Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Ūkininkas

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).    

Šiuo metu Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ruošia specialų paramos paketą vyndariams. Į šią paramą galės pretenduoti mažieji vyninių vynuogių veislių augintojai, gaminantys vyną. 2021 metų duomenimis, vynuogių augintojų ūkių Lietuvoje yra vienuolika, o iš jų vyno gamyba užsiima trys ūkiai. Parama galės būti panaudota įrangai įsigyti ir pastatams rekonstruoti. Tai puiki galimybė ne tik atnaujinti infrastruktūrą, bet ir efektyviai planuoti ūkio plėtrą.

Primename, kad vyndariai, norėdami parduoti savo vyną iš bet kokios žaliavos, privalo tapti maisto tvarkymo subjektu. Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja teritoriniai VMVT departamentai. Registruoti vyndariai įtraukiami į tvarkomą maisto tvarkymo subjektų sąrašą pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Dokumentai gali būti pateikiami jums patogiu būdu: paštu, elektroniniu paštu arba atvykus į VMVT teritorinį departamentą.

Atitinkamai pagal subjekto vykdomas veiklas gali būti registruojamos šios bei kitos pasirinktinos veiklos:

  • Vynuogių auginimas;
  • Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas.
  • Vynuogių vyno gamyba;
  • Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba.

Svarbiausi reikalavimai pirminei gamybai yra tokie:

  • Produktų apsauga nuo taršos;
  • Geriamojo vandens skirto laistymui bei  plovimui apsauga nuo taršos;
  • Higienos reikalavimų (derliaus nuėmimo, sandėliavimo, pakavimo metu) užtikrinimas visuose etapuose;
  • Tinkamas atliekų tvarkymas ir laikymas;
  • Augalų apsaugos produktų ir biocidų naudojamas laikantis reikalavimų;
  • Darbuotojų sveikatos patikrinimai ir higienos žinių klausimai.

Pačiam vyno gamybos proceso užtikrinimui taip pat labai svarbus tinkamas patalpų dydis, apsauga nuo pelėsių, tinkama bei pakankama ventiliacija, įrangos valymas ir taip toliau (tiksliau apie tai -  Pav. 1).

,,Atsekamumas“ – taip pat vienas svarbiausių principų, į kurį bus kreipiamas dėmesys. Ši sąvoka reiškia tai, jog maisto produktą galima surasti arba atsekti visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose. Jei gamintojas vykdo produktų tiekimą rinkai, jis privalo užtikrinti atsekamumo principą ir privalo saugoti tai patvirtinančius dokumentus.

Kitas labai svarbus elementas – atšaukimo iš rinkos procedūra. Tai yra veiksmų planas, kaip elgtis turint informacijos, kad į rinką pateko nesaugus arba nekokybiškas produktas. Seka turėtų būti tokia:

  • Gamintojas pats atšaukia iš rinkos savo pagaminta nekokybišką produktą;
  • Informuojama VMVT apie nesaugų, galimai nesaugų ar suklastotą produktą pateiktą į rinką;
  • Kontrolės institucija įpareigoja verslą atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti iš vartotojų nesaugų produktą.

Daugiau apie maisto saugos reikalavimus informacijos galite rasti VMVT puslapyje.

Valstietis.lt

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/vynuogyninkyste-nuo-ko-pradeti/126360


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2022-11-22 laikas 08:06 Išaugus kainoms – ūkininkai ieško finansavimo alternatyvų
Per pastaruosius metus ūkininkų skolinimosi įpročiai keitėsi. Kai ankstesniais metais ūkininkai drąsiai investavo į ūkių modernizaciją, šiais metais pastebimas gerokai išaugęs apyvartinių lėšų poreikis.

Skaityti daugiau

2020-10-16 laikas 18:37 Nuodingi Augalai Taukės, Bet Liaudies Medicina Naudoja
Liaudies medicina taukių preparatus dažniausiai naudoja įvairioms atramos ir judėjimo aparato traumoms ir susirgimams, kaulų lūžiams, sumušimams ir išnirimams, artritui, osteochondrozei, osteomielitui, kaulų tuberkuliozei, artrozei, podagrai, reumatiniams sąnarių pakenkimui, antkaulio uždegimui, opo...

Skaityti daugiau

2020-03-11 laikas 08:03 Nakvišų Sėklų Aliejus. Kur Naudoti?

Nakvišų aliejus ypač naudingas odai, nes gerina jos medžiagų apykaitą, saugo nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Šis aliejus labiausiai rekomenduojamas dermatito, žvynelinės, egzemos ar alerginių reakcijų pažeistos odos priežiūrai, sausai, jautriai, sudirgintai, niežtinčiai odai ir ne tik....

Skaityti daugiau

2023-04-03 laikas 07:22 Prasideda smidrų sezonas: kuo naudinga ši nekaloringa daržovė?
Smidrai – daržovė turinti eilę mineralų bei vitaminų, priskiriami prie sveikatai palankiausių daržovių sąrašo, todėl prasidėjus pavasario sezonui jais rekomenduojama paįvairinti valgiaraštį.

Skaityti daugiau

2023-05-26 laikas 18:27 Aspirinas, skirtas gėlėms laistyti: menkavertė mityba, kuri daro stebuklus
Gražios gėlės ant palangės - kiekvienos namų šeimininkės pasididžiavimas. Visi mėgsta kambarinius augalus. Tačiau pripažinkime, kad ne visi augina tikrai gražius augalus. Kai kurie žmonės po dviejų ar trijų nesėkmių nusprendžia, kad sodininkystė - ne jiems. Kiti bando išsiaiškinti, kas vyksta, ir an...

Skaityti daugiau