Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Su šiomis trąšomis braškės priblokš jūsų derlių: išsamios instrukcijos

Su šiomis trąšomis braškės priblokš jūsų derlių: išsamios instrukcijos

Kad uogos būtų didelės ir skanios, krūmus reikia tręšti bent tris kartus per metus.

Tinkamai prižiūrimos braškės duos gerą derlių. Kad gautumėte dideles, skanias uogas, krūmus reikėtų tręšti bent tris kartus per metus.

Braškių tręšimo instrukcijos

Pavasarį, nupjovus lapus, braškės tręšiamos kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.

  • NPK trąšas (azotą, fosforą, kalį), galimai galima rasti jau braškėms skirtas mišinio trąšas, o jei ne reiktu lygiomis dalimis mišinio tik - 1 valgomasis šaukštas, 10 litrų vandens.
  • arba organinėmis trąšomis (vandeniu praskiestu karvių mėšlu 1:10 arba vištų mėšlu 1:12).

Braškes tręškite prie šaknų, naudodami po 0,5 l tirpalo po kiekvienu krūmu.

Pumpurų brinkimo ir nokimo laikotarpiu braškėms reikia daugiau kalio, todėl tręšimui galima naudoti kalio nitratą:

  1. Kalio nitratas,
  2. pelenų,
  3. arba paukščių mėšlą.

Purškiant braškes žydėjimo ir braškių žiedų augimo metu galima gerokai padidinti jų derlių (žiupsnelis boro rūgšties 10 litrų vandens).

Nuėmę derlių ir nupjovę senus lapus, tręškite mineralinėmis arba organinėmis kompleksinėmis trąšomis: 2 šaukštai NPK trąšas (mišinys), 1 puodelis pelenų 10 litrų vandens.

Braškių tręšimas karbamidu (30 g 10 l vandens) rugpjūčio mėnesį skatina braškių dygimą ir žiedinių pumpurų gausėjimą, todėl kitais metais derlius bus gausesnis.

Kaip teisingai genėti braškes

Braškių genėjimas atliekamas tris kartus: pavasarį, nuėmus derlių ir rudenį.

Pavasarį procedūra atliekama nutirpus sniegui ir šiek tiek išdžiūvus dirvai, kad būtų galima saugiai judėti po lysvę.

Vėliau paliekami tik žali lapai ir neišsivystę pumpurai.

Svarbu nepažeisti žiedų stiebų, todėl nenaudokite pjautuvo ar žoliapjovės, o žirkles arba genėjimo žirkles - visada naudokite sterilius genėjimo įrankius.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-07-02 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

2024-06-25 laikas 12:38 Šiltnamyje augalus taip pat reikia tinkamai prižiūrėti

Nedideliame plėveliniame šiltnamyje saulėtomis dienomis oro temperatūra labai greitai pakyla aukščiau leistinos ribos (26–28 ºC), dėl to augalai nukenčia: jie nustoja augti, neužsimezga arba krenta užuomazgos. Todėl šiltnamyje būtina palaikyti tinkamą oro temperatūrą ir drėgnumą.

...

Skaityti daugiau

2022-08-12 laikas 12:07 Rugiagėlės žydi ne vien mėlynai

Daugumai daugiamečių augalų būdingas gana trumpas žydėjimo laikotarpis, kuris trunka tik kelias savaites. Žinoma, kai kurios augalų rūšys ir veislės šios taisyklės nesilaiko, jų žydėjimo periodas gali būti ilgesnis.

...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 12:25 Žieminių svogūnų sodinimas ir priežiūra: Kaip užauginti gausų derlių 2025 metais
Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasirinkti tinkamą vietą, paruošti dirvą, išvengti dažnų klaidų ir užtikrinti, kad jūsų svogūnai būtų dideli, sultingi ir sveiki. Pasiruoškite – jūsų daržas 2025 metais taps tikra svogūnų oaze!...

Skaityti daugiau

2023-10-26 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau