Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Aliejai

Dygminų sėklų aliejus

Dygminų aliejuje gausu vitamino E,, stabdančio senėjimo procesus, užkertančio kelią smulkių raukšlelių susidarymui, ypač namažai polinesočiosios Omega-6 riebalų rūgšties, būtinos plaukų augimui,. Aliejus atsparus aukštai temperatūrai, todėl tinka kepimui, labai tinka majonezų gamybai.

Dygminų aliejus, Dygminų sėklų aliejus, aliejus

Dygminai – vienmečiai graižažiedžių šeimos augalai, mėgstantys šilumą, gerai pakeliantys sausras. Auginami Afrikos, kai kuriose Pietų ir Vakarų Europos, Vidurinės ir Pietryčių Azijos šalyse. Indija, JAV ir Meksika – šalys, didžiausios šių augalų eksportuotojos. Auga ir Lietuvoje.

Tai viena seniausių žmonių dirbamų kultūrų. Apie juos randama užuominų senovės Egipto ir Graikijos raštuose. Seniau dygminai buvo auginami dėl sėklų, iš kurių buvo gaminami augalinės kilmės maistiniai dažai. Apytikriai pastaruosius penkiasdešimt metų šie augalai auginami dėl vertingo augalinio aliejaus, spaudžiamo iš sėklų.

Dygminų aliejus yra švelnaus skonio (beveik beskonis) ir bekvapis, savo maistine verte panašus į saulėgrąžų aliejų. Naudojamas kosmetikoje, kulinarijoje, liaudies medicinoje.

Nerafinuotame dygminų aliejuje, priklausomai nuo rūšies ir auginimo sąlygų, randama iki 30 riebiųjų rūgščių, kalcio, fosforo, geležies, B grupės vitaminų, vitamino K ir E. Ypač gausu linolo rūgšties (Omega-6) ir oleino rūgšties (Omega-9). Turi mažiau prisotintųjų riebiųjų rūgščių, lyginant su kitais augaliniais aliejais.

Aliejus tinka salotoms ir šaltiems patiekalams gardinti, majonezo ir margarino gamyboje.

Rafinuotas dygminų aliejus tinkamas kepimui, jo gana aukšta smilkimo temperatūra (temperatūra, kurioje riebalai ima skilti ir išsiskiria nuodingos medžiagos).

Naudojamas kosmetikoje – riebiai odai, linkusiai į aknę ir uždegimus, paraudimus, mišriai odai, sausiems ir pažeistiems plaukams puoselėti. Aliejus lengvos tekstūros, lengvai įsigeriantis į odą, puikiai drėkina, tinka masažams. Turi odą stangrinančių, ląstelių atsinaujinimą skatinančių, priešuždegiminių savybių, kosmetikoje naudojamas sausų plaukų priežiūros priemonių, naktinių kremų sausai odai ir apsauginių kremų gamyboje.

Dygminų aliejus, Dygminų sėklų aliejus, aliejus

Įdomu

Irane šis aliejus naudojamas sausgyslių patempimams lengvinti ir reumato kamuojamoms kūno vietoms trinti, o Kinijoje jį vartoja gausių menstruacijų atvejais, kaip sutraukiančią priemonę.

Džiovinti dygminų žiedlapiai seniau būdavo naudojami kaip šafrano pakaitalas.

Džiovintais žiedais galima dažyti audinius, kad išgauti geltoną, garstyčių ar alyvuogių spalvas.

Senovės egiptiečiai žydinčių dygminų galvučių girliandomis puošdavo mumijas.

Džiovinti dygminų žiedlapiai plačiai naudojami tradicinėje kinų ir indų medicinoje.

Mūsų patarimai

Minkštinantis, drėkinantis ir puoselėjantis aliejų mišinys rankų odai

Sumaišykite 30 ml tyro alyvuogių aliejaus, 20 ml abrikosų kauliukų aliejaus, 10 ml dygminų aliejaus, 5 ml simondsijų (jojobos) aliejaus ir 2 – 3 lašelius mėgstamo eterinio aliejaus. Gautu mišiniu kiekvieną vakarą gerai įtrinkite rankų odą. Nepamirškite nagų odelių!

Naminis majonezas

  • 1 kiaušinio trynys
  • 2 arb. š. citrinų sulčių
  • 1 arb. š. Dižono garstyčių
  • ¼ arb. š. rožinės Himalajų druskos
  • 1 valg. š. šalto vandens
  • ¾ puodelio (puodelis – 240 ml) dygminų aliejaus

Dubenyje plakimo šluotele iki putų išplakite kiaušinio trynį, citrinos sultis, garstyčias, druską ir vandenį. Nenustodami plakti, lėtai, pradžioj po lašelį ar labai plona srovele pradėkite pilti dygminų aliejų. Nuolat maišykite. Kai plakinys pradės tirštėti ir pasidarys purus, aliejų pilkite didesne srove. 

Paruoštą majonezą supilkite į stiklainį ir atvėsinkite šaldytuve. Galite pagardinti trintu česnaku, šviežiomis kapotomis žolėmis... 

Majonezą laikykite šaldytuve ir suvartokite per tris - keturias dienas.

Svarbu: visa svetainėje pateikta informacija yra pažintinio - rekomenduojamojo pobūdžio. Mūsų siūlomi produktai nėra skirti diagnozuoti, gydyti ar užkirsti kelią kokioms nors ligoms. Prieš vartodami ar naudodamiesi mūsų patarimais, visuomet vadovaukitės savo nuomone, atsižvelkite į individualius poreikius, o esant būtinybei (pvz., dėl galimų alerginių reakcijų, netoleravimo ar dėl kitų priežasčių), pasitarkite gydytoju.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2020-08-07 laikas 19:08 Rausvažiedė Ežiuolė (Echinacea purpurea) Ežiuolės Nauda

Rausvažiedė ežiuolė – (lot. Echinacea purpurea) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 1 metro aukščio. Turi 1 arba kelis stiebus, kurių viršūnėje žiedynas graižas.Žiedai purpurinės spalvos. Lapai lancetiški, lygiakraščiai, šiurkščiai plaukuoti.

...

Skaityti daugiau

2023-05-06 laikas 21:07 Kuo tręšti burokėlius: derlius bus nuimtas rugpjūčio mėn.
Burokėliams, kaip ir kitoms naminėms daržovėms, sodinant ir tręšiant reikia skirti daug dėmesio. Verta paminėti, kad iš esamo veislių rinkinio valgymui labiausiai tinka valgomieji (raudonieji) burokėliai. Jo sodinimo ir šėrimo ypatumai bus aptarti toliau....

Skaityti daugiau

2024-07-12 laikas 19:55 Kaip išgelbėti rožes nuo tripsų?
Jei rožių pumpurai be jokios aiškios priežasties pradeda vysti ir juoduoti žiedlapių kraštai, o patys žiedai, atsivėrę, atrodo netvarkingai ir „apgraužtai" - sveikiname, jūsų rožyną užpuolė tripsai. Tai ne jūsų kaltė: šie vabzdžiai yra labai atkaklūs kenkėjai, o gamtoje jų yra daugiau kaip 6 tūkst. ...

Skaityti daugiau

2021-06-03 laikas 09:18 14 priežasčių, kodėl turėtume valgyti žirnius

Žirniai – nepelnytai kiek primirštas maisto produktas, kuris daugelį šimtmečių planetos gyventojus gelbėjo nuo bado. Naudingosios šių ankštinių daržovių savybės buvo žinomos dar žiloje senovėje: Hipokratas (460-377 pr. Kr.) žirniais gydė anemiją, širdies ligas, nutukimą, ir kt.

...

Skaityti daugiau

2025-03-11 laikas 12:27 Kaip Genėti Vaismedžius: Obelys, Kriaušės, Slyvos
Vaismedžių genėjimas – tai menas ir mokslas, padedantis užtikrinti sveiką augimą ir gausų derlių. Nesvarbu, ar jūsų sode auga obelys, kriaušės, slyvos, trešnės, ar vyšnios, tinkamas genėjimas yra būtinas, kad medžiai klestėtų. Kada genėti? Kaip pasirinkti įrankius ir apsaugoti pjūvius? Kaip prižiūrė...

Skaityti daugiau