Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Kuo tręšti burokėlius: derlius bus nuimtas rugpjūčio mėn.

Kuo tręšti burokėlius: derlius bus nuimtas rugpjūčio mėn.

Burokėliams, kaip ir kitoms naminėms daržovėms, sodinant ir tręšiant reikia skirti daug dėmesio.

Verta paminėti, kad iš esamo veislių rinkinio valgymui labiausiai tinka valgomieji (raudonieji) burokėliai. Jo sodinimo ir šėrimo ypatumai bus aptarti toliau.

Net jei jūsų šeimoje jie nevalgomi, nėra jokios priežasties jų nevalgyti. Prisiminkite, pavyzdžiui, visų mėgstamus barščius - patiekalo skonis sodresnis ir saldesnis, kai į jį įdedama naminių daržovių. Be to, burokėlius nedideliais kiekiais galima naudoti ir kituose receptuose, pavyzdžiui, kaip maisto dažiklį konditerijos kremuose. Jau nekalbant apie tai, kad burokėliuose labai daug vitaminų.

Daugelis šeimininkių burokėlius sodina kartu su morkomis. Šis tandemas yra labai naudingas pirmiausia patiems augalams ir reikalauja vienodų sąlygų.

Ko nemėgsta burokėliai - prieš sodindami atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus

Burokėliams ir morkoms, kaip ir kitoms daržovėms, reikia gana daug šviesos ir šilumos, nors, palyginti su kitomis daržovėmis, jie nėra tokie išrankūs sodinimui.

Štai ko reikėtų vengti sodinant burokėlius ir morkas:

  • Venkite šaltų vietų ir temperatūros. Sodindami burokėlius ir morkas visada stenkitės rasti saulėtą vietą su lengva, puriu dirvožemiu, bet ne tiesioginiuose saulės spinduliuose, kitaip augalai nuvys - net ir nuolat laistant. Jei sodinimo metu bus iki +25 °C, sėklos sudygs per kelias dienas. Tačiau esant ne aukštesnei kaip 5 °C temperatūrai, sėklos sudygs ne anksčiau kaip po 3 savaičių.
  • Venkite plotų, kuriuose buvo pasėti rapsai, cukriniai runkeliai ir (arba) saulėgrąžos. Jie labai nualina dirvą, todėl jūsų šakniavaisiai nebus tinkamai "apsaugoti" nuo temperatūros bangų ar sezoninių infekcijų.
  • Venkite susitelkimo. Burokėliai ir morkos mėgsta daug erdvės. Prieš sėją eilutes išskirstykite atstumais (8-10 cm, kai daigai išdygsta, arba 30 cm pradžioje), kad būtų išvengta perteklinio apdulkinimo ir užtikrintas pakankamas šviesos kiekis. Tačiau taip pat nerekomenduojama palikti per didelio atstumo, nes priešingu atveju užaugs ne vaisiai, o lysvės.
  • Kadangi burokėliai ir morkos yra šilumą mėgstančios daržovės, jas reikėtų sodinti balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje. Svarbiausia, nepamirškite, kad kasdienė priežiūra yra gero derliaus garantas.

Kuo tręšti burokėlius, jei jie prastai dygsta

Kaip minėta, morkoms ir burokėliams nereikia ypatingos priežiūros, tačiau, reikia pridurti, tik tuo atveju, jei tinkamai tręšite dirvą ir sėklas.

Pavyzdžiui, burokėlių sėklos prieš sėją per naktį paliekamos pelenų tirpale (1 valgomasis šaukštas pelenų litrui vandens), į duobutes kai kurie daržovių augintojai įterpia vištienos mėšlo su šiaudais arba karvių žirnių. O morkų sėklas prieš sėją patariama sumaišyti su drėgnu smėliu (tačiau tai labai rizikingas būdas, nes po tokio tręšimo gali įsiveisti šliužai). Pačią dirvą prieš sodinimą reikėtų patręšti kompostu.

