Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Ūkininkas

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Vynuogyninkystė. Nuo ko pradėti?

Šį sezoną vynmedžių augintojus pasiekė gera žinia – Lietuva tapo oficialia šias uogas auginančia šalimi. Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama).    

Šiuo metu Lietuvos respublikos Žemės ūkio ministerija ruošia specialų paramos paketą vyndariams. Į šią paramą galės pretenduoti mažieji vyninių vynuogių veislių augintojai, gaminantys vyną. 2021 metų duomenimis, vynuogių augintojų ūkių Lietuvoje yra vienuolika, o iš jų vyno gamyba užsiima trys ūkiai. Parama galės būti panaudota įrangai įsigyti ir pastatams rekonstruoti. Tai puiki galimybė ne tik atnaujinti infrastruktūrą, bet ir efektyviai planuoti ūkio plėtrą.

Primename, kad vyndariai, norėdami parduoti savo vyną iš bet kokios žaliavos, privalo tapti maisto tvarkymo subjektu. Maisto tvarkymo subjektą patvirtina ir registruoja teritoriniai VMVT departamentai. Registruoti vyndariai įtraukiami į tvarkomą maisto tvarkymo subjektų sąrašą pagal maisto tvarkymo subjekto faktinę vykdomos veiklos ar numatomos vykdyti veiklos vietą. Dokumentai gali būti pateikiami jums patogiu būdu: paštu, elektroniniu paštu arba atvykus į VMVT teritorinį departamentą.

Atitinkamai pagal subjekto vykdomas veiklas gali būti registruojamos šios bei kitos pasirinktinos veiklos:

  • Vynuogių auginimas;
  • Kitų vaismedžių, uogakrūmių ir riešutmedžių vaisių auginimas.
  • Vynuogių vyno gamyba;
  • Sidro ir kitokių vaisių, uogų vynų gamyba.

Svarbiausi reikalavimai pirminei gamybai yra tokie:

  • Produktų apsauga nuo taršos;
  • Geriamojo vandens skirto laistymui bei  plovimui apsauga nuo taršos;
  • Higienos reikalavimų (derliaus nuėmimo, sandėliavimo, pakavimo metu) užtikrinimas visuose etapuose;
  • Tinkamas atliekų tvarkymas ir laikymas;
  • Augalų apsaugos produktų ir biocidų naudojamas laikantis reikalavimų;
  • Darbuotojų sveikatos patikrinimai ir higienos žinių klausimai.

Pačiam vyno gamybos proceso užtikrinimui taip pat labai svarbus tinkamas patalpų dydis, apsauga nuo pelėsių, tinkama bei pakankama ventiliacija, įrangos valymas ir taip toliau (tiksliau apie tai -  Pav. 1).

,,Atsekamumas“ – taip pat vienas svarbiausių principų, į kurį bus kreipiamas dėmesys. Ši sąvoka reiškia tai, jog maisto produktą galima surasti arba atsekti visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose. Jei gamintojas vykdo produktų tiekimą rinkai, jis privalo užtikrinti atsekamumo principą ir privalo saugoti tai patvirtinančius dokumentus.

Kitas labai svarbus elementas – atšaukimo iš rinkos procedūra. Tai yra veiksmų planas, kaip elgtis turint informacijos, kad į rinką pateko nesaugus arba nekokybiškas produktas. Seka turėtų būti tokia:

  • Gamintojas pats atšaukia iš rinkos savo pagaminta nekokybišką produktą;
  • Informuojama VMVT apie nesaugų, galimai nesaugų ar suklastotą produktą pateiktą į rinką;
  • Kontrolės institucija įpareigoja verslą atšaukti iš rinkos ir susigrąžinti iš vartotojų nesaugų produktą.

Daugiau apie maisto saugos reikalavimus informacijos galite rasti VMVT puslapyje.

Valstietis.lt

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/vynuogyninkyste-nuo-ko-pradeti/126360


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
16.05.2023 laikas 21:15 Ką daryti, kad vyšnios netaptų kirmėlaitėmis: veiksmingi kovos su jomis būdai
Vyšnios yra labai skanios, sultingos ir sveikos uogos. Tačiau dažnai gali atsitikti taip, kad savo kieme nuskintos vyšnios pasirodys besančios kirmėlaitės. Yra keletas paprastų būdų, kaip su tuo kovoti.

Skaityti daugiau

14.03.2024 laikas 10:18 Ką daryti, jei Amalai užaugo ant vaismedžių?
Ant medžių dažniausiai aptinkama žiemą, kai nukrenta tanki lapija ir kraštovaizdis tampa vienspalvis. Šakose įstrigę gelsvai žali rutuliukai yra gražūs, bet kai jie pasirodo sode, kyla klausimas: ar vaismedžiams kažkas atsitiko? Kaip galime jiems padėti?...

Skaityti daugiau

05.05.2022 laikas 13:11 Kodėl sodindami bulves turėtumėte naudoti pelenus

Daugelis sodininkų jau pradėjo pavasario darbus, o kai kurie jų jau pradėjo sėti ar sodinti. Trąšų kainos parduotuvėse vis labiau kyla, todėl sodininkai ieško galimybių naudoti natūralias trąšas, kurias galima pasigaminti namų sąlygomis.

...

Skaityti daugiau

07.07.2022 laikas 07:42 Kad paprikos derėtų gausiau
Paprikos – jau ne egzotika. Norinčiųjų auginti ir jomis gardžiuotis vis daugiau. Eksperimentuodami jau supratome, kad geriausiai Lietuvoje jos auga šiltnamyje. Šių daržovių produktyvumas priklauso ir nuo mūsų žinių bei pastangų....

Skaityti daugiau

18.11.2022 laikas 20:35 Jonažolės - vaistažolės nuo šimto ligų

Jonažolės nuo seniausių laikų yra liaudiška gydomoji priemonė, kurią pripažįsta ir mokslinė medicina. Šiandien naudingos vaistažolės labai plačiai derinamos su kitomis vaistinėmis priemonėmis.

Skaityti daugiau