ingredientai:

  • 1 kg moliūgo (nulupto)
  • 800 g cukraus
  • 1 citrina (sultys)

Paruošimas:

  1. Moliūgą supjaustykite mažais kubeliais.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 2-3 valandas.
  3. Užvirkite, tada virkite 30-40 minučių, kol moliūgas suminkštės.
  4. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.

5. Braškių uogienė

  • Nauda: Braškėse gausu vitaminų C ir K, taip pat skaidulų. Jos padeda palaikyti sveiką cholesterolio lygį ir stiprina imuninę sistemą.

Ingredientai:

  • 1 kg braškių
  • 800 g cukraus
  • 1 citrinos sultys

Paruošimas:

  1. Braškes nuplaukite, nuimkite lapelius ir supjaustykite per pusę.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 1-2 valandoms.
  3. Užvirkite, virkite 15-20 minučių, kol sutirštės.
  4. Supilkite į sterilizuotus stiklainius.

6. Pomidorų uogienė

  • Nauda: Pomidorai yra turtingi likopenu, kuris padeda mažinti širdies ligų ir tam tikrų vėžio formų riziką. Pomidorų uogienė taip pat puikiai tinka kaip priedas prie įvairių patiekalų.

Ingredientai:

  • 1 kg pomidorų
  • 800 g cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • 1 šaukštas cinamono (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Pomidorus nuplaukite ir nulupti, supjaustykite.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 1-2 valandoms.
  3. Virkite apie 30-40 minučių, kol sutirštės.
  4. Supilkite į stiklainius ir uždarykite.

7. Burokėlių uogienė

  • Nauda: Burokėliai yra puikus folatų šaltinis, padedantis palaikyti nervų sistemą ir gerinantis kraujo cirkuliaciją. Jie taip pat gali padėti sumažinti kraujospūdį.

Ingredientai:

  • 1 kg virtų burokėlių
  • 800 g cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • 1 šaukštas cinamono (nebūtina)

Paruošimas:

  1. Burokėlius nulupti ir sutarkuoti.
  2. Sumaišykite su cukrumi ir palikite 1-2 valandoms.
  3. Virkite 30-40 minučių, kol sutirštės.
  4. Supilkite į sterilizuotus stiklainius.

Uogienių nauda:

  • Imuniteto stiprinimas: Dauguma uogienių turi vitaminų ir antioksidantų, kurie padeda sustiprinti imuninę sistemą.
  • Virškinimo gerinimas: Uogienės, pagamintos iš skaidulų turinčių vaisių ir uogų, gali padėti gerinti virškinimą.
  • Energetinis šaltinis: Uogienės suteikia greitų angliavandenių, kurie gali padėti atsigauti po fizinio krūvio.
  • Natūralus saldiklis: Uogienės gali būti puiki alternatyva cukrui, jos suteikia saldumą be dirbtinių priedų.

Rinkdamiesi uogienes, ieškokite natūralių, be pridėtinio cukraus ar konservantų, kad maksimaliai išnaudotumėte jų naudą sveikatai. Visų uogienių ruošimui svarbu naudoti sterilizuotus stiklainius ir sandariai juos uždaryti, kad uogienės išliktų šviežios ilgą laiką. Laikykite jas vėsioje, tamsioje vietoje. Skanaus!

Pastaraisiais metais vis daugiau žmonių atranda natūralių uogienių naudą, ypač suaugusiųjų mityboje. Tyrimai rodo, kad vartojant uogienes, pagamintas iš šviežiai surinktų uogų, galima sumažinti širdies ligų riziką ir pagerinti virškinimo sistemą. Be to, natūralios uogienės, pagamintos be pridėtinio cukraus, populiarėja dėl savo naudos sveikatai.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

avatar
0
1 Paranormal • 09:20, 06.11.2024
Kokios jūsų mėgstamiausios uogienės? Pasidalinkite savo receptais ir atradimais, kaip uogienės padeda jums išlaikyti sveikatą žiemą! Mūsų straipsnyje rasite ne tik skanių, bet ir naudingų receptų, kurie praturtins jūsų maisto racioną. Skanaus!
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
17.11.2022 laikas 08:08 A.Svitojus: „Jeigu šeimos ūkių neliks, žemės ūkis išgyvens turbulenciją“

Su kokiais iššūkiais susiduria šeimos ūkiai šiandieną ir kokios priemonės būtinos jiems stiprinti, kalbame su naujai išrinktu Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos (LŠŪS) pirmininku Arūnu Svitojumi.

Skaityti daugiau

24.01.2023 laikas 08:26 Artemisia annualis «vienmetis pelynas»
Amerikiečių onkologai kartu su Vašingtono universiteto bioinžinieriais teigia pagaliau atradę būdą, kaip beveik visiškai sunaikinti piktybines ląsteles. Manoma, kad šis augalas, vadinamas Artemisia Annua, arba tiesiog "vienmetis pelynas", turi gydomųjų savybių....

Skaityti daugiau

24.05.2020 laikas 13:46 Geltonžiedis Barkūnas (Melilotus officinalis) Barkūno Nauda
Vaistinė augalinė žaliava – vaistams vartojama barkūno žolė (Meliloti herba). Ji pjaunama žydėjimo metu (birželį-rugpjūtį). Stori stiebai pašalinami. Žaliava džiovinama po atviru dangumi, pastogėje arba džiovykloje iki 40 C temperatūroje....

Skaityti daugiau

11.09.2022 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

28.08.2020 laikas 17:10 Juodavaisė Aronija Pakeičia Polivitaminus

Juodavaisė aronija - tikras vitaminų ir naudingųjų medžiagų sandėlis. Aronijos dar vadinamos juodaisiais šermukšniais, nes jų uogos labai panašios į šermukšnių. Aronijų uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stipriai veikia žmogaus organizmą, užkirs-damos kelią tam tikroms ligoms ar...

Skaityti daugiau