Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Aliejai

Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus gausus Omega-6 riebalų rūgščių, reikalingų plaukų augimui, odos ir kaulų struktūros palaikymui, hormonų gamybai ir reprodukcinei funkcijai palaikyti, Omega-9 riebalų rūgščių.  Aliejus turi savybę sureguliuoti drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, todėl tinka visų tipų odai puoselėti.

graikinių riešutų aliejus, aliejus, mityba

Aliejus spaudžiamas iš graikinio riešutmedžio vaisių ir yra gelsvas, malonaus riešutų kvapo ir skonio. Pagrindinis šio aliejaus gamintojas – Prancūzija, o taip pat ir Australija, Naujoji Zelandija bei Kalifornija (JAV). Iš riešutų išspaudų gaminama gardi ir maistinga chalva.

Graikinių riešutų aliejuje randama nemažai polinesočiųjų (ypač daug Omega-6) ir mononesočiųjų (Omega-9) riebalų rūgščių, mineralų, vitaminų (ypač vitamino E), augalinių sterolių  Aliejus tinka dietinei mitybai. Graikinių riešutų aliejumi rekomenduojama gardinti sriubas, košes, salotas, desertus, maišyti į tešlą, naudoti paukštienos patiekalams. Jautrus aukštai temperatūrai, todėl kepimui netinka.

Šis aliejus gerai įsigeria į odą, dėl savo savybių tinka ne vien maistui, bet ir kosmetikai. Puikus pagalbininkas riebios, mišrios, probleminės odos priežiūrai. Turi savybę reguliuoti drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, maitina, minkština, stiprina, regeneruoja. Manoma, kad jau XVII amžiuje graikinių riešutų aliejų moterys naudojo siekdamos atjaunėti ir išlyginti smulkias raukšleles. 

Graikinių riešutų aliejų rekomenduojame: brandžios, sausos, suglebusios, riebios, mišrios odos priežiūrai; įdegusios odos drėkinimui; psoriazės, egzemos, paraudimų, spuogų, uždegimų pažeistos odos priežiūrai; odos spalvos gerinimui ir gražios lygios įdegio spalvos įgavimui; paakių, lūpų odos priežiūrai; masažui, kaukėms gaminti; plaukų, nagų stiprinimui.

Įdomu

Teigiama, kad Babilonijos žyniai draudė paprastiems žmonėms valgyti graikinius riešutus, nes buvo laikoma, kad jie palankiai veikia protinę veiklą, o paprastiems žmonėms to nereikia.

Renesanso laikotarpiu graikinių riešutų aliejus buvo nepakeičiamas tapyboje. Dėl greito džiūvimo ir silpnai gelsvo atspalvio, šis aliejus puikiai tiko aliejinių dažų skiedimui ir teptukų skalavimui.

Dailidės ir staliai graikinių riešutų aliejų maišydavo su bičių vašku ir ištepdavo medžio dirbinius, skirtus naudoti buityje (medines pjaustymo lentutes, medinius indus).

Mūsų patarimai

Priešuždegiminė aliejinė kaukė veidui

1 valgomąjį šaukštą šaltalankių aliejaus sumaišykite su ¼ šaukšto kedrų riešutų aliejaus bei su 1 šaukštu graikinių riešutų aliejaus. Mišinį užtepkite ant veido odos, palaikykite 10 – 15 minučių ir perteklių švelniai nuvalykite servetėle.

Mišinys gražesniam įdegiui

Iš vakaro, jei kitą dieną ketinate lepintis saulės voniomis, drėgną odą ištrinkite tokių mišiniu: 100 ml graikinių riešutų aliejaus suplakite su 10 lašų nerolių eterinio aliejaus, 10 lašų mandarinų eterinio aliejaus, 10 lašų bergamočių eterinio aliejaus ir 20 lašų morkų sėklų eterinio aliejaus.

Graikinių riešutų aliejumi gardinkite įprastas morkų – česnakų salotas, nepamiršdami įmaišyti saują kapotų graikinių riešutų.

Morkų keksas 

  • 125 g miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • 200 g rudojo cukraus
  • 125 ml graikinių riešutų aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 1,5 puodelio smulkia burokine trintuve tarkuotų morkų
  • 2 saujos kapotų graikinių riešutų
  • sauja pasmulkintų cukruotų imbierų

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Kitame dubenyje aliejų gerai išplakite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius. Švelniai įmaišykite miltų mišinį. Sudėkite tarkuotas morkas, kapotus riešutus ir cukruotus imbierus. Dar kartą viską permaišykite ir sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kekso formą. Kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 minučių arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas. Atvėsinkite ir skanaukite...

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
29.11.2021 laikas 14:36 Dirvinė čiužutė (Tthalaspi arvense)

Vienmetis žolinis kryžmažiedžių šeimos augalas, stiebas tiesus, vagotas, užauga 15-45 cm aukščio. Apatiniai lapai pailgi arba ovaliniai, lapkotiniai; stiebiniai - strėliniai, prigludę, šonuose rantyti.

Skaityti daugiau

02.06.2024 laikas 13:21 Kaip laistyti braškes, kad derlius būtų gausus?
Papasakosime, kaip laistyti braškes žydėjimo ir  derėjimo metu, kad uogos būtų didelės ir sultingos, taip pat nuėmus derlių.

Skaityti daugiau

26.10.2023 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau

05.08.2022 laikas 12:04 Cukinijos. Kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija.Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukt...

Skaityti daugiau

06.11.2024 laikas 09:19 Šaltuoju metų laiku: 7 sveikos uogienės receptai
Šaltuoju metų laiku, kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas sumažėja, uogienės tampa puikiu būdu išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Jos ne tik praturtina mūsų mitybą, bet ir suteikia galimybę mėgautis vasaros skoniu net ir žiemą. Šiame straipsnyje rasite paprastus, bet veiksmingus ...

Skaityti daugiau