Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Uogos

Naudingos Gydomosios Uogos Šaltalankiai

Vasarą pasibaigia saldžių vasarinių uogų sezonas, tada reikia prisiminti uogas, kurios prinoksta vasaros pabaigoje ir rudenį. Daugelyje rudeninių uogų gausu naudingųjų medžiagų ir vitaminų, kurie aprūpins organizmą ilgiems rudens ir žiemos menesiams.

Uogos, Šaltalankiai, liaudies receptai, šaltalankių uogos

ŠALTALANKIAI

Šaltalankių uogų nauda

Nuo seno žinoma, kad šaltalankių uogos po ligų greitai padeda atgauti jėgas ir gydo žaizdas.

Šaltalankių aliejus padeda greičiau sugyti pažeistiems audiniams, stiprina kepenis, gydo odos ir ginekologines ligas. Šaltalankių aliejus vartojamas ir kosmetikoje, prižiūrint odą ir nagus.

Naudingąsias ir gydomąsias šaltalankių uogų savybes nulemia jose esantys organiniai karotinoidai, neprisotintosios riebiosios rūgštys, B grupės vitaminai ir vitaminai C bei K.

Kaip vartoti šaltalankių uogas?

Šaltalankių uogos gerai dera su vaisiais, riešutais ir prieskoniais.

  • Galima paruošti šaltalankių uogienę su graikiniais riešutais, imbieru, badijonais bei tyres ir saldžiuosius padažus su ananasais, kriaušėmis ir citrusiniais vaisiais, aštrius padažus mėsai ir žuviai su kario prieskoniais, pipirais ir cinamonu.
  • Puikus desertas - rudeninių vaisių salotos su šaltalankių uogomis ar šaltalankių aliejaus pagardu.
  • Šaltalankių aliejumi galima skaninti ir daržovių salotas, pavyzdžiui, kartu su sojos padažu ir citrinos sultimis.
  • Iš šaltalankių uogų galima paruošti kisielių, įvairius kompotus ir arbatas.
  • Karštų ir sveikatą gerinančių gėrimų mėgėjai mielai verda arbatą iš šaltalankių uogų, kurios nedirgina skrandžio gleivinės. Nepaisant to, tokių gėrimų nerekomenduojama gerti per daug dažnai, pakanka gerti vieną kartą per dieną. Arbatai ruošti neturėtų būti sunaudojama daugiau nei 150 g šaltalankių.

NAUDINGIEJI RECEPTAI SU ŠALTALANKIAIS

Sušildantis gėrimas su šaltalankiais ir imbieru

Šaltalankiai, imbieras ir ananasai - puikūs produktai, su kuriais galima paruošti rudeni ir žiemą šildantį gėrimą.

3 valgomųjų šaukštų šaltalankių uogų; 30 ml citrinos sulčių; 150 ml šviežiai išspaustų ananasų sulčių; 40 ml imbiero tyrės.

Šaltalankių uogas užpilkite 100 ml verdančio vandens, užvirkite, atvėsinkite, sutrinkite mediniu šaukštu, supilkite likusius produktus, pakaitinkite. Ruošdami imbiero tyrę, į 1 litrą cukraus sirupo suberkite 400 g šviežių, smulkiai supjaustytų imbiero šaknų, užvirkite, virinkite iki tol, kol imbiero gabalėliai suminkštės, lengvai atvėsinkite, suplakite plaktuvu, kad susidarytų vienalytė tyrė, atvėsinkite 24 valandas, nukoškite.

Prieskoninė šaltalankių arbata

200 g šaltalankių; 30 g šviežios imbiero šaknies; 2 apelsinų; 100 g medaus; 0.5 arbatinio šaukštelio malto cinamono; 1 litro verdančio vandens.

Šaltalankius užpilkite nedideliu kiekiu verdančio vandens, suberkite tarkuotą imbierą, suplakite plaktuvu, nukoškite per sietelį. Supilkite apelsinų sultis ir skystą medų, suberkite maltą cinamoną, kruopščiai išmaišykite, užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite nusistovėti kelias minutes. Į arbatą galite suberti kelias nesmulkintas šaltalankių uogas.

Gaivinantis kokteilis „Ugnies magija”

Tai puikus gaivinantis ir magiškomis savybėmis pasižymintis gėrimas.

1/2 stiklinės šaltalankių; 2 cm ilgio imbiero šaknies; 0,3 arbatinio šaukštelio ciberžolių; 2 apelsinų; 1 stiklinės šalto vandens.

Į plaktuvą suberkite šviežias ar šaldytas šaltalankių uogas, nuvalytus ir susmulkintus imbierus ir ciberžoles, užpilkite vandeniu, suplakite plaktuvu. Imbiero kiekis priklauso nuo to, kiek aštrų kokteilį norite paruošti. Mišinį nukoškite per smulkų sietelį. Į kokteilį supilkite šviežiai išspaustas apelsinų sultis. Jei kokteilis bus pernelyg rūgštus, galite įpilti skysto medaus. Paruoštą kokteilį supilstykite į taures ir patiekite.

Šaltalankių arbata su mėtomis ir kriaušėmis

1/2 stiklinės šaltalankių; 2-3 šakelių mėtų: 0.5 kriaušės; 1-2 valgomųjų šaukštų medaus; verdančio vandens; 1 arbatinio šaukštelio žaliųjų arbatžolių.

Perplaukite šaltalankių uogas, kriaušę supjaustykite gabalėliais. Į arbatinuką subertus šaltalankius ir mėtas lengvai patrinkite, suberkite kriaušes ir žaliąsias arbatžoles. Paruoštus produktus užpilkite verdančiu vandeniu, dangteliu uždengtame arbatinuke leiskite nusistovėti 3-5 minutes, supilkite medų, išmaišykite.

Šaltalankių kisielius

1 stiklinės šaltalankių; 100-120 g cukraus; 2 valgomųjų šaukštų bulvių krakmolo.

Perplautas šaltalankių uogas sutrinkite per sietą. Nedideliame kiekyje šalto vandens praskieskite bulvių krakmolą. Į puodą supilkite 0,5 litro karšto vandens, suberkite cukrų, išmaišykite, užvirkite, supilkite šaltame vandenyje praskiestą bulvių krakmolą, dar kartą užvirkite. Į karštą ruošiamą kisielių supilkite šaltalankių tyrę ir kruopščiai išmaišykite, pakaitinkite dar 30-40 sekundžių.

Uogos, Šaltalankiai, liaudies receptai, šaltalankių uogos

Sluoksniuotas varškės ir šaltalankių desertas

  • 140 g varškės
  • 95 g šaltalankių
  • 75 ml 30 % grietinėlės
  • 70 g cukraus
  • 10 g želatinos
  • 2 – 3 g imbiero šaknies
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio kakavos miltelių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • 150 ml vandens

Gaminimas

Grietinėlę, varškę, cukrų ir vanilę sutrinti elektriniu trintuvu. Turi gautis kreminės konsistencijos masė. Mišinį 30 min. palaikyti šaldytuve. Želatiną užpilti vandeniu (25 ml) ir palikti 3 min. Šaltalankius (keletą uogų atidėti papuošimui) užpilti 125 ml vandens. Šaltalankius virti 8 – 10 min. Atvėsinti ir pertrinti per sietelį. Pakaitinti želatiną, kol visiškai ištirps. Į indą su šaltalankių sultimis įpilti 40 g cukraus. Nuskusti imbierą ir susmulkinti. Tada sumaišyti smulkintą imbierą ir želatiną su saldžia šaltalankių mase. Šiek tiek atvėsinti. Į stiklines dėti varškės masės, tada įdėti 2 šaukštus uogų masės ir padėti į šaldytuvą 45 min., kad sustingtų. Po to dėti antrą sluoksnį ir laikyti šaldytuve 1,5 val. Kakavą sumaišyti su cinamonu ir šiuo mišiniu pabarstyti desertą. Papuošti likusiomis uogomis.

2 porcijų; 100 g apie 158 kcal; Ruošti: 2 val. 30 min.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
12.11.2022 laikas 13:33 Ką turi žinoti mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai

Nors Lietuva ir apsirūpina galvijiena, tačiau aukščiausios kokybės mėsos trūksta. Todėl ateinantį finansinį laikotarpį galvijininkystės sektoriui remti numatytas intervencinių priemonių komplektas (susietoji pajamų parama, ekoschemos, rizikos valdymo bei kaimo plėtros priemonės), orientuotas...

Skaityti daugiau

24.03.2023 laikas 08:40 8 daržovės, kurias galite nusipirkti vieną kartą ir auginti amžinai
Pabandykite namuose pasistatyti šį mažą šiltnamį - jis kasdien suteiks jums energijos suteikiančių vitaminų

Skaityti daugiau

06.05.2022 laikas 15:58 Buksmedinių ugniukų žala ir kovos su jais efektyvios priemonės

Šiltėjant klimatui bei plečiantis dekoratyvinių augalų plotams, Lietuvoje plinta ir nauji kenkėjai. Vienijų –  kandžių šeimai (Crambidae) priklausantys drugiai – buksmediniai ugniukai (Cydalima perspectalis).

...

Skaityti daugiau

21.05.2023 laikas 20:03 Kaip maitinti česnakus, kad jie nepradėtų gelsti ir užaugtų dideli kaip kumštis
Daržininkai dažnai skundžiasi, kad česnakai gelsta, o jų galvutės auga vangiai ir nepriauga masės. Šios dažnai pasitaikančios problemos galima išvengti augalus maitinant tinkamomis maistinėmis medžiagomis.

Skaityti daugiau

13.04.2021 laikas 22:24 Ramunėlė Ir Jos Gydomosios Savybės

Žodžio “ramunė” etimologija kilusi iš Senovės Romos. Iš lotynų kalbos išvertus romanus, reiškia romėnas. Šiuo laikotarpiu vaistažolė ramunėlė, oficialiai medicinos pripažinta daugiau negu 25 pasaulio šalyse.

...

Skaityti daugiau