Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Ūkininkas

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).    

Šiuo metu Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ruošia specialų paramos paketą vyndariams. Į šią paramą galės pretenduoti mažieji vyninių vynuogių veislių augintojai, gaminantys vyną. 2021 metų duomenimis, vynuogių augintojų ūkių Lietuvoje yra vienuolika, o iš jų vyno gamyba užsiima trys ūkiai. Parama galės būti panaudota įrangai įsigyti ir pastatams rekonstruoti. Tai puiki galimybė ne tik atnaujinti infrastruktūrą, bet ir efektyviai planuoti ūkio plėtrą.

Primename, kad vyndariai, norėdami parduoti savo vyną iš bet kokios žaliavos, privalo tapti maisto tvarkymo subjektu. Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja teritoriniai VMVT departamentai. Registruoti vyndariai įtraukiami į tvarkomą maisto tvarkymo subjektų sąrašą pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Dokumentai gali būti pateikiami jums patogiu būdu: paštu, elektroniniu paštu arba atvykus į VMVT teritorinį departamentą.

Atitinkamai pagal subjekto vykdomas veiklas gali būti registruojamos šios bei kitos pasirinktinos veiklos:

  • Vynuogių auginimas;
  • Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas.
  • Vynuogių vyno gamyba;
  • Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba.

Svarbiausi reikalavimai pirminei gamybai yra tokie:

  • Produktų apsauga nuo taršos;
  • Geriamojo vandens skirto laistymui bei  plovimui apsauga nuo taršos;
  • Higienos reikalavimų (derliaus nuėmimo, sandėliavimo, pakavimo metu) užtikrinimas visuose etapuose;
  • Tinkamas atliekų tvarkymas ir laikymas;
  • Augalų apsaugos produktų ir biocidų naudojamas laikantis reikalavimų;
  • Darbuotojų sveikatos patikrinimai ir higienos žinių klausimai.

Pačiam vyno gamybos proceso užtikrinimui taip pat labai svarbus tinkamas patalpų dydis, apsauga nuo pelėsių, tinkama bei pakankama ventiliacija, įrangos valymas ir taip toliau (tiksliau apie tai -  Pav. 1).

,,Atsekamumas“ – taip pat vienas svarbiausių principų, į kurį bus kreipiamas dėmesys. Ši sąvoka reiškia tai, jog maisto produktą galima surasti arba atsekti visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose. Jei gamintojas vykdo produktų tiekimą rinkai, jis privalo užtikrinti atsekamumo principą ir privalo saugoti tai patvirtinančius dokumentus.

Kitas labai svarbus elementas – atšaukimo iš rinkos procedūra. Tai yra veiksmų planas, kaip elgtis turint informacijos, kad į rinką pateko nesaugus arba nekokybiškas produktas. Seka turėtų būti tokia:

  • Gamintojas pats atšaukia iš rinkos savo pagaminta nekokybišką produktą;
  • Informuojama VMVT apie nesaugų, galimai nesaugų ar suklastotą produktą pateiktą į rinką;
  • Kontrolės institucija įpareigoja verslą atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti iš vartotojų nesaugų produktą.

Daugiau apie maisto saugos reikalavimus informacijos galite rasti VMVT puslapyje.

Valstietis.lt

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/vynuogyninkyste-nuo-ko-pradeti/126360


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
20.06.2021 laikas 18:34 Austėja (Jasione) Rinkime Birželio Mėnesį

Austėjos auga sausuose pušynuose, pievose, dirvonuose ir yra gana dažnas augalas.

Skaityti daugiau

02.06.2024 laikas 13:28 Kuo ir kada maitinti serbentus, kad derlius būtų gausus?
Serbentų tręšimas pavasarį: tręšimo būdai ir laikas. Norint vasarą sulaukti gausaus skanių serbentų uogų derliaus, krūmus reikia tręšti pavasarį.

Skaityti daugiau

11.10.2020 laikas 20:47 Paprastasis Čiobrelis Liaudies Medicinoje
Nuo gilios senovės čiobreliai buvo garbinami, laikomi dieviškąja žole, kuri gali sugrąžinti žmogui ne tik sveikatą, bet ir gyvenimą.

Skaityti daugiau

06.05.2023 laikas 21:07 Kuo tręšti burokėlius: derlius bus nuimtas rugpjūčio mėn.
Burokėliams, kaip ir kitoms naminėms daržovėms, sodinant ir tręšiant reikia skirti daug dėmesio. Verta paminėti, kad iš esamo veislių rinkinio valgymui labiausiai tinka valgomieji (raudonieji) burokėliai. Jo sodinimo ir šėrimo ypatumai bus aptarti toliau....

Skaityti daugiau

05.02.2023 laikas 10:53 Pomidorų liga, kuria serga dažnas daržininkas
„Pomidorligė“ daržininkus kamuoja ištisus metus. Net žiemą, kai lauke spaudžia minusas ir apie ryškiaspalvius pomidorus būtų galima tik susapnuoti, daržininkai jau rikiuoja sėjos planus, renkasi veisles, apžvelgia praėjusių sėkmes ir pralaimėjimus lysvėse....

Skaityti daugiau