Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » »

Paprastasis Erškėtis (Rosa Canina) Erškėčio Nauda

Paprastasis Erškėtis (Rosa Canina) Erškėčio Nauda

Paprastasis erškėtis (lot. Rosa canina) - tai daugiametis krūmas, užaugantis iki 3 m aukščio. Šakos dygliuotos. Lapai plunksniškai suskaldyti, sudaryti iš 5-9 lapelių, kurie yra kiaušinio formos.

Dažnas visoje Lietuvoje, savaime auga pamiškėse, šlaituose, krūmuose, kaip dekoratyvinis augalas auginamas sodybose, parkuose, sodinamos gyvatvorės. Lietuvoje auga daugiau kaip 20 Rosa L. genties rūšių. Vaistinei žaliavai be paprastojo erškėčio dar svarbūs raukšlėtalapis (Rosa rugosa Thunb.) ir miškinis (Rosa cinnamomea L.) erškėčiai.

Šeima: Erškėtiniai - Rosaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: arškėtys, erškėčiakrūmis, erškėtys, erškėtrožė, erškožė, radasta, radastas, rožė, šunrožė, šipšingė, vilkbukis, vilkdagis.

Žydi dideliais baltais arba rožiniais žiedais birželio – liepos mėnesiais.

Vaistinė augalinė žaliava - Erškėčių netikri vaisiai (Rosae pseudo-fructus) renkami brendimo metu, bet kol dar nėra pilnai sunokę, suminkštėję. Erškėtuogės skinamos rankomis tiesiai nuo krūmų be žiedkočių. Prieš džiovinimą reikia pašalinti taurėlapius, didesnius vaisius perpjauti pusiau bei išvalyti sėklas. Džiovinama džiovykloje 80-90 C temperatūroje. Gerai išdžiovinti vaisiai spaudžiami rankoje lengvai lūžta.

Erškėtuogių sėklos (Rosae fructus) neišmetamos, jos taip pat vertinga vaistinė žaliava, iš kurios gaminamas erškėčio aliejus.

Erškėtuogių sėklos taip pat vertinga vaistinė žaliava, iš kurios gaminamas erškėčio aliejus.

Manoma, kad šis augalas, kuris yra auginamas jau daugiau nei 3000 metų, tikriausiai kilo iš mažosios Azijos. Senovės egiptiečiai, graikai, romėnai, persai erškėtrožę augino ne tik kaip dekoratyvinį augalą, tačiau plačiai naudojo kosmetikoje ir parfumerijoje.

Krikščionių legenda pasakoja, kad rojaus sode augo erškėtrožė be spyglių, kurie išaugo tik po nusidėjimo, kad primintų žmogaus nuodėmingą prigimtį.

Vaisiuose yra nepaprastai daug vitamino C – 2,4 % (daugiau nei serbentuose ar citrinoje), vitaminų P ir E, karotinoidų, flavonoidų, sacharidų, organinių rūgščių, iki 11 % pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio druskos, geležis, manganas), vitaminų PP, B1 ir B2, K pėdsakai.

Vaisių sėklose yra apie 10 % riebalinio aliejaus, vitamino E, karotino, eterinio aliejaus pėdsakai.

• Vitaminas C dalyvauja oksidacijos-redukcijos reakcijose, stiprina imuninę sistemą. Liaudies medicinoje šis augalas vartojamas gripo ir peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui;
• Karotinoidai tinka įvairių žaizdų, opų gydymui, gerina regeneracijos procesus, naudojamas ginekologijoje;
• Erškėčio vaisiai tinka turint šlapimo pūslės problemų. Jie skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, bet nedirgina inkstų. Uogos stabdo inkstų akmenų susidarymą ir vartojami akmenligės profilaktikai;
• Erškėčio šaknų vonios ruošiamos gydant reumatą;
• Erškėčio vaisiai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl svarbūs aterosklerozės gydyme.

Pašalinis poveikis - duomenų nėra.

Erškėtis, Uogos, Vaistažolės, Vaisiai, Sėklos, liaudies medicina

Draudžiama vartoti

• Nerekomenduojama vartoti erškėčių, kurie buvo užauginti naudojant pesticidus.

Vartojimas - Erškėčių aliejus - gaminamas iš erškėčio sėklų. Jame gausu nesočiųjų ir sočiųjų riebiųjų rūgščių, apie 0,3 % vitamino E ir karotinoidų. Efektyviai gydo žaizdas, pragulas, odos ligas.

Karotolinas - tai aliejinė erškėčių vaisių minkštimo ištrauka. Ja gydomi odos susirgimai, opos, atrofavusi gleivinė.

Cholosasas - paprastojo erškėčio vaisių ištrauka, pagaminta su cukraus sirupu. Skatina tulžies išsiskyrimą ir vartojama sergant cholecistitu, hepatitu.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas išdžiovintų susmulkintų erškėčių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens ir palaikoma 10-12 val. Užpilas nukošiamas. Pasaldinus cukrumi ar medumi, geriama po stiklinę 2 kartus per dieną.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
18.03.2019 laikas 10:34 Graikinių riešutų aliejus
Graikinių riešutų aliejus gausus Omega-6 riebalų rūgščių, reikalingų plaukų augimui, odos ir kaulų struktūros palaikymui, hormonų gamybai ir reprodukcinei funkcijai palaikyti, Omega-9 riebalų rūgščių.  Aliejus turi savybę sureguliuoti drėgmės ir riebalų pusiausvyrą, todėl tinka visų tipų odai puosel...

Skaityti daugiau

01.06.2020 laikas 17:52 Paprastasis šermukšnis (Sorbus aucuparia) Ir Nauda

Šermukšnis visiems gerai pažįstamas ir dažnas augalas visoje Lietuvoje. Savaime auga miškuose, kirtimuose, pamiškėse, laukuose. Dekoratyvus augalas, todėl dažnai auginamas ir parkuose, soduose, pakelėse. Nereiklus, mėgsta priesmėlio ir priemolio dirvožemį, saulėtas vietas.

...

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 19:19 Vilnamedžių (medvilnės sėklų) aliejus
Vilnamedžių aliejuje randama nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiau polinesočiųjų ir mažesnė mononesočiųjų riebalų rūgščių dalis), tokoferolio (vitamino E), stabdančio senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui ir dėl kurio šiame aliej...

Skaityti daugiau

31.05.2020 laikas 11:24 Bruknė (Vaccinium vitis-idaea) Ir Liaudies Receptai
Lotyniškas jo pavadinimas reiškia vynuoges nuo Ido kalno. Bruknės paplitusios visoje Šiaurės pusrutulio vidutinio klimato juostoje, taip pat tundroje. Jų uogos nuo seno vartojamos maistui, jos ir lapai pasižymi stipriomis vaistinėmis savybėmis....

Skaityti daugiau

12.06.2019 laikas 08:43 Lazdynų riešutų aliejus
Lazdynų riešutų aliejus pasižymi švelniu ir maloniu riešutų kvapu ir skoniu, jame gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių (Omega-3 ir Omega-6),  vitamino E,   Aliejus reguliuoja odos riebalų pusiausvyrą - sausą odą veiksmingai drėkina, o riebią normalizuoja, švelniai saugo nuo žalingų saulės spindulių,...

Skaityti daugiau