Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Kakavos sviestas

Kakavos sviestas - kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, kakava kvepiantis aliejus, kuriame trečdalį esančių riebalų sudaro sočioji stearino riebalų rūgštis (būtent dėl jos aliejus yra kietas), kitą trečdalį - nesočioji oleino arba Omega-9 riebalų rūgštis. Saugo odą nuo pleiskanojimo, išsausėjimo, įtrūkimų ir uždegimų, minkštinanti, padedanti atkurti jos riebalinį barjerą ir sustiprinanti apsaugines funkcijas.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Kakavos sviestas –  augaliniai riebalai išgaunami iš kakavmedžio sėklų. Kakavmedžių tėvynė – tropiniai Amerikos miškai. Tai stambūs, iki 12 metrų aukščio užaugantys medžiai, natūraliai augantys Meksikos, Centrinės ir Pietų Amerikos pakrantėse.

Kakavos sviestas gaunamas džiovintas išlukštentas kakavos pupeles sumalant, o gautą masę presuojant ir atskiriant kakavos sviestą nuo sausų šokolado miltelių.

Tai kietos konsistencijos, lengvai lūžtantis, šviesiai geltonos spalvos, malonaus kakavos kvapo ir skonio aliejus. Jo lydymosi temperatūra 32˚C – 35˚C, o prie 40˚C riebalai tampa skaidrūs. Naudojamas maistui (tai pagrindinė visų rūšių šokolado sudėtinė dalis), farmacijoje (žvakučių gamybai) ir nepamainomas kosmetikoje (muilų, kremų gamyboje ir kt.).

Kakavos svieste gausu riebalų rūgščių, tarp jų - ypač vertingos oleino riebalų rūgšties (Omega-9), taip pat nemažai mineralų, vitaminų, antioksidantų.

Kakavos sviestas labai minkština odą, padarydamas ją švelnią lyg šilkas; turi raminamųjų ir regeneruojamųjų savybių, stabdo raukšlelių susidarymą, labai padeda siekiant išvengti strijų susidarymo nėštumo metu, minkština randus, drėkina sausą, šerpetotą odą, rekomenduotinas brandžiai, vystančiai, elastingumą praradusiai odai.

Šį produktą galima naudoti gryną (prieš tai pašildžius vandens garų vonelėje) arba maišyti su sviestmedžių, kokosų, simondsijų, makadamijų aliejumi. Kakavos sviestu praturtintos priemonės įgauna malonų aromatą.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Įdomu

Seniau indėnai kakavmedžių pupeles naudojo kaip pinigus, gamino iš jų gėrimus.

Kultūrinėse plantacijose kakavmedžiai vaisius brandina 30 – 80 metų, tačiau pirmuosius 2 – 4 metus daigai auga bananų, duonmedžių ir mangų pavėsyje, penktaisiais jiems nuskinami visi žiedpumpuriai, o subręsta tik aštuntaisiais metais. Daugiausiai vaisių šie medžiai subrandina 10 – 12 augimo metais. Nors žydi ir bręsta ištisus metus, tačiau derlius renkamas tik du kartus per metus...

Mūsų patarimai

Jei lankotės baseine, jūsų oda išliks švelni ir minkšta, nenukentės nuo chloruoto vandens ir neišsausės, jei prieš tai odą ištepsite tirpintu kakavos sviestu (arba lygiomis dalimis sumaišytu kakavos sviesto ir sviestmedžių aliejaus mišiniu).

Po saunos ar pirties odą pamaitinkite lygiomis dalimis sumaišę kakavos sviesto ir sezamų arba makadamijų aliejaus.

Kakavos sviestas, sviestas, kakava, mityba

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-07-02 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

2025-04-16 laikas 13:44 Augalų suderinamumas sode: ką sodinti ir ko vengti
Ar žinojote, kad tinkamas augalų derinimas sode gali padidinti derlių ir sumažinti kenkėjų daromą žalą? Sodininkystėje augalų suderinamumas yra esminis veiksnys, užtikrinantis sveiką augalų augimą ir gausų derlių. Netinkamai parinkti kaimynai gali slopinti vienas kito augimą, pritraukti kenkėjų ar p...

Skaityti daugiau

2021-06-03 laikas 09:18 14 priežasčių, kodėl turėtume valgyti žirnius

Žirniai – nepelnytai kiek primirštas maisto produktas, kuris daugelį šimtmečių planetos gyventojus gelbėjo nuo bado. Naudingosios šių ankštinių daržovių savybės buvo žinomos dar žiloje senovėje: Hipokratas (460-377 pr. Kr.) žirniais gydė anemiją, širdies ligas, nutukimą, ir kt.

...

Skaityti daugiau

2024-08-08 laikas 14:05 Ką reikia žinoti apie serbentų auginimą?

Juodieji serbentai turi tiek vitaminų, kad jais tiesiog privaloma mėgautis vasarą. O ką reikia žinoti apie jų auginimą?

Skaityti daugiau

2025-05-27 laikas 07:17 Kaip Tręšti Burokėlius: Derliaus Paslaptys ir Lietuvos Istorija
Natūralios trąšos burokėliams ir Trakų archeologinis radinys! Sužinokite, kaip užauginti saldžius burokėlius, pagerinti psichinę sveikatą ir sekti kosmoso naujienas.

Skaityti daugiau