Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Juodavaisė Aronija Pakeičia Polivitaminus

Juodavaisė Aronija Pakeičia Polivitaminus

Juodavaisė aronija - tikras vitaminų ir naudingųjų medžiagų sandėlis.

Aronijos dar vadinamos juodaisiais šermukšniais, nes jų uogos labai panašios į šermukšnių. Aronijų uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stipriai veikia žmogaus organizmą, užkirs-damos kelią tam tikroms ligoms arba išgydydamos jas.

Aronijos - tikras naudingųjų medžiagų lobynas.

Jose gausu vitaminų (P, C, E, K, B1, B2, B6, betakaroteno), makro- ir mikroelementų (boro, geležies, mangano, vario, molibdeno, fluoro), cukrų (gliukozės, sacharozės, fruktozės), pektininių ir rauginių medžiagų.

Polivitaminai, Juodavaisė Aronija, uogos, aronijos, liaudies receptai

Pavyzdžiui, aronijų vaisiuose vitamino P yra 2 kartus daugiau, negu juoduosiuose serbentuose, ir 20 kartų daugiau, negu apelsinuose ir obuoliuose. O jodo kiekis yra 4 kartus didesnis, negu žemuogėse, agrastuose ir avietėse. Juodavaisėse aronijose esančios pektininės medžiagos šalina iš organizmo sunkiuosius metalus ir radioaktyvias medžiagas. Pektinai normalizuoja žarnyno funkcijas, slopina spazmus, skatina tulžies išsiskyrimą.

Gydomosios juodavaisių aronijų savybės padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, gerina jų tamprumą ir elastingumą.

Kita itin naudinga šių uogų savybių yra arterinio kraujospūdžio normalizavimas ir cholesterolio kiekio kraujyje mažinimas. Paskutiniųjų metų tyrimai parodė, kad juodavaisės aronijos gerina kepenų funkcionavimą, stiprina imunitetą ir palankiai veikia endokrininės sistemos veiklą.

Aronijų vaisiuose yra sorbito, tai reiškia, kad šias uogas galima valgyti, sergant cukriniu diabetu, nebijant, kad padidės cukraus kiekis kraujyje. Sunokusios aronijų uogos pirmiausia vartojamos kaip polivitamininė priemonė nuo avitaminozės, taip pat sergant hipertonija, tireotoksikoze, cistitu, karštine.

Virtos juodavaisių aronijų uogos stabdo kraujavimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, turi laisvinamąjį poveikį, džiovintos uogos vartojamos, gydant dizenteriją. Gydomąsias savybes aronijų uogos išlaiko ir jas perdirbus.

Juodavaisių aronijų uogos pasižymi efektyviu hipotenziniu kraujospūdį mažinančiu - poveikiu. Dėl to jų negali vartoti žmonės, turintys sumažėjusį kraujospūdį. Be to, aronijų negali vartoti, sergant padidėjusiu kraujo krešumu, gastritu su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Polivitaminai, Juodavaisė Aronija, uogos, aronijos, liaudies receptai

Liaudies medicina rekomenduoja

Nuo hipertoninės ligos ir aterosklerozės: 1 kg aronijų uogų sutrinti su 700 g cukraus. Vartoti po 75-100 g 2 kartus per dieną.

Nuo hemorojaus: lygiomis dalimis paimti aronijų uogų ir medaus, virti kaip uogienę. Valgyti po 100 g 3 kartus per dieną, likus 30 minučių iki valgio.

Nuo avitaminozės: 1 arbatinį šaukštą džiovintų uogų užpilti 400 ml verdančio vandens, palaikyti 4 valandas, kad nusistovėtų. Gerti po stiklinę 2-4 kartus per dieną.

Nuo organizmo išsekimo, mažakraujystės: 2 arbatinius šaukštelius uogų užpilti 400 ml verdančio vandens, laikyti valandą, kad nusistovėtų, įberti truputį cukraus. Išgerti per dieną, padalinus į 3-4 porcijas.

Nuo peršalimo: 3 valgomuosius šaukštus džiovintų vaisių ir žiedų užpilti 1 l verdančio vandens, sandariai uždengti dangteliu, laikyti 3-4 valandas, kad nusistovėtų, nukošti. Vartoti kaip prakaitavimą skatinančią priemonę po 1 stiklinę per dieną, nedidelėmis porcijomis, kas 2-4 valandas, stiklinę antpilo pagardinus 1 valgomuoju šaukštu medaus.

Nuo viduriavimo: 1 valgomąjį šaukštą šviežių arba džiovintų aronijų uogų užpilti stikline verdančio vandens, laikyti 30-40 minučių, kad nusistovėtų. Vartoti po 0,5 stiklinės 3-4 kartus per dieną.

Sergantiems diabetu: 1 valgomąjį šaukštą smulkintų džiovintų uogų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 30 minučių, kad nusistovėtų, nukošti. Vartoti po 2-3 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną. Antpilą laikyti vėsioje vietoje.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-11-10 laikas 08:36 Kaip auginti česnaką vandens butelyje?
Dėl šios paprastos gudrybės česnako daigų turėsite vos per 30 dienų. Tai – greitas ir efektyvus česnako auginimo būdas. Be to, panaudosite nereikalingus plastikinius butelius.

Skaityti daugiau

2023-10-29 laikas 17:53 Kaip paruošti braškes žiemojimui?
Jei šiemet braškių derlius buvo gausus, tikėtina, kad to paties tikitės ir kitais metais. Sužinokite, kaip paruošti braškes žiemojimui, kad jų derlius būtų tikrai didelis.

Skaityti daugiau

2020-05-27 laikas 10:47 Bruknė (Vaccinium vitis-idaea) ir Bruknės nauda
Vaistinė augalinė žaliava – Bruknių lapai (Vitis-idaeae folium) skinami anksti pavasarį – balandžio-gegužės mėn. (pernykščiai) ar nurinkus uogas – rugsėjo-lapkričio mėn. (per vasarą užaugę).

Skaityti daugiau

2020-05-16 laikas 19:47 Kopūsto nauda ir liaudies receptai
Kopūstas - bastutinių (Brassicaceae) šeimos augalų rūšis. Tai dvimetis (kai kurie varietetai vienmečiai) žydintis augalas. Kopūstų stiebas lapuotas, apatiniai lapai stambūs, mėsingi, žiedai susitelkę gausiažiedėje kekėje geltonais, kartais baltais vainiklapiais. Ankštaros labai stambios....

Skaityti daugiau

2024-10-26 laikas 21:20 Žieminių česnakų sodinimas: patarimai ir kada tai daryti?
Žieminiai česnakai yra puikus pasirinkimas kiekvienam sodininkui, norinčiam pasimėgauti gausiu ir sveiku derliumi. Sodinimo sėkmė priklauso ne tik nuo tinkamai pasirinktos veislės, bet ir nuo teisingo sodinimo laiko bei priežiūros. Šiame straipsnyje aptarsime, kada geriausia sodinti, kaip paruošti d...

Skaityti daugiau