Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Paprastoji Juodavaisė Gervuogė. Gervuogių Poveikis (Rubus Caesius)

Paprastoji Juodavaisė Gervuogė. Gervuogių Poveikis (Rubus Caesius)

Paprastoji juodavaisė gervuogė - Rubus caesius - tai puskrūmis, užaugantis iki 150 cm aukščio. Stiebai šliaužiantys arba kylantys su nedideliais lenktais dygliais ir pasidengę melsvo atspalvio apnašomis. Uogos prinoksta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Auga upių pakrantėse, pievose, miškuose. Yra išvesta daug dekoratyvinių veislių, tad ir namuose jas mielai augina. Šių uogų verta skanauti kuo dažniau, nes jos gardžios ir labai sveikos.

Kuo naudingos gervuogės?

• Jose gausu angliavandenių, organinių rūgščių, aromatinių ir rauginių medžiagų,
• Labai daug kalio, vario, mangano, fenolio ir folio rūgšties.
• Gervuogėse yra nemažai fruktozės, gliukozės, sacharozės.
• Šios uogos sukaupia didelį kiekį A, B grupės vitaminų, vitamino C.
• Ypač daug jose esančio vitamino E, padedančio kovoti su įvairiomis infekcijomis
• Net ir termiškai apdorojus gervuoges jose lieka didelis vitamino E kiekis.

Šeima: Erškėtinių - Rosaceae.

Liaudiški pavadinimai: draskės, drėskės, gervenos, gervauogės, gervinės, krūmauogės, krantuogė.

Gervuogių lapai sudėtiniai, su 3-5 lapeliais. Lapeliai rombiški arba kiaušiniški, su nelygiais stambiais danteliais, abipus šviesiai žali, plaukuoti.

Žydi - gegužę-birželį. Žiedai iki 3 cm skersmens balti, kartais rausvi.

Vaisius – uoga, sudaryta iš daugelio juodų, su melsvu, nusitrinančiu apnašu vaisiukų, nuo žiedsosčio neatsiskiria.

Be paprastųjų gervuogių, Lietuvoje dar gana paplitusios stačiosios gervuogės, augančios mišriuose miškuose, pušynuose, pamiškėse. Jų stiebai dažniausiai statūs, žemyn palinkusiomis viršūnėmis. Nokstantys vaisiai iš pradžių būna rausvi, vėliau tampa juodi, blizgantys. Tik Vakarų Lietuvoje aptinkamos raukšlėtosios gervuogės, kurių vaisiai irgi tamsiai juodi, stambūs. Stiebai apžėlę stambiais, žemyn palinkusiais, labai kibiais dygliais. Kelių rūšių gervuogės soduose ir želdynuose auginamos kaip vaisiniai arba dekoratyviniai augalai.

Gervuogės, Uogos, Vaistažolės (Rubus Caesius)

Veikliosios medžiagos:

• Gervuogių uogose yra apie 2,8% cukraus, iš jų 0,2% sacharozės ir 2,6% monosacharidų (gliukozės, fruktozės); 2,4% organinių rūgščių: citrinos, obuolių, vyno, salicilo; 0,13-0,26% rauginių medžiagų, 21,4 mg% vitamino C, B grupės vitaminų.
• Sėklose yra 10-12,9% riebalų, 0,6% fitosterino.

Vaistams vartojamos gervuogės uogos ir lapai. Lapai renkami žydėjimo metu, uogos – prisirpusios.

Vartojimas - nerekomenduojama vartoti be pertraukos ilgiau nei savaitę.

Paprastųjų gervuogių vaisiai valgomi švieži, iš jų verdama uogienė, galima konservuoti, spausti sultis. Gervuogės daug rūgštesnės už avietes. Iš šviežių arba džiovintų lapų ruošiama kvapni arbata.

Iš paprastųjų gervuogių vaisių gaunami blyškiai melsvi dažai. Šaknys audinius dažo rudai, stiebai - violetine ar rudai violetine spalva, lapai- mėlynai, žiedai- žalsvai, o šilką - geltonai. Vaisių sultys suteikia spalvą gaiviesiems gėrimams, drebučiams, kitiems maisto produktams.

Liaudiški patarimai kaip gydytis Paprastaja gervuoge

• Stipriai sušalus: išgerti 100 g užpilo (10 g gervuogių uogų sumaišyti su 400 g degtinės).

• Naktinis šlapinimasis. 1 valgomąjį šaukštą šviežių arba sausų mėlynių ir gervuogių vaisių užplikyti stikline verdančio vandens, palaukti 40 min. Gerti po 100 ml 4 kartus per dieną.

• Švariai nuplauti gervuogės lapus, užpilti verdančiu vandeniu ir tuoj pat iš vandens ištraukti. Suminkštėjusius lapus dėti ant pūlingų žaizdų, opų, egzemų, dedervinių. Po 2 val. kompresą pakeisti.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-03-30 laikas 17:32 Kasmet nežinau, kur dėti derlių: kuo tręšti abrikosus pavasarį
Gražus ir prižiūrėtas sodas džiugina ne tik akį, bet ir skrandį. Malonu gražią dieną pasivaikščioti medžių pavėsyje ir suvalgyti porą abrikosų. Tačiau kartais prastas derlius viską sugadina.

Skaityti daugiau

2021-01-21 laikas 19:53 Vaistinės Melisos (Melissa officinalis) Liaudies Medicinoje
Vaistinės melisos yra panašios į mėtas, tačiau jų skonis ir aromatas yra kitoks, panašus į citrinų.

Skaityti daugiau

2019-03-03 laikas 11:19 Agurklių sėklų aliejus

Lengvos tekstūros, greit susigeriantis agurklių aliejus ypač gausus Omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių dėka tinkamas sausos, jautrios, senstančios, probleminės, vystančios brandžios odos priežiūrai. Turi stangrinantį poveikį, skatina ląstelių atsinaujinimo procesus, lygina smulkias rauk...

Skaityti daugiau

2024-11-23 laikas 13:19 Pirmasis sodas: kaip pasirinkti gėles pradedantiesiems
Pradėti savo sodą – tai ne tik smagus, bet ir kūrybingas užsiėmimas. Pirmasis sodas gali tapti ne tik dekoratyvia erdve, bet ir vieta, kurioje galėsite išmokti sodininkystės pagrindų. Tinkamų gėlių pasirinkimas ir jų priežiūra padės jums sukurti žydinčią oazę, kurioje galėsite atsipalaiduoti ir mėga...

Skaityti daugiau

2020-10-21 laikas 19:13 Meškauogės stipresnės už uždegimus
Liaudyje meškauogės dar vadinamos meškos bruknia, meškos ausimis, dar ir miltiniukėmis, nes uogų minkštimas yra miltingos konsistencijos. Meškauogės neturi jokio skonio. Bet jas išdžiovinus, gerai sumalus į miltus, paskui išvirus piene, pagardinus sviestu ir medumi, išeina maistinga košė. Ji dar yra...

Skaityti daugiau