Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » »

Naudingos Gydomosios Uogos Juodavaisės Aronijos

Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.

 

Naudingos Gydomosios Uogos Juodavaisės Aronijos

Juodavaisių aronijų uogose labai daug kalio, jodo bei fluoro, boro, molibdeno, B grupės vitaminų, vitaminų C, E, K ir P. Juodavaisių aronijų uogos stiprina kraujagysles, profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų. Šios uogos normalizuoja skydliaukės veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesus, kraujyje išlaiko cukraus balansą pagerina virškinamojo trakto darbą.

Kaip vartoti juodavaises aronijas?

Pats populiariausias juodavaisių aronijų uogų patiekalas - uogienė. Yra daugybė uogienės paruošimo būdų: su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, riešutais. Su šviežiomis ir šaldytomis juodavaisių aronijų uogomis galima paruošti įvairius gėrimus su medumi, citrinos žieve ir gvazdikėliais.

• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant pieniškus kokteilius.

• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant įdarus pyragams, pavyzdžiui, su obuoliais, razinomis ar varške.

• Su juodavaisių aronijų uogomis galima ruošti prieskoninius padažus, pavyzdžiui, Viduržemio jūros - su citrinomis, bazilikais ir česnakais arba prancūziškus - su blakinėmis kalendomis, rozmarinais, česnakais ir rupia jūros druska.

Juodavaisių aronijų uogienė su obuoliais

• 1 kg juodavaisių aronijų uogų; • 0,5-0,7 kg cukraus; • 2 stiklinių vandens; • ketvirtadalio citrinos sulčių; •1-2 cinamono lazdelių; • 0.7 kg obuolių.

Į dideliame puode užvirusį vandenį suberkite juodavaisių aronijų uogas, virinkite 3-5 minutes. Pakaitintas uogas perplaukite šalto vandens srove, nes tada kieta uogų žievelė suminkštės. Dideliame puode išvirkite cukraus sirupą iš 2 stiklinių vandens ir 0,5 kg cukraus, į kurį suberkite uogas, užvirkite, virinkite 3-4 minutes, 8 valandas aušinkite. Po 8 valandų puodą su sirupu ir uogomis užkaiskite ant silpnos ugnies. Nulupkite, išpjaukite ir smulkiomis skiltelėmis supjaustykite obuolius. Nuvalytus obuolius tuoj pat suberkite į citrinos sultimis parūgštintą vandenį, kad nepajuoduotų. Obuolius verdančiame vandenyje pakaitinkite 6-8 minutes; obuoliai neturi pervirti. Išgriebtus obuolius perplaukite šalto vandens srove. Sirupą su juoda-vaisėmis aronijomis užvirkite, į jį suberkite 700 g cukraus, leiskite kurį laiką pavirti. Suberkite kelias cinamono lazdeles, atvėsintas obuolių skilteles, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišydami virkite apie 10 minučių. Ryte uogienę vėl užvirkite, virkite dar apie 10 minučių ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Taip paruoštą uogienę su-pilstykite į stiklainius ir uždenkite.

Juodavaisių aronijų kompotas su slyvomis

Juodavaisių aronijų skonis ne visiems patinka, o kompotas su slyvomis turėtų patikti.

• 1,4 kg slyvų; • 0,7 kg juodavaisių aronijų; • 0,8 kg cukraus; • 0,75 litro vandens.

Į paruoštus 0,5 litro talpos stiklainius suberkite juodavaisių aronijų uogas ir slyvas. Juodavaises aronijas berkite ant stiklainių dugno ir tarp slyvų. Karštame vandenyje ištirpinkite cukrų, užvirkite sirupą. Verdančiu cukraus sirupu užpilkite uogas, stiklainius uždenkite dangteliais. Stiklainius 10 minučių pakaitinkite 90°C temperatūros vandens vonelėje, užsukite. Iš tokio kiekio juodavaisių aronijų ir slyvų galima paruošti šešis 0,5 litro talpos stiklainius.

Adžika su juodavaisėmis aronijomis

• 2 kg juodavaisių aronijų uogų; • maltų juodųjų, kvapiųjų ir raudonųjų aitriųjų pipirų (pagal skonį); • 250 g česnakų; • 120 ml obuolių acto; • 250 g cukraus; • 1 valgomojo šaukšto chmeli suneli prieskonių; • 4 valgomųjų šaukštų druskos; • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono.

Sumaišykite mėsmale sumaltas juodavaisių aronijų uogas ir česnakus, prieskonius ir obuolių actą. Adžiką perdekite į stiklainius ir leiskite nusistovėti 3 paras.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

paranormal.lt

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
16.10.2020 laikas 20:16 Naudingos Gydomosios Uogos Šaltalankiai
Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams....

Skaityti daugiau

09.08.2020 laikas 18:27 Dviskiautis Ginkmedis (Ginkgo biloba) Ginkmedžio poveikis
Dviskiautis ginkmedis (lot. Ginkgo biloba) - tai vasarą žaliuojantis lapuotis medis, užaugantis iki 40 metrų aukščio. Lapai vėduoklės formos, ilgakočiai, šviežiai žalios spalvos. Medžio žievė rudos spalvos ir turi stambias raukšles. Dviskiautis ginkmedis, ginkmedžio nauda, kuo vertingas ginkmedis, ...

Skaityti daugiau

07.08.2020 laikas 20:38 Paprastoji Juodavaisė Gervuogė. Gervuogių Poveikis (Rubus Caesius)

Paprastoji juodavaisė gervuogė - Rubus caesius - tai puskrūmis, užaugantis iki 150 cm aukščio. Stiebai šliaužiantys arba kylantys su nedideliais lenktais dygliais ir pasidengę melsvo atspalvio apnašomis. Uogos prinoksta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Auga upių pakrantėse, pievose, miškuose....

Skaityti daugiau

11.03.2020 laikas 08:03 Nakvišų Sėklų Aliejus. Kur Naudoti?

Nakvišų aliejus ypač naudingas odai, nes gerina jos medžiagų apykaitą, saugo nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Šis aliejus labiausiai rekomenduojamas dermatito, žvynelinės, egzemos ar alerginių reakcijų pažeistos odos priežiūrai, sausai, jautriai, sudirgintai, niežtinčiai odai ir ne tik....

Skaityti daugiau

06.10.2020 laikas 11:07 Bolivinių Balandų (Kynva) Savybės (Chenopodium guinoa)

Andų kalnuose auga dar palyginti mažai žinomas, tačiau vis labiau populiarėjantis ir sveikatai naudingas augalas - bolivinė balanda. Indėnai nuo seno vartoja bolivines balandas, kurios jiems suteikia jėgų ir energijos. Inkai bolivines balandas vadina „auksiniais grūdais“ ir taip pabrė...

Skaityti daugiau