Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Ūkininkas

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).    

Šiuo metu Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ruošia specialų paramos paketą vyndariams. Į šią paramą galės pretenduoti mažieji vyninių vynuogių veislių augintojai, gaminantys vyną. 2021 metų duomenimis, vynuogių augintojų ūkių Lietuvoje yra vienuolika, o iš jų vyno gamyba užsiima trys ūkiai. Parama galės būti panaudota įrangai įsigyti ir pastatams rekonstruoti. Tai puiki galimybė ne tik atnaujinti infrastruktūrą, bet ir efektyviai planuoti ūkio plėtrą.

Primename, kad vyndariai, norėdami parduoti savo vyną iš bet kokios žaliavos, privalo tapti maisto tvarkymo subjektu. Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja teritoriniai VMVT departamentai. Registruoti vyndariai įtraukiami į tvarkomą maisto tvarkymo subjektų sąrašą pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Dokumentai gali būti pateikiami jums patogiu būdu: paštu, elektroniniu paštu arba atvykus į VMVT teritorinį departamentą.

Atitinkamai pagal subjekto vykdomas veiklas gali būti registruojamos šios bei kitos pasirinktinos veiklos:

  • Vynuogių auginimas;
  • Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas.
  • Vynuogių vyno gamyba;
  • Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba.

Svarbiausi reikalavimai pirminei gamybai yra tokie:

  • Produktų apsauga nuo taršos;
  • Geriamojo vandens skirto laistymui bei  plovimui apsauga nuo taršos;
  • Higienos reikalavimų (derliaus nuėmimo, sandėliavimo, pakavimo metu) užtikrinimas visuose etapuose;
  • Tinkamas atliekų tvarkymas ir laikymas;
  • Augalų apsaugos produktų ir biocidų naudojamas laikantis reikalavimų;
  • Darbuotojų sveikatos patikrinimai ir higienos žinių klausimai.

Pačiam vyno gamybos proceso užtikrinimui taip pat labai svarbus tinkamas patalpų dydis, apsauga nuo pelėsių, tinkama bei pakankama ventiliacija, įrangos valymas ir taip toliau (tiksliau apie tai -  Pav. 1).

,,Atsekamumas“ – taip pat vienas svarbiausių principų, į kurį bus kreipiamas dėmesys. Ši sąvoka reiškia tai, jog maisto produktą galima surasti arba atsekti visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose. Jei gamintojas vykdo produktų tiekimą rinkai, jis privalo užtikrinti atsekamumo principą ir privalo saugoti tai patvirtinančius dokumentus.

Kitas labai svarbus elementas – atšaukimo iš rinkos procedūra. Tai yra veiksmų planas, kaip elgtis turint informacijos, kad į rinką pateko nesaugus arba nekokybiškas produktas. Seka turėtų būti tokia:

  • Gamintojas pats atšaukia iš rinkos savo pagaminta nekokybišką produktą;
  • Informuojama VMVT apie nesaugų, galimai nesaugų ar suklastotą produktą pateiktą į rinką;
  • Kontrolės institucija įpareigoja verslą atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti iš vartotojų nesaugų produktą.

Daugiau apie maisto saugos reikalavimus informacijos galite rasti VMVT puslapyje.

Valstietis.lt

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/vynuogyninkyste-nuo-ko-pradeti/126360


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2023-03-30 laikas 17:32 Kasmet nežinau, kur dėti derlių: kuo tręšti abrikosus pavasarį
Gražus ir prižiūrėtas sodas džiugina ne tik akį, bet ir skrandį. Malonu gražią dieną pasivaikščioti medžių pavėsyje ir suvalgyti porą abrikosų. Tačiau kartais prastas derlius viską sugadina.

Skaityti daugiau

2021-04-20 laikas 19:05 Pipirmėtės (Mėtos) Prieskonis Liaudies Medicinoje
Rusų liaudies medicina mėtas rekomendavo, gydant skrandžio ir virškinimo trakto susirgimus, kaip centrinę nervų sistemą raminančią priemonę, gydant širdies ligas, kaip stiprinančią priemonę netekus jėgų, gydant vaikų rachitą ir skrofuliozę. Buvo naudojami nuovirai su vandeniu, actu ir lapų milteliai...

Skaityti daugiau

2023-03-31 laikas 20:05 Kaip auginti petunijų daigus namuose
Petunijų kvapas yra užburiantis, jos žydi ilgai, spalvų gausa ir ryškumu. Pačiam auginti gėlę iš sėklų nėra lengva užduotis, tačiau tai įmanoma. Šiame straipsnyje skaitykite, kada sėti ir kaip auginti petunijos daigus iš sėklų namuose....

Skaityti daugiau

2022-08-10 laikas 07:59 Rugpjūtį atiduodame duoklę daugiametėms gėlėms
Rugpjūtis – idealus laikas pasirūpinti nužydėjusiomis daugiametėmis gėlėmis. Jas galite perkelti, dauginti ar papildomai tręšti. Tačiau atliekant persodinimo darbus svarbus ne tik kastuvas ir darbo pirštinės – pasiruoškite natūralių dezinfekcinių priemonių ir prieš iškasant augalus pasidomėkite, kur...

Skaityti daugiau

2025-01-17 laikas 08:10 Kepimo soda: universali priemonė sodininkams ir virtuvėje
Kepimo soda yra vienas iš labiausiai vertinamų produktų, naudojamų ne tik virtuvėje, bet ir sodininkystėje. Ši paprasta ir nebrangi priemonė gali tapti jūsų sodininko arsenalo dalimi, padedant kovoti su kenkėjais, ligomis ir netgi prisidedant prie augalų augimo. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip e...

Skaityti daugiau