Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Aliejai

Burnočių sėklų aliejus

Burnočių sėklų aliejus vertingas dėl ypač gausaus skvaleno kiekio, kurio šiame aliejuje randama gerokai daugiau, nei kituose aliejuose.

Burnočiai – vienmečiai žoliniai augalai, galintys augti įvairiomis klimato sąlygomis. Šie augalai maistui buvo naudojami jau prieš keletą tūkstančių metų, tai viena seniausių maistinių augalų rūšių, kurių savybes žinojo net senovės indėnų civilizacijos. Šiuo metu tai kasdienis maisto produktas, be kurio neapsieina Lotynų Amerikos ir Pietryčių Azijos tautos, pastaruoju metu labai populiarėja kitose šalyse, tame tarpe ir Europoje.

Burnočių sėklų aliejus, aliejus, Burnočių aliejus, Burnočiai

Burnočiai garsėja ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistas. Anot profesoriaus A. Svirskio, burnočių sėklose vidutiniškai yra 15–17 proc. baltymų, 5–8 proc. riebalų ir 3,7–5,7 proc. ląstelienos. Labai svarbios žmonių mitybai aminorūgšties lizino burnočiuose yra dukart daugiau nei kviečiuose, tris kartus daugiau nei kukurūzuose ar sorose. Pagal proteinų kokybę burnočiai yra arčiausiai teoriškai apskaičiuotų idealių baltymų, o pagal aminorūgščių balansą – prilygsta motinos pienui. Burnočiuose gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalio. Kitaip, nei daugelyje javų rūšių, burnočiuose beveik nėra gliuteninų, tad jie tinka gliutenui alergiškiems žmonėms (A. Svirskis „Burnočiai – pašaras, maistas, vaistas“, Vilnius, 2007 m.)

Maistui ir gydomaisiais tikslais naudojami burnočių lapai ir jų sultys, jauni žiedynai ir sėklos, tačiau vertingiausias yra burnočių sėklų aliejus, ypatingai vertinamas dėl nesočiųjų riebalų rūgščių (67%) ir skvaleno, kuris anksčiau buvo išgaunamas tik iš ryklių kepenų. Skvaleno burnočių aliejuje randama iki 7 %, t. y. gerokai daugiau, nei kituose aliejuose 

Kosmetikoje skvalenas naudojamas kaip natūrali odos minkštinamoji medžiaga.  (prof. A. Svirskis „Burnočiai – pašaras, maistas, vaistas“, Vilnius, 2007 m.).

Aliejus tinka probleminės odos priežiūrai, pažeistai, nudegusiai, opų, pragulų kamuojamai odai, vabzdžių sugeltoms vietoms raminti, kaip stangrinanti, raukšleles lyginanti, maitinanti priemonė, tinka masažui, sausų ir pažeistų plaukų bei nagų priežiūrai.

Burnočių sėklų aliejus, aliejus, Burnočių aliejus, Burnočiai

Mūsų patarimai

Burnočių aliejumi du kart per dieną tepkite psoriazės, egzemos ar kitų dermatologinių problemų kamuojamas vietas arba ant pažeistų vietų dėkite aliejumi suvilgytus marlės gabalėlius. Po 10 – 15 minučių perteklių nuvalykite.

Kad oda taptų stangri, švelni ir standi, bent kartą per savaitę pasimėgaukite vonia, į kurią įpilkite 50 ml pieno sumaišę su 50 ml burnočių aliejaus.

Jei lūpas kamuoja pūslelinė, keletą kartų per dieną pažeistą vietą švelniai patepkite burnočių aliejumi.

Burnočių sėklų aliejus, aliejus, Burnočių aliejus, Burnočiai

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
05.04.2019 laikas 15:17 Kukurūzų aliejus
Kukurūzų aliejus laikomas dietiniu, lengvai įsisavinamu produktu. Aliejus ypač gausus nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiausiai polinesočiųjų Omega-3 ir Omega-6), didinančių odos stangrumą, reguliuojančių odos riebalų apykaitą, taip pat vitamino E, natūralaus antioksidanto....

Skaityti daugiau

17.01.2021 laikas 11:04 Ožiažolė nuo daugybės ligų
Vienas sąžiningas, paslaugus ir nepaprastai daug žinių turėjęs žolininkas ši augalą vadino «gerai patikrintu ir labai efektyviu». Tas augalas - tai mažoji ožiažolė, stebėtinai nereiklus ir gyvybingas salietrinių šeimos augalas....

Skaityti daugiau

27.10.2020 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

15.05.2021 laikas 21:20 Paprastosios Rasakilos Liaudies Medicinoje
Neretai teigiama, jog paprastosios rasakilos padeda gydyti tūkstančius ligų. Verta pažymėti, kad šie augalai pasižymi ne vien tik vertingomis gydomosiomis, bet ir dekoratyvinėmis savybėmis.

Skaityti daugiau

27.03.2019 laikas 08:20 Juodgrūdžių sėklų (juodųjų indiškų kmynų) aliejus
Juodgrūdžių aliejuje gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač Omega-6 riebalų rūgšties, teigiamai veikiančios plaukų augimą,   gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, augalinių sterolių, flavonoidų, aminorūgščių, ir daugybė kitokių biologiškai aktyvių ...

Skaityti daugiau