Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Aliejai

Kakavos sviestas

Kakavos sviestas - kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, kakava kvepiantis aliejus, kuriame trečdalį esančių riebalų sudaro sočioji stearino riebalų rūgštis (būtent dėl jos aliejus yra kietas), kitą trečdalį - nesočioji oleino arba Omega-9 riebalų rūgštis. Saugo odą nuo pleiskanojimo, išsausėjimo, įtrūkimų ir uždegimų, minkštinanti, padedanti atkurti jos riebalinį barjerą ir sustiprinanti apsaugines funkcijas.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Kakavos sviestas –  augaliniai riebalai išgaunami iš kakavmedžio sėklų. Kakavmedžių tėvynė – tropiniai Amerikos miškai. Tai stambūs, iki 12 metrų aukščio užaugantys medžiai, natūraliai augantys Meksikos, Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėse.

Kakavos sviestas gaunamas džiovintas išlukštentas kakavos pupeles sumalant, o gautą masę presuojant ir atskiriant kakavos sviestą nuo sausų šokolado miltelių.

Tai kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, šviesiai geltonos spalvos, malonaus kakavos kvapo ir skonio aliejus. Jo lydymosi temperatūra 32˚C – 35˚C, o prie 40˚C riebalai tampa skaidrūs. Naudojamas maistui (tai pagrindinė visų rūšių šokolado sudėtinė dalis), farmacijoje (žvakučių gamybai) ir nepamainomas kosmetikoje (muilų, kremų gamyboje ir kt.).

Kakavos svieste gausu riebalų rūgščių, tarp jų - ypač vertingos oleino riebalų rūgšties (Omega-9), taip pat nemažai mineralų, vitaminų, antioksidantų.

Kakavos sviestas labai minkština odą, padarydamas ją švelnią lyg šilkas; turi raminamųjų ir regeneruojamųjų savybių, stabdo raukšlelių susidarymą, labai padeda siekiant išvengti strijų susidarymo nėštumo metu, minkština randus, drėkina sausą, šerpetotą odą, rekomenduotinas brandžiai, vystančiai, elastingumą praradusiai odai.

Šį produktą galima naudoti gryną (prieš tai pašildžius vandens garų vonelėje) arba maišyti su sviestmedžių, kokosų, simondsijų, makadamijų aliejumi. Kakavos sviestu praturtintos priemonės įgauna malonų aromatą.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Įdomu

Seniau indėnai kakavmedžių pupeles naudojo kaip pinigus, gamino iš jų gėrimus.

Kultūrinėse plantacijose kakavmedžiai vaisius brandina 30 – 80 metų, tačiau pirmuosius 2 – 4 metus daigai auga bananų, duonmedžių ir mangų pavėsyje, penktaisiais jiems nuskinami visi žiedpumpuriai, o subręsta tik aštuntaisiais metais. Daugiausiai vaisių šie medžiai subrandina 10 – 12 augimo metais. Nors žydi ir bręsta ištisus metus, tačiau derlius renkamas tik du kartus per metus...

Mūsų patarimai

Jei lankotės baseine, jūsų oda išliks švelni ir minkšta, nenukentės nuo chloruoto vandens ir neišsausės, jei prieš tai odą ištepsite tirpintu kakavos sviestu (arba lygiomis dalimis sumaišytu kakavos sviesto ir sviestmedžių aliejaus mišiniu).

Po saunos ar pirties odą pamaitinkite lygiomis dalimis sumaišę kakavos sviesto ir sezamų arba makadamijų aliejaus.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
02.06.2020 laikas 19:56 Paprastoji garšva (Aegopodium podagraria) Ir Liaudies receptai
Garšva (Aegopodium) - salierinių (Apiaceae) šeimos augalų gentis. Gentį sudaro 4 rūšys. Tai daugiametės žolės su 2 ar 3 kartus plunksniškai skaldytais lapais. Lietuvoje auga viena šios šeimos augalų rūšis -paprastoji garšva (Aegopodium podagraria), kuri paplitusi visoje šalyje ir laikoma labai įkyri...

Skaityti daugiau

26.10.2024 laikas 21:20 Žieminių česnakų sodinimas: patarimai ir kada tai daryti?
Žieminiai česnakai yra puikus pasirinkimas kiekvienam sodininkui, norinčiam pasimėgauti gausiu ir sveiku derliumi. Sodinimo sėkmė priklauso ne tik nuo tinkamai pasirinktos veislės, bet ir nuo teisingo sodinimo laiko bei priežiūros. Šiame straipsnyje aptarsime, kada geriausia sodinti, kaip paruošti d...

Skaityti daugiau

10.09.2024 laikas 21:56 Kaip Atjauninti Seną Obelį: Sodininkų Patarimai Vaisingumui Išlaikyti
Obelys gali džiuginti mus skaniais vaisiais iki 30 metų, tačiau jų gyvavimas gali būti trumpesnis dėl atšiaurių žiemų ir pavasarinių šalnų. Senos obelės dažnai reikalauja ypatingos priežiūros, kad išliktų sveikos ir produktyvios. Šiame straipsnyje dalinamės svarbiausiais patarimais, kaip atjauninti ...

Skaityti daugiau

17.12.2020 laikas 15:49 Kvapieji bazilikai (Ocinum basillicum) liaudies medicinoje
Žiemą lauke vaistinių augalų nerasite, tačiau kai kuriuos jų galima auginti ant palangių. Vaistiniams augalams nereikia daug vietos: jie puikiai auga vazonuose, įvairių dydžių ir formų dėžutėse. Svarbiausia, kad talpose pakaktų vietos vystytis vaistinių ir prieskoninių augalų šaknims. Ocinum basilli...

Skaityti daugiau

10.04.2021 laikas 09:50 Špinatai: Veislės, Savybės, Naudojimas
Ar žinojote…kad špinatuose sostinėje Kristlsityje, Teksaso valstijoje, 1937 metais buvo pastatyta skulptūra pagerbiant karikatūristą E. K. Segarą ir jo animacinių filmų personažą Popajų, kuri įtakos dėka špinatų apyvarta, manoma padidėjo net 33 proc.?...

Skaityti daugiau