Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejuje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių Omega-3 ir Omega-6.

Alyvuogių aliejus spaudžiamas iš alyvmedžių uogų ir dažnai vadinamas alyvuogių sultimis. Prilyginamas auksui, atsižvelgiant į didžiulę reikšmę kultūros ir mitybos istorijoje. Jau nuo seno graikai, egiptiečiai ir romėnai pasakojo apie aliejaus medžius. Graikų kultūroje šis medis simbolizavo pergalę, garbę, apsivalymą, išmintį ir taiką. Alyvmedžių vainikais buvo apdovanojami olimpinių žaidynių laimėtojai, buvo tikima, kad būtent po alyvmedžiais gimė didieji Olimpo dievai, o ant Nojaus laivo nutūpęs balandis su alyvmedžio šakele snape simbolizavo pasaulinio tvano pabaigą.

Alyvuogių aliejus, aliejus, alyvuogės, Alyvmedžiai, mityba

Viduržemio jūros šalyse tūkstančius metų šis aliejus buvo spaudžiamas rankomis, kojomis, akmeninėmis, granitinėmis girnomis, vėliau – presais, o dar vėliau – vakuuminiu būdu ir kitomis šiuolaikinėmis priemonėmis. Kuo senoviškesnis aliejaus spaudimo būdas, tuo daugiau išlieka jame vertingųjų medžiagų, tuo jis brangesnis ir vertingesnis.

Alyvuogių aliejaus kokybė priklauso ne tik nuo to, kaip jis spaudžiamas, bet ir nuo to, kaip alyvuogės renkamos. Pačios aukščiausios kokybės aliejui gaminti alyvuogės renkamos rankomis. Gali būti naudojamos specialios lazdos alyvuogėms numušti arba pasitelkiami uogų kratytuvai, tačiau tyram ir ypač tyram aliejui išgauti nerenkamos savaime nukritusios alyvuogės, kuriose jau prasidėjusi fermentacija pakenktų aliejaus kokybei.

Aukštos kokybės aliejui labai svarbus dar vienas veiksnys – kad aliejus būtų išspaudžiamas kuo greičiau po alyvuogių surinkimo (per parą, bet ne ilgiau nei per dvi).

Pačios geriausios kokybės ypač tyras (Extra Virgin) alyvuogių aliejus, išgautas šaltuoju būdu, pasižymi pačiomis geriausiomis savybėmis, yra mažo rūgštingumo, turtingas maistingųjų medžiagų, pasižymi švelniu ir maloniu skoniu.

Visame pasaulyje alyvuogių aliejus vertinamas ne vien dėl ypatingo skonio ir kvapo, bet ir dėl naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mononesočiųjų riebalų rūgščių (alyvuogių aliejus ypač gausus Omega-9 riebalų rūgšties). Todėl alyvuogių sultimis galima ne vien gardinti maistą, bet puoselėti kūno odą, plaukus ir nagus. Aukštos kokybės aliejus giliai drėkina, maitina, saugo, minkština ir stiprina. Tai natūrali priemonė jaunystei ir grožiui puoselėti, kuria buvo naudojamasi nuo Antikos laikų...

Alyvuogių aliejus, aliejus, alyvuogės, Alyvmedžiai, mityba

Įdomu

Alyvuogės priskiriamos prie vaisių ir gali būti žalios, violetinės, tamsiai rudos, juodos ir net rožinės spalvos.

Senovės Romoje moterys savo kūną puoselėdavo alyvuogių aliejumi po maudynių, prieš saulės vonias arba kad jų oda maloniai kvepėtų. Naudojo šį aliejų apsaugai nuo strijų susidarymo nėštumo metu.

Senovės Graikijoje buvo išrasti pirmieji vokų šešėliai – medžio anglį maišant su alyvuogių aliejumi.

Alyvmedžiai yra visžaliai medžiai (nenumetantys lapų) ir gali gyventi apie 2000 metų. Vieną seniausių alyvmedžių (manoma, kad tai gali būti pats seniausias alyvmedis pasaulyje) galima pamatyti Kretoje, Ano Vouves kaimelyje. Manoma, kad šio medžio amžius siekia gerokai daugiau nei 2000 metų. Įspūdingai atrodantis medis vis dar brandina alyvuoges...

Alyvuogių aliejus, aliejus, alyvuogės, Alyvmedžiai, mityba

Mūsų patarimai

Anticeliulitinis kūno šveitiklis su kava

Sumaišykite du puodelius maltos pupelių kavos (arba kavos tirščių, likusių nuo kavos gėrimo) su puse puodelio rudojo cukraus ir trimis – keturiais šaukštais tyro alyvuogių aliejaus. Palįskite po drungnu dušu. Kavos mišinį sukamaisiais judesiais įmasažuokite į problemines kūno vietas. Likučius lengvai nuskalaukite šiltu vandeniu.

Prašmatnus mišinys voniai

Dvi citrinas supjaustykite kuo plonesnėmis skiltelėmis ir sudėkite į dubenį. Ant jų užpilkite gerą šliūksnį tyro alyvuogių aliejaus ir pamaišykite. Ant mišinio užberkite tris puodelius rožinės Himalajų druskos. Išmaišę palikite penkioms minutėms pastovėti.

Į vonią bėgant karštam vandeniui, supilkite gautą mišinį. Išmaišykite ir mėgaukitės.

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-07-21 laikas 09:23 Paprastasis Erškėtis (Rosa Canina) Erškėčio Nauda
Paprastasis erškėtis (lot. Rosa canina) - tai daugiametis krūmas, užaugantis iki 3 m aukščio. Šakos dygliuotos. Lapai plunksniškai suskaldyti, sudaryti iš 5-9 lapelių, kurie yra kiaušinio formos.

Skaityti daugiau

2023-07-13 laikas 09:01 Kuo naudingas jodas agurkams ir kodėl darže reikia naudoti briliantinę žalumą
Jodas ir briliantinė žaluma naudingi ne tik namų vaistinėlėje - jie nepakeičiami ir darže. Jie naudojami ne tik kaip universali trąša, bet ir kaip greitoji pagalba kovojant su įvairiausiomis rykštėmis - fitoftoromis, miltlige ir šaknų puviniu. Kaip laistyti agurkus ir pomidorus jodu ir žalumynais, t...

Skaityti daugiau

2024-09-20 laikas 07:56 Kaip Sėti Garstyčias: Patarimai ir Privalumai Sodininkams ir Ūkininkams
Garstyčios ne tik puošia mūsų sodus, bet ir atlieka svarbų vaidmenį dirvos gerinime. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip teisingai sėti garstyčias, kokie yra jų privalumai, ir dalinsimės naudingais patarimais, kad jūsų sėjimas būtų sėkmingas....

Skaityti daugiau

2023-10-26 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau

2023-09-24 laikas 10:33 Gamtoje niekas nenaikina nukritusių lapų, bet ką su jais daro sodininkai?
Pasaulyje nėra nieko tobulesnio už mus supantį pasaulį. Čia nėra nieko nereikalingo, kiekvienas žolės stiebelis, kiekvienas lapas ir net, kaip bebūtų keista, augalų ligos atlieka savo vaidmenį šiame sudėtingame gamtos mechanizme....

Skaityti daugiau