- 19.07.2020
- 0.0 Reitingas
- 1803 Peržiūros
- Aptarti
Kartą teko užsukti pas kaimyną į sandėliuką rūsyje. Ten lentynose gulėjo prikrauta nemažai moliūgų. Pajuokavome, kad geras moliūgų derlius buvo, dabar visą žiemą nereikės jokių laisvinamųjų vaistų. Po riebios vakarienės pavalgys moliūgo deserto ir žarnynas veiks kaip laikrodis.
Moliūgas yra dietinis produktas. Jame gerai suderinti angliavandeniai, baltymai, mineralinės druskos, fermentai ir visa tai organizmas lengvai įsisavina.
Kuri moliūgo dalis vertingesnė - minkštimas ar sėklos? Į šį klausimą taip paprastai negalima atsakyti. Sodininkai vertina ir minkštimą, ir sėklas, nors yra tokių rūšių, kurios auginamos praktiškai tik dėl sėklų.
O kiti daro atvirkščiai - augina tik tų rūšių moliūgus, kurie pasižymi skaniu minkštimu. Tokių rūšių moliūgų sėklos mažos, jų pačių nedaug. Pats moliūgo vaisius būna gana sunkus, nes vos ne visą vidinį tūrį užima skanus ir vertingas minkštimas. Šių rūšių moliūgai paplito Centrinės Amerikos ir Meksikos pajūrio rajonuose. Tokių moliūgų vaisiai dažniausiai būna pailgi, cilindro formos, tačiau būna ir apvalių ar ovalinių. Moliūgai, turintys pailgus vaisius, juose sukaupia daug karotino, yra labai derlingi. Vaisiai puikiai išsilaiko iki pavasario.
Pas mus šie moliūgai gana ilgai noksta, todėl juos reikia auginti iš daigų. Ir šiuo atveju, kai anksti pavasarį pasėjamos sėklos į žemes, o vėliau sodinukai perkeliami į daržą, rudenį moliūgo vaisiai dažnai būna žalios spalvos. Ne visai sunokę moliūgai baigia prinokti per porą mėnesių. Per tą laiką moliūgas pasidaro šviesiai oranžinės spalvos. Nokinant pasikeičia ir minkštimas - jis pasidaro raudonesnis, įgauną lengvą muskato kvapą, minkštime padidėja cukraus ir karotino, dingsta prėskas skonis. Tokį moliūgą galima valgyti žalią, be jokio terminio apdorojimo.
Yra išvestos moliūgų veislės, kurių vaisiai pasižymi dydžiu ir žievės kietumu. Nors šių rūšių moliūgai nėra tokie saldūs ir skanūs, tačiau jie irgi yra gana populiarūs tarp sodininkų. Šių moliūgų svoris kartais siekia net 40-50 kg, o pas sunkiausias Lietuvoje užaugintas moliūgas svėrė net 96 kg. Norint, kad užaugtų tokie dideli vaisiai, ant vienos augalo atšakos reikia palikti tik po vieną užmegztą vaisių, patį augalą gerai tręšti ir laistyti.
Daržininkai pamėgo ir dekoratyvinius moliūgus, turinčius labai kietą žievę. Šie moliūgai ilgai išsilaiko, iš jų daromos kompozicijos su gėlėmis arba paprasčiausiai vieni patys vaisiai dedami į lentynėles ir ten džiugina namiškių ar svečių akis.
Iš moliūgų galima pagaminti daug įvairių patiekalų: blynelių, košės, sulčių, užkepėlės ir t.t. Moliūgas vartojamas ir kaip vaistinis augalas.
Moliūgo vaisiai pasižymi geromis šlapimo išskyrimą skatinančiomis savybėmis. Moliūgai naudingi sergant širdies-kraujagyslių ligomis, inkstų, kepenų, kasos, tulžies pūslės ligomis. Moliūgai padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį. Moliūgus reikia vartoti ligoniams, turintiems padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą. Moliūgų nuoviras su medumi - gera raminanti priemonė, vartojama prieš miegą. Moliūgo sėklos seniai vartojamos kirminams iš organizmo naikinti.
Pabaigai pateiksiu keletą valgių receptų. Į visus šiuos patiekalus įeina moliūgas. Mums šie patiekalai labai patinka - gal ir jums patiks?
Moliūgai su obuoliais
Obuolius ir moliūgus supjaustyti gabaliukais, paimti lygias dalis, sudėti į nedidelį kiekį vandens, pavirinti. Vandenį nupilti, o moliūgų ir obuolių masę pertrinti per sietelį, pagal skonį įberti cukraus ir cinamono.
Moliūgas su pienu
Reikia 250 g moliūgo, 10 g sviesto, 40 ml pieno, cukraus ir druskos pagal skonį.
Moliūgą supjaustyti stambiais gabaliukais, sudėti sviestą, įberti druskos, pakaitinti iki virimo, puodą uždengti dangčiu, dar šiek tiek pavirinti ant silpnos ugnies, kol moliūgas bus pusiau paruoštas. Supilti pieną, įberti cukraus, pakaitinti, kol moliūgas bus visiškai tinkamas. Paskaninti sviestu, pateikti kaip atskirą patiekalą arba garnyrą prie mėsos ar žuvies valgių.
Moliūgo ir sūrio užkandis
Jam paruošti reikia 500 g moliūgo minkštimo, 200 g fermentinio sūrio, 0,5 stiklinės grietinėlės, 1 valg. šaukšto citrinų sulčių, citrinos žievelės, druskos, cukraus.
Moliūgą supjaustyti kubeliais ir 10 minučių pakaitinti ant silpnos ugnies savose sultyse. Sudėti grietinėle, tarkuotą sūrį ir virti, kol moliūgas visiškai išvirs. Paruošimo pabaigoje sudėti citrinos žievelę, citrinos sultis, pagal skonį įberti druskos ir cukraus.
Varškė su moliūgu
Reikia 300 g moliūgo, 200 g riebios varškės, 2 svogūno galvučių, 2 kiaušinių, 2 valg. šaukštų pomidorų pastos, 2 valg. šaukštų aliejaus, druskos.
Varškę pertrinti, moliūgo minkštimą supjaustyti šiaudeliais, svogūnus smulkiai supjaustyti. Sumaišyti varškę, daržoves, pomidorų pastą, aliejų, druską, įmušti kiaušinius ir vėl gerai išmaišyti. Masę sukrėsti į aliejumi išteptą kepimo formą ir kepti orkaitėje 15-20 minučių.
Morkos su moliūgu
Reikia 300 g moliūgo minkštimo, 5 vid. dydžio morkų, 2 valg. šaukštų kapotų migdolų ar graikinių riešutų, 500 ml pieno, 4 valg. šaukštų grietinėlės, kapotų krapo žalumynų.
Moliūgą supjaustyti šiaudeliais, sumaišyti su stambiai tarkuotomis morkomis, riešutais, užpilti pieną. Pakaitinti iki virimo, suberti krapus, supilti grietinėlę.
Moliūgų blyneliai
Blyneliams paruošti reikia 500 g moliūgo, 100 g aliejaus, 3 kiaušinių, 200 g miltų, 0,5 stiklinės grietinės arba kefyro, druskos, cukraus.
Kiaušinio trynius išplakti su cukrumi, sudėti grietinę ar kefyrą, suberti miltus, įberti druskos. Viską gerai išmaišyti, supilti išplaktus baltymus ir vėl atsargiai išmaišyti. Moliūgo minkštimą stambiai sutarkuoti ir sudėti į tešlą, išmaišyti. Blynelius kepti įkaitintame aliejuje. Valgyti karštus su grietine arba uogiene.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Panašios naujienos
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
Skaityti daugiau