Jei matote, kad sėklos nedygsta arba dygsta labai lėtai, štai keletas būdų, kaip maitinti burokėlius jiems sudygus:

  1. Amoniakas. Tai gera priemonė, jei daržovėms trūksta azoto arba jei kovojate su parazitais. Ištirpinkite 1-2 valgomuosius šaukštus 10 l vandens ir papildykite dirvą lysvėse.
  2. Mielių pašaras + medžio pelenai. Šios trąšos sustiprins augalų šaknis ir padarys jas atsparias pavasariniams temperatūros šuoliams. Į 10 l šilto vandens įpilkite 10 g sausų mielių arba iki 200 g šviežių mielių ir 2-3 valgomuosius šaukštus cukraus. Po 2-3 valandų užpylimo tirpalu palaistykite runkelių lysvę, prieš tai į 1 kv. m įterpdami 100 g medžio pelenų.
  3. Žolelių "arbata". Tai bene geriausia burokėlių trąša. Ji prisotins jūsų šakniavaisius svarbiausių mikroelementų ir pagalbinių bakterijų. Pripildykite iki 50 litrų talpos indą dilgėlių, stiebų ir kitų piktžolių (be sėklų!), viską užpilkite vandeniu ir palikite 10 dienų fermentuotis (kasdien maišydami).
  4. Druska. Ištirpinkite 1-2 valgomuosius šaukštus druskos 10 litrų vandens ir įberkite į dirvą, stengdamiesi neliesti lapų. Šis variantas tinka tik tuo atveju, jei burokėlių lapai yra įgavę rausvą atspalvį. Dėl šio padažo burokėliai ir morkos taps sultingesni ir cukringesni.
  5. Kalkės. Pagrindinis burokėlių sėklų ir morkų priešas - rūgšti dirva. Norint išvengti nemalonių pasekmių, patartina tokią dirvą laistyti kalkių tirpalu (vienas puodelis kalkių 12 litrų vandens), kai pro dirvą išlenda iki 5 lapų vienam augalui.

Birželio mėnesį burokėlių lapai ryte ir vakare papildomi mangano, boro rūgšties ir karbamido tirpalu.

Jei laikysitės visų taisyklių, pirmąjį burokėlių derlių galėsite nuimti jau rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-08-12 laikas 11:55 Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Pomidorai sodininkams yra viena svarbiausių vasaros daržovių ir jie skaniausi tada, kai yra raudoni, sultingi ir šviežiai nuskinti. Nors dauguma daržovių noksta be jokių problemų, vėlyvieji pomidorai noksta daug ilgiau, tad ką daryti, kad procesas būtų spartesnis?

...

Skaityti daugiau

2024-02-01 laikas 21:46 A.Svitojus: Žemės įsigijimo įstatymas – nacionalinio saugumo klausimas
Sausio 23 d. Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) atstovai dar kartą susitiko su Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vadovybe dėl žemės įsigijimo ribojimo įstatymo. Ūkininkai jau seniai kelia klausimą, kad galiojantis įstatymas neveikia, verslininkai išmoko rasti landas ir taip savo rankose sukaupė žemių plotus viršijan...

Skaityti daugiau

2020-05-19 laikas 14:00 Juodavaisė aronija (Aronia melanocarpa) Aronijų nauda

Ką vertėtų žinoti apie vaistažoles? Juodavaisė aronija (lot. Aronia melanocarpa) - daugiametis iki 2 metrų aukščio krūmas. Lapai ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški, su smailia viršūne. Jų viršus tamsiai žalias, blizgantis, apačia šviesesnė; rudenį parausta.

...

Skaityti daugiau

2024-10-29 laikas 17:55 Kaip išsaugoti kopūstus iki pavasario: efektyvūs metodai
Kopūstai – tai ne tik skanus daržas, bet ir puikus pasirinkimas, norint išlaikyti vitaminus ir maistingumą žiemą. Kiekvienas, turintis šių nuostabių daržovių, neretai ieško būdų, kaip išsaugoti juos iki pavasario. Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausius metodus, padedančius išlaikyti kopūstus švi...

Skaityti daugiau

2019-03-29 laikas 13:41 Kakavos sviestas
Kakavos sviestas - kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, kakava kvepiantis aliejus, kuriame trečdalį esančių riebalų sudaro sočioji stearino riebalų rūgštis (būtent dėl jos aliejus yra kietas), kitą trečdalį - nesočioji oleino arba Omega-9 riebalų rūgštis....

Skaityti daugiau