Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Daržovės

14 priežasčių, kodėl turėtume valgyti žirnius

14 Priežasčių, Kodėl Turėtume Valgyti Žirnius

Žirniai – nepelnytai kiek primirštas maisto produktas, kuris daugelį šimtmečių planetos gyventojus gelbėjo nuo bado. Naudingosios šių ankštinių daržovių savybės buvo žinomos dar žiloje senovėje: Hipokratas (460-377 pr. Kr.) žirniais gydė anemiją, širdies ligas, nutukimą, ir kt. Šiandien sveikatos specialistai apie naudingąsias žirnių savybes kalba vis dažniau, todėl pravartu žinoti, kokios jų yra laikomos pačiomis svarbiausiomis.

Efektyvesnė svorio kontrolė

Jei nesėkmingai bandote numesti nepageidaujamus kilogramus, gali būti, kad netinkamai pasirenkate maisto produktus. Porcijoje žirnių (150 g) yra mažiau nei 100 kalorijų, o šis maisto produktas yra ne tik skanus ir naudingas, bet taip pat ir labai sotus.

Skrandžio vėžio prevencija

Žirniuose yra didelis kiekis sveikatai naudingo polifenolio kumestrolio. Meksikos mokslininkai nustatė, kad pakanka vos 2 mg šios medžiagos kasdien ir rizika susirgti skrandžio vėžiu taps gerokai mažesnė. Naudinga žinoti, kad 150 g žirnių yra net 10 mg polifenolio kumestrolio!

Senėjimo procesų lėtinimas

Reguliarus žirnių valgymas stabdo organizmo senėjimo procesus, stiprina imuninę sistemą ir suteikia energijos. Šiame maisto produkte gausu antioksidantų, karotenoidų bei fenolio rūgščių. Palanku tai, kad šis maisto produktas apsaugo odą nuo raukšlių, todėl tai puiki alternatyva brangiai kainuojantiems kremams.

Apsauga nuo įvairių ligų

Jei žirnius valgysite bent kartą per savaitę, sumažinsite riziką susirgti Alzheimerio liga, bronchitu, osteoporoze ir kandidoze. Žirniuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C ir E, cinko, Omega-3 riebalų rūgščių ir kitų veikliųjų medžiagų, kurios sukuria stiprią organizmo apsaugą. Vitamino B6 trūkumas gali sukelti įvairias ligas, o šio vitamino vartojimas papildų pavidalu kartais sukelia alergiją, todėl pravartu į savo mitybos racioną žirnius įtraukti kiek dažniau.

Cukraus lygio reguliavimas

Šiame maisto produkte gausu skaidulų ir baltymų, kurie padeda sulėtinti cukraus įsisavinimą. Žirnių miltuose yra gausu gliutamino rūgšties, kuri padeda sergant cukriniu diabetu. Be to, ši medžiaga normalizuoja metabolizmo procesus ir gali padėti esant galvos skausmams.

Širdies ligų tikimybės mažinimas

Žirniuose esantys antioksidantai ir priešuždegiminiai junginiai padeda stiprinti kraujagyslių sieneles. Kraujagyslių sienelių nuosėdos ima formuotis tada, kai patiriamas didelis oksidacinis stresas, todėl reguliarus žirnių vartojimas gali padėti to išvengti.

Pagalba esant vidurių užkietėjimui

Jei kenčiate nuo vidurių užkietėjimo, žirniai tikrai galės pagelbėti. Šiame maisto produkte gausu dietinių skaidulų, kurios gerina žarnyno peristaltiką ir padeda išvengti tuštinimosi sutrikimų. Šios problemos sprendimui tinka ir švieži, ir konservuoti ar išbrinkyti džiovinti žirniai.

žirniai, sodas, maistas, daržovės

Priemonė šlapimo varymui

Sumalti džiovinti žirniai arba šviežių anksčių nuoviras gali padėti efektyviai varyti šlapimą ir valyti inkstus.  Šviežių žirnių anksčių nuoviras nuo seno yra naudojamas kaip priemonė gydyti inkstų akmenligę.

Kaulų stiprinimas

150 g žirnių yra net 44 procentai rekomenduojamos vitamino K normos, kuris padeda kaulams geriau įsisavinti kalcį. Taip pat žirniuose gausu B grupės vitaminų, kurie padeda išvengti ankstyvos osteoporozės.

Cholesterolio kiekio mažinimas

Žirniai taip pat padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Šiame maisto produkte yra vandenyje tirpaus B grupės vitamino niacino, kuris padeda mažinti trigliceridų ir labai mažo tankio lipoproteinų susidarymą. Būtent tai lemia, kad kraujyje esančio „blogojo“ cholesterolio kiekis tampa mažesnis, o „gerojo“ – didesnis.

žirniai, sodas, maistas, daržovės

Jei kankina rėmuo...

Jei kankina rėmuo, galite išbandyti liaudies medicinoje puikiai žinomą būdą jį įveikti: tereikia suvalgyti 3-4 šviežius arba vandenyje išmirkytus džiovintus žirnius. Svarbu žinoti, kad suvalgius žirnių nerekomenduojama gerti šalto vandens.

Energijos didinimas

Jei skundžiatės energijos stoka, tai gali būti tikrai svarbi priežastis į mitybos racioną įtraukti žirnius. Šiame maisto produkte esančios medžiagos padės įgauti daugiau energijos, todėl žirnius patartina vartoti sportuojantiems bei aktyvų gyvenimo būdą propaguojantiems žmonėms.

Puikus geležies šaltinis

Maisto produktų, kuriuose būtų gausu geležies, yra ne taip ir daug, tačiau žirniai yra laikomi puikiu geležies šaltiniu. Būtent todėl šis maisto produktas ypatingai rekomenduojamas vegetarams ir veganams: žirniai, kaip ir kitos ankštinės daržovės, turi daug organizmui naudingų maisto medžiagų, todėl šiam maisto produktui vertėtų skirti ypatingą dėmesį.

Žirniai yra labai skanūs

Nemažai žmonių laikosi nuostatos, kad sveiki maisto produktai negali būti skanūs, tačiau tai nėra tiesa. Žirniai yra vienas universaliausių maisto produktų: juos galima valgyti šviežius, konservuotus ar džiovintus, o patiekalų receptų gausa yra tiesiog stebinanti.

Nors kartais žirniai yra vertinami gana priešiškai (didžiausia šio maisto produkto „nuodėmė“ – dujų išsiskyrimo skatinimas), tačiau to galima išvengti. Šis nemalonus efektas dažniausiai pasireiškia tiems žmonėms, kurių skrandis yra labai jautrus, arba sergantiems virškinamojo trakto sutrikimais. Jei gaminsite patiekalus iš džiovintų žirnių, pirmiausia rekomenduojama juos išmirkyti šaltame vandenyje – tai padės panaikinti nepageidaujamą šalutinį efektą.

Tekstas perpublikuojamas iš patarimupasaulis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-08-27 laikas 13:26 Burokėliai: Laikymas, nauda ir liaudies medicinos paslaptys
Burokėliai – tai ne tik populiarus ir skanus daržovė, bet ir sveikos gyvensenos simbolis, kuris gali suteikti daugybę naudos mūsų organizmui. Jų maistingos medžiagos, kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, padeda palaikyti sveikatą ir gerovę. Tačiau norint pasinaudoti visomis burokėlių teikiam...

Skaityti daugiau

2020-10-27 laikas 19:34 Naudingos Gydomosios Uogos Bruknės

Bruknes galima trinti su cukrumi, virti jų uogienę ir džemą. Bruknių uogienė yra labai skani kartu su obuoliais ir kriaušėmis. Su bruknėmis ruošiami ir nacionaliniai patiekalai. Pavyzdžiui, bruknes galima mirkyti ir rauginti su prieskoniais. Šios bruknės tiks mėsos patiekalams.

...

Skaityti daugiau

2021-05-27 laikas 09:39 Kelionė prasideda renkantis sėklas

Jau dvidešimt metų panevėžietė Andželina Gromyškovienė augina paprikas šiltnamyje ir lauke. Visi tie metai buvo dosnūs derliaus spalvų ir įvairovės, o tai pareikalavo ne tik atkaklumo ir žinių, nesibaigiančių naujovių paieškų, bet ir atlaidumo šio įnoringo augalo kaprizams…

...

Skaityti daugiau

2024-11-15 laikas 21:08 Lapkričio antroji pusė: paskutinė proga sodinti augalus
Lapkričio pabaiga gali atrodyti kaip laikotarpis, kai sodininkai uždaro duris vasaros darbams, tačiau tai puikus metas pasodinti daugybę augalų, kurie paruoš jūsų sodą pavasariui. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokie augalai puikiai tinka sodinti šiuo metų laiku ir kokios yra jų priežiūros ypatybės....

Skaityti daugiau

2025-06-06 laikas 11:54 Kaip tręšti avietes pavasarį: paslaptys sultingam ir gausiam derliui
Vasaros rytą skinti sultingas, saldžias avietes tiesiai iš savo sodo – tikras džiaugsmas! Tačiau, kad aviečių krūmai apsipiltų gausiu derliumi, būtina tinkamai jomis rūpintis, ypač pavasarį. Tinkamas tręšimas yra raktas į sveikus augalus ir skanias uogas. Šiame straipsnyje atskleisime, kaip tręšti a...

Skaityti daugiau