Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Ūkininkas

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).    

Šiuo metu Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ruošia specialų paramos paketą vyndariams. Į šią paramą galės pretenduoti mažieji vyninių vynuogių veislių augintojai, gaminantys vyną. 2021 metų duomenimis, vynuogių augintojų ūkių Lietuvoje yra vienuolika, o iš jų vyno gamyba užsiima trys ūkiai. Parama galės būti panaudota įrangai įsigyti ir pastatams rekonstruoti. Tai puiki galimybė ne tik atnaujinti infrastruktūrą, bet ir efektyviai planuoti ūkio plėtrą.

Primename, kad vyndariai, norėdami parduoti savo vyną iš bet kokios žaliavos, privalo tapti maisto tvarkymo subjektu. Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja teritoriniai VMVT departamentai. Registruoti vyndariai įtraukiami į tvarkomą maisto tvarkymo subjektų sąrašą pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Dokumentai gali būti pateikiami jums patogiu būdu: paštu, elektroniniu paštu arba atvykus į VMVT teritorinį departamentą.

Atitinkamai pagal subjekto vykdomas veiklas gali būti registruojamos šios bei kitos pasirinktinos veiklos:

  • Vynuogių auginimas;
  • Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas.
  • Vynuogių vyno gamyba;
  • Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba.

Svarbiausi reikalavimai pirminei gamybai yra tokie:

  • Produktų apsauga nuo taršos;
  • Geriamojo vandens skirto laistymui bei  plovimui apsauga nuo taršos;
  • Higienos reikalavimų (derliaus nuėmimo, sandėliavimo, pakavimo metu) užtikrinimas visuose etapuose;
  • Tinkamas atliekų tvarkymas ir laikymas;
  • Augalų apsaugos produktų ir biocidų naudojamas laikantis reikalavimų;
  • Darbuotojų sveikatos patikrinimai ir higienos žinių klausimai.

Pačiam vyno gamybos proceso užtikrinimui taip pat labai svarbus tinkamas patalpų dydis, apsauga nuo pelėsių, tinkama bei pakankama ventiliacija, įrangos valymas ir taip toliau (tiksliau apie tai -  Pav. 1).

,,Atsekamumas“ – taip pat vienas svarbiausių principų, į kurį bus kreipiamas dėmesys. Ši sąvoka reiškia tai, jog maisto produktą galima surasti arba atsekti visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose. Jei gamintojas vykdo produktų tiekimą rinkai, jis privalo užtikrinti atsekamumo principą ir privalo saugoti tai patvirtinančius dokumentus.

Kitas labai svarbus elementas – atšaukimo iš rinkos procedūra. Tai yra veiksmų planas, kaip elgtis turint informacijos, kad į rinką pateko nesaugus arba nekokybiškas produktas. Seka turėtų būti tokia:

  • Gamintojas pats atšaukia iš rinkos savo pagaminta nekokybišką produktą;
  • Informuojama VMVT apie nesaugų, galimai nesaugų ar suklastotą produktą pateiktą į rinką;
  • Kontrolės institucija įpareigoja verslą atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti iš vartotojų nesaugų produktą.

Daugiau apie maisto saugos reikalavimus informacijos galite rasti VMVT puslapyje.

Valstietis.lt

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/vynuogyninkyste-nuo-ko-pradeti/126360


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-07-03 laikas 21:14 Vaistinės Piliarožės Kulinarijoje

Vaistines piliarožes galima panaudoti ne tik gydant įvairias ligas, bet ir kulinarijoje. Galima vartoti žalias, nuvalytas ir kruopščiai perplautas vaistinių piliarožių šaknis. Jas galima panaudoti ruošiant įvairias salotas. Vaistinių piliarožių šaknyse gausu gleivių, todėl jas patariama panaudoti...

Skaityti daugiau

2024-08-22 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

2020-05-19 laikas 14:00 Juodavaisė aronija (Aronia melanocarpa) Aronijų nauda

Ką vertėtų žinoti apie vaistažoles? Juodavaisė aronija (lot. Aronia melanocarpa) - daugiametis iki 2 metrų aukščio krūmas. Lapai ištisiniai, elipsiški, atvirkščiai kiaušiniški, su smailia viršūne. Jų viršus tamsiai žalias, blizgantis, apačia šviesesnė; rudenį parausta.

...

Skaityti daugiau

2020-05-17 laikas 19:30 Gaurometis - sveikas maistas ir unikalus vaistas
Žydėjimo laikotarpiu siauralapis gaurometis traukia akį švytinčiais rausvais žiedais. Šis augalas – ir sveikas maistas, ir unikalus vaistas.

Skaityti daugiau

2023-10-26 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau