Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

Vertingas Moliūgas. Naudokite, kaip maistą ir vaistą

Vertingas Moliūgas. Naudokite, kaip maistą ir vaistą

Kartą teko užsukti pas kaimyną į sandėliuką rūsyje. Ten lentynose gulėjo prikrauta nemažai moliūgų. Pajuokavome, kad geras moliūgų derlius buvo, dabar visą žiemą nereikės jokių laisvinamųjų vaistų. Po riebios vakarienės pavalgys moliūgo deserto ir žarnynas veiks kaip laikrodis.

Moliūgas yra dietinis produktas. Jame gerai suderinti angliavandeniai, baltymai, mineralinės druskos, fermentai ir visa tai organizmas lengvai įsisavina.

Kuri moliūgo dalis vertingesnė - minkštimas ar sėklos? Į šį klausimą taip paprastai negalima atsakyti. Sodininkai vertina ir minkštimą, ir sėklas, nors yra tokių rūšių, kurios auginamos praktiškai tik dėl sėklų.

O kiti daro atvirkščiai - augina tik tų rūšių moliūgus, kurie pasižymi skaniu minkštimu. Tokių rūšių moliūgų sėklos mažos, jų pačių nedaug. Pats moliūgo vaisius būna gana sunkus, nes vos ne visą vidinį tūrį užima skanus ir vertingas minkštimas. Šių rūšių moliūgai paplito Centrinės Amerikos ir Meksikos pajūrio rajonuose. Tokių moliūgų vaisiai dažniausiai būna pailgi, cilindro formos, tačiau būna ir apvalių ar ovalinių. Moliūgai, turintys pailgus vaisius, juose sukaupia daug karotino, yra labai derlingi. Vaisiai puikiai išsilaiko iki pavasario.

Pas mus šie moliūgai gana ilgai noksta, todėl juos reikia auginti iš daigų. Ir šiuo atveju, kai anksti pavasarį pasėjamos sėklos į žemes, o vėliau sodinukai perkeliami į daržą, rudenį moliūgo vaisiai dažnai būna žalios spalvos. Ne visai sunokę moliūgai baigia prinokti per porą mėnesių. Per tą laiką moliūgas pasidaro šviesiai oranžinės spalvos. Nokinant pasikeičia ir minkštimas - jis pasidaro raudonesnis, įgauną lengvą muskato kvapą, minkštime padidėja cukraus ir karotino, dingsta prėskas skonis. Tokį moliūgą galima valgyti žalią, be jokio terminio apdorojimo.

Yra išvestos moliūgų veislės, kurių vaisiai pasižymi dydžiu ir žievės kietumu. Nors šių rūšių moliūgai nėra tokie saldūs ir skanūs, tačiau jie irgi yra gana populiarūs tarp sodininkų. Šių moliūgų svoris kartais siekia net 40-50 kg, o pas sunkiausias Lietuvoje užaugintas moliūgas svėrė net 96 kg. Norint, kad užaugtų tokie dideli vaisiai, ant vienos augalo atšakos reikia palikti tik po vieną užmegztą vaisių, patį augalą gerai tręšti ir laistyti.

Daržovės, moliūgai, liaudies medicina, mityba, liaudies receptai

Daržininkai pamėgo ir dekoratyvinius moliūgus, turinčius labai kietą žievę. Šie moliūgai ilgai išsilaiko, iš jų daromos kompozicijos su gėlėmis arba paprasčiausiai vieni patys vaisiai dedami į lentynėles ir ten džiugina namiškių ar svečių akis.

Iš moliūgų galima pagaminti daug įvairių patiekalų: blynelių, košės, sulčių, užkepėlės ir t.t. Moliūgas vartojamas ir kaip vaistinis augalas.

Moliūgo vaisiai pasižymi geromis šlapimo išskyrimą skatinančiomis savybėmis. Moliūgai naudingi sergant širdies-kraujagyslių ligomis, inkstų, kepenų, kasos, tulžies pūslės ligomis. Moliūgai padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį. Moliūgus reikia vartoti ligoniams, turintiems padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Moliūgų nuoviras su medumi - gera raminanti priemonė, vartojama prieš miegą. Moliūgo sėklos seniai vartojamos kirminams iš organizmo naikinti.

Pabaigai pateiksiu keletą valgių receptų. Į visus šiuos patiekalus įeina moliūgas. Mums šie patiekalai labai patinka - gal ir jums patiks?

Moliūgai su obuoliais

Obuolius ir moliūgus supjaustyti gabaliukais, paimti lygias dalis, sudėti į nedidelį kiekį vandens, pavirinti. Vandenį nupilti, o moliūgų ir obuolių masę pertrinti per sietelį, pagal skonį įberti cukraus ir cinamono.

Moliūgas su pienu

Reikia 250 g moliūgo, 10 g sviesto, 40 ml pieno, cukraus ir druskos pagal skonį.

Moliūgą supjaustyti stambiais gabaliukais, sudėti sviestą, įberti druskos, pakaitinti iki virimo, puodą uždengti dangčiu, dar šiek tiek pavirinti ant silpnos ugnies, kol moliūgas bus pusiau paruoštas. Supilti pieną, įberti cukraus, pakaitinti, kol moliūgas bus visiškai tinkamas. Paskaninti sviestu, pateikti kaip atskirą patiekalą arba garnyrą prie mėsos ar žuvies valgių.

