Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sodininkystės Patarimai Pradedantiesiems » Vaistažolės

Paprastasis Ąžuolas (Quercus Robur) Ir Ąžuolo Nauda

Ąžuolas, Medžiai, Vaistažolės, Ąžuolo nauda, Quercus robur

Paprastasis ąžuolas (lot. Quercus robur) - tai ilgaamžis medis, užaugantis iki 20-40m aukščio. Europoje aptinkama ąžuolų, kurių amžius siekia 2000 metų. Stiebas tvirtas, padengtas giliai sutrūkinėjusia žieve. Lapai atvirkščiai kiaušiniški, su 2-7 porom šoninių skiaučių. Žiedynai dviejų tipų – piesteliniai ir kuokeliniai. Vaisius – pailgai kiaušiniška gilė.

Mėgsta velėninius karbonatonius priemolio dirvožemius. Lietuvoje labiausiai paplitęs Vidurio žemumoje. Ažuolai - ilgaamžiai medžiai. Balkanų pusiasalyje galima aptikti net 2000 metų egzempliorių. Seniausias Lietuvoje kaip gamtos paminklas saugomas yra Stelmužės ąžuolas (Zarasų raj.), kuriam apie 1000 metų.

Šeima: Ąžuoliniai (Bukiniai) - Fagaceae Dumort.

Liaudiški pavadinimai: anluolas, anžuolas, aržalas, aržuolas, ožuols, ūžuolas.

Žydi gegužės mėn.

Vaistinė augalinė žaliava – tinka tik jauna, blizganti ąžuolo žievė (Quercus cortex; ankstesnis: Cortex Quercus), kuri lupama anksti pavasarį, prieš sprogstant pumpurams, kirtavietėse.

Lupama nuo jaunų medžių plonų kamienų (ne vyresnių nei 20 metų) arba senesnių medžių šakų. Kas 25-30 cm daromos žiedinės, tada dvi išilginės įpjovos ir nulupami žievės vamzdeliai. Džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje ar džiovykloje ne aukštesnėje 50 C temperatūroje. Išdžiūvusi žievė – vamzdelių ar juostelių pavidalo žievės gabaliukai, lygiu, blizgančiu ar šiek tiek raukšlėtu paviršiumi, bekvapiai, sutraukiančio skonio. Sausa žaliava yra bekvapė, o išmirkyta turi savotišką kvapą ir sutraukiantį skonį.

Ažuolo žievėje yra 7-12 % rauginių medžiagų, galo ir elago rūgščių, flavanoidų.

• Kondensuoti raugai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Džiovintos ąžuolo žievės nuoviras tinka gerklės skalavimui uždegimo metu, pūlingų žaizdų gydymui, burnos ertmės ligų gydymui: stomatitai, gingvitai, faringitai. Ąžuolo žievė gali būti vartojama bet kada, kai tik reikia preparato, turinčio sutraukiantį poveikį: viduriavimas, dizenterija. Pavilgai tinka nudegimams, paviršinėms žaizdoms gydyti.
• Vartojama nuo kojų prakaitavimo, mažina pleiskanų kiekį, stabdo plaukų slinkimą.

Pašalinis poveikis

• Nuoviras, patekęs į skrandį, gali sukelti pykinimą ir vėmimą.

Draudžiama vartoti

• Nevartoti į vidų, nes gali sukelti vėmimą.

Nuoviro ruošimas ir vartojimas - 2 valg. šaukštai smulkintos ąžuolo žievės užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirinama 15 min, atvėsinama ir nukošiama. Nuoviru kelis kartus per dieną skalaujama burna ir gerklė, daromi pavilgai.


Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
2021-02-25 laikas 11:19 Vyšnios: Tikras Malonumas Gomuriui
Pirmasis vyšnių tyrėjas ir platintojas Lietuvoje Albinas Urbonas prisiminimuose rašė:  „Kol vyšnias valgiau, tol žmogus buvau, o kai jų netekau, tai ir suskurdau.“ Matyt, teisus buvo: nors ir sunkiai, mat reiklios nuo Žagarės krašto vyšnios pradėjo plisti po visą šalį....

Skaityti daugiau

2022-11-30 laikas 14:51 Kokia kryptimi vystysis žemdirbystė: yra vienas svarbus momentas
Agrarinių mokslų specialistams, pažangiai mąstantiems žemdirbiams, ūkininkams kryptis kaip ir aiški – tvari žemdirbystė. Ir tam prieštarauti neigti vargu ar atrastume daug oponentų. Aukštų išmanių technologijų taikymas su dirbtinio intelekto taikymu – idealus variantas. Regis, geriau, net ir neverta...

Skaityti daugiau

2023-10-26 laikas 18:47 Bruknės, ką reiktų žinoti apie jas
Ruduo – bruknių rinkimo metas. Šiaures ir Vidurio Europos žmonės seniai neįsivaizduoja savo stalo be šių rūgštokų tvirtų uogų ir iš jų pagamintų skanėstų, pavyzdžiui, bruknių uogienės su kriaušėmis, kuria lietuviai nuo seno gardina paukštienos patiekalus....

Skaityti daugiau

2019-03-03 laikas 11:19 Agurklių sėklų aliejus

Lengvos tekstūros, greit susigeriantis agurklių aliejus ypač gausus Omega-6 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių dėka tinkamas sausos, jautrios, senstančios, probleminės, vystančios brandžios odos priežiūrai. Turi stangrinantį poveikį, skatina ląstelių atsinaujinimo procesus, lygina smulkias rauk...

Skaityti daugiau

2022-08-09 laikas 08:56 Kodėl patyrę sodininkai „sūdo“ svogūnus darže?
Turėti savo žalumynų sode ar bent balkone yra ypatingas malonumas. Visada šviežias ir traškus, paruoštas dėti į salotas arba tiesiog kaip užkandis prie bet kokio patiekalo – svogūnas yra tikrai geras pasirinkimas....

Skaityti daugiau