Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Uogos

Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.

Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Naudingosios bruknių uogų savybės

Bruknių uogose yra: • daugybė vitaminų A, C, E ir PP bei B grupės vitaminų; • kalio; • mangano; • geležies; • organinių rūgščių, kurios efektyviai naikina žalinguosius mikrobus ir grybelius.

Šviežių bruknių uogų ir jų sulčių naudinga vartoti sergantiems avitaminoze, peršalimo ligomis, neurozėmis ir anemija. Bruknių uogų labai naudinga vartoti nėščioms moterims.

Kaip vartoti bruknes?

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams. Švedai su bruknėmis gamina garsųjį nacionalinį džemą. Klasikinis padažas laukinei paukštienai yra bruknės, išvirtos su čiobreliais, gvazdikėliais ir cinamonu.

NAUDINGIEJI RECEPTAI SU BRUKNĖMIS

Bruknių morsas

Bruknių morsas - skanus, malšinantis troškulį ir žymiai naudingesnis už bet kuriuos saldžius gazuotus gėrimus. Ruošdami morsą, galite panaudoti ne vien tik mėtas, bet ir citrinos žieveles, kardamoną ir cinamoną.

Paruošti 3 litrų talpos morso stiklainį reikia; • 600 g bruknių; • 4 valgomųjų šaukštų cukraus; • mėtų (pagal skonį).

Ant stiklainio suberkite perplautas ir nusausintas bruknių uogas, už-berkite cukrumi ir mėtų šakelėmis, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite plastmasiniais dangteliais ir šilta antklode, laikykite iki tol, kol morsas atvės. Vėliau gėrimą nukoškite, uogas nuspauskite. Morsą perpilkite į butelius, užkimškite, laikykite šaldytuve.

Bruknių kisielius

Išvirti kisielių tinka tiek šviežios, tiek šaldytos, tiek ir su cukrumi trintos uogos. Kiek saldus turi būti kisielius, kiekvienas turi nuspręsti pats. Šį kisielių galima patiekti tiek šiltą tiek ir atšaldytą.

• 1/2 stiklinės bruknių; • 1 valgomojo šaukšto krakmolo: • 1 litro vandens; • cukraus (pagal skonį).

Į puodą supilkite trintas uogas, užpilkite karštu vandeniu, užkaiskite, suberkite cukrų. Ruošiamą kisielių virkite 5 minutes ant vidutinio dydžio ugnies, nukoškite per smulkų sietą. Supilkite ištirpintą krakmolą, maišydami dar kartą užvirkite.

Bruknių kompotas

Vienas geriausių derinių kompotui - bruknės ir spanguolės. Šios uogos maloniai rūgščios. Kompotas išverda ryškiai raudonos spalvos, jame gausu vitaminų. Bruknių kompotą galima virti su obuoliais, kriaušėmis, mėlynėmis, avietėmis ar citrusiniais vaisiais.

• 0,5 kg bruknių; • 1.5 stiklinės cukraus; • 3 litrų vandens; • 1 cinamono lazdelės; • 1 valgomojo šaukšto tarkuotos imbiero šaknies.

Perplaukite ir nusausinkite uogas. Jei bruknės šaldytos, jas atšildykite. Į puode užvirusį vandenį suberkite cukrų išmaišykite, suberkite bruknes, virinkite 4 minutes. Užgesinę ugnį suberkite tarkuotus imbierus ir cinamono lazdelę.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
22.08.2024 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

13.08.2020 laikas 19:30 Plūdena mažoji (Lemna minor), o nauda didelė
Šie augalai daro stebuklus ir neturi kontraindikacijų. Jie renkami nuo gegužės iki rugsėjo ekologiškai švariuose vandens telkiniuose, nuplaunami kelis kartus, džiovinami ir iš jų ruošiama gydymui naudojama tinktūra....

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 19:19 Vilnamedžių (medvilnės sėklų) aliejus
Vilnamedžių aliejuje randama nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiau polinesočiųjų ir mažesnė mononesočiųjų riebalų rūgščių dalis), tokoferolio (vitamino E), stabdančio senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui ir dėl kurio šiame aliej...

Skaityti daugiau

29.10.2024 laikas 17:55 Kaip išsaugoti kopūstus iki pavasario: efektyvūs metodai
Kopūstai – tai ne tik skanus daržas, bet ir puikus pasirinkimas, norint išlaikyti vitaminus ir maistingumą žiemą. Kiekvienas, turintis šių nuostabių daržovių, neretai ieško būdų, kaip išsaugoti juos iki pavasario. Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausius metodus, padedančius išlaikyti kopūstus švi...

Skaityti daugiau

28.03.2023 laikas 18:46 Kastuvu nepakasite: ką daryti, jei jūsų sodo dirva labai kieta?
Kietas dirvožemis sode yra dažna problema. Ją sunku kasti, kartais net kastuvu, daržovės blogai auga, o vanduo sunkiai įsigeria į dirvą. Šiame straipsnyje skaitykite, kodėl žemė sode tampa kieta ir kaip ją suminkštinti....

Skaityti daugiau