Moliūgo ir sūrio užkandis

Jam paruošti reikia 500 g moliūgo minkštimo, 200 g fermentinio sūrio, 0,5 stiklinės grietinėlės, 1 valg.  šaukšto citrinų sulčių, citrinos žievelės, druskos, cukraus.

Moliūgą supjaustyti kubeliais ir 10 minučių pakaitinti ant silpnos ugnies savose sultyse. Sudėti grietinėle, tarkuotą sūrį ir virti, kol moliūgas visiškai išvirs. Paruošimo pabaigoje sudėti citrinos žievelę, citrinos sultis, pagal skonį įberti druskos ir cukraus.

Varškė su moliūgu

Reikia 300 g moliūgo, 200 g riebios varškės, 2 svogūno galvučių, 2 kiaušinių, 2 valg. šaukštų pomidorų pastos, 2 valg. šaukštų aliejaus, druskos.

Varškę pertrinti, moliūgo minkštimą supjaustyti šiaudeliais, svogūnus smulkiai supjaustyti. Sumaišyti varškę, daržoves, pomidorų pastą, aliejų, druską, įmušti kiaušinius ir vėl gerai išmaišyti. Masę sukrėsti į aliejumi išteptą kepimo formą ir kepti orkaitėje 15-20 minučių.

Morkos su moliūgu

Reikia 300 g moliūgo minkštimo, 5 vid. dydžio morkų, 2 valg. šaukštų kapotų migdolų ar graikinių riešutų, 500 ml pieno, 4 valg. šaukštų grietinėlės, kapotų krapo žalumynų.

Moliūgą supjaustyti šiaudeliais, sumaišyti su stambiai tarkuotomis morkomis, riešutais, užpilti pieną. Pakaitinti iki virimo, suberti krapus, supilti grietinėlę.

Moliūgų blyneliai

Blyneliams paruošti reikia 500 g moliūgo, 100 g aliejaus, 3 kiaušinių, 200 g miltų, 0,5 stiklinės grietinės arba kefyro, druskos, cukraus.

Kiaušinio trynius išplakti su cukrumi, sudėti grietinę ar kefyrą, suberti miltus, įberti druskos. Viską gerai išmaišyti, supilti išplaktus baltymus ir vėl atsargiai išmaišyti. Moliūgo minkštimą stambiai sutarkuoti ir sudėti į tešlą, išmaišyti. Blynelius kepti įkaitintame aliejuje. Valgyti karštus su grietine arba uogiene.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-03-27 laikas 19:41 Orchidėjų šaknys praneša, kad gėlei gresia pavojus: štai įspėjamieji ženklai
Orchidėja (phalaenopsis) turi specifines šaknis, kurios, tarsi čiuptuvai, gali iškilti iš substrato. Dažnai tokia išvaizda ne tik estetiškai gadina grožį, bet ir gali būti ženklas, kad reikia kažką keisti priežiūroje, nes augalas kenčia. Tai buvo atskleista telegramoje Kviti i Roslini....

Skaityti daugiau

2021-08-21 laikas 13:50 Paprastoji kraujažolė – ne tik žaizdoms gydyti

Kraujažolės pasižymi kraujavimą stabdančiu, spazmolitiniu, baktericidiniu, žaizdas gydančiu ir uždegimą malšinančiu poveikiu. Kraujažolių preparatai išplečia tulžies latakus, skatina tulžies skyrimąsi, gimdos susitraukimą, didina trombocitų kiekį, kraujo krešumą, bet neleidžia susidaryti trombams...

Skaityti daugiau

2020-10-21 laikas 19:13 Meškauogės stipresnės už uždegimus
Liaudyje meškauogės dar vadinamos meškos bruknia, meškos ausimis, dar ir miltiniukėmis, nes uogų minkštimas yra miltingos konsistencijos. Meškauogės neturi jokio skonio. Bet jas išdžiovinus, gerai sumalus į miltus, paskui išvirus piene, pagardinus sviestu ir medumi, išeina maistinga košė. Ji dar yra...

Skaityti daugiau

2020-06-05 laikas 11:54 Smiltyninis šlamutis (Helichrysum arenarium) ir Šlamučio nauda
Smiltyninis šlamutis (lot. Helichrysum arenarium) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 30-50 cm aukščio. Stiebas stačias, viršutinėje dalyje nežymiai išsišakojęs, padengtas pilkais pūkais. Lapai pražanginiai, apatiniai – atvirkščiai kiaušiniški, viršutiniai – lancetiški ar linijiški....

Skaityti daugiau

2020-11-29 laikas 13:03 Paprastoji Rykštenė – Gydomosios Savybės
Vaistams vartojama viršutinė stiebų dalis su žiedynais (žolė), o kartais ir šaknys. Paskleista plonu sluoksniu žolė džiovinama sausoje gerai vėdinamoje vietoje, dažnai pavartant. Paprastoji rykštenė skleidžia malonų aromatą, kuris džiovinant susilpnėja. Sausa žolė yra kartoko sutraukiančio skonio. V...

Skaityti daugiau