Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Dygminų sėklų aliejus

Dygminų aliejuje gausu vitamino E,, stabdančio senėjimo procesus, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, ypač namažai polinesočiosios Omega-6 riebalų rūgšties, būtinos plaukų augimui,. Aliejus atsparus aukštai temperatūrai, todėl tinka kepimui, labai tinka majonezų gamybai.

Dygminų aliejus, Dygminų sėklų aliejus, aliejus

Dygminai – vienmečiai graižažiedžių šeimos augalai, mėgstantys šilumą, gerai pakeliantys sausras. Auginami Afrikos, kai kuriose Pietų ir Vakarų Europos, Vidurinės ir Pietryčių Azijos šalyse. Indija, JAV ir Meksika – šalys, didžiausios šių augalų eksportuotojos. Auga ir Lietuvoje.

Tai viena seniausių žmonių dirbamų kultūrų. Apie juos randama užuominų senovės Egipto ir Graikijos raštuose. Seniau dygminai buvo auginami dėl sėklų, iš kurių buvo gaminami augalinės kilmės maistiniai dažai. Apytikriai pastaruosius penkiasdešimt metų šie augalai auginami dėl vertingo augalinio aliejaus, spaudžiamo iš sėklų.

Dygminų aliejus yra švelnaus skonio (beveik beskonis) ir bekvapis, savo maistine verte panašus į saulėgrąžų aliejų. Naudojamas kosmetikoje, kulinarijoje, liaudies medicinoje.

Nerafinuotame dygminų aliejuje, priklausomai nuo rūšies ir auginimo sąlygų, randama iki 30 riebiųjų rūgščių, kalcio, fosforo, geležies, B grupės vitaminų, vitamino K ir E. Ypač gausu linolo rūgšties (Omega-6) ir oleino rūgšties (Omega-9). Turi mažiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių, lyginant su kitais augaliniais aliejais.

Aliejus tinka salotoms ir šaltiems patiekalams gardinti, majonezo ir margarino gamyboje.

Rafinuotas dygminų aliejus tinkamas kepimui, jo gana aukšta smilkimo temperatūra (temperatūra, kurioje riebalai ima skilti ir išsiskiria nuodingos medžiagos).

Naudojamas kosmetikoje – riebiai odai, linkusiai į aknę ir uždegimus, paraudimus, mišriai odai, sausiems ir pažeistiems plaukams puoselėti. Aliejus lengvos tekstūros, lengvai įsigeriantis į odą, puikiai drėkina, tinka masažams. Turi odą stangrinančių, ląstelių atsinaujinimą skatinančių, priešuždegiminių savybių, kosmetikoje naudojamas sausų plaukų priežiūros priemonių, naktinių kremų sausai odai ir apsauginių kremų gamyboje.

Dygminų aliejus, Dygminų sėklų aliejus, aliejus

Įdomu

Irane šis aliejus naudojamas sausgyslių patempimams lengvinti ir reumato kamuojamoms kūno vietoms trinti, o Kinijoje jį vartoja gausių menstruacijų atvejais, kaip sutraukiančią priemonę.

Džiovinti dygminų žiedlapiai seniau būdavo naudojami kaip šafrano pakaitalas.

Džiovintais žiedais galima dažyti audinius, kad išgauti geltoną, garstyčių ar alyvuogių spalvas.

Senovės egiptiečiai žydinčių dygminų galvučių girliandomis puošdavo mumijas.

Džiovinti dygminų žiedlapiai plačiai naudojami tradicinėje kinų ir indų medicinoje.

Mūsų patarimai

Minkštinantis, drėkinantis ir puoselėjantis aliejų mišinys rankų odai

Sumaišykite 30 ml tyro alyvuogių aliejaus, 20 ml abrikosų kauliukų aliejaus, 10 ml dygminų aliejaus, 5 ml simondsijų (jojobos) aliejaus ir 2 – 3 lašelius mėgstamo eterinio aliejaus. Gautu mišiniu kiekvieną vakarą gerai įtrinkite rankų odą. Nepamirškite nagų odelių!

Naminis majonezas

  • 1 kiaušinio trynys
  • 2 arb. š. citrinų sulčių
  • 1 arb. š. Dižono garstyčių
  • ¼ arb. š. rožinės Himalajų druskos
  • 1 valg. š. šalto vandens
  • ¾ puodelio (puodelis – 240 ml) dygminų aliejaus

Dubenyje plakimo šluotele iki putų išplakite kiaušinio trynį, citrinos sultis, garstyčias, druską ir vandenį. Nenustodami plakti, lėtai, pradžioj po lašelį ar labai plona srovele pradėkite pilti dygminų aliejų. Nuolat maišykite. Kai plakinys pradės tirštėti ir pasidarys purus, aliejų pilkite didesne srove. 

Paruoštą majonezą supilkite į stiklainį ir atvėsinkite šaldytuve. Galite pagardinti trintu česnaku, šviežiomis kapotomis žolėmis... 

Majonezą laikykite šaldytuve ir suvartokite per tris - keturias dienas.

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2019-03-03 laikas 11:44 Alyvuogių aliejus
Pačios geriausios kokybės ypač tyras (Extra Virgin) alyvuogių aliejus, išgautas šaltuoju būdu, pasižymi pačiomis geriausiomis savybėmis, yra mažo rūgštingumo, turtingas maistingųjų medžiagų, pasižymi švelniu ir maloniu skoniu....

Skaityti daugiau

2024-06-09 laikas 20:40 Kaip pasiruošti krapų žiemai?
„Prisipažinsiu, kad tokius krapus naudoju ne tik žiemą. Juos naudoju tol kol jie pasibaigia, o kai vėl jų prisiruošiu – vėl naudoju tik juos. Tad, būna tik nedidelis tarpas, kai krapus skinuosi iš prieskonių vazono. Juk daug paprasčiau atsidarius šaldymo kameros dureles pasigriebti indelį su smulkin...

Skaityti daugiau

2023-05-21 laikas 19:41 Agurkų laistymas, kad jie augtų kaip ant mielių: patyrusio sodininko paslaptis
Gerą agurkų derlių galima užauginti tik tinkamai prižiūrint. Svarbu nepraleisti nė vieno vystymosi etapo. Tinkamas daigų sodinimas ir laistymas ypač svarbus pradžioje.

Skaityti daugiau

2023-05-04 laikas 21:59 Jokio geltonumo ir didesnis derlius: štai geriausios česnakų trąšos
Specialistai teigia, kad vos tik pasirodžius pirmosioms plunksnelėms, turėtumėte paruošti maistingų trąšų česnakams. Jei norite užauginti didelį česnakų derlių, turite juos laiku tręšti. Be to, jis nepradės gelsti, jei bus laiku nustatyta priežastis ir tręšiama....

Skaityti daugiau

2021-05-13 laikas 06:05 Pagrindinės pomidorų sodinimo klaidos
Kiekvienas daržininkas nori kuo anksčiau paragauti pirmųjų pomidorų. Sakoma, kad rūpestingi šeimininkai sėja juos jau vasario pradžioje, o nerūpestingi – tik kovo viduryje. Tačiau tiek vienų, tiek kitų pomidorai prinoksta beveik tuo pačiu laiku....

Skaityti daugiau