Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Sodininkas

Rabarbarai – sodinimas, auginimas ir priežiūra

Rabarbarai – sodinimas, auginimas ir priežiūra

Rabarbarų lapkočiai vartojami marmeladui, kompotui, uogienei ir vynui gaminti. Juose yra daug obuolių ir nemažai oksalo rūgšties bei vitamino B ir C.

Dirva

Rabarbarai gerai auga visose giliai įdirbtose, derlingose, pakankamai puveningose, priesmėlio ir vidutinio sunkumo dirvose. Reiklūs drėgmei. Smėlynai rabarbarams netinka, nes, kai trūksta drėgmės, gaunamas mažas, prastas derlius, lapkočiai būna kieti, kartūs.

Rabarbarams dirva ruošiama iš rudens. Pridedama gausiai mėšlo (120—150 kg į 10 m2) ir giliai sukasama. Vietoj mėšlo galima naudoti ir paruoštas su mineralinėmis trąšomis durpes. Paskui tręšiama mineralinėmis trąšomis—į 10 m2 beriama 500 g superfosfato, 200 g kalio chlorido. Amonio salietrą (400 g) geriau išberti pavasarį.

Sodinimas

Rabarbarai dauginami sėklomis ir šaknimis. Auginant mažame plote, geriau juos dauginti seno (4—5 metų) augalo šaknimis negu sėklomis. Tačiau kiekvienoje atskirtoje šaknies dalyje turi būti 1—2 pumpurai, iš kurių susiformuoja keras.

Geriausiai rabarbarus dauginti rudenį, kai kero lapai ima gelsti. Pasodinti anksti rudenį gerai prigyja ir puikiai auga pavasarį ir tais pačiais metais galima pradėti imti derlių. Pavasarį sodintų rabarbarų tais pačiais metais derliaus imti nepatartina. Kad rabarbarai galėtų laisvai augti ir vystytis, jie sodinami 1×1 m atstumu.

Priežiūra

Tankiau pasodintų augalų derlius būna mažesnis ir menkesnis. Gausiau tręšiamų mėšlu (120 kg/10 m2) ir laistomų rabarbarų išauga ilgi ir stori lapkočiai. Be to, rabarbarams reikia daug mineralinių trąšų. Todėl pavasarį į 10 m2 beriama 200 g amonio salietros ir po 100 g superfosfato ir kalio chlorido. Nuėmus pirmąjį derlių, pasirinktinai tręšiama antrą kartą. lšbarsčius minėtas trąšas, dirva gausiai palaistoma. Trečią kartą tręšiama, nuėmus visą derlių—birželio viduryje.

Derliaus nuėmimas

Rabarbarų lapai nepjaunami, o laužiami su lapkočiais. Vienu kartu negalima nulaužti per daug lapų. Pusę jų reikia palikti, kad augalai per daug neišsektų. Lapai laužomi nuo pat lapkočio apačios, jį pasukant į šoną. Derlių galima imti nuo gegužės iki birželio pradžios. Vasarą rabarbarai išaugina stambius žiedinius ūglius, kurie sunaudoja daug maisto medžiagų, nusilpnina augalą. Todėl besiformuojančius žiedinius ūglius reikia tuoj pat šalinti.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
06.04.2021 laikas 07:24 Žuvies Taukai: Jų Vartojimas Ir Nauda
Žuvis yra jau seniai vartojamas maisto produktas, kuris vertinamas dėl savo maistingųjų medžiagų. Žuvies produktai- tai vieni iš vertingiausių produktų žmogaus organizmui. Žuvų taukai yra natūralus vitamino A ir vitamino D šaltinis....

Skaityti daugiau

01.02.2024 laikas 21:46 A.Svitojus: Žemės įsigijimo įstatymas – nacionalinio saugumo klausimas
Sausio 23 d. Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) atstovai dar kartą susitiko su Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) vadovybe dėl žemės įsigijimo ribojimo įstatymo. Ūkininkai jau seniai kelia klausimą, kad galiojantis įstatymas neveikia, verslininkai išmoko rasti landas ir taip savo rankose sukaupė žemių plotus viršijan...

Skaityti daugiau

11.03.2020 laikas 07:34 Moringų Aliejus. Kur Naudoti?

Moringų aliejus (dėl sudėtyje esančios beheno sočiosios riebalų rūgšties angliškai dažnai vadinamas ben ar behn aliejumi), itin gausus mononesočiųjų riebalų rūgščių Omega-9, o taip pat polinesočiųjų riebalų rūgščių Omega-6 ir Omega-3, augalinių sterolių, vitamino E bei kitų antioksidantų, kurių d...

Skaityti daugiau

20.05.2020 laikas 07:10 Dirvinis Asiūklis (Equisetum arvense) Ir Asiūklių nauda

Dirvinis asiūklis, Equisetum arvense, asiūklių nauda, asiūklių pašalinis poveikis, asiūklių gerosios savybės, koks asiūklių poveikis organizmui, kokių medžiagų yra asiūkliuose, ko yra avietėse, kaip vartoti asiūklius, kam negalima vartoti asiūklių, kada skinti asiūklius

...

Skaityti daugiau

31.03.2019 laikas 12:09 Nerafinuotas kokosų riešutų aliejus
Kokosų aliejuje dominuojančios laurino sočiosios riebalų rūgšties dėka, aliejus ir yra baltos spalvos, tvirtos konsistencijos ir turi antibakterinių, antivirusinių, uždegimą malšinančių savybių. Aliejus ypač minkština ir drėkina odą, apsaugodamas nuo išdžiūvimo. Sudėtyje esantis vitaminas E , užkirs...

Skaityti daugiau