Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Sodas

Krienų sodinimas ir auginimas

Krienai priklauso bastutinių šeimai. Jie vartojami mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams paskaninti, dedami į rauginamus agurkus bei pomidorus.

Krienų sodinimas ir auginimas

Krienų šaknyse yra iki 24% sausų medžiagų, cukraus, baltymų, daug mineralinių druskų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, vario), ypač daug vitamino C.

Ant krienų šaknų yra daug miegančių pumpurų, todėl jos labai šakojasi. Kartais krienai įsišaknija iki 1-2 m gylio. Jie atsparūs šalčiui, neiššąlą net ir labai nepalankiomis žiemojimo sąlygomis.

Krienai gerai dera priesmėlio bei lengvo priemolio puriose, gerai įdirbtose, daug humuso turinčiose dirvose. Sunkiose dirvose krienai labai šakojasi, jų šaknys greit sumedėja, užauga nelabai vertingos. Smėlynuose augantiems krienams trūksta drėgmės, todėl jie netenka skonio. Geriausi priešsėliai krienams — agurkai, pomidorai, šakniavaisinės daržovės. Krienams skirta dirva rudenį giliai suariama plūgu su gilintuvu, patręšiama 60-80 t/ha organinėmis trąšomis. Anksti pavasarį išberiamos mineralinės trąšos: azoto 100-150, fosforo 60-140 ir kalio 80-240 kg/ha veiklios medžiagos.

Krienai dauginami vienerių metų 0,5-1 cm storio ir 15-25 cm ilgio šaknimis. Jos ruošiamos iš anksto: didesnės šoninės šaknelės nupjaustomos peiliu, mažesnės nutrinamos, pumpurai paliekami tik viršūnėje ir apačioje. Šaknys surišamos ryšulėlius ir laikomos kaupuose bei tranšėjose, susluoksniuotos su smėliu.

Šaknys sodinamos gegužės pirmojoje pusėje eilėmis, paliekant 60-70 cm tarp eilių ir 30-50 cm tarp augalų. Plūgu padaromos vagos ir horizontaliai arba ant šono išdėstomos šaknys. Paskui kultivatoriais užžeriamos 3-5 cm žemių sluoksniu. Lapams sužėlus, krienų pasėlys purenamas 6-8 cm gyliu. Po 2-3 savaičių augalai vėl purenami ir kaupiami. Per vegetaciją naikinamos piktžolės, nors krienų lapija gausi ir jas stelbia. Per sausras dirva liejama. Jei ant augalų susiformuoja kelios skrotelės arba žiedstiebiai, juos reikia išpjauti, nes blogina derliaus kokybę.

Vėlai rudenį, lapams pradėjus gelsti, imamas derlius. Pirmiausia nupjaunami po to runkelių rautuvu ar bulvių kasamąja iškeliamos šaknys. Jos surenkamos ir rūšiuojamos storesnės kaip 1,5 cm skiriamos maistui, o 0,5-1 cm sodinimui.

Iš gerai prižiūrimo hektaro pasėlio prikasama 6-8 t šaknų maistui ir 3-4 t sodinimui.

Kiek naudingas buvo šis įrašas?


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-05-02 laikas 13:44 Apie pomidorų naudą

Kuo ryškesnis pomidoras, tuo daugiau jame likopino, kuris aktyviai kovoja su navikinėmis ligomis. Todėl šių. daržovių vartojimas mažina riziką susirgti gimdos kaklelio, storosios žarnos vėžiu, kitomis navikų ligomis. Pomidoras, Likopino, Aktyviai, Kovoja, Su, Navikinėmis, Ligomis, Daržovių, Varto...

Skaityti daugiau

2023-12-11 laikas 10:13 Dygliuotas šaltalankis ir jo nauda

Štai ir atėjo pirmosios šalnos – pats metas rinkti dygliuotojo šaltalankio uogas. Jas geriausiai rinkti spalio–gruodžio mėnesiais, kai po pirmųjų šalnų uogos tampa saldžiai rūgščios ir lengviau atsiskiria nuo šakelių.

...

Skaityti daugiau

2019-06-12 laikas 08:59 Makadamijų riešutų aliejus
Makadamijų riešutus nuo seno labai vertino Australijos aborigenai, mat riešutai gausūs lengvai įsisavinamų augalinės kilmės riebalų, itin naudingų sveikatai. Makadamijų riešutų aliejuje yra mononesočiosios palmitoleino (omega-7) rūgšties,  o oleino arba Omega-9 riebalų rūgšties yra daugiau nei alyvu...

Skaityti daugiau

2022-09-11 laikas 10:33 Rugsėjį miškuose randasi pirmieji baravykai: tiks ir sriubai, ir kreminiam rizotui (+ receptas)
Rugsėjis – grybų mėgėjų laukiamas mėnuo, juk po truputį miškuose randasi kvapnių ir maistingų baravykų. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 gramų šių rūšies grybų baltymų yra kur kas daugiau nei daržovėse ar vaisiuose, todėl neretai baravykai dar vadinami augaline mėsa....

Skaityti daugiau

2019-03-02 laikas 10:24 Abrikosų kauliukų aliejus

Abrikosų kauliukų aliejus - švelniai marcipanais kvepiantis gelsvos spalvos bei lengvos tekstūros aliejus, kuriame gausu vitamino A, saugančio odą nuo pleiskanojimo, išsausėjimo, įtrūkimų ir uždegimų, vitamino E Šiame aliejuje taip pat gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, Omega-6 ir Omega-9, min...

Skaityti daugiau