Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Prieskoniai

Imbieras - geriausia priemonė, apsauganti nuo blogos nuotaikos ir peršalimo

Žiema - gražus metų laikas. Deja, atšalus orams, neretai mus lydi peršalimo ligos, depresija ir noras suvalgyti kažką žalingo. Nuo tokių negerovių efektyviau apsaugo imbiero šaknys. Pabandykite imbiero vartoti bent mėnesį laiko ir rezultatas Jus maloniai nustebins.

Imbieras - Geriausia Priemonė, Apsauganti Nuo Blogos Nuotaikos Ir Perš

Imbiero šaknų sudėtis

Imbiero šaknyse yra įvairių rūšių eterinių aliejų, vitaminų: A, B1, B2, C bei fosforo, magnio, kalcio, geležies, natrio, kalio ir cinko. Aitrų imbiero šaknų skonį nulemia juose esantys eteriniai aliejai, o aštrumą suteikia fenoliai. Imbiero šaknyse gausu labai svarbių amino rūgščių.

Naudingosios imbiero šaknų savybės

Naudingųjų savybių imbiero šaknyse yra ne ką mažiau nei česnakuose. Tiesa, imbieras turi vieną privalumą, nes jis neskleidžia nemalonaus kvapo kaip česnakai. Imbieras naikina žalinguosius mikrobus ir stiprina imuninę sistemą. Imbiero šaknyse esančios
cheminės medžiagos pagerina virškinamojo trakto darbą, skatina skrandžio sulčių rūgštingumą.

• Imbiero šaknys normalizuoja kraujotaką bei skatina gausesnį prakaitavimą, malšina skausmus, padeda atsikosėti, slopina pykinimą.

• Naujaisiais tyrimais įrodyta, jog imbieras labai teigiamai veikia skrandį, virškinamojo trakto ir viršutinius kvėpavimo takus.

• Imbiero šaknys stabdo viduriavimą ir neutralizuoja toksines augalines medžiagas.

Peršalimo ligų gydymas imbieru

Šaltuoju metų laiku padažnėja peršalimo ligų, kurias padeda gydyti ir imbieras.

1 gydymo būdas

Jei peršalote, į bumą įsidėkite imbiero šaknies gabalėlį ir čiulpkite iki tol, kol burnoje pranyks dilgčiojimo pojūtis. Kai eterinių aliejų poveikis sumažės, lengvai įkąskite imbiero šaknį, nes taip pratęsite gydomąjį imbiero šaknies poveikį.

2 gydymo būdas

Pajutę pirmuosius peršalimo ligų simptomus, pagulėkite imbiero šaknų ir karšto vandens vonioje. 2-3 valgomuosius šaukštus imbiero šaknų miltelių užpilkite 1 litru vandens, virinkite 10 minučių, nukoškite, nuovirą perpilkite į karšto vandens vonią, kurioje pagulėkite 15-20 minučių. Pagulėję imbiero šaknų nuoviro ir karšto vandens vonioje, tuoj pat atsigulkite į lovą. Jei liepžiedžių arbatos su medumi išgersite vos tik išlipę iš vonios, jau kitą dieną jausitės žymiai geriau.

Imuninę sistemą stiprinantis imbieras

Imbiero šaknys efektyviai stiprina imuninę sistemą. Jei prieš valgį išgersite 1 arbatinį šaukštelį imbiero sulčių su druska, numalšinsite gerklės skausmus.

Gydomosios imbiero džemo savybės

Imbiero džemo patariama vartoti susirgus peršalimo ligomis, kosint ar sutrikus skrandžio darbui. Tokį džemą namuose galima paruošti ir patiems. 250 ml vandens ištirpinkite 1/2 stiklinės cukraus, supilkite 1 valgomąjį šaukštą imbiero sulčių, virkite iki sirupo tirštumo. Tada į ruošiamą džemą suberkite po žiupsnelį (ant peilio galo) tarkuoto muskato riešuto ir šafrano.

Antsvorį padedanti mažinti imbiero arbata

Jei norite sumažinti antsvorį, gerkite imbiero šaknų arbatos. 1 arbatinį šaukštelį susmulkintų imbiero šaknų užpilkite 1 stikline verdančio vandens, supilkite 1 arbatinį šaukštelį skysto medaus, paskaninkite citrinos skiltele. Taip paruoštos arbatos gerkite prieš valgį.
Imbieras padeda virškinamajam traktui geriau perdirbti maistą, o patiekalai tampa maloniai aštroki. Imbiero šaknų naudinga vartoti, jei organizme sulėtėjusi medžiagų apykaita.

Kokias patariama įsigyti imbiero šaknis?

Galima įsigyti nesmulkintų imbiero šaknų, į miltelius susmulkintų, cukruotų ar imbiero ekstrakto. Imbiero šaknys gerai dera su kitų rūšių prieskoniais, todėl jo yra kario prieskonių sudėtyje.

