Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Braškės: vasara kvepiančių uogų nauda grožiui ir sveikatai

Braškės: Vasara Kvepiančių Uogų Nauda Grožiui Ir Sveikatai

Braškės yra vienos laukiamiausių sezoninių uogų, pasižyminčių nuostabiu aromatu ir puikiu skoniu. Vis dėlto, braškės yra ne tik skanios, bet taip pat ir labai naudingos, todėl jas tikrai verta įtraukti į savo mitybos racioną. Šios uogos puikiai dera įvairiose daržovių ir vaisių salotose, taip pat paskanina kokteilius, desertus, padeda papuošti įvairius kepinius, ir t.t. Nors braškių sezonas yra gana trumpas, tačiau šių uogų nauda yra tiesiog akivaizdi. Taigi, kodėl verta valgyti braškes?

Braškėse gausu antioksidantų

Turbūt girdėjote, kad braškėse yra dar daugiau vitamino C nei citrinose, tačiau šiose uogose taip pat yra ir kitų organizmui vertingų antioksidantų, padedančių apsisaugoti nuo laisvųjų radikalų žalos. Produktų, kuriuose yra luteolino ir flavonolių, vartojimas padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių ligų, tokių kaip vėžys, diabetas, kraujotakos sutrikimai, ir t.t.  Antioksidantai taip pat padeda sulėtinti senėjimo procesus.

braškės, uogos, Sodininkystė, mityba, braškių nauda

Mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika

Braškėse yra flavonoido antocianino, kuris padeda sumažinti širdies smūgio riziką. Taip pat braškėse esantis flavonoidas kvercetinas padeda apsisaugoti nuo žalingo cholesterolio poveikio, o reguliariai vartojamas kalis, kurio braškėse taip pat gausu, padeda net 50 procentų sumažinti išeminės ligos riziką.

Natūrali dantų balinimo priemonė

Nors šiandien įvairių dantų balinimo priemonių tikrai nestinga, tačiau pirmiausia visada rekomenduojama išbandyti natūralius balinimo metodus. Braškėse yra labai didelė vitamino C koncentracija, kuri padeda ištirpdyti dantų apnašas, tad periodiškai valgydami šias uogas galite pastebėti tikrai ženklių pokyčių.

braškės, uogos, Sodininkystė, mityba, braškių nauda

Į kovą su spuogais ir inkštirais

Trintų braškių kaukė – labai veiksminga priemonė nuo spuogų ir inkštirų. Tereikia sutrinti šviežias braškes, ir gautą tyrę užtepti ant veido. Kaukę nuplaukite po 10-15 minučių, ir džiaukitės pastebimai skaistesne oda!

Jei norite pašviesinti strazdanas..

Dauguma sutiks, kad strazdanos – net labai žavu, tačiau jų savininkai strazdanomis dažniausiai nesidžiaugia. Braškės padės pašviesinti strazdanas – tereikia jas reguliariai patepti trintų braškių tyre.

braškės, uogos, Sodininkystė, mityba, braškių nauda

Džiaugsmo hormonų gamyba

Jei pastebite, kad jūsų nuotaika tapo prastesnė, suvalgykite kelias braškes. Šios uogos padeda kontroliuoti homocisteino lygį, todėl smegenys yra geriau aprūpinamos įvairiomis reikalingomis medžiagomis.

Užtikrinamas geresnis virškinimas

Braškėse gausu skaidulų, kurios padeda išvengti vidurių užkietėjimo, taip pat skaidulos mažina uždegiminių procesų tikimybę, palaiko optimalų rūgščių ir šarmų balansą. Valgydami šias uogas aprūpinsite organizmą skysčiais, kurie pagerins virškinimo procesą.

Stabilaus cukraus kiekio palaikymas kraujyje

Braškės puikiai tinka žmonėms, kurie serga diabetu, nes jos padeda palaikyti optimalų cukraus kiekį kraujyje. Taip pat šios uogos padeda apsisaugoti nuo staigaus cukraus kiekio padidėjimo ar sumažėjimo, taigi, palaikoma gera savijauta.

Braškes gali valgyti ir nėščios moterys

Besilaukiančioms moterimis neretai kyla klausimų, kokius maisto produktus įtraukti į mitybos racioną, ir kokius vertėtų  išbraukti. Braškėse yra folio rūgšties, kuri padeda išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų, todėl šias uogas galima valgyti reguliariai.

braškės, uogos, Sodininkystė, mityba, braškių nauda

Puikus kūno šveitiklis

Vasarą norisi įdegti kuo lygiau, todėl galite pasigaminti kūno šveitiklį, kuris padės pašalinti negyvas odos ląsteles. Sutrinkite kelias braškes, sumaišykite su šaukštu medaus ir kavos tirščiais – šio šveitiklio efektyvumas jus tikrai nustebins!

