Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Kaimo naujienos » Ūkininkas

Išaugus kainoms – ūkininkai ieško finansavimo alternatyvų

Išaugus kainoms – ūkininkai ieško finansavimo alternatyvų

Nuotrauka: Shutterstock

Per pastaruosius metus ūkininkų skolinimosi įpročiai keitėsi. Kai ankstesniais metais ūkininkai drąsiai investavo į ūkių modernizaciją, šiais metais pastebimas gerokai išaugęs apyvartinių lėšų poreikis. Nors ūkio ekonominės perspektyvos išlieka teigiamos, smulkiesiems ūkiams išsilaikyti recesijos akivaizdoje bus sudėtinga. Ūkininkams reikia paskolų, kad galėtų ne tik įsigyti žemės ūkio žaliavų, pirkti įrangą ar investuoti į ūkininkavimo technologijas, bet ir apyvartinių lėšų, einamosioms išlaidoms padengti.

Alternatyvaus finansavimo lyderio Baltijos šalyse „SME Finance“ pardavimų vadovo Audriaus Česnako teigimu, smarkiai augančių kainų sukelta krizė smulkiesiems ūkininkams gali tapti pražūtinga, tad ūkininkai ieško galimybių skolintis ir gauti apyvartinių lėšų.

„Nors 2021 metais ūkininkai drąsiai investavo į naują žemės ūkio techniką, ūkių modernizaciją, aktyviai skolinosi stambiosios žemės ūkio technikos: traktorių ir kombainų, pirkimui, šiuo metu pastebime išaugusius apyvartinių lėšų poreikius“, – situaciją apibūdina A.Česnakas.

Jo teigimu, kylančių kainų akivaizdoje paskolos tampa kaip niekada svarbios, norint amortizuoti kylančias apyvartines problemas, kad ne tik išsilaikytum, bet ir deramai pasiruoštum naujam sezonui.

Alternatyvūs finansuotojai plečia finansavimo sprendimus

Šiandien finansinių technologijų sektorius ūkio pramonei siūlo plačius ir lanksčius finansavimo sprendimus. Pavyzdžiui, „SME Finance“ bendradarbiauja su pagalbos verslui fondais, tokiais kaip „Invega“ ar Žemės ūkio paskolų garantijų fondas (ŽŪPGF), kad galėtų suteikti finansavimą be užstato.

„Alternatyvūs finansuotojai ūkininkams geba pasiūlyti lanksčius sprendimus, daug paprastesnius paraiškos teikimo procesus, lankstesnes sąlygas ir greitą finansavimą. Pavyzdžiui, „SME Finance“ paskolos gavimo laikas vidutiniškai užtrunka 1 darbo dieną, kas labai aktualu ūkininkams. Pastebėjome, kad dažniausiai situacija yra tokia, kad ūkininkai kreipiasi dėl finansavimo, kai įrangos ar technikos reikia čia pat. Nuo praėjusių metų teikiame ir išmaniąją paskolą – finansavimui gauti pakanka įmonės apyvartos duomenų, o lėšas gauti galima per parą“, – pasakoja „SME Finance“ ekspertas.

Viena populiariausių paskolų – lizingas

Nors didžioji dalis įsivaizduoja, kad lizingas skirtas tik automobiliams ar sunkiajai technikai pirkti, tai daug platesnė finansavimo rūšis, leidžianti išsimokėtinai įsigyti bet kokį turtą. Pavyzdžiui, efektyvesnius, modernesnius žemės ūkio padargus, sandėlių, gamybos bei žemės ūkio įrangą. Tai duoda didesnį efektyvumą, taupo laiką, leidžia pasiekti geresnius rezultatus.

ūkininkai, kainos, finansavimas, žemės ūkis

Nuotrauka: Shutterstock

Smulkiesiems ūkininkams – galimybė pasinaudoti grįžtamuoju lizingu

Negavus finansavimo iš tradicinių bankų, „SME Finance“ ekspertas ragina nenuleisti rankų. Jo teigimu, būdų pasiskolinti – daug. Vis labiau populiarėja grįžtamasis lizingas, leidžiantis atlaisvinti lėšas sezoniniams išsimokėjimas.

Nors 2021 metais ūkininkai drąsiai investavo į naują žemės ūkio techniką, ūkių modernizaciją, aktyviai skolinosi stambiosios žemės ūkio technikos: traktorių ir kombainų, pirkimui, šiuo metu pastebime išaugusius apyvartinių lėšų poreikius

„Grįžtamasis lizingas iš esmės yra viena iš lizingo formų. Naudodamiesi šia paslauga, ūkininkai gali savo įsigytą turtą parduoti mums ir vėl jį išsipirkti išsimokėtinai. Ši vis labiau populiarėjanti finansavimo forma ypač patraukli smulkiesiems ūkininkams, nes leidžia atlaisvinti lėšas, atsiradus netikėtoms papildomoms išlaidoms ar ištikus sunkumams“, – teigia A.Česnakas.

Pajamomis grįstas finansavimas

Pasaulyje vis labiau populiarėja pajamomis grįstas finansavimas, reikšmingai praplėtęs galimybes skolintis greitai, lanksčiomis sąlygomis ir nepermokant. Pajamomis pagrįstas finansavimas yra vienas iš būdų spręsti pinigų srautų problemas ir paspartinti augimą, nesumažinant nuosavo kapitalo.  

„Pajamomis grįstas finansavimas atlaisvina pinigus, leidžia tinkamai pasiruošti sezoninei prekybai, o pasiskolinti galima be jokio užstato. Tačiau verta paminėti, kad šis finansavimo modelis netiks verslui, kuris negeneruoja reguliarių pajamų“, – sako A.Česnakas.

Paskolos su valstybės garantijomis

„SME Finance“ eksperto teigimu, ūkininkams į pagalbą skiriamos ir valstybės garantijos paskoloms. Valstybės garantijos praplečia galimybes skolintis ir tiems, kurie neturi pakankamo užstato.

„Prasidėjus COVID-19 pandemijai, bendradarbiavome su ŽŪPGF ir teikėme lengvatines paskolas, per metus išdalinome per 31 mln. eurų paskoloms, šiuo metu mūsų ekosistemos partneris – bankas verslui „SME Bank“ bendradarbiauja su ŽŪPGF, teikdamas paskolas su valstybės garantija kompensacijai iki 90 proc. ūkiams, nukentėjusiems nuo Rusijos karo Ukrainoje. Tai yra, ūkiai gali kreiptis dėl paskolos apyvartinėms lėšoms dėl smarkiai kilusių kuro, energijos kainų padengti“, – kalba A.Česnakas, pridurdamas, kad  finansinių instrumentų dėka klientas gali pasiskolinti didesnę sumą ir dažnu atveju ilgesniam terminui.

Apyvartinių reikia visiems  

Nepaisant ekonomikos nuosmukio, žemės ūkio sektorius Lietuvoje auga. Tačiau brangstantis kuras, žaliavos, augančios energetikos kainos, trąšų stygius ir infliacija kelia nemenkus iššūkius.

„Dažniausiai ūkininkams apyvartinių lėšų finansavimo reikia kaip įmanoma greičiau. Todėl reikėtų prisiminti, kad lankstų ir prie sezoninio verslo poreikių prisitaikantį finansavimą siūlo alternatyvūs finansuotojai. Mūsų patirtis rodo, kad vidutinė paskolos suma siekia apie 100 tūkst. eurų ir gali tapti kertine pagalba ūkininkams“, – pasakoja ekspertas.

Per 2022 metus „SME Finance“ išdalino virš 7 mln. eurų ūkininkams Lietuvoje.

Tekstas perpublikuojamas iš: https://www.valstietis.lt/ukininku-zinios/isauguskainoms-ukininkai-iesko-finansavimo-alternatyvu/126446


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
19.05.2020 laikas 13:48 Paprastasis apynys (Humulus lupulus) ir apynių nauda
Ką vertėtų žinoti apie vaistažoles? Paprastasis apynys (lot. Humulus lupulus) - tai daugiametis iki 6 m. aukščio žolinis augalas. Stiebas briaunuotas, šiurkštus, su kibiais plaukeliais. Paprastasis apynys, apynių nauda, apynių pašalinis poveikis, apynių gerosios savybės, koks apynių poveikis organi...

Skaityti daugiau

24.12.2022 laikas 08:31 Ar galima genėti medžius žiemą?

Beprasidedant kalendorinei žiemai susizgribote, kad nespėjote sode atlikti genėjimo darbų, tad nusprendėte juos atidėti iki pavasario?

Skaityti daugiau

22.11.2022 laikas 07:54 EK patvirtino Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros strateginį planą
Šiandien Europos Komisija (EK) patvirtino Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginį planą. Pagal šį strateginį  dokumentą penkeriems metams Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai bus skirta  beveik 4,3 mlrd. eurų (įskaitant nacionalinį finansavimą)....

Skaityti daugiau

12.11.2022 laikas 13:33 Ką turi žinoti mėsinių galvijų, avių ir ožkų augintojai

Nors Lietuva ir apsirūpina galvijiena, tačiau aukščiausios kokybės mėsos trūksta. Todėl ateinantį finansinį laikotarpį galvijininkystės sektoriui remti numatytas intervencinių priemonių komplektas (susietoji pajamų parama, ekoschemos, rizikos valdymo bei kaimo plėtros priemonės), orientuotas...

Skaityti daugiau

29.10.2023 laikas 17:53 Kaip paruošti braškes žiemojimui?
Jei šiemet braškių derlius buvo gausus, tikėtina, kad to paties tikitės ir kitais metais. Sužinokite, kaip paruošti braškes žiemojimui, kad jų derlius būtų tikrai didelis.

Skaityti daugiau