- 27.10.2020
- 1.0 Reitingas
- 1525 Peržiūrų
- Aptarti
Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.
Juodavaisių aronijų uogose labai daug kalio, jodo bei fluoro, boro, molibdeno, B grupės vitaminų, vitaminų C, E, K ir P. Juodavaisių aronijų uogos stiprina kraujagysles, profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų. Šios uogos normalizuoja skydliaukės veiklą, stabdo organizmo senėjimo procesus, kraujyje išlaiko cukraus balansą pagerina virškinamojo trakto darbą.
Kaip vartoti juodavaises aronijas?
Pats populiariausias juodavaisių aronijų uogų patiekalas - uogienė. Yra daugybė uogienės paruošimo būdų: su obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, riešutais. Su šviežiomis ir šaldytomis juodavaisių aronijų uogomis galima paruošti įvairius gėrimus su medumi, citrinos žieve ir gvazdikėliais.
• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant pieniškus kokteilius.
• Juodavaisių aronijų uogas galima panaudoti ruošiant įdarus pyragams, pavyzdžiui, su obuoliais, razinomis ar varške.
• Su juodavaisių aronijų uogomis galima ruošti prieskoninius padažus, pavyzdžiui, Viduržemio jūros - su citrinomis, bazilikais ir česnakais arba prancūziškus - su blakinėmis kalendomis, rozmarinais, česnakais ir rupia jūros druska.
Juodavaisių aronijų uogienė su obuoliais
• 1 kg juodavaisių aronijų uogų; • 0,5-0,7 kg cukraus; • 2 stiklinių vandens; • ketvirtadalio citrinos sulčių; •1-2 cinamono lazdelių; • 0.7 kg obuolių.
Į dideliame puode užvirusį vandenį suberkite juodavaisių aronijų uogas, virinkite 3-5 minutes. Pakaitintas uogas perplaukite šalto vandens srove, nes tada kieta uogų žievelė suminkštės. Dideliame puode išvirkite cukraus sirupą iš 2 stiklinių vandens ir 0,5 kg cukraus, į kurį suberkite uogas, užvirkite, virinkite 3-4 minutes, 8 valandas aušinkite. Po 8 valandų puodą su sirupu ir uogomis užkaiskite ant silpnos ugnies. Nulupkite, išpjaukite ir smulkiomis skiltelėmis supjaustykite obuolius. Nuvalytus obuolius tuoj pat suberkite į citrinos sultimis parūgštintą vandenį, kad nepajuoduotų. Obuolius verdančiame vandenyje pakaitinkite 6-8 minutes; obuoliai neturi pervirti. Išgriebtus obuolius perplaukite šalto vandens srove. Sirupą su juoda-vaisėmis aronijomis užvirkite, į jį suberkite 700 g cukraus, leiskite kurį laiką pavirti. Suberkite kelias cinamono lazdeles, atvėsintas obuolių skilteles, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišydami virkite apie 10 minučių. Ryte uogienę vėl užvirkite, virkite dar apie 10 minučių ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Taip paruoštą uogienę su-pilstykite į stiklainius ir uždenkite.
Juodavaisių aronijų kompotas su slyvomis
Juodavaisių aronijų skonis ne visiems patinka, o kompotas su slyvomis turėtų patikti.
• 1,4 kg slyvų; • 0,7 kg juodavaisių aronijų; • 0,8 kg cukraus; • 0,75 litro vandens.
Į paruoštus 0,5 litro talpos stiklainius suberkite juodavaisių aronijų uogas ir slyvas. Juodavaises aronijas berkite ant stiklainių dugno ir tarp slyvų. Karštame vandenyje ištirpinkite cukrų, užvirkite sirupą. Verdančiu cukraus sirupu užpilkite uogas, stiklainius uždenkite dangteliais. Stiklainius 10 minučių pakaitinkite 90°C temperatūros vandens vonelėje, užsukite. Iš tokio kiekio juodavaisių aronijų ir slyvų galima paruošti šešis 0,5 litro talpos stiklainius.
Adžika su juodavaisėmis aronijomis
• 2 kg juodavaisių aronijų uogų; • maltų juodųjų, kvapiųjų ir raudonųjų aitriųjų pipirų (pagal skonį); • 250 g česnakų; • 120 ml obuolių acto; • 250 g cukraus; • 1 valgomojo šaukšto chmeli suneli prieskonių; • 4 valgomųjų šaukštų druskos; • 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono.
Sumaišykite mėsmale sumaltas juodavaisių aronijų uogas ir česnakus, prieskonius ir obuolių actą. Adžiką perdekite į stiklainius ir leiskite nusistovėti 3 paras.
Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.
Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau