Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Ūkininkas

Teismas panaikino absurdišką draudimą melžti karves anksti ryte

Teismas panaikino absurdišką draudimą melžti karves anksti ryte

2022 m. spalio 31 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutartį atnaujintoje administracinio nusižengimo byloje, kurioje V.V.K. pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 488 straipsnio 1 dalį nubaustas 20 eurų bauda už tai, kad 2021 m. gegužės 11 d. apie 6.10 val. ryto šalia esančio kaimynų gyvenamojo namo, pievoje melžė karves melžimo aparatu, kuris kėlė garsų triukšmą, ir taip trikdė viešąją rimtį

V.V.K. atstovas advokatas prašė panaikinti pirmiau bylą nagrinėjusių teismų nutartis, kuriomis paliktas galioti policijos nutarimas nubausti V.V.K., ir administracinio nusižengimo teiseną nutraukti, argumentuodamas tuo, kad ūkinė veikla dėl skleidžiamo triukšmo yra reguliuojama Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatymu, o už šio įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimą atsakomybė nustatyta ANK 48 straipsnyje, o ne ANK 488 straipsnio 1 dalyje.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas prašymą tenkino, panaikino apylinkės ir apygardos teismų priimtas nutartis ir V.V.K. administracinio nusižengimo teiseną nutraukė.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nutartyje pažymėjo, kad ANK 488 straipsnio 1 dalyje nurodyta, jog viešąją rimtį trikdyti galima šauksmais, švilpimu, garsiu dainavimu arba grojimu muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kitais triukšmą keliančiais veiksmais. Teismas konstatavo, kad karvių melžimas melžimo aparatu (konkrečios ūkinės veiklos atlikimas) nepatenka į pirmiau nurodytų veiksmų sritį, nes ši veikla, būdinga kaimiškoms gyvenvietėms, negali būti laikoma grojimu kitokiais garsiniais aparatais, taip pat priskiriama kitiems triukšmą keliantiems veiksmams (pavyzdžiui, garsiam beldimui į langus, garsiai leidžiamai muzikai), kuriais yra trikdoma asmenų ramybė, poilsis ar darbas.

Vis dėlto Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pažymėjo ir tai, kad jei, pavyzdžiui, nakties metu melžimo aparatas būtų įjungiamas tikslingai, siekiant ne atlikti jam priskiriamą funkciją – pamelžti karves, bet trikdyti kaimynų ramybę (poilsį, miegą), šis veiksmas (melžimo aparato įjungimas, neturint tikslo jo naudoti pagal paskirtį) galėtų būti priskiriamas prie kitų triukšmą keliančių veiksmų. Šioje byloje V.V.K. veiksmuose nebuvo nustatyta kaltė padarius aptariamą administracinį nusižengimą.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, pasisakydamas dėl galimybės V.V.K. veiksmus kvalifikuoti pagal ANK 48 straipsnio 1 dalį, nurodė, kad šios galimybės nėra, nes įvykio dieną nebuvo nustatyta, ar melžimo aparato skleidžiamas triukšmas viršijo triukšmo ribinius dydžius.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Vis dėlto keista, kad bandydamas rasti teisybę, kaimo žmogus turėjo nueiti kryžiaus kelius – kreiptis į tris teismus, kad 20 eurų bauda būtų panaikinta. Žinoma, jis prisiteis advokato paslaugų, teismo išlaidas iš policijos, kuri ir skyrė baudą, ji (tiksliau, mes visi iš savo mokesčių) sumokės žmogui, tačiau tikras absurdas, kad policija ir dvi teismų instancijos pripažino, jog melžti karves ankstyvą rytą kaime lauke negalima.

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/teismas-panaikino-absurdiska-draudima-melzti-karves-anksti-ryte/126345


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
17.11.2022 laikas 08:23 Ženkliai auga avižų pasėlių plotai
Lietuvoje avižas auginančios ir perdirbančios įmonės sako, kad šis augalas dėl savo naudingumo žmogaus sveikatai ypač mėgiamas vartotojų. Kasmet pasaulyje užauginama maždaug 22,5 milijonai tonų avižų, o jų pasėlių plotai užima 9,7 milijonų hektarų....

Skaityti daugiau

21.01.2021 laikas 20:24 Petražolės (Petroselinum crispum) liaudies medicinoje

Petražolės - tai ne vien tik vertingi prieskoniniai augalai. Petražolės pasižymi ir vertingomis gydomosiomis savybėmis.

Skaityti daugiau

31.07.2022 laikas 08:57 Siauralapis gaurometis ir jo nauda

Šis žolinis augalas žydi vasarą (birželio – rugsėjo mėn), sėklos subręsta rugpjūčio – spalio mėnesiais. Augalas dauginasi dviem būdais – sėklomis ir šakniastiebiais. Šis vaistinis augalas labai populiarus liaudies medicinoje.

...

Skaityti daugiau

18.02.2021 laikas 18:06 Laukiant Pomidorų Sėjos: Kokius Pomidorus Sodinti?

Artėjant vienos populiariausių daržovių – pomidorų – sėjai, ūkininkės Salvinos Kievinienės teiravomės, ko svarbu nepamiršti prasidedant naujam sezonui, kokių klaidų turėtų vengti augintojai, besitikintys gausesnio derliaus, kokios naujos veislės galėtų sudominti praktiškumu ir skoniu....

Skaityti daugiau

30.11.2022 laikas 14:51 Kokia kryptimi vystysis žemdirbystė: yra vienas svarbus momentas
Agrarinių mokslų specialistams, pažangiai mąstantiems žemdirbiams, ūkininkams kryptis kaip ir aiški – tvari žemdirbystė. Ir tam prieštarauti neigti vargu ar atrastume daug oponentų. Aukštų išmanių technologijų taikymas su dirbtinio intelekto taikymu – idealus variantas. Regis, geriau, net ir neverta...

Skaityti daugiau