Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.

Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Naudingosios bruknių uogų savybės

Bruknių uogose yra: • daugybė vitaminų A, C, E ir PP bei B grupės vitaminų; • kalio; • mangano; • geležies; • organinių rūgščių, kurios efektyviai naikina žalinguosius mikrobus ir grybelius.

Šviežių bruknių uogų ir jų sulčių naudinga vartoti sergantiems avitaminoze, peršalimo ligomis, neurozėmis ir anemija. Bruknių uogų labai naudinga vartoti nėščioms moterims.

Kaip vartoti bruknes?

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams. Švedai su bruknėmis gamina garsųjį nacionalinį džemą. Klasikinis padažas laukinei paukštienai yra bruknės, išvirtos su čiobreliais, gvazdikėliais ir cinamonu.

NAUDINGIEJI RECEPTAI SU BRUKNĖMIS

Bruknių morsas

Bruknių morsas - skanus, malšinantis troškulį ir žymiai naudingesnis už bet kuriuos saldžius gazuotus gėrimus. Ruošdami morsą, galite panaudoti ne vien tik mėtas, bet ir citrinos žieveles, kardamoną ir cinamoną.

Paruošti 3 litrų talpos morso stiklainį reikia; • 600 g bruknių; • 4 valgomųjų šaukštų cukraus; • mėtų (pagal skonį).

Ant stiklainio suberkite perplautas ir nusausintas bruknių uogas, už-berkite cukrumi ir mėtų šakelėmis, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite plastmasiniais dangteliais ir šilta antklode, laikykite iki tol, kol morsas atvės. Vėliau gėrimą nukoškite, uogas nuspauskite. Morsą perpilkite į butelius, užkimškite, laikykite šaldytuve.

Bruknių kisielius

Išvirti kisielių tinka tiek šviežios, tiek šaldytos, tiek ir su cukrumi trintos uogos. Kiek saldus turi būti kisielius, kiekvienas turi nuspręsti pats. Šį kisielių galima patiekti tiek šiltą tiek ir atšaldytą.

• 1/2 stiklinės bruknių; • 1 valgomojo šaukšto krakmolo: • 1 litro vandens; • cukraus (pagal skonį).

Į puodą supilkite trintas uogas, užpilkite karštu vandeniu, užkaiskite, suberkite cukrų. Ruošiamą kisielių virkite 5 minutes ant vidutinio dydžio ugnies, nukoškite per smulkų sietą. Supilkite ištirpintą krakmolą, maišydami dar kartą užvirkite.

Bruknių kompotas

Vienas geriausių derinių kompotui - bruknės ir spanguolės. Šios uogos maloniai rūgščios. Kompotas išverda ryškiai raudonos spalvos, jame gausu vitaminų. Bruknių kompotą galima virti su obuoliais, kriaušėmis, mėlynėmis, avietėmis ar citrusiniais vaisiais.

• 0,5 kg bruknių; • 1.5 stiklinės cukraus; • 3 litrų vandens; • 1 cinamono lazdelės; • 1 valgomojo šaukšto tarkuotos imbiero šaknies.

Perplaukite ir nusausinkite uogas. Jei bruknės šaldytos, jas atšildykite. Į puode užvirusį vandenį suberkite cukrų išmaišykite, suberkite bruknes, virinkite 4 minutes. Užgesinę ugnį suberkite tarkuotus imbierus ir cinamono lazdelę.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2019-03-06 laikas 08:04 Nerafinuotas ispaninių šalavijų (chia) sėklų aliejus
Ispaninių šalavijų arba chia sėklų aliejuje itin gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-3, B grupės vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurių dėka šis aliejus pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, giliai drėkina, maitina ir jaunina, stangrina odą, lygina smulk...

Skaityti daugiau

2020-05-30 laikas 18:02 Stipresnį už beržų degutą rasti sunku

Nuo senų laikų slavai ir kitos šiaurinės gentys beržų degutą naudojo kasdieniame gyvenime. Būtent toji riebi, specifinio kvapo medžiaga Europoje nuo seno buvo vadinama rusišku muilu.

Skaityti daugiau

2020-07-21 laikas 10:01 Apskritalapis Eukaliptas (Eucalyptus Globulus) Eukalipto Nauda
Apskritalapis eukaliptas – (lot. Eucalyptus globulus) - tai nuolat žaliuojantis medis, užaugantis iki 50 metrų aukščio. Lapai odiški, platūs, rutulio formos, išsidėstę šonu į saulės šviesą. Žiedi dideli, balti. Eukalipto tėvynė – Tasmanija. Apskritalapis eukaliptas, eukalipto nauda, eukalipto pašal...

Skaityti daugiau

2025-03-28 laikas 15:00 Kaip užsiauginti saldžius arbūzus sode: išsamus vadovas pradedantiesiems

Įvadas: Norite mėgautis sultingais ir saldžiais arbūzais tiesiai iš savo sodo? Arbūzų auginimas gali atrodyti sudėtingas, tačiau su tinkamomis žiniomis ir šiek tiek pastangų tai prieinama net pradedantiesiems. Šiame straipsnyje rasite viską, ką reikia žinoti apie sėją, dirvožemio paruošimą, priež...

Skaityti daugiau

2022-07-12 laikas 07:02 Vitaminų šaltinis – agrastai
Agrastuose gausu vitaminų ir kitų naudingų medžiagų, juos galima įvairiai panaudoti virtuvėje. Agrastuose gausu vitaminų C, B1, E, P, fosforo ir kitų organizmui naudingų medžiagų, be to, nedaug kalorijų – 100 g vos 44....

Skaityti daugiau