Imbiero šaknys

Imbiero šaknys turi būti glotnios, pačiupinėjus - kietos, užauginusios nedaug smulkių šaknelių (plaukelių). Iš pradžių imbiero šaknis reikia nuplauti, tada atsargiai nulupti odelę, nes šalia jos yra daugiausiai eterinių aliejų ir aromatinių medžiagų. Imbiero šaknį patariama tarkuoti sintetine, o ne metaline tarka. Pjaustyti reikia taip pat ant sintetinės, o ne ant medinės lentelės, nes medis sugeria kvapus.

Šviežias imbiero šaknis šaldytuve galima laikyti iki 2 mėnesių, tačiau prieš tai jas reikia apvynioti maistine plėvele.

Maltos sausos imbiero šaknys

Malti imbierai - aštresni už šviežius imbierus bei pasižymi stipresniu poveikiu, todėl 1 arbatinis šaukštelis džiovintos maltos imbiero šaknies yra lygus 1 valgomajam šaukštui šviežių tarkuotų imbierų.

Imbiero cukatai

Kinai labai mėgsta imbiero cukatus, bet ne vien tik dėl jų skonio ar kvapo. Kinai mano, kad imbieras nuotaiką pagerina ne prasčiau nei juodasis šokoladas. Kubeliais supjaustytas, į puodą subertas imbiero šaknis užpilkite šaltu vandeniu, virinkite pusę valandos, kol jos suminkštės, vandenį nupilkite, imbierus užberkite cukrumi ir apšlakstykite vandeniu. Taip paruoštas ir į stiklainius sudėtas imbiero šaknis laikykite šaldytuve. Iš nuoviro įbėrus cukraus ir įpylus apelsinų sulčių galima paruošti puikų sirupą.

Imbieras ir sušiai

Japonų virtuvėje imbiero šaknys būtinas sušių komponentas, nes apsaugo nuo žalioje žuvyje esančių parazitų.

Imbiero šaknys

Daugiausiai naudingųjų medžiagų yra po imbiero žieve, todėl ją nulupkite labai plonai.

Tarkuodami vartokite tik smulkią tarką. Imbiero šaknis laikykite šaldytuve, maistinėje plėvelėje.

Kam negalima vartoti imbiero šaknų?

• Imbiero šaknų negalima vartoti žmonėms, kurių skrandžio ir žarnyno darbas yra sulėtėjęs. Imbiero šaknyse esantys eteriniai aliejai ir fenoliai dirgina skrandžio ir žarnyno gleivinę, todėl gali sukelti lėtinių skrandžio ir žarnyno ligų paūmėjimą.

• Imbiero šaknų draudžiama vartoti sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

• Jei sveiki žmonės vartos gausiai imbiero šaknų, šie prieskoniai gali pakenkti: paleisti vidurius, pradėti graužti rėmuo, atsirasti raugėjimas rūgštimi.

• Imbiero šaknys taip pat gali sudirginti gerklų gleivinę.

Aukšta temperatūra ir imbieras.

Imbiero šaknys šildo, todėl jų nepatariama vartoti, kai pakilusi aukšta kūno temperatūra. skundžiatės kraujosruvomis ir labai karštomis vasaros dienomis. Imbiero šaknų draudžiama vartoti krečiant karštinei ir nudegus odai.

Kepenų ir tulžies pūslės ligos.

Imbiero šaknys skatina tulžies sulčių išsiskyrimą. todėl jų negalima vartoti sergantiems kepenų ligomis ir tulžies pūslės akmenlige.

Inkstų ligos bei cistitas. Imbiero šaknų nepatariama vartoti sergantiems ūmiomis ir lėtinėmis inkstų ligomis bei cistitu.

Apie odos pokyčius. Dėl pernelyg gausaus imbiero vartojimo oda gali pradėti pleiskanoti, perdžiūti. joje atsirasti gausūs išbėrimai. Kai kada dėl pernelyg gausaus imbiero vartojimo gali pablogėti rega, sutrikti širdies ritmas, staiga kamuoti nemiga.

Apie alergiją. Kai kuriems žmonėms imbiero šaknys gali sukelti alergines reakcijas. Būtina atminti, kad imbiero šaknys gali būti nesuderinami su kai kuriais vaistais, todėl verčiau pasitarkite su gydytoju.

Naudingiausios arbatos su imbieru

Imbiero arbatos - geriausi gėrimai, padedantys gydyti peršalimo ligas ir gerinantys nuotaiką.

Imbiero arbata su citrinomis

• 3 stiklinių vandens; • i nedidelės citrinos; • 4 valgomųjų šaukštų medaus; • 6-9 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlio.

Į nedidelį puodelį supilkite 3 stiklines vandens, užkaiskite ant vidutinės ugnies, supilkite 1 citrinos sultis. Į puodą suberkite tarkuotą imbierą, pavirinkite 5-10 minučių. Užgesinę ugnį supilkite skystą medų, kruopščiai išmaišykite, leiskite nusistovėti 2-3 minutes. Šią arbatą patiekite karštą.

Arbata su mėtomis

• Imbiero sirupo; • vandens; • šviežių mėtų; • 1 laimo vaisiaus.

Paruoškite imbiero sirupą. Puodelyje užvirkite i/2 stiklinės vandens ir 3/4 stiklinės cukraus. Šį mišinį užvirkite ant silpnos ugnies, suberkite maždaug 5 cm ilgio imbiero šaknį. Nuolat maišydami virkite ant silpnos ugnies; cukrus turi ištirpti vandenyje. Iš sirupo išgriebkite imbiero šaknis, vandenį pakaitinkite iki 80°C. Inde sumaišykite imbiero sirupą, tarkuotą laimo žievę ir laimo sultis, įpilkite karšto vandens ir dar kartą išmaišykite.

Arbata su braškėmis

• 8 cm ilgio imbiero šaknies; • 5 g juodųjų arbatžolių; • 1 citrinos; • 50 g šaldytų braškių; • 120 ml braškių sirupo.

Plonais gabalėliais supjaustykite imbiero šaknį. 1 litre vandens užvirkite arbatžolių arbatą, nukoškite, suberkite imbierą, dangčiu uždengtame inde leiskite nusistovėti 10 minučių. Kuo ilgiau leisite nusistovėti imbiero šaknims, tuo labiau bus aštresnė ir prisotinto skonio arbata. Supilkite pusės citrinos sultis, suberkite kelias šaldytas braškes. Likusią citriną supjaustykite į 8 dalis. Citrinos skilteles sudėkite į puodelius ar aukštas taures karštiems gėrimams. Į kiekvieną puodelį ar taurę įpilkite po šaukštą braškių sirupo ar naminės braškių uogienės. Karštą imbiero arbatą supilstykite į puodelius ar taures ir tuoj pat patiekite.

Arbata su pienų

• 1,5 stiklinės vandens; • 1 stiklinės pieno; • 1,5 arbatinio šaukštelio juodųjų arbatžolių; • 2 valgomųjų šaukštų cukraus; • 1 arbatinio šaukštelio malto kardamono; • 5-6 gabalėlių nuvalytos imbiero šaknies arba 2 arbatinių šaukštelių tarkuoto imbiero.

Į šaltą vandenį suberkite arbatžoles, cukrų ir gabalėliais supjaustytą imbierą, pavirinkite 4 minutes, supilkite pieną. Į verdančią arbatą suberkite kardamonus, kruopščiai išmaišykite. Jei norite stipresnės arbatos, ją galite virinti dar kelias minutes. Šią arbatą dar galima paskaninti medumi ar baziliko lapeliais.

Arbata su vaisiais

• 1,2 litro vandens; • 3 valgomųjų šaukštų tarkuotos imbiero šaknies; • 6 valgomųjų šaukštų cukraus ar 5 valgomųjų šaukštų medaus; • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų; • 4 valgomųjų šaukštų citrinos ar apelsinų sulčių; • susmulkintų mėtų lapų.

Į verdantį vandenį suberkite tarkuotą imbierą. Jei šia arbata gydysite peršalimo ligas, ją pavirinkite 5 minutes. Suberkite cukrų ar supilkite medų, ištirpinkite, nukoškite, imbierus nuspauskite. Suberkite maltus juoduosius pipirus, supilkite citrinos ar apelsinų sultis, papuoškite susmulkintomis mėtomis. Šį gėrimą patiekite karštą.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.

paranormal.lt


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
31.07.2022 laikas 08:57 Siauralapis gaurometis ir jo nauda

Šis žolinis augalas žydi vasarą (birželio – rugsėjo mėn), sėklos subręsta rugpjūčio – spalio mėnesiais. Augalas dauginasi dviem būdais – sėklomis ir šakniastiebiais. Šis vaistinis augalas labai populiarus liaudies medicinoje.

...

Skaityti daugiau

13.05.2021 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau

22.08.2024 laikas 15:25 Efektyvūs Česnakų Išsaugojimo Metodai: Džiovinimas, Marinavimas ir Šaldymas
Česnakai ne tik prideda nepakartojamą skonį mūsų patiekalams, bet ir pasižymi daugybe naudingų savybių. Tačiau, kaip užtikrinti, kad šie aromatingi svogūniniai augalai išliktų švieži ilgą laiką? Šiame straipsnyje apžvelgsime kelis efektyvius metodus, kaip tinkamai išdžiovinti, marinuoti ir šaldyti č...

Skaityti daugiau

21.01.2021 laikas 20:24 Petražolės (Petroselinum crispum) liaudies medicinoje

Petražolės - tai ne vien tik vertingi prieskoniniai augalai. Petražolės pasižymi ir vertingomis gydomosiomis savybėmis.

Skaityti daugiau

20.09.2024 laikas 07:56 Kaip Sėti Garstyčias: Patarimai ir Privalumai Sodininkams ir Ūkininkams
Garstyčios ne tik puošia mūsų sodus, bet ir atlieka svarbų vaidmenį dirvos gerinime. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip teisingai sėti garstyčias, kokie yra jų privalumai, ir dalinsimės naudingais patarimais, kad jūsų sėjimas būtų sėkmingas....

Skaityti daugiau