Efektyvus riebalų deginimas

Braškės skatina metabolizmą ir silpnina apetitą, todėl tuomet, jei laikotės dietos, šias uogas tiesiog privalote įtraukti į savo mitybos racioną. Penkiose vidutinio dydžio braškėse yra tik 18 kalorijų, tad šiomis uogomis galite mėgautis be jokios sąžinės graužaties.

braškės, uogos, Sodininkystė, mityba, braškių nauda

3 sveikų ir skanių kokteilių su braškėmis receptai

* Braškių ir jogurto kokteilis: reikės 4 stiklinių prinokusių braškių, stiklinės natūralaus jogurto, pusės stiklinės apelsinų sulčių ir šaukšto medaus. Sutrinkite braškes, supilkite jogurtą ir apelsinų sultis, įdėkite medaus. Plakite 15-30 sekundžių, ir tuomet, kai masė taps puri, išpilstykite kokteilius į stiklines;

* Braškių ir avokadų kokteilis: reikės pusės stiklinės vandens, 200 g braškių, 1 banano, šaukštelio medaus, 2 šaukštelių citrinos sulčių, pjaustyto vidutinio dydžio avokado, šaukštelio vanilės ekstrakto, trečdalio stiklinės ledo kubelių. Braškių ir avokadų kokteilius reikės ruošti atskirai – avokadų kokteilis bus pilamas ant viršaus. Pirmiausia į trintuvę sudėkite braškes, bananą, šaukštelį medaus ir tokį pat kiekį citrinos sulčių, įpilkite vandens. Paruoštą kokteilį supilstykite į stiklines, išplaukite trintuvę, ir ruoškite avokadų kokteilį: įdėkite pjaustytą avokadą, šaukštelį citrinos sulčių, šaukštelį vanilės ekstrakto ir ledo kubelius. Paruoštą kokteilį pilkite ant paruošto braškių kokteilio. Derinys gana netikėtas, bet tikrai skanus r naudingas;

Braškių ir avižų kokteilis: reikės pusės stiklinės avižų dribsnių, pusės stiklinės pieno, šaukšto medaus, ketvirtadalio šaukštelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės braškių, stiklinės jogurto ir ketvirtadalio šaukštelio cinamono. Pirmiausia reikės sutrinti avižas, tada sudėkite braškes ir kitus ingredientus, supilkite pieną ir jogurtą. Trinkite iki purios masės, ir iš karto išpilstykite į stiklines.

Braškės, be abejo, skaniausios šviežios, todėl nepraleiskite jų sezono!

Tekstas perpublikuojamas iš patarimupasaulis.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-10-17 laikas 07:26 Supuvusių obuolių panaudojimas: patarimai sodininkams
Ruduo atneša gausybę vaisių, tačiau ne visi obuoliai pasiekia mūsų stalą. Ką daryti su supuvusiais obuoliais? Šiame straipsnyje aptarsime, kodėl svarbu nepalikti supuvusių vaisių sode ir kokius naudingus būdus galima panaudoti šiems obuoliams, kad jie taptų vertinga organine medžiaga ar net skaniu d...

Skaityti daugiau

2021-06-20 laikas 16:05 Kokius vaistinius augalus rinkti birželio mėnesį?
Birželis - puikus laikas visiems žolininkams, nes augalai jau būna sustiprėję, nemažai jų baigę žydėti, tačiau ir toliau auga ir brandina vaisius. Rinkti ir ruošti vaistinius augalus reikia mokėti ir žinoti, nes netinkamai paruošus nebus naudos....

Skaityti daugiau

2024-06-11 laikas 07:29 Ką daryti, kad česnakų ir svogūnų galvutės būtų didesnės?
Kaip užauginti gerą svogūnų ir česnakų derlių? Tai priklauso nuo tinkamai parinktos sodinimo vietos, dirvos paruošimo, priežiūros ir tręšimo.

Skaityti daugiau

2024-10-29 laikas 17:55 Kaip išsaugoti kopūstus iki pavasario: efektyvūs metodai
Kopūstai – tai ne tik skanus daržas, bet ir puikus pasirinkimas, norint išlaikyti vitaminus ir maistingumą žiemą. Kiekvienas, turintis šių nuostabių daržovių, neretai ieško būdų, kaip išsaugoti juos iki pavasario. Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausius metodus, padedančius išlaikyti kopūstus švi...

Skaityti daugiau

2020-07-28 laikas 13:47 Paprastasis anyžius (Anisum vulgare gaertn) Liaudies medicinos receptai

Žiedai balti, susitelkę į skėčio pavidalo žiedynus. Vaisius - atvirkščiai kiaušiniškas, su koteliu, sudarytas iš dviejų merikarpių, padengtas smulkiais plaukeliais, skeltinis. Augalo gimtinė yra Viduržemio jūros šalys. Kultivuojamas pietų Europoje, Egipte, Ispanijoje, Turkijoje. Lietuvoje savaime...

Skaityti daugiau