Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » »

Paprastasis šermukšnis (Sorbus aucuparia) Ir Nauda

Paprastasis Šermukšnis Ir Šermukšnio Nauda

Paprastasis šermukšnis (lot. Sorbus aucuparia) - tai daugiametis krūmas, užaugantis iki 3 m aukščio. Lapai pražanginiai, sudaryti iš 10-12 plunksniškų lapelių. Jie kiaušinio formos, dantytais kraštais. Žiedai specifinio kvapo, smulkūs, balti.

Šermukšnis visiems gerai pažįstamas ir dažnas augalas visoje Lietuvoje. Savaime auga miškuose, kirtimuose, pamiškėse, laukuose. Dekoratyvus augalas, todėl dažnai auginamas ir parkuose, soduose, pakelėse. Nereiklus, mėgsta priesmėlio ir priemolio dirvožemį, saulėtas vietas.

Šeima: Erškėtiniai – Rosaceae Juss.

Liaudiški pavadinimai: šermukšnė, šermukšlė, šermukšlis

Žydi gegužės - birželio mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – Šermukšnio vaisiai (Sorbi fructus) renkami po pirmųjų šalnų – rugpjūčio-rugsėjo mėn. Kartais rekomenduojama rinkti prieš šalnas, kadangi tuomet esti daugiau veikliųjų medžiagų. Tačiau po šalnų surinkti vaisiai nebebūna tokie kartūs, bet pakandus didesnėms šalnoms, uogos pajuosta ir žaliavai nebetinkamos. Tuo tikslu šviežius vaisius galima ir specialiai pašaldyti.

Vaisiai skinami kekėmis, kurios keletą dienų vytinamos saulėje ar gerai vėdinamoje patalpoje. Tada džiovinama specialiose džiovyklose 50-60 C temperatūroje. Džiovinama lėtai, ne aukštesnėje kaip nurodyta temperatūroje, kad uogos nepajuoduotų ir nepakartėtų. Išdžiovinti vaisiai nuo kekių nukuliami, išrenkamos priemaišos. Gerai paruošta žaliava – tai apvalūs, gelsvai oranžiniai ar rusvai raudoni, labai raukšlėti, blizgantys, silpno, specifinio kvapo, rūgščiai kartaus skonio šermukšnio vaisiai.

Kartais gali būti renkami ir šermukšnio žiedai (Sorbi flores) ar lupama jo žievė (Sorbi cortex).

Šermukšnio vaisiuose vitamino C yra 5 kartus daugiau nei obuoliuose ir 3 kartus daugiau nei citrinose (iki 200 mg/100 g), ne ką nusileidžia erškėtrožėms, karotino daugiau nei morkose, jis žymiai lengviau pasisavinamas, yra gausu sacharidų, flavonidų, rauginių medžiagų, rečiau sutinkamo vitamino E, jodo, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, mikroelementų.

Uogas galima sukramtyti, iščiulpti ir išspjauti – vis tiek bus daug naudos. Kramtymas – gera paradontozės profilaktika.

Šermukšnis, Uogos, Vaistažolės, šermukšnio nauda, Sorbus aucuparia

• Šermukšnio vaisiuose gausu vitaminų C, E, K, karotinoidų, todėl dažniausiai jie įeina į arbatų sudėtį ir vartojami kaip polivitamininė žaliava, pasireiškus vitaminų trūkumui. Be to, vitaminai P ir C puikia tinka aterosklerozės ir padidėjusio kraujospūdžio gydymui ir profilaktikai;
• Šermukšnio žiedai vartojami kaip prakaitavimą skatinanti priemonė, todėl tinka persišaldžius;
• Liaudies medicinoje vaisiais gydomi virškinamojo trakto sutrikimai, nes jie skatina skrandžio sulčių sekreciją, didina rūgštingumą, lengvai laisvina vidurius;
• Šviežios sultys geriamos sergant hemorojumi, reumatu;
• Šermukšnio vaisių arbatos geriamos, sergant inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige, šlapimtakių uždegimu, inkstų ir kepenų ligomis. Šermukšnių uogos gerai nuo vidurių pūtimo, gerina savijautą sergantiems cukralige, lėtina aterosklerozę. Veikliosios šių uogų medžiagos gerina kraujagyslių elestingumą, mažina kraujospūdį.

Daugiau skaitykite Šermukšnių nauda organizmui

Pašalinis poveikis - duomenų nėra.

Draudžiama vartoti

• Sergant akmenlige, opalige;
• Viduriuojant;
• Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Vartojimas - pagrinde vartojami esant avitaminozei.

Medicinoje vartojamos šviežios vaisių sultys, džiovintų žiedų arbata, džiovintų uogų nuoviras.

Užpilo ruošimas ir vartojimas - 1 valg. šaukštas smulkintų šermukšnių vaisių užpilamas stikline verdančio vandens ir pašildoma 3 min ant silpnos ugnies, nukošiama. Dažniausiai vartojama išoriškai žaizdoms gydyti, vonioms ruošti.

Sumaltas džiovintas šermukšnių uogas tinka dėti į kepinius, naudoti arbatai ar papildyti arbatų įvairius mišinukus, dėti į kompotus ir pan. Be to, labai kvapni, vitaminga bei labai skani iš šermukšnių ir obuolių virta uogienė.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar

TAIP PAT SKAITYKITE:
18.05.2020 laikas 08:21 Alavijas – ir sveikatai, ir grožiui
Namų daktaru tituluojamą alaviją šiais laikais auginamą išvystame vis rečiau, o juk jis gali tapti nepakeičiamu vaistu: sakoma, kad alavijas gydo odos sužeidimus (nudeginimus, žaizdeles, bėrimus), padeda sumažinti skausmą, skatina audinių regeneraciją, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir t.t. al...

Skaityti daugiau

27.10.2019 laikas 19:19 Vilnamedžių (medvilnės sėklų) aliejus
Vilnamedžių aliejuje randama nemažai nesočiųjų riebalų rūgščių (daugiau polinesočiųjų ir mažesnė mononesočiųjų riebalų rūgščių dalis), tokoferolio (vitamino E), stabdančio senėjimo procesus, gerinančio odos išvaizdą ir spalvą, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui ir dėl kurio šiame aliej...

Skaityti daugiau

17.05.2020 laikas 19:30 Gaurometis - sveikas maistas ir unikalus vaistas
Žydėjimo laikotarpiu siauralapis gaurometis traukia akį švytinčiais rausvais žiedais. Šis augalas – ir sveikas maistas, ir unikalus vaistas.

Skaityti daugiau

12.06.2019 laikas 08:59 Makadamijų riešutų aliejus
Makadamijų riešutus nuo seno labai vertino Australijos aborigenai, mat riešutai gausūs lengvai įsisavinamų augalinės kilmės riebalų, itin naudingų sveikatai. Makadamijų riešutų aliejuje yra mononesočiosios palmitoleino (omega-7) rūgšties,  o oleino arba Omega-9 riebalų rūgšties yra daugiau nei alyvu...

Skaityti daugiau

05.03.2019 laikas 15:23 Baobabų aliejus
Baobabų aliejus pasižymi giliai drėkinančiomis, maitinančiomis ir minkštinančiomis savybėmis. Itin vertinamas dėl ypatingai švelninančių ir minkštinančių savybių. Nuostabiai puoselėja sausą odą!

Skaityti daugiau