Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodas | Kaimas » Vaistažolės

Paprastasis Ąžuolas (Quercus Robur) Ir Ąžuolo Nauda

Ąžuolas, Medžiai, Vaistažolės, Ąžuolo nauda, Quercus robur

Paprastasis ąžuolas (lot. Quercus robur) - tai ilgaamžis medis, užaugantis iki 20-40m aukščio. Europoje aptinkama ąžuolų, kurių amžius siekia 2000 metų. Stiebas tvirtas, padengtas giliai sutrūkinėjusia žieve. Lapai atvirkščiai kiaušiniški, su 2-7 porom šoninių skiaučių. Žiedynai dviejų tipų – piesteliniai ir kuokeliniai. Vaisius – pailgai kiaušiniška gilė.

Mėgsta velėninius karbonatonius priemolio dirvožemius. Lietuvoje labiausiai paplitęs Vidurio žemumoje. Ažuolai - ilgaamžiai medžiai. Balkanų pusiasalyje galima aptikti net 2000 metų egzempliorių. Seniausias Lietuvoje kaip gamtos paminklas saugomas yra Stelmužės ąžuolas (Zarasų raj.), kuriam apie 1000 metų.

Šeima: Ąžuoliniai (Bukiniai) - Fagaceae Dumort.

Liaudiški pavadinimai: anluolas, anžuolas, aržalas, aržuolas, ožuols, ūžuolas.

Žydi gegužės mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – tinka tik jauna, blizganti ąžuolo žievė (Quercus cortex; ankstesnis: Cortex Quercus), kuri lupama anksti pavasarį, prieš sprogstant pumpurams, kirtavietėse.

Lupama nuo jaunų medžių plonų kamienų (ne vyresnių nei 20 metų) arba senesnių medžių šakų. Kas 25-30 cm daromos žiedinės, tada dvi išilginės įpjovos ir nulupami žievės vamzdeliai. Džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje ne aukštesnėje 50 C temperatūroje. Išdžiūvusi žievė – vamzdelių ar juostelių pavidalo žievės gabaliukai, lygiu, blizgančiu ar šiek tiek raukšlėtu paviršiumi, bekvapiai, sutraukiančio skonio. Sausa žaliava yra bekvapė, o išmirkyta turi savotišką kvapą ir sutraukiantį skonį.

Ažuolo žievėje yra 7-12 % rauginių medžiagų, galo ir elago rūgščių, flavanoidų.

• Kondensuoti raugai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Džiovintos ąžuolo žievės nuoviras tinka gerklės skalavimui uždegimo metu, pūlingų žaizdų gydymui, burnos ertmės ligų gydymui: stomatitai, gingvitai, faringitai. Ąžuolo žievė gali būti vartojama bet kada, kai tik reikia preparato, turinčio sutraukiantį poveikį: viduriavimas, dizenterija. Pavilgai tinka nudegimams, paviršinėms žaizdoms gydyti.
• Vartojama nuo kojų prakaitavimo, mažina pleiskanų kiekį, stabdo plaukų slinkimą.

Pašalinis poveikis

• Nuoviras, patekęs į skrandį, gali sukelti pykinimą ir vėmimą.

Draudžiama vartoti

• Nevartoti į vidų, nes gali sukelti vėmimą.

Nuoviro ruošimas ir vartojimas - 2 valg. šaukštai smulkintos ąžuolo žievės užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirinama 15 min, atvėsinama ir nukošiama. Nuoviru kelis kartus per dieną skalaujama burna ir gerklė, daromi pavilgai.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
02.07.2020 laikas 19:04 Valgomasis česnakas (Allium sativum) Česnako nauda
Valgomasis česnakas (lot. Allium sativum) - tai daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 60 cm aukščio. Stiebas tiesus, status. Lapai plokšti, linijiški. Žiedai susikaupę skėčio pavidalo žiedyne, smulkūs. Valgomasis česnakas, česnako nauda, česnako pašalinis poveikis, česnako gerosios savybės, k...

Skaityti daugiau

06.05.2022 laikas 15:58 Buksmedinių ugniukų žala ir kovos su jais efektyvios priemonės

Šiltėjant klimatui bei plečiantis dekoratyvinių augalų plotams, Lietuvoje plinta ir nauji kenkėjai. Vienijų –  kandžių šeimai (Crambidae) priklausantys drugiai – buksmediniai ugniukai (Cydalima perspectalis).

...

Skaityti daugiau

17.11.2022 laikas 08:23 Ženkliai auga avižų pasėlių plotai
Lietuvoje avižas auginančios ir perdirbančios įmonės sako, kad šis augalas dėl savo naudingumo žmogaus sveikatai ypač mėgiamas vartotojų. Kasmet pasaulyje užauginama maždaug 22,5 milijonai tonų avižų, o jų pasėlių plotai užima 9,7 milijonų hektarų....

Skaityti daugiau

03.06.2021 laikas 09:18 14 priežasčių, kodėl turėtume valgyti žirnius

Žirniai – nepelnytai kiek primirštas maisto produktas, kuris daugelį šimtmečių planetos gyventojus gelbėjo nuo bado. Naudingosios šių ankštinių daržovių savybės buvo žinomos dar žiloje senovėje: Hipokratas (460-377 pr. Kr.) žirniais gydė anemiją, širdies ligas, nutukimą, ir kt.

...

Skaityti daugiau

21.05.2023 laikas 19:41 Agurkų laistymas, kad jie augtų kaip ant mielių: patyrusio sodininko paslaptis
Gerą agurkų derlių galima užauginti tik tinkamai prižiūrint. Svarbu nepraleisti nė vieno vystymosi etapo. Tinkamas daigų sodinimas ir laistymas ypač svarbus pradžioje.

Skaityti daugiau