Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Uogos

Paprastasis Erškėtis (Rosa Canina) Erškėčio Nauda

Paprastasis Erškėtis (Rosa Canina) Erškėčio Nauda

Paprastasis erškėtis (lot. Rosa canina) - tai daugiametis krūmas, užaugantis iki 3 m aukščio. Šakos dygliuotos. Lapai plunksniškai suskaldyti, sudaryti iš 5-9 lapelių, kurie yra kiaušinio formos.

Dažnas visoje Lietuvoje, savaime auga pamiškėse, šlaituose, krūmuose, kaip dekoratyvinis augalas auginamas sodybose, parkuose, sodinamos gyvatvorės. Lietuvoje auga daugiau kaip 20 Rosa L. genties rūšių. Vaistinei žaliavai be paprastojo erškėčio dar svarbūs raukšlėtalapis (Rosa rugosa Thunb.) ir miškinis (Rosa cinnamomea L.) erškėčiai.

Šeima: Erškėtiniai - Rosaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: arškėtys, erškėčiakrūmis, erškėtys, erškėtrožė, erškožė, radasta, radastas, rožė, šunrožė, šipšingė, vilkbukis, vilkdagis.

Žydi dideliais baltais arba rožiniais žiedais birželio – liepos mėnesiais.

Vaistinė augalinė žaliava - Erškėčių netikri vaisiai (Rosae pseudo-fructus) renkami brendimo metu, bet kol dar nėra pilnai sunokę, suminkštėję. Erškėtuogės skinamos rankomis tiesiai nuo krūmų be žiedkočių. Prieš džiovinimą reikia pašalinti taurėlapius, didesnius vaisius perpjauti pusiau bei išvalyti sėklas. Džiovinama džiovykloje 80-90 C temperatūroje. Gerai išdžiovinti vaisiai spaudžiami rankoje lengvai lūžta.

Erškėtuogių sėklos (Rosae fructus) neišmetamos, jos taip pat vertinga vaistinė žaliava, iš kurios gaminamas erškėčio aliejus.

Erškėtuogių sėklos taip pat vertinga vaistinė žaliava, iš kurios gaminamas erškėčio aliejus.

Manoma, kad šis augalas, kuris yra auginamas jau daugiau nei 3000 metų, tikriausiai kilo iš mažosios Azijos. Senovės egiptiečiai, graikai, romėnai, persai erškėtrožę augino ne tik kaip dekoratyvinį augalą, tačiau plačiai naudojo kosmetikoje ir parfumerijoje.

Krikščionių legenda pasakoja, kad rojaus sode augo erškėtrožė be spyglių, kurie išaugo tik po nusidėjimo, kad primintų žmogaus nuodėmingą prigimtį.

Vaisiuose yra nepaprastai daug vitamino C – 2,4 % (daugiau nei serbentuose ar citrinoje), vitaminų P ir E, karotinoidų, flavonoidų, sacharidų, organinių rūgščių, iki 11 % pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio druskos, geležis, manganas), vitaminų PP, B1 ir B2, K pėdsakai.

Vaisių sėklose yra apie 10 % riebalinio aliejaus, vitamino E, karotino, eterinio aliejaus pėdsakai.

• Vitaminas C dalyvauja oksidacijos-redukcijos reakcijose, stiprina imuninę sistemą. Liaudies medicinoje šis augalas vartojamas gripo ir peršalimo ligų profilaktikai ir gydymui;
• Karotinoidai tinka įvairių žaizdų, opų gydymui, gerina regeneracijos procesus, naudojamas ginekologijoje;
• Erškėčio vaisiai tinka turint šlapimo pūslės problemų. Jie skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, bet nedirgina inkstų. Uogos stabdo inkstų akmenų susidarymą ir vartojami akmenligės profilaktikai;
• Erškėčio šaknų vonios ruošiamos gydant reumatą;
• Erškėčio vaisiai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, todėl svarbūs aterosklerozės gydyme.

Pašalinis poveikis - duomenų nėra.

Erškėtis, Uogos, Vaistažolės, Vaisiai, Sėklos, liaudies medicina

Draudžiama vartoti

• Nerekomenduojama vartoti erškėčių, kurie buvo užauginti naudojant pesticidus.

Vartojimas - Erškėčių aliejus - gaminamas iš erškėčio sėklų. Jame gausu nesočiųjų ir sočiųjų riebiųjų rūgščių, apie 0,3 % vitamino E ir karotinoidų. Efektyviai gydo žaizdas, pragulas, odos ligas.

Karotolinas - tai aliejinė erškėčių vaisių minkštimo ištrauka. Ja gydomi odos susirgimai, opos, atrofavusi gleivinė.

Cholosasas - paprastojo erškėčio vaisių ištrauka, pagaminta su cukraus sirupu. Skatina tulžies išsiskyrimą ir vartojama sergant cholecistitu, hepatitu.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas išdžiovintų susmulkintų erškėčių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens ir palaikoma 10-12 val. Užpilas nukošiamas. Pasaldinus cukrumi ar medumi, geriama po stiklinę 2 kartus per dieną.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2024-08-18 laikas 09:13 Kaip ilgai išsaugoti bulves: liaudies patarimai ir patarimai laikymui žiemai
Su vasaros pabaiga artėjant, svarstomas ilgalaikio bulvių laikymo klausimas. Straipsnyje išsamiai aptariama, kaip tinkamai paruošti ir laikyti bulves rūsyje, balkone bei šaldytuve, kad jos išliktų šviežios ir skanios žiemai bei pavasariui. Taip pat pateikiami liaudies patarimai, kaip ilgiau išsaugot...

Skaityti daugiau

2024-08-27 laikas 13:26 Burokėliai: Laikymas, nauda ir liaudies medicinos paslaptys
Burokėliai – tai ne tik populiarus ir skanus daržovė, bet ir sveikos gyvensenos simbolis, kuris gali suteikti daugybę naudos mūsų organizmui. Jų maistingos medžiagos, kaip vitaminai, mineralai ir antioksidantai, padeda palaikyti sveikatą ir gerovę. Tačiau norint pasinaudoti visomis burokėlių teikiam...

Skaityti daugiau

2022-08-12 laikas 11:55 Žalius pomidorus sunokinsite labai greitai: štai, ką reikia padaryti

Pomidorai sodininkams yra viena svarbiausių vasaros daržovių ir jie skaniausi tada, kai yra raudoni, sultingi ir šviežiai nuskinti. Nors dauguma daržovių noksta be jokių problemų, vėlyvieji pomidorai noksta daug ilgiau, tad ką daryti, kad procesas būtų spartesnis?

...

Skaityti daugiau

2025-05-21 laikas 09:08 Persikų genėjimas ir egzotiški patiekalai: Sodo paslaptys atskleistos!
Atraskite persikų genėjimo paslaptis, gaminkite lietuviškus persikų virtinukus ir sužinokite apie archeologinius atradimus bei kosmoso naujienas!

Skaityti daugiau

2024-06-11 laikas 07:29 Ką daryti, kad česnakų ir svogūnų galvutės būtų didesnės?
Kaip užauginti gerą svogūnų ir česnakų derlių? Tai priklauso nuo tinkamai parinktos sodinimo vietos, dirvos paruošimo, priežiūros ir tręšimo.

Skaityti